KaDy Edustus miehet, Miesten Futsal-Liiga

Akaa Futsal - KaDy   2 - 4

Monitoimitalo

KaDy nappasi välierissä kolmannen voiton ja marssi finaaleihin jälleen kerran

Kampuksen Dynamo ja Akaa Futsal kohtasivat miesten Futsal-Liigan neljännessä välierässä vappupäivänä Akaan Toijalassa. Voitot ennen sunnuntain peliä olivat 2–1 KaDyn hyväksi. KaDy selätti Akaan neljännessä välierässä lukemin 2–4 ja etenee näin finaaliin. KaDyn finaalivastustaja selviää aikaisintaan tänä iltana, kun GFT kohtaa FC Kemin kotonaan. Joukkueet pelaavat tarvittaessa viidennen välierän Kemissä ke 4.5.

Aleksi Pirttijoki oli pukenut ylleen reikäpaidan jo ennen ottelun alkua ja Akaa lähtikin peliin lentävällä maalivahdilla heti alkuvihellyksestä. Näin Akaa pyrki ottelun mittaan saamaan itselleen pallonhallintaa aina tilaisuuden tullen. KaDy kuitenkin pyöritti peliä varmemmin kuin vastustajansa eikä juuri antanut Akaalle mahdollisuutta ylivoimarakenteluun, vaan pyrki alusta asti agressiivisesti maalintekoon ja hienoja tilaisuuksia nähtiinkin urakalla. Kentällä käytiin kovaa vääntöä ja toteutettiin hienoja pallonriistoja. Riketilit pysyivät jokseenkin tasaisina ensimmäisellä jaksolla.

Ottelun alku tarjosi kovaa vääntöä. (Kuva Anu Kangas)

Molempien joukkueiden maalien edustalla oli ruuhkaa useaan otteeseen ja erityisesti KaDy laukoi nälkäisesti Akaan maalia kohti. Myös Akaalla oli hienoja maalintekopaikkoja KaDyn päässä. Maalivahdit Kasper Kangas ja Juha-Matti Savolainen hoitivat omat tonttinsa erinomaisesti.

Pelin alkupuolella sekä Italo "Bob" Henrique että Jukka Kytölä olivat lähellä hassuttaa pallon Akaan tyhjään maaliin, mutta Akaan puolustusyksiköt muodostuivat lopulta esteeksi. Myös Sergei Korsunovin kaunis toimitus Jani Korpelalle valui tyhjiin. Samoin Korsunovin oma laukaus tömähti Akaan maalitolppaan Korpelan syötettyä pallon Korsunoville Bobin hääriessä mukana kuvioissa. Alkuminuuteilla sai myös Akaa KaDyn rikkeestä oivan vapaapotkupaikan, mutta Jussi Nyströmin kaukokokeilu livahti Juha-Matti Savolaisen näppien kautta yli maalin.

Ajassa 12:04 Italo "Bob" Henrique tuikkasi pallon maaliin pienestä kulmasta, kun KaDyn hiomat syöttökuviot tuottivat tulosta; Jani Korpelan syöttö Akaan puolustuksen läpi Korsunovin hämätessä maalinedustalla tavoitti maalinkulmalla odottelevan Bobin ja jätti Akaan haavin auki. KaDyn siirryttyä 0–1 johtoon yritti Akaa välitöntä tasoitusta, mutta kapteeni Mikko "Komik" Kytölän ja maalivahti Savolaisen ohi ei niin vain mentykään. Myös Kangas torjui omassa päädyssään oivallisesti, kun Bob toimitti pallon upealla rintasyötöllä Jussi Nummelalta karanneelle Korpelalle.

Huikean välieräsarjan pelannut maalivahti Kangas kunnostautui torjuntahommien lisäksi myös maalinteossa ajassa 13:04 ja laukoi Dusan Milojevicin syötöstä kaukaa Savolaisen yläriman kautta punamustaan maaliin. Kun Kangas lähti laukaukselle keskikentältä, odotteli KaDyn puolustus syvemmällä maalin edustalla. Tästä otettiin KaDy-leirissä opiksi ja toista kertaa Kangasta ei päästetty hakemaan laukaisupaikkaa aivan yhtä vapaasti.

Lassi Lintula ja Iiro Vanha (Kuva Anu Kangas)

KaDyn maalihammasta selvästi kolotti Akaata enemmän ja erityisesti KaDyn erikoistilanteet paineistivatkin Akaan puolustusta toden teolla. KaDy myös puolusti tunnollisesti ja työteliäästi ja kovan työn ansiosta sai peliä haltuunsa. Akaan jäikin moneen otteeseen altavastaajan asemaan lukuunottamatta lentävän maalivahdin tuomaa ylivoimaetua. KaDy taisteli helposti Akaan ylivoimayrityksiä vastaan ja teki tyhjäksi Akaan pidemmät pallonhallintamahdollisuudet. Akaalta erityisesti Jovan Stankovic uurasti sekä puolustus- että hyökkäyspäässä, samoin kuin Iiro Vanha.

Akaan otettua jälleen lentävän maalivahdin käyttöönsä, pääsi Jukka Kytölä riistämään Akaan ylivoimapallon ja laukomaan Akaan tyhjää maalia kohti takaoikealta, mutta Akaa-kapu Nyström ehti juuri ja juuri väliin. Pari minuuttia ennen ensimmäisen jakson loppua tarjoili myös kapteeni Komik Bobille maalintekomahdollisuutta, mutta Bob ei aivan onnistunut toimittamaan palloa maalin perukoille.

Akaan rikottua puolustuspäässään, pääsi KaDy vapaapotkun seurauksena jälleen maalipaikoille, kun Jukka Kytölän hyvästä esityöstä Bob syötti pallon Jere Intalalle maaliin toimitettavaksi ajassa 14:17. Akaan yrityksestä huolimatta pikaista kavennusmaalia ei nähty.

Hieman yllättäin Akaa ei palannut aikalisältään 18:25 reikäpaitapeliin, vaan Kangas saapui hyökkäyspuoliskolle Pirttijoen sijaan. Akaan kulmapotkujuonet eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Sen sijaan ensimmäisellä jaksolla nähtiin KaDylta vielä kolmaskin maali, kun Korsunov ujutti pallon kauniisti kohteeseen rakenneltuaan rauhassa Korpelan kanssa itselleen tilaa suorittaa. Kangas joutui yksin veijareita vastaan eikä onnistunut torjumaan tätä palloa.

Sergei Korsunov juhlii voittomaaliksi jäänyttä osumaansa. (kuva Anu Kangas)

Akaa pyrki kaventamaan maalieroa lentävän maalivahdin voimin viimeisen minuutin, mutta KaDyn puolustus teki aikeet mahdottomiksi. Savolainen laukoi kuusi sekuntia ennen loppua kauas Akaan maalin yli. Ensimmäisen jakson viimeiset sekunnit vietettiinkin maalivahtien pallotellessa keskenään ja tauolle lähdettiin tilanteessa 1–3.

Dynamon johto piti toisella jaksolla

Toisen jakson alku tanssittiin vapputansseja lähinnä KaDyn tahtiin, kun Akaan askelkuviot olivat järjestään muutaman tahdin KaDya jäljessä. Korpela oli päästä tuikkaamaan pallon Kankaan ohi jo ensimmäisellä minuutilla. KaDyn pelaajat ottivat pelinhallinnan lisäksi paluupalloja haluunsa raivokkaasti ja onnistuvat sotkemaan Akaan puolustuskuvioita niin että useampikin laukaus oli löytää Akaan verkkoihin. Unelmamaiset laukaukset kuitenkin kimpoilivat pingotetusta Kangas-maalista takaisin. Myös Akaan Amel Rastoder pääsi toisella jaksolla laukomaan vapaasti Savolaisen maalia kohden, mutta erinomaisesti pelannut KaDy-vahti torjui pallon varmasti.

Jani Korpela ja Amel Rastoder keskialueen väännössä. (Kuva Anu Kangas)

KaDy kuljetti palloa viimeisellä neljänneksellä pyrkien pitämään sen Akaan ulottumattomissa. Kun peliä oli pelattu noin kolmekymmentä minuuttia, rikkoi Akaa KaDya lyhyen ajan sisään kahdesti. KaDyn toiselle vapaapotkulle keskikentän tienoilta asettuivat "Kajuk" Kytölä ja "Sege" Korsunov. Kajukin hämättyä Akaa-puolustusta tykitti Korsunov pallon suoraan Lintulan jalkaan, josta se ohjautui Kankaan verkkoihin ajassa 13:22 Lintulan ja Korpelan luodessa maskia Akaan maalinedustalla. Näin KaDy karkasi jo kolmen maalin johtoon, kun peliä oli reilut kuusi minuuttia jäljellä.

KaDy pääsi yrittämään lisämaaleja useampaankin otteeseen, mutta yritykset kilpistyivät Akaan puolustukseen. Akaan vetopaikat olivat puolestaan myös ylivoimapyörityksessä kohtalaisen harvassa eikä akaalaisten väsytystrategia kantanut hedelmää. KaDyn puolustusherhiläiset eivät antaneet Akaalle juuri mahdollisuuksia pelinrakenteluun. Milojevic onnistui kuitenkin lopulta toimittamaan pallon Vanhan syötöstä Savolaisen verkkoihin kaventaen tilanteen kahteen neljään ajassa 39:23.

Dusan Milojevic ja Juhana Jyrkiäinen yrittävät tavoitella Lassi Lintulan suojaamaa palloa. (Kuva Anu Kangas)

Dynamo kesti tyynesti ja itsevarmasti johtoasemassa myös ottelun viimeiset minuutit Akaan hyvästä yrityksestä huolimatta. Näin KaDy ansaitsi itselleen finaalipaikan. Vastustaja selviää mahdollisesti jo tänä iltana, mikäli FC Kemi nappaa voiton GFT:stä. Akaa puolestaan etenee pronssipeliin GFT-Kemi-parin häviäjää vastaan.

Kapteeni Mikko Kytölä kommentoi ottelua ja finaalisarjaa.

- Välieräsarjassa lentävän maalivahdin käyttö oli todella korostuneessa asemassa. Meidän pääasiallinen tehtävä oli antaa oikea puolustuksellinen vastaus Akaan "reikäpaidalla" pelaamiseen ja toisaalta Kankaan nousuihin. Emme onnistuneet tässä mitenkään täydellisesti, ja se teki otteluista kinkkisiä - lukuunottamatta ehkä viimeistä peliä, joka oli niin sanotusti "meidän". Myös viimeistely yski hieman, etenkin kolmannessa välierässä. Hienoa kuitenkin, että kehityimme tämänkin sarjan aikana ja jaksoimme hioa yhdessä peliämme paremmaksi. Kehityksen kannalta oli myös hyvä, että kohtasimme nyt tämän lentävän maalivahdin haasteen, sillä siitä voi olla paljon hyötyä jatkossa.

Mikko Kytölä ei kyllästy pelaamaan finaalipelejä.

- Olemme taas finaaleissa kuten kuuluukin. Hienoa että kannattajat pääsevät taas nauttimaan meidän kanssa mahtavista peleistä. Teemme taas kerran parhaamme, että pokaali pysyy Jyväskylässä.

Juha-Matti Savolainen ja Jukka Kytölä juhlivat finaalipaikkaa. (Kuva Anu Kangas)

KaDy on voittanut miesten Suomen mestaruuden kausilla 2017–18, 2018–19 ja 2020–21. Kaudella 2019–20 mestaruutta ei ratkaistu, vaan kausi keskeytettiin maaliskuussa 2020. KaDylla on SM-hopeaa neljältä kaudelta (sulkeissa mestarit): 2010–11 (Ilves), 2011–12 (Ilves), 2014–15 (Sievi Futsal) ja 2016–17 (Sievi FS) sekä pronssia kaudelta 2012–13 (Ilves). Näin ollen välieräpaikka on Jyväskylän miesten futsal-dynastialle 11 pelatun kauden sisällä yhdeksäs, finaalipaikka kahdeksas.

Finaalien aikataulu

Finaalisarja pelataan paras viidestä, ja finaalit alkavat joko la 7.5. Kemissä tai la 7.5. Jyväskylässä tai su 8.5. Jyväskylässä.

Toinen ja kolmas finaali pelataan runkosarjassa huonommin sijoittuneen kotikentällä (Jyväskylä tai Espoo) la 14.5. ja su 15.5.

Tarvittaessa 4. ja 5. finaalit pelataan runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä (Kemi tai Jyväskylä) la 21.5. ja su 22.5.

2 - 4

12'MaaliBob Italo Henrique
13'MaaliKangas Kasper
14'MaaliIntala Jere
18'MaaliKorsunov Sergei
33'MaaliLintula Lassi
39'MaaliMilojevic Dusan