UEFA Futsal Champions League: Kampuksen Dynamo suoraan sijoitettuna Main Roundille
SeuraJulkaistu: 30.06.2023 12.41

UEFA Futsal Champions League: Kampuksen Dynamo suoraan sijoitettuna Main Roundille

(kuva viime vuoden Main Roundilta Kaunasista Citta di Ebolia vastaan 26.10.2022: Kuva Evaldas Šemiotas )

UEFA:n futsalin Mestarien Liigan kahden ensimmäisen kierroksen lohkoarvonta suoritetaan keskiviikkona 5.7.2023 UEFA:n päämajassa Sveitsin Nyonissa. Arvonta on klo 15.00 Suomen aikaa.

Viidennen perättäisen miesten Suomen mestaruutensa toukokuussa voittanut Kampuksen Dynamo aloittaa tällä kertaa Champions Leaguen taipaleensa suoraan Main Roundilta (32 joukkuetta).

Edellisellä kaudella tämä joukkue taisteli Kaunasissa. (Kuva Evaldas Semiotas)


KaDy hyppää ensimmäistä kertaa Preliminary Roundin yli

Aiempina neljänä kertana (2018, 2019, 2021, 2022) KaDy on aloittanut Preliminary Roundilta; nyt ranking-pisteitä on aiemmasta menestyksestä kertynyt sen verran, että ne oikeuttavat Mestarien Liigan seurajoukkue-rankingin 20. sijaan ja suoraan Main Round -paikkaan.

(KORJAUS aiempaan uutiseemme 5.7.2023: maajoukkueiden menestys ei vaikuta UEFA Futsal Champions Leaguen rankingiin. Maapisteet tulevat saman maan (kansallisen liiton) muiden seurojen aiemmasta menestyksestä Mestarien Liigassa kausilla 2020–21, 2021–22 ja 2022–23. Esimerkiksi Puolan uusi mestari Constract Lubawa ei ole osallistunut Mestarien Liigaan aiemmin, mutta se saa rankingpisteiden laskentaan pisteitä Rekord Bielsko-Białan ja Piast Gliwicen menestyksestä kolmen viime kauden Mestarien Liigassa.)

Karsintakierros Preliminary Round pelataan 22.–27. elokuuta kahdeksalla ottelupaikkakunnalla kahdeksassa lohkossa. Kierrokselle osallistuvat 32 alimmaksi rankattua joukkuetta (ranking-sijat 23–54). Lohkojen voittajat ja paras lohkokakkonen etenevät 32 joukkueen Main Roundille.

Mestarien Liigan Main Round pelataan 24.–29. lokakuuta tuttuun tapaan kahden “polun” järjestelmällä: kovatasoisemmassa Path A:ssa on 4 neljän joukkueen lohkoa, joista kolme parasta etenevät Elite Roundille. Path B:ssä on niin ikään 4 neljän joukkueen lohkoa, mutta vain lohkovoittajat pääsevät jatkoon. KaDy on tälläkin kertaa Path B:llä.

Viekö matka taas Kaunasiin – vai kenties Plzeňiin, Eboliin tai Zagrebiin?

Kampuksen Dynamo saa Main Roundilla vastaansa yhden korkeammalle sijoitetun joukkueen ja kaksi Preliminary Roundilta tulevaa joukkuetta. Ykköskorin vastustaja ja samalla KaDyn lohkon isäntä on yksi seuraavista:

Kauno Žalgiris (LTU)
SK Plzeň (CZE)
Città di Eboli (ITA)
Futsal Dinamo (CRO
)

Joukkueista Kauno Žalgiris ja Eboli olivat Kampuksen Dynamon Main Round -lohkossa viime syksynä Kaunasissa. Kohdataanko tuttuja heti perään tänäkin vuonna? Juuri päivittyneen tiedon mukaan Kauno Žalgiris, SK Plzeň, Città di Eboli ja fanaattisten kannattajien Futsal Dinamo Zagrebista ovat kaikki neljä varmoja lohkoisäntiä, joten KaDy matkustaa johonkin näistä neljästä kohteesta.

Path B:n lohkoarvonnan kakkoskorissa ovat:

Kampuksen Dynamo (FIN)
JB Futsal Gentofte (DEN)
FC Stalitsa Minsk (BLR)

+ Preliminary Roundilta yksi lohkovoittaja

Kaikki kilpailun lohkot Preliminary Roundista aina marras–joulukuun Elite Roundiin asti pelataan yksinkertaisena sarjana: kaikki kerran kaikkia vastaan neljän päivän sisällä yhdellä ottelupaikkakunnalla. Mestarien Liigan välierät ja finaalit pelataan toukokuun alussa suurella areenalla, joka päätetään myöhemmin.

Kapteeni Mikko Kytölä ja Bob viime kauden Preliminary Roundilla Titogradia vastaan. Kuva Srdjan Boljevic.

KaDy jo lähellä Path A:n paikkaa – Elite Roundilla vastassa maailman huiput

Path A:lla pelaavat hallitsevan mestarin Mallorca Palma Futsalin lisäksi ranking-sijojen 1–11 ja 16–19 joukkueet. Kampuksen Dynamo jäi vain yhden ranking-sijan päähän Path A:n paikasta ja maailman parhaiden joukkueiden kohtaamisesta jo Main Roundilla. Toki se on mahdollista edelleen Elite Roundilla.

Euroopan neljä kärkimaata Espanja, Portugali, Kazakstan ja Kroatia saavat nimetä kaksi edustajaa futsalin Mestarien Liigaan; muilta kansallisilta liitoilta osallistujia on yksi (useimmiten kansallinen mestari 2022–23). Venäjä on suljettu Uefan kilpailuista.

Yksikään suomalaisjoukkue ei ole UEFA:n futsalin Mestarien Liigassa tai sen edeltäjässä (vuoteen 2018 asti) UEFA Futsal Cupissa onnistunut vielä etenemään Elite Roundille 16 parhaan joukkoon. Lähimpänä oli Kampuksen Dynamo syksyllä 2021, kun sen Main Roundin saldona oli murskavoitto ja kaksi tasapeliä Bosnia-Hertsegovinan ja Alankomaiden mestareita vastaan.

UEFA:n turnaussivusto ja infoa:

UEFA:n Mestarien Liigan lohkoarvonnat ke 5.7.

UEFA:n Mestarien Liigan päivämäärät ja formaattiLIITE: Kampuksen Dynamo UEFA Futsal Champions Leaguessa 2018, 2019, 2021 ja 2022:

Kaudella 2017–2018 ensimmäisen Suomen mestaruutensa voittanut KaDy osallistui Mestarien Liigaan ensimmäistä kertaa kaudella 2018–19. KaDy voitti Preliminary Roundin lohkonsa Itävallassa ja eteni Main Roundille (32 joukkuetta). Main Roundilla jyväskyläläisten tie nousi pystyyn Kroatian mestari Novo Vrijeme Makarskan isännöimässä turnauksessa.

https://www.kadyfutsal.net/uutiset.html?a200

Vuonna 2019 nähtiin KaDyn toinen kerta Mestarien Liigassa. Preliminary Roundin arvonta ei suosinut Dynamoa, sillä vastaan tulivat Ranskan mestari Toulon Élite ja kovia venäläisvahvistuksia palkannut Viron mestari FC Viimsi. KaDy onnistui voittamaan Albanian mestari KF Tiranan, mutta kärsi tappiot lohkon voittaneelle Toulonille sekä FC Viimsille. 32 joukkueen Main Round jäi suomalaisittain haaveeksi vuonna 2019.

https://www.kampuksendynamo.com/uutiset/31891/mestarien-liiga-kadylle-tallinnassa-niukka-tappio-viimsille

Vuonna 2020 ei Suomen mestaria ratkottu, koska liiga keskeytettiin. Mestarien Liigassa Suomea edusti runkosarjan ykköseksi jäänyt Akaa Futsal. Koronavirustilanteen vuoksi kokonaisten turnausten sijasta kilpailu pelattiin kerrasta poikki -menetelmällä. Akaa Futsal hävisi Tšekin mestarille Chrudimille 2–1 ja putosi jatkosta.

Vuonna 2021 KaDyn arpaonni oli kiperä, kun jo Preliminary Roundin lohkoon nousi moninkertainen euromenestyjä Araz Naxçivan Azerbaidžanista. KaDy väänsi kuitenkin tasapelin Arazista ja voitti maalieron turvin koko lohkon, joka pelattiin Riian lähellä Latviassa.

Myös Main Roundin 2021 KaDy selvitti tappioitta. Lohko pelattiin Mostarin lähellä Bosnia-Hertsegovinan Jablanicassa. KaDy pelasi tasan Mostaria ja Hollannin mestari Zvv Hovocuboa vastaan ja voitti Moldovan mestari Dinamon. Viisi pistettä ei kuitenkaan riittänyt lohkovoittoon ja jatkopaikkaan, jonka nappasi Hovocubo. Näin ollen jyväskyläläiset karsiutuivat Mestarien Liigan 16 parhaan joukosta häviämättä yhtään ottelua.

https://www.kampuksendynamo.com/futsal/joukkueet/8976/ottelut/2743

Vuonna 2022 nelinkertainen Suomen mestari KaDy aloitti Mestarien Liigan Preliminary Roundin parhaiten rankattuna joukkueena. Arpa vei Podgoricaan, jossa Islannin mestari Ísbjörninn ja Andorran Encamp olivat vain suupaloja suomalaisille. Lohkovoitosta ja jatkopaikasta käytiin kova taisto isäntäjoukkue Titogradia vastaan, joka päättyi Dynamon 2–3-voittoon.

https://www.kampuksendynamo.com/arkisto/jaosto/229/kausi/1135/joukkueet/10959/ottelut/3225

Main Roundilla Kampuksen Dynamo matkusti Kaunasiin kivenkovaan lohkoon. Avausottelussa KaDy piti tiukilla Italian edustajaa Città di Ebolia viimeisille minuuteille, mutta huippujoukkueen rutiini selätti suomalaiset lopulta 4–2. Jatkopaikka karkasi viimeistään rumalla tappiolla isäntäjoukkue Kauno Žalgirista vastaan; heikon turnausviikon kruunasi maalin tappio päätösottelussa Latvian Petro-w:ia vastaan.

https://www.kampuksendynamo.com/arkisto/jaosto/229/kausi/1135/joukkueet/10959/ottelut/3276

Jere Intala Hovocubo-pelissä. Kuva Kirsi Nummela.Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.