KaDy liigassa tasan 10 vuotta – muistatko avausottelun 24. lokakuuta 2009 Huhtaharjulla?

(Pääkuva: KaDy juhlii liiganousua Huhtaharjulla 22. helmikuuta 2009. Kuvan KaDy-sotureista yli puolet oli mukana joukkueen liigadebyytissä 24. lokakuuta 2019 samassa paikassa. Valitettavasti syksyltä 2009 ei arkistossamme ole juurikaan julkaisukelpoista kuvamateriaalia.)

Muistatko, kun KaDy pelasi ensimmäisen liigaottelunsa 24. lokakuuta 2009 Huhtaharjun koululla?

Me muistamme!

Ja tänään tuosta historiallisesta hetkestä on kulunut tasan 10 vuotta, joten mennäänpä aikakoneella 10 vuoden taakse Huhtaharjulle ja silloisiin tunnelmiin.

KaDy oli noussut liigaan kaudella 2008–09 Ykkösestä suvereenin kauden päätteeksi. Olimme täynnä intoa ja motivaatiota todistaa kuuluvamme pääsarjatasolle, joskaan suuremmasta menestyksestä tai mitaleista ei vielä haaveiltu – ainakaan ääneen. Joukkueen runkona olivat jo Futsal-Ykkösen kaudelta mm. Mikko ja Jukka Kytölä, Helsingistä Jyväskylään muuttanut Matias “Madsen” Juvonen, Kerkko “Georg” Huhtanen, Mikko “Roiha” Takala ja 20-vuotias maalivahti Niila-Ville Laitinen. Valmennusvastuussa jatkoi liiganousuun KaDyn luotsannut kaksikko Tero Kelhälä (päävalm.) Samu Kytölä (apuvalm.), joista jälkimmäinen oli valmentanut joukkuetta liki alusta asti.

(Aki "Känä" Miettinen oli verraton vahvistus KaDyn ensimmäisellä liigakaudella 2009–2010.)

Kesällä 2009 nostettiin treenien vaatimustasoa ja valmistauduttiin tulevaan. Harjoituspeleissä Huhtaharjun lyhyellä ja pölyisellä parketilla kaatui lupaavasti kaksi tulevaa liigavastustajaa PoPa ja Tervarit, sen sijaan Ilves oli Tampereella KaDya edellä. Rinkiin hankittiin liigakokemusta esim. Tomi Lahtisen ja Aki “Känä” Miettisen hahmoissa; myös nuoret Arash Muridiyazd (22) ja Antti Maltsin (19) nostettiin mukaan liigajoukkueeseen.

(Loiskeesta siirtynyt Tomi "Loiske" Lahtinen (vas.) ja Mikko Kytölä olivat KaDyn runkomiehiä ensimmäisellä liigakaudella, mutta Kytölältä jäi suurin osa otteluista väliin loukkaantumisen johdosta.)

Otteluohjelmassa ensimmäisenä vastustajana oli Mad Max Valkeakoskelta, jolla oli palkintokaapissa yksi liigamestaruus ja yksi Cup-mestaruus. Mad Max oli saanut valmentajakseen tuplaroolia vetäneen maajoukkuevalmentaja Jouni Pihlajan sekä vahvistunut useilla lähiseudun pelaajilla. Mad Max oli GFT:n ja Ilveksen ohella yksi mestarisuosikeista, KaDy musta hevonen. Dynamon onneksi liigakausi päästiin aloittamaan kotihallissa, tutuksi tulleella Huhtaharjun koululla (1982–2013).

(20-vuotias Niila-Ville Laitinen oli KaDyn ykkösmaalivahti liigakaudella 2009–10. Myöhemmin hän sai liikanimen "Monnarin Elävä Seinä".)

(Täydet 10 vuotta KaDya edustanut Arash Muridiyazd liittyi punamustiin liigakauden 2009 alla.)

Ennen ottelua:

ENNAKKO: Dynamo avaa kauden kotiluolassa!

22.10.2009

Kampuksen Dynamo aloittaa historiansa ensimmäisen liigakauden kotiottelulla, kun Huhtaharjun saliin saapuu Mad Max Valkeakoskelta. KaDy saa vastaansa erittäin kovan vastustajan, jonka riveistä löytyy maajoukkuekokemusta ja jonka valmentajana toimii Suomen futsal-maajoukkueen päävalmentaja Jouni Pihlaja. Lisäksi Mad Max on hallitseva cup-mestari, jonka voittoisassa joukkueessa tuolloin pelasi nykyään Dynamoa edustava Mikko Takala.

KaDy lähtee otteluun hyvistä asetelmista ja parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Edellisessä ottelussa Dynamo kaatoi cupissa PJK:n, vaikkakin ontuvalla esityksellä vasta jatkoajan jälkeen. Ottelu toimi kuitenkin hyvänä valmistautumisena sarja-avaukseen ja antoi varmasti joukkueelle arvokkaan opetuksen.

- Puolustuksemme oli viime pelissä täysin hakoteillä. Annoimme vastustajalle useita vaarallisia vastahyökkäyksiä, ja muutenkaan joukkueen keskittyminen ei ollut kohdallaan. Mad Max on sen tason joukkue, että takki auki meillä ei siihen peliin ole todellakaan varaa mennä, valmentaja Tero "Quelle'his" Kelhälä kertaa ottelun ennakkotunnelmia.

Tähän otteluun Dynamo pääsee kotikentälleen, joka tunnetusti on vastustajille vaikea paikka pelata. Lisäksi kaikkia kortteja ei vastustajalle kannata paljastaa liian aikaisin.

- Viime peliämme oli seuraamassa myös muutama tuttu kasvo futsal-ympyröistä. Ihan kaikkia keinoja emme halunneet näille tahoille paljastaa. Jätetään jotain myös salaisuudeksi, Kelhälä vinkkaa.

(Tero Kelhälä (vas.) luotsasi KaDyn edustusjoukkuetta Ykkösessä 2008–09 ja Liigassa 2009–12 sekä 2014–16. Sittemmin Kelhälä on valmentanut mm. KaDyn naisia ja miesten II joukkuetta. Samu "Smaug" Kytölä (oik.) hääräsi pelaaja-valmentajana 2002–2011 ja on sen jälkeen ollut seuran taustoissa.)

* * *

Mad Maxin ennakossa joukkueen ja maajoukkueen valmentaja Jouni Pihlaja:

- Veikkaan, että KaDy tulee olemaan Liigan mustahevonen tällä kaudella. Seurassa on tehty hyvää työtä ja joukkueen materiaali on varmasti liigakelpoinen. Joukkueeseen liittyneet Aki Miettinen (VALO) ja Tomi Lahtinen (Loiske) tuovat joukkueeseen tarvittavaa liigakokemusta. Meillä on edessä lauantaina todella hikinen urakka ja joudumme tekemään 40 minuuttia töitä pisteiden eteen. Onneksi tiedämme vastustajan vaarallisuuden etukäteen, Pihlaja kertoo.

(Teemu Pulkkinen pelasi KaDyssa yhden kauden Ykköstä (2007–08) ja yhden kauden liigaa (2009–10).)

(Kalle "Linkki" Lindgrenillä (vas.) ja Mikko "Roiha" Takalalla (oik.) oli liigakokemusta jo heidän tullessaan pelaamaan Ykköstä KaDyyn syksyllä 2008.)

Ottelu:

KaDyn avauskokoonpanoa ei enää löydy arkistoista; sitä paitsi siihen tuli viime hetken muutoksia KaDyn useiden pelaajien sairastelujen ja loukkaantumisten johdosta. Luultavimmin avaukseen marssi parketille viisikko Laitinen (mv) – J. Kytölä (C) – Muridiyazd – Juvonen – Lahtinen. (Mahdollisesti Lahtisen tilalla saattoi avata FS Campus Unitedista vuotta aiemmin punamustiin siirtynyt Kalle Lindgren).

Mad Max antoi shokkihoitoa tekemällä avausmaalin jo ensimmäisellä minuutilla, mutta KaDy sai juonesta kiinni. Matias Juvonen laukoi Dynamon liigahistorian ensimmäisen maalin itse hankkimastaan rankkarista. Mad Max pääsi 1–2-johdossa tauolle, mutta kapteeniksi loukkaantuneen isoveljensä tilalle nostetun Jukka Kytölän kaksi maalia veivät KaDyn johtoon. Mad Max tasoitti kuitenkin saman tien ja lopulta pisteet tasattiin ottelutapahtumiin nähden melko oikeutetulla 3–3-tuloksella.

(Antti "KOCMO" Maltsin oli ensimmäisen liigajoukkueen nuorimpia pelaajia, mutta nappasi KaDy-vuosinaan 2009–11 suurehkon roolin kokoonpanossa.)

Ottelun jälkeen:

KaDyn raportti:

KaDy ja Mad Max tasasivat pisteet Huhtaharjulla Jyväskylässä käydyssä kauden avausottelussa. Tasaisen kamppailun ensimmäinen puoliaika oli vieraiden heiniä kotijoukkueen ilmeisesti jännittäessä seurahistoriansa ensimmäistä liigaottelua. Toisella jaksolla KaDy kuitenkin pystyi luomaan Mad Maxia enemmän vaarallisia maalitilanteita, mutta Max-vahti Juha Ojanperä etsiytyi toistuvasti pelivälineen ja maalin väliin. Dynamon riveistä uupuivat alavatsavammainen Mikko Kytölä, puujalkaa poteva Kerkko Huhtanen sekä pitkäaikaispotilas Markus Vanninen. Lisäksi Teemu Pulkkinen ei kyennyt pelaamaan kuin vähän alusta flunssan äidyttyä ylitsepääsemättömäksi.

Mad Max toivotti Dynamon tervetulleeksi liigaan iskemällä pallon maaliin, kun ottelua oli pelattu vaivaiset 40 sekuntia. Jaakko Laitinen viimeisteli terävästi takakierron jälkeen. Punamustan kotijoukkueen henkinen lukko lähti avautumaan hiljalleen, ja kuuden minuutin kohdalla ryhdikkäästi esiintynyt Matias Juvonen kaadettiin rangaistuspotkun arvoisesti. Rikottu pelaaja survaisi itse pallon uuniin. Kyseessä oli KaDy-historian ensimmäinen liigamaali, joten Juvosen nimi ei ole enää hakattu pelkästään Wikipediaan vaan myös Dynamon kultaisiin aikakirjoihin.
Ensimmäisen jakson kolmas maali näki päivänvalon 12 minuutin kohdalla. Mad Maxin mylly jauhoi uskollisesti, kunnes tilaa avautui seinäsyötölle. Vesa Pajula tarjoili pelialueen nurkasta karkin Juhana Jyrkiäiselle, jolla oli kunnia kuurata pyöreä tyhjään maaliin. Tauolle marssittiin niukassa vierasjoukkueen johtoasemassa.

KaDy:n valmentaja Tero Kelhälä keksi ilmeisesti keinot kääntää ottelun voimasuhteet, sillä toisella jaksolla parketilla polkkasi silminnähden terävöitynyt KaDy. Ottelun hahmoksi nousi kapteenin nauhaa kantanut Jukka "Kajuk" Kytölä.

Toista jaksoa oli kulunut neljännes, kun Kytölän veljesparven nuorin sai pallon lapaansa selkä maaliin päin. Nopea kääntyminen karisutti niskassa hengittäneen Laitisen, joka saattoi vain katsella, kuinka pallo ampaisi Kytölän lapikkaasta etuyläkulmaan. Jukka Kytölä vei KaDy:n vielä johtoonkin maalinedushässäkän jälkeen, mutta Mad Maxin Timo Kopola kuittasi pelin välittömästi tasoihin kulmatilanteesta alkunsa saaneen flipperin jälkeen.

Tasatulosta voidaan pitää jokseenkin oikeutettuna lopputulemana. Yleisö näki takuuvarmasti laadukkaampaa futsalia kuin neljä vuotta sitten pelatussa KaDy - Mad Max -cup-ottelussa, jonka vieraat voittivat säädyttömin 12-0 -lukemin.

- Pelasimme riittävän kypsästi tällä kertaa. Harmi, ettemme saaneet ratkaistua ottelua toisen jakson paikoista. Tästä on hyvä jatkaa; toivottavasti sairasosasto tyhjenee pian, valmentaja Kelhälä summasi ottelun annin.

(Jouni Pihlaja (vas.) luotsasi Mad Maxeja kaudella 200910 sekä maajoukkuetta useita vuosia, Tero Kelhälä oli pitkäaikainen KaDy-luotsi. Tämä kuva ei ole Huhtaharjulta 2009, vaan Monnarilta, luultavasti lokakuulta 2010.)

Mad Maxin raportista:

- Juuri niin tiukka ja tasainen peli, jota osasimme odottaa. Ensimmäisellä jaksolla meidän olisi pitänyt hoidella ottelu ja ryöstää pisteet. Toisen jakson esityksen perusteella saamme olla kiitollisia pisteestäkin. Tasatulos lienee siis varsin oikeudenmukainen tulos, kommentoi Maxien päävalmentaja Jouni Pihlaja.

Huhtaharjun peliareena tulee olemaan paha paikka vierasjoukkueille. Pieni tila ja liukas lattia ovat yhdistelmä, jossa on tulee helposti virheitä. Ja KaDyn tasoinen joukkue iskee armotta.

- KaDy on erittäin tervetullut joukkue futsal-liigaan. Hyvä ryhmä, jossa lajitekeminen on mallikasta. Kunpa vain Jyväskylän futsalolosuhteet saataisiin paremmiksi, jatkoi Pihlaja.

(KaDy-vaihtopenkki Huhtaharjulla, ca. 2007–08. Yksi harvoista arkistomme kuvista, jotka ovat Huhtaharjun ajalta.)