Miesten kausikooste: 12 kevään playoff-putki katkesi, muutamia valopilkkujakin mahtui
KaDy Edustus miehetJulkaistu: 31.03.2024 10.49

Miesten kausikooste: 12 kevään playoff-putki katkesi, muutamia valopilkkujakin mahtui

Kaikki dynastiat päättyvät aikanaan, ja tänä keväänä oli Kampuksen Dynamon vuoro kirpaisevasti kokea huiman mestaruusputken päättyminen. Viisi edellistä miesten Suomen mestaruutta oli yksi suomalaisen futsalin kovimmista saavutuksista kautta aikojen, ja kaiken joukkueurheilunkin mittakaavassa komea suoritus.

12 perättäisen playoff-kevään putki katkesi

KaDyn miesten liigakausi 2023-24 päättyi poikkeuksellisesti runkosarjaan. Näin ei ollut käynyt aiemmin kuin kerran, miesten debyyttiliigakaudella 2009-10, jolloin sijoitus oli runkosarjan kuudes, mutta vain muutamn pisteen välieräviivan alla, mitalipelien tuntumassa. Tuona keväänä 2010 viimeistä kertaa vain neljä parasta runkosarjasta (GFT, Ilves, Tervarit, TPK) etenivät pudotuspeleihin.

Seuraavat 12 loppuun saakka pelattua kautta (2010-2023) KaDy pelasi pudotuspeleissä, ja palkintokaappiin kertyi viiden perättäisen mestaruuden lisäksi neljä SM-hopeaa ja yksi pronssi sekä kahden sorttiset Cup-pokaalit. Kausi 2019-20 keskeytettiin maaliskuussa.

(Kuvat: Kirsi Nummela, @Kirschkuvaa)

Syksy aloitettiin miinuspisteillä, puolet joukkueesta vaihtui

KaDy aloitti uuden kauden lisenssikomitean langettamilla -6 pisteellä, mikä luonnollisesti vaikeutti etenkin alkukaudesta pudotuspelipaikan jahtaamista. Kuitenkin lopulta ratkaisut tehtiin kentällä, ja Dynamo hävisi kauden aikana muun muassa kahdesti TPK:lle ja kahdesti ToPV:lle. Juuri ToPV nappasi viimeisen, kahdeksannen playoff-paikan KaDyn nenän edestä kierros ennen runkosarjan päätöstä. Ilman -6 lähtöpistettä KaDy olisi toki hyvin voinut olla torniolaisten edellä lopullisessa sarjataulukossa, mutta tämä jää historiankirjoihin jossitteluna.

KaDyn kevään 2023 mestarijoukkueesta lähtivät kesän siirtoikkunassa tähtipelaajat Ítalo Henrique, Tero Intala ja Jere Intala (kaikki kolme Akaaseen, josta tuli näin ollenyksi mestarisuosikeista) sekä Jailson Veiga (takaisin Brasiliaan). Aiemmin alkuvuodesta 2023 KaDyn kovan rosterin oli jättänyt eurokentille siirtynyt Lassi Lintula.

Tilalle saatiin kovat paluumuuttajat Jukka Kytölä ja Eemeli Hänninen. Suomen paras maalivahtikaksikko Niila-Ville Laitinen ja Juha-Matti Savolainen sekä kenttäpelaajat Bene Filppu, Mikko Kytölä ja Newton Jr. jatkoivat KaDyssa.

KaDy haali riveihinsä aktiivisesti erityisesti U19-nuorisomaajoukkueen pelaajia, joista omien kasvattien lisäksi haaviin tarttuivat Aaro Paappanen, Eric Sylla ja Niko Pulkkinen. 19-vuotiaiden pelureiden kasvu liigapelaajiksi olikin yksi vaikean kauden merkittävistä valopilkuista.

Valmennusvastuu oli siirtynyt pelaaja-valmentaja Mikko Kytölälle, kun vuorollaan neljän mestaruuden Vasko Vujović ja lyhytaikainen korvaaja Rodrigo Saldanha jättivät Jyväskylän 2022-23.

Syksyn kohokohtia Mestarien liigan kaksi peliä ja voittoisa derby

Liigasyksy alkoi nihkeällä 1-0-tappiolla vahvistuneen Vieskan vieraana. Jo tässä vaiheessa oli iduillaan koko uuden liigakauden kuva: kampoihin laitettiin jokaiselle kärkijoukkueelle ja puolustus toimi lähes kiitettävästi, mutta hyökkäys, maalinteko ja kokemus ratkaisevissa paikoissa uupuivat.

Riemu ja SoVo kaatuivat melko hyvällä pelillä ÄSSÄ-Areenalla, mitä seurasi taas tuplatappio Torniossa sekä yllättävä kotitappio TPK:lle. Välissä KaDy kävi Kaunasissa pelaamassa Mestarien Liigan Main Roundia, josta tuloksena oli yksi surkea ottelu Pristhtinaa vastaan ja kaksi erinomaista ottelua AEL Limassolia ja Kauno Žalgirista vastaan.

Kärkinelikko, TPK ja ToPV KaDylle myrkkyä, talven valopilkkuna Mad Maxin kaato

Kotimaan sarjataulukko näytti Dynamolle nihkeältä jo marraskuussa. Ennen joulua häntäpään AU, VehU ja GFT kaatuivat rutiinilla, muttei vaikeuksitta. Sen sijaan kärkipään Akaa Futsal ja Mad Max käänsivät kotiottelunsa KaDya vastaan viime hetkillä edukseen. Ville Koskela ja Timi Lahti liittyivät kapeaan joukkueeseen kesken kauden; lisäksi JoSePa-farmin kautta Heikki Korhonen käväisi muutaman pelin punamustassa nutussa.

Joulutauon jälkeen suunta kääntyi entistä mollivoittoisemmaksi. Heti loppiaiseen osui kotimaan kauden huonoin peli, kun Vieska Futsal nollasi Dynamon ÄSSÄ-Areenalla. Valopilkkuna KaDy voitti Mad Maxin kotonaan, mutta hävisi toistamiseen ToPV:lle sekä vieraissa SoVolle. Toistamiseen Dynamo pystyi kukistamaan häntäpään AU:n ja VehU:n rutiinilla, vaikka piste-eroa sarjataulukossa ei ollut juurikaan KaDyn eduksi. Punamustat keikkuivat tässä vaiheessa säilymistaistelun ja viimeisen playoff-paikan välimaastossa.

Kolme ratkaisevaa tappiota tulivat Turussa TPK:ta vastaan sekä kotona kärkikaksikko Akaa - FC Kemiä vastaan. KaDy oli pelannut useat ratkaisevat ottelut ilman kokenutta Jukka Kytölää, tärkeää maalivahtikaksikkoaan ja perhesyistä Hollantiin muuttanutta Newton Jr:a.

Yhdeksäs sija naulattiin ÄSSÄ-Areenalla ja Espoossa

Kierros ennen sarjan loppua matka playoff-viivaan oli jo liian suuri, mutta samaan aikaan kasvojenpesu ja ryhdikäs esitys päätöskierroksella Espoossa GFT:tä vastaan sinetöi KaDyn suoran säilymisen sarjassa reilulla pistemarginaalilla. ToPV jäi kaksi pistettä Dynamon edelle lopullisessa sarjataulukossa.

Pudotuspelit (ja liigakarsinta GFT - TP-Kaarle) ovat käynnissä ilman Dynamoa. AU putosi Futsal-Ykköseen, ja PJK nousi takaisin liigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Lähipäivinä paketoimme liigakauden julkaisemalla päävalmentaja Mikko Kytölän sekä kapteenin nauhaa keväällä kantaneen Eemeli Hännisen mietteitä kaudesta.

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.