Kisadebyytti takana
SeuraJulkaistu: 07.02.2022 08.52

Kisadebyytti takana

Lämpimästi tervetuloa kotiin Hollannista, KaDyn EM-kisakävijät!

Miesten futsalmaajoukkue on palannut Suomeen upean EM-kisadebyyttinsä jälkeen ja on alkanut paluu arkeen. KaDyn nettitoimitus jututti kisamatkalta palanneita Jukka Kytölää ja Lassi Lintulaa.

* * *

Miesten futsalmaajoukkue on palannut Suomeen upean EM-kisadebyyttinsä jälkeen ja on alkanut paluu arkeen. Miesten liigajoukkue harjoittelee jo täyttä vauhtia lähes täydellä rosterilla; edessä on seuraavana kahdella viikonloppuna pitkät vieraspelireissut Loimaalle ja Turkuun sekä Kemiin. Kotihalliin KaDy palaa la 26.2. ja su 27.2., jolloin huippuotteluissa vastaan asettuvat Akaa Futsal ja Vieska Futsal. Siinä vaiheessa lienee yleisönkin tulo paikalle ÄSSÄ-Areenalle sallittu (tiedotamme myöhemmin mahdollisista rajoituksista).

KaDysta EM-kisajoukkueessa olivat pelaavassa kokoonpanossa Jukka Kytölä, maalivahti Juha-Matti Savolainen, Lassi Lintula ja Sergei Korsunov. Lisäksi paikan päällä olivat katsomon puolella varamies Jere Intala ja kahteen viimeiseen otteluun katsomotukijoukkoihin matkustanut Mikko Kytölä, jolta itse EM-kisat jäivät harmittavasti väliin loukkaantumisen johdosta.

KaDyn nettitoimitus jututti kisamatkalta palanneita Jukka Kytölää ja Lassi Lintulaa.

Jukka Kytölä

Ave, Kajuk! Mietteitä EM-kisoista kokonaisuutena?

– Tuloksellisesti pelattiin lähellä omaa ylärajaamme. Neljä peliä lähtökohdiltaan altavastaajana, niin jatkoonpääsy alkulohkosta oli jo iso juttu. Nälkä kasvoi kuitenkin syödessä, joten kova halu oli päästä jatkoon puolivälierästä. Viimeisen pelin jälkeen oli tietysti hyvin pettynyt olo, olihan meillä siinä aivan hyvät mahdollisuudet kaataa Portugalikin.

Portugali on kuitenkin osoittanut vahvuutensa ja kaatoi välierissä vielä Espanjankin.

– Omassakin suorituksessa jäi parantamisen varaa: etenkin pallollinen peli olisi voinut olla parempaa, olisimme voineet rohkeammin yrittää pallonhallintaa prässin allakin. Toisaalta riskittömyys toimi meillä hyvin eikä menetyksiä tai harhasyöttöjä omassa päässä tullut juurikaan, joten oli sellainen Suomen tyylinen kisaesitys. Erikoistilanteet olivat etenkin meidän ketjulla aika hyviä, vaikka ihan joka pelissä ei niistäkään saatu maalia.

Millaiselta tuntui Euroopan maajoukkuefutsalin kärjen tempo?

– Kyllähän siellä kentällä lujaa mennään, ja se kuuluu myös Suomen pelitapaan, että mennään kolmella ketjulla ja juostaan lujaa prässätessä. Seurajoukkueessa 3–7 minuutin vaihdot ovat olleet ihan normi itselleni ja monille muille, EM-kisamatseissamentiin enimmäkseen alle 3 minuutin vaihdoilla. Siinä tulee huilia vaihdossa kovan juoksemisen väliin. Pelin tempo on muutenkin kovempaa: vastustajat syöttävät kovempaa ja liikkuvat nopeammin. Italian Serie A:n tempo oli lähellä tätä, mutta EM-kisoissa mentiin vielä sitäkin kovempaa. Jokainen joukkue ja pelaaja haluaa EM-kisoissa niitä pisteitä ja voittoja, eikä kovin monta pistemenetystä saisi tulla alkulohkossa, joten kentälle tullaan antamaan kaikkensa.

– Mestarien Liigan Main Roundin peli Hovocuboa vastaan Bosnia-Hertsegovinassa lokakuussa oli tempoltaan samantasoinen. Silloinkin sai välillä juosta perässä pidempiäkin jaksoja. Kuten Hovocuboa vastaan, EM-kisoissa saattoi lähteä kertautumaan, jos prässi ei heti onnistunut ykköslinjalla. Silloin jouduttiin paikkaamaan ylimääräistä juoksemalla.

Menossa paluu pitkän maajoukkuetauon jälkeen kotimaan liigaan – fiilikset siitä?

– On ollut mukavaa nähdä pitkästä aikaa pelikavereita ja valmentajia usean viikon tauon jälkeen. Otan ensimmäiset treenit vähän rauhallisemmin suuren kisarasituksen jälkeen. Ilmeisen kovaa on siellä menty EM-kisatauolla puolikkaalla ringillä ja joukkue on kovassa iskussa.

– Kevään ratkaisupelejä kohti mennään, ja into ja motivaatio löytyvät aivan varmasti niihin meiltä EM-kisakävijöiltäkin. EM-kisat antoivat itseluottamusta omaan tekemiseen, mikä heijastuu varmasti myös liigakentillä. Tietää, mihin pystyy ja mitä uskaltaa tehdä myös kotimaan Futsal-Liigassa. Hyvä pelaajatilanne on nyt, ei mitään massaloukkaantumisia kuten aiemmin tänä vuonna ja viime kaudella. Varmasti nälkää on kaikilla.


* * *

Lassi Lintula:

Ave, Lassi! Mietteitä EM-kisoista kokonaisuutena?

– Päällimmäinen fiilis on totta kai kiitollinen ja etuoikeutettu siitä, että sai olla mukana kolme viikkoa ja kaikilla sitä edeltäneillä leireillä. Erittäin hienoa aikaa kaiken kaikkiaan.

– Toisaalta viimeisestä Portugali-ottelusta jäi ehkä vähän hampaankoloonkin, koska siitä oli otettavissa enemmänkin. Se ei ollut mielestäni kisojen vaikein peli meille. Se, että päästiin alkulohkosta jatkoon ja kahdeksan parhaan joukkoon, oli lopulta kuitenkin tuloksellisesti hyvä saavutus.

Millaiselta tuntui Euroopan maajoukkuefutsalin kärjen tempo?

– Tempo oli EM-kisoissa erittäin kova, ja kovaa tempoa saneli omissa otteluissamme myös Suomen pelitapa ja taktiikka. Jos vertaa Mestarien Liigaan, niin tempo oli vielä kovempi kuin Preliminary Roundilla, jolla kohtasimme Araz Naxcivanin, joka on puoliksi sama kuin EM-kisoissa toisessa lohkossa hyvin pelannut Azerbaidzan. Main Roundilla en itse Mestarien Liigassa pelannut.

Menossa paluu pitkän maajoukkuetauon jälkeen kotimaan liigaan – fiilikset siitä?

– Ensin treenataan reilu viikko, minkä jälkeen on pitkää reissua: tuplaviikonloppu Lounais-Suomessa ja Kemi vieraissa. Kun siihen perään tulee vielä kaksi kovaa kotiottelua, on meillä viisi ottelua kolmen viikonlopun sisällä. Loppukauden tavoite on jokaiselle KaDyn pelaajalle erittäin selkeä, ja sitä kohden tehdään nyt töitä.

– Maajoukkue jää nyt intensiivisen EM-kisarutistuksen jälkeen jonkinmittaiselle tauolle. Voi olla, että maajoukkueen uusi valmentaja haluaa keväälle tai kesälle jonkinlaisen tapahtuman. Varmasti kuulemme sitten lisää sieltä suunnalta, kun sen aika taas on.

Lämpimästi tervetuloa kotiin Hollannista, Kajuk, Lassi ja muut EM-kisakävijät!