Suomelle sensaatiomainen tasapeli Portugalista! - Jopa suora MM-kisapaikka katkolla sunnuntaina
SeuraJulkaistu: 01.02.2020 00.00

Suomen maalivahti Juha-Matti Savolainen oli isossa roolissa kun hallitseva Euroopan mestari Portugali jäi sensaatiomaisesti MM-karsintojen Elite Roundilla perjantaina Póvoa de Varzimissa Portugalissa tasapeliin Suomen kanssa lukemin 2-2. Suomen maaleista vastasivat Juhana Jyrkiäinen ja Miika Hosio. Tulosta voidaan pitää Suomen futsalmaajoukkueen eittämättä parhaimpana suorituksena koskaan.

Cardinal 39'12''

Suomi aloitti ottelun jälleen erittäin ennakkoluulottomasti kolmella ketjulla kuten torstaina Italiaa vastaan. Portugalin tähdet eivät alkuminuuteilla saaneet peliä juurikaan rakennettua ja Suomi pääsi mukavasti prässäten pariin puolittaiseen maalipaikkaankin, mutta Juhana Jyrkiäisen ja Miika Hosion vedot menivät reippaasti yli maalin. Portugalillakin oli pari maukasta paikkaa, mutta Juha-Matti Savolainen venytti hyvin pallon eteen.

Kampuksen Dynamolta olivat tulessa muutamaan otteeseen samassa ketjussa pelanneet Sergei Korsunov, Teemu Lukkari ja Lassi Lintula. Ottelun edetessä päävalmentaja Mićo Martić kuitenkin sekoitteli ketjukoostumuksia. KaDyn kapteeni Mikko Kytölä oli edelleen sairastuvan puolella.

Kun rapiat kahdeksan minuuttia oli pelikellossa Benfican Fábio Cecílio liukui palloa tavoitellessaan suoraan Juha-Matti Savolaisen käsille ja lusitaanille keltainen kortti. Hetken päästä sama mies pääsi mainiolta paikalta vetämään, mutta Savolaisen jalka venyi jälleen upeasti vedon tielle.

Myös kuusi kertaa maailman parhaimmaksi futsalpelaajaksi aateloitu Ricardinho pääsi tälläämään pariin kertaan paraatipaikalta, mutta loistavasti pelannut Savolainen torjui jokaisen yrityksen.

Kun ottelua oli pelattu vajaat 13 minuuttia, pääsi Portugali pelaamaan hyvän sivurajakuvion, mutta Savolainen pelasti jälleen; tällä kertaa maaliviivalta kotiyleisön vaatiessa raivokkaasti maalin hyväksymistä. Muutamaa minuuttia myöhemmin pallo kävi Suomen maalin ylärimassa. Portugalilta muun muassa Pany Varela ja Cardinal pommittivat useampaan kertaan Suomen maalia kohti, mutta yhden miehen ihmismuurin maalilleen luonut Savolainen ennätti jokaisen vedon tielle.

Kun rapiat 15 minuuttia oli pelattuna pääsi Suomi nostamaan peliä kohti Portugalin päätyä. Jarmo Junno laukoi ja Akaa Futsalissa pelaava Juhana Jyrkiänen oli hyvin mukana maalin edessä. Noin 15 metristä ammuttu maanuoliainen painui etukulmasta sisään Jyrkiäisen ohjaamana ja maalivahti André Sousa oli yllätetty.

Kun ensimmäistä jaksoa oli jäljellä 40 sekuntia, joutui Ilveksen Antti Teittinen rikkomaan Ricardinhoa ja Suomen virhetilin ollessa täynnä, pallo aseteltiin kympin pisteelle. Póvoa de Varzimiin matkanneiden suomalaisfanien suureksi riemuksi maalille vaihdettu Antti Koivumäki torjui Cardinalin vedon.

Tauolle mentiin siten sensaatiomaisissa 0-1-lukemissa.

Kun ottelukellossa oli noin 22 minuuttia sai Portugali hurjan hässäkän aikaiseksi Suomen maalille. Jani Korpela torjui ensin maalin edestä ja sen jälkeen Ricardinho osui ylärimaan ja hieman myöhemmin Cardinal pystypuuhun.

Kun ottelua oli pelattu 28 minuuttia tapahtui Póvoa de Varzimin ihme. Kroaattivalmentaja Martic osoitti hurjaa tilanteen ja taktiikan tajua ja laittoi kylmähermoisesti Suomen pelaamaan ilman varsinaista maalivahtia "reikäpaitapelillä" ylivoimaa. Se tuotti välittömästi tulosta, kun Miika Hosio pääsi laittamaan pallon tyhjään maaliin Jani Korpelan ja Sergei Korsunovin huikeasta esityöstä.

Portugali vyörytti loppupelin ajan ja Jyrkiäinen, kapteeni Panu Autio, Hosio ja Korpela ottivat keltaiset kortit, mutta Suomi taisteli hurjasti. Viimeiset kaksi peliminuuttia olivat kuitenkin synkät Suomelle ja isäntämaan joukkue pääsi kipuamaan tasoihin. Vajaa kaksi minuuttia ennen loppua Hosio liukui Cardinalin jalkoihin ja pallo kymppimetriselle. Tällä kertaa Koivumäki joutui antautumaan kun Bruno Coelhon pommi painui rysän perukoille.

Viimeisellä minuutilla Portugali pääsi tasoittamaan loppulukemiksi 2-2 kun Cardinal pääsi iskemään kärkkärillä pallon Savolaisen ohi maalin edestä ylivoimapyörityksen päätteeksi.

KaDyn luottopelaaja Sergei Korsunov oli mukana ottelun toisessa maalissa. (Kuva Sami Virtanen)

Tällä tasapelillä Suomi omaa siis mahdollisuuden MM-kisoihin ja sunnuntaina ratkeaa pääseekö Suomi peräti suoraan kisoihin voittamalla koko lohkon. Tämä edellyttäisi Suomen voittoa Valko-Venäjästä ja Portugalin ja Italian päätymistä vähämaaliseen tasapeliin. Tällöin Italia, Suomi ja Portugali olisivat kaikki viidessä pisteessä, mutta jos Italia ja Portugali pelaavat 3-3, tai sitä suuremman tasapelin, on Suomi varmasti ulkona kisoista. Toinen sija tietäisi jatkokarsintaa ja kolmas sija siis kisoista ulosjäämistä.

Joka tapauksessa kaksi tasapeliä Euroopan huippumaita vastaan kertoo maajoukkueen hurjasta tason nostosta viimeisen kahden vuoden aikana.

KaDyn Sergei Korsunov kertoi ottelun jälkeen joukkueen jättäneen parketille viimeisenkin hikipisaransa.

- Pelattiin juuri siten miten ollaan sovittu ja kaikki jättivät kaikki voimansa kentälle, Korsunov kertoi Portugalista.

- Taktiikkana oli tiukka prässi ja luotettiin omaan tekemiseen. Kaikki olivat tänään tärkeitä, pelaajat, taustat, fanit, ihan kaikki. Olihan se uskomattoman hienoa pelata täydessä hallissa ja johtaa EM-mestareita vastaan.

Korsunov iloitsi Suomen toisesta maalista, joka oli hieno taktinen taidonnäyte.

- Siinä oli hienoa yhteenpelaamista Bambin kanssa. Näin, että siinä oli pieni väli syöttää minulle ja tein pienen jätön takaisin ja Bambi käänsi upeasti Maagille, joka sai laittaa sitten pallon tyhjiin. Hieno maali!

- Ottelun lopussa oltiin aika myllyssä, mutta puolustettiin loistavasti. Ei kauhean moni olisi uskonut ennen peliä, että otetaan Portugalia vastaan yksi piste, KaDy-pelaaja iloitsi.

- Nyt levätään ja valmennus miettii minkälaisilla ketjuilla pelataan sunnuntaina. Parasta tässä on se, että kaikki on meidän omissa käsissä ja unelma elää edelleen.

Myös kaksi Suomen mestaruutta KaDyn paidassa voittanut “Juppis” Savolainen oli tyytyväinen pisteeseen, mutta harmitteli lopun maaleja.

- Matsi meni hyvin melkein loppuun asti, tuskin kukaan olisi uskonut, että pelin jälkeen tasuri harmittaa, Savolainen sanaili Lusitaniasta.

- Valko-venäjää lähdetään tietysti voittamaan, Kroatiassa ammattilaisena pelaava vahti naulasi.

Korpela, Hosio ja Autio ovat korttitilin täyttymisen myötä varmuudella sivussa Valko-Venäjää vastaan, mutta Suomi saa takaisin pelikiellon kärsineen Jukka Kytölän. Myös portugalilaispelaajan teloman Iiro Vanhan pelikunto lienee arvoitus. Entä mitä mahtaa jalkaleikkauksesta toipuva KaDy-kapteeni Mikko Kytölä tehdä sunnuntaina?

A-lohkon tilanne
Italia 2 1 1 0 7-5 4 p
Portugali 2 1 1 0 4-3 4
Suomi 2 0 2 0 4-4 2
V-Venäjä 2 0 0 2 4-7 0

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.