Äideistä löytyy voimaa KaDyn taustalta
10.5.2020 7:55 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Äitienpäivänä esittelyssä Soile Juntunen

Kampuksen Dynamon edustusjoukkueen takana tapahtuu, suurella punamustalla sydämellä tehdään töitä joukkueen eteen, vaikka osa hommista tuntuu vain ilmestyvän tehdyksi. Ennen kuin pilli soi keskiympyrässä, on hallilla pyörinyt ahkera tiimi tuntikausia valmistellen peliä alkavaksi. Yksi kotiotteluiden kantavista voimista on seuran monitoiminainen Soile Juntunen.

Kotiottelutöissä Bubi Tuomala, Soile Juntunen ja Iiro Väänänen

”Kun halliin tullaan reilua paria tuntia ennen pelin alkua, on hallissa vielä hiljaista, katsomot on kasassa ja kenttä tyhjänä. Kiva tunne alkaa jo herätä, kohta pelataan”, miettii Soile fiiliksiä kotiotteluiden järjestelyissä. ”Pelitapahtuman rakentaminen on hieno osa edustusjoukkueen toimintaa, ensin rakennetaan kenttä kuntoon, tuodaan futsalmaalit paikalleen ja järjestellään pallot kentälle ja huolehditaan että kaikki alkaa olla valmista siihen kun pelaajat saapuvat. Kuhina alkaa herätä hallilla, joukkueenjohtajat ovat saaneet pukukopin kuntoon, pelaajat käyvät moikkailemassa ovella ja vahtimestarit ovat virittelemässä katsomoita paikoilleen.” Vaikka hallille tullaan useita tunteja ennen pelitapahtuman alkua, aina on hieman tunne että kiire painaa päälle, mutta aina hyvä täpinä päällä. Halli muuttuu ennen peliä vielä väreiltään punamustaksi, uudet hienot Ässä-Areena -seinäkankaat ovat aivan huikeat muuttamaan koko hallin ilmettä, kumppaneiden mainokset viritellään paikoilleen ja kaikki alkaa näyttämään valmiilta.

”Pelaajien lämmittelyrutiinit on vakiintuneet ja taustatiimi synkronoi oman tekemisen pelaajien tahtiin. Rutiinit luovat turvallisuuden tunteen kaikille, kaikki on kunnossa ja ollaan valmiita peliin. Kapteenin peukku pystyyn ja ollaan valmiit – Marc Anthonyn Vivir Mi Vida pauhaamaan ja pelaajat kentälle”, kuvailee Soile tunnelman kohoamista ennen peliä. ”Vivir’in kun kuulee missä tahansa, niin aina sykähtää sydämessä – se on meidän Dynamon poikien kappale ja lämmittely ei vaan ala ilman sitä. Vaikka oma musiikkimaku ei ihan mene Vivirin tahtiin, niin noista alkutahdeista on vaan tullut yksi lempikappaleista, yhteen kappaleeseen jotenkin kulminoituu kaikki tunteet joukkuetta kohtaan.” Pelaajien alkulämmittely on kaunista katsottavaa, jokainen tietää paikkansa ja tehtävänsä ja nyt on hetki aikaa vain nautiskella ennen pelin alkua. ”Oma odottava fiilis, miten peli menee tänään, miten kukin pelaaja onnistuu ja pärjää nostaa sopivasti sykettä – pelin alkuun on noin tunti.” Tuo hetki onkin sitten viimeinen hetki nautiskella pelaajiemme taidokkuudesta, sitten alkaa valmistautuminen toimitsijan tehtäviin, kello laskee minuutteja lämmittelyn loppumiseen. Vielä viimeinen silaus kun pyöräytetään kenttä mopeilla puhtaaksi ja sitten ollaan valmiita jahtaamaan päivän pelin pisteitä.

Soile vastaa pelitapahtumista pelin reaaliaikaisesta tulosseurannasta Palloliiton järjestelmässä Tasossa. ”Toimitsijana ei pysty varsinaisesti katsomaan pelejä. Kun peliä seurataan tapahtuma tapahtumalta reaaliajassa, on oltava koko ajan kärryillä ja saatava kaikki merkinnät oikein pöytäkirjaan.” Toimitsija seuraa jokaisen pelitapahtuman, lukee tuomarin käsimerkit ja on koko ajan pelin hermolla. Maalin tullessa ei ehdi juhlimaan vaan pitää varmistaa kellon aika, kirjata maalintekijä ja syöttäjä ja odottaa vahvistus tuomarilta. ”Suuria tunteita ei toimitsijapöydän takaa kuulu näyttää, ja vaikka kuinka tekisi mieli kiljua riemusta, on keskityttävä siihen että jokainen merkintä on oikein.” Kotona sitten pelin jälkeen istahdetaan rauhassa katsomaan peliä uudestaan, silloin voi nautiskella ja näyttää ihan kaikki tunteet.

Jalkapalloäidin rooli kasvoi omaksi harrastukseksi

Soilen vuonna 2007 syntynyt poika Iiro on tullut laajemmin KaDy -perheelle tutuksi viime kaudella julkaistusta Iiro liigaan 2028 -videosta, jolla voitettiin Palloliiton Idän alueen parhaan seuratarinan palkinto. Videolla ei vain kerrottu Iiron tulevaisuuden toiveesta, vaan samalla esiteltiin myös joukkueen junioritoimintaa. Iiro on joukkueen pelaajien maskotti ja tulee äidin kanssa hallille aina hyvissä ajoin ja tottuneesti tarttuu tehtävään kuin tehtävään ennen peliä – välillä kiipeillään tikkailla vaihtamassa mainostauluja, välillä koristellaan joulukuusta ennen omiin tehtäviin, eli pelien DJ:nä toimimiseen keskittymistä.

”Iiron harrastamisestahan tämä kaikki lähti”, toteaa Soile. ”Toki alkuun oli tavoite mahdollistaa Iiron futsalin pelaamista, mutta vähitellen tästä vaan kasvoi niin paljon enemmän ja futsalista ja Kampuksen Dynamosta tuli minun oma harrastukseni.” Vaikka Iiron harrastamisen tukeminen on iso osa Soilen arkea futsalin parissa, autossa treeneihin saadaan paljon yhteistä laatuaikaa ja Iiron treenejä seuratessa voi rauhassa nauttia lasten pelaamisesta, niin futsal tulee jäämään osaksi omaa elämää. ”Iiro on nuori pelaaja, joka tekee tosissaan töitä pelaamisen eteen, mutta sellaista kristallipalloa ei olekaan, mistä voisi ennustaa tulevaa. Kiinnostaako pelaaminen huipputasolla vielä aikuisena, riittääkö pelaaminen harrastamiseksi vai haluaako nuori kehittyä kohti ammattilaisuutta ja riittääkö ylipäätään osaaminen huipulle”, pohtii Soile lapsensa tulevaisuutta futsalissa. ”Vanhemman tehtävä ei ole puhua lapselleen mahdollisuuksia, pelipaikat ja mahdollisuudet tehdään työllä, kovalla treenaamisella ja näyttämällä että haluaa tehdä parhaansa – ja se on ollut tavoitteena Iiron kanssa.”

”Iiron omassa pelissä Leppävedellä sain sydämentykytyksiä, kun huomasin Iiron tulevan alkukättelyyn kapteenin nauha kädessä – ensimmäinen ajatus oli että Iiro oli puhumalla saanut itselleen nauhan käteen, mutta valmentaja Henri Louste kyllä vakuutteli pelin jälkeen että Iiro ansaitsi kapteenin paikan ihan peliälyllään ja ahkeruudellaan”, miettii Soile äitinä kentän reunalla olemista. ”Ylpeänä saa kyllä katsoa sitä asennetta, millä koronaikana on kotona keskitytty treenaamiseen. Mikko Kytölän etätreenien jälkeen kotoa löytyy puuskuttava ja kaikkensa antanut nuori mies, yhtään ei ole lintsattu, kaikki on laitettu peliin.”

”Tuo – Iiro liigaan 2028 – oli ihan vaan läppä, joka sitten lähti elämään tehdyn markkinointivideon kautta. Se on Iiron oma tavoite, mutta vaikka ei pääsisi pelaamaan tuonne tasolle asti, niin se ei kaada yhtään mitään – matka kohti unelmaa on ollut hieno. Vaikka ei voi tietää mitä on edessä, on jokainen hetki ollut upea”, naureskelee Soile korkealle tavoittelevaa mainoslausetta.

KaDy -perhe on tärkeä

Soilen tekeminen Kampuksen Dynamossa ei rajoitu vain kotiotteluiden järjestämiseen, vaan rahastonhoitajana kertyy töitä ympäri vuoden ja KaDyn hallituksen jäsenenä hän kantaa vastuuta koko seuran tekemisestä ja toiminnan kehittämisestä.

”Dynamo-tekeminen on ollut omaa stressinhoitoa, ihanaa vastapainoa arjelle ja on nautinto olla mukana. Tämä on tällä tasolla aidosti vanhemman oma harrastus, ei vain jalkapalloäidin rooli.” Pelaajille Soile on Soile, ei ”Iiron äiti”, hän on yksi pelaajien tuki- ja taustahenkilöistä, jotka tekevät kaikkensa, jotta jokainen pelaaja voisi keskittyä olennaiseen – pelaamiseen. ”Tästä on paljon puhuttu joukkueen jojojen, Anun ja Kirsin kanssa – pelaajat ovat kuin omia poikia, jokainen on upea ihminen, persoona ja yksilö ja jokaisen tekeminen kiinnostaa ja haluamme tehdä kaikkemme, että pojat kokisivat KaDy -perheen omakseen.” Joukkueen toimintaa on kehitetty siihen, että jokaisen pelaajan toivotaankin kokevan todella matalaksi kynnyksen pyytää apua, oli kyseessä sitten iso tai pieni asia – pienillä asioillakin voidaan helpottaa arkea ja mahdollistaa pelaajien keskittyminen pelaamiseen. ”Melkein vaikeinta tässä on, että jokainen pelaaja on omalla tavallaan todella rakas, niin luopuminen ja irti päästäminen on vaikeaa kauden päättyessä pelaajien tehdessä uusia suunnitelmia” toteavat kaikki kolme joukkueen taustanaista yhdessä.

Soile jää vielä miettimään KaDy perheen merkitystä kotiotteluiden yhteydessä: ”Tuntuu kuin hallille tulisi kotiin, Lebbiz vilkuttelee yläparvelta kameran ääreltä, Bubi ja Smaug valmistautuvat juontotehtäviin ja käyvät halaamassa alkajaisiksi, Kirsi ja Anu ovat yleensä jo paikalla, kun tullaan ja ehditään hetkeksi pysähtyä rupattelemaan, Jussi tulee rakentamaan kumppaninäkyvyyttä ja Jana on kuin energinen piristysruiske tullessaan paikalle – kaikkia ei saa mainittua, mutta kaikki osalliset ovat tärkeitä – meidän porukka, meidän KaDy-perheemme on vaan ihana.”

Kampuksen Dynamo haluaa toivottaa kaikille äideille ihanaa äitienpäivää!

Äidit - nauttikaa ja harrastakaa, omasta mahdollistajan roolista äitinä voi kasvaa itselle rakas harrastus seuran taustatehtävissä.

Iiro Liigaan 2028 -videota voi käydä fiilistelemässä täällä.   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Toukokuu   »
Kategoriat