EM-kisojen ensimmäinen vastustaja Italia

to 20.1.2022

Futsalin EM-kisat 2022, Alankomaat:

SUOMEN EM-ALKULOHKON OTTELUOHJELMA:

To 20.1. kello 21.30 Italia – Suomi 3–3 (1–1) (Groningen)

Maalit: Henri Alamikkotervo 0–1, Douglas Nicolodi 1–1, Cainan De Matos 2–1, Alamikkotervo 2–2, Panu Autio 3–2, De Matos 3–3 (yv)

to 20.1. Groningen:

Kazakstan – Slovenia 4–4 (1–1)

Ma 24.1. kello 21.30 Suomi – Kazakstan (Groningen)

Pe 28.1. kello 18.30 Slovenia – Suomi (Amsterdam)

Suomen miesten futsalmaajoukkue pelasi historiallisen ensimmäisen arvokisaottelunsa EM-kisojen toisena ottelupäivänä. Lopputuloksena oli komea 3–3 (1–1) tasapeli lajin mahtimaata Italiaa vastaan.

Kokeneen KaDyn Mikko Kytölän (106 maaottelua / 41 maalia) loukkaannuttua harmillisesti juuri kisojen alla sai 21-vuotias Henri Alamikkotervo (GFT) tilaisuutensa. Alamikkotervo istutettiin suoraan ykkösketjuun Kytölän tilalle, seuratovereidensa Panu Aution ja Miika Hosion sekä Jukka Kytölän (KaDy) vierelle.

Kuva: Palloliitto / Juha Tamminen

Siirto tuotti tulosta jo ensimmäisellä minuutilla, jolloin Alamikkotervo laukoi Suomen arvokisahistorian avausmaalin. Muutenkin Suomen GFT-painotteinen ykkösketju suoriutui illasta kiitettävin paperein tehden kolme maalia ja päästämässä yhtään maalia tasakentällisin. Maalivahtina pelasi GFT:n Antti Koivumäki, kun viime vuosien arvokisakarsinnoissa Juha-Matti Savolainen (KaDy) on lähes aina kantanut ykkösmaalivahdin viittaa.

Italia tuli nopeasti tasoihin ensimmäisellä puoliajalla kun yksi joukkueen suurimmista tähdistä, Douglas Nicolodi laukoi kuljetuksen ja harhautuksen päätteeksi voimalla. Muuten ensimmäinen puoliaika oli tasainen ja tauolle mentiin 1–1-tilanteessa.

Toinen puoliaika oli selvemmin maailmanluokan futsalmaaksi lukeutuvan Italian hallintaa, mutta Suomi puolusti erinomaisesti. Suomi oli koko ottelussa tappiolla vain 10 sekunnin ajan, kun Italian Cainan De Matos täräytti 2–1-johtomaalin 30. minuutilla. Henri Alamikkotervo laukoi Suomen kuitenkin tasoihin 10 sekuntia myöhemmin illan toisella osumallaan suoraan vapaapotkusta

Suomen ykkösketjun erikoistilannepaletti tuotti vielä kolmannenkin osuman kun Jukka Kytölä (0 + 2) syötti rajapotkusta takaviistoon Panu Autiolle, joka tälläsi tarkan ja kovan laukauksen vasempaan yläkulmaan ohi kokeneen mestarimaalivahti Stefano Mammarellan. Maali oli Panu Aution virallisesti 100. maaottelumaali ja harvinaisesti Suomen kolmas kaukolaukausmaali samassa ottelussa.

Italia jauhoi viimeiset viisi minuuttia ylivoimapeliä Carmelo Musumeci lentävän maalivahdin roolissa ja joukkueen suurimman tähden Alex Merlimin orkestroimana, ja se sai haluamansa tasoituksen reilu minuutti ennen loppua. Viimeisellä minuutilla Italia haki voittomaalia ylivoimalla, mutta Suomi kesti. Suomen ainoa ulkomailla pelaava pelaaja Jani Korpela sijoitti kaukaa puoli metriä oli tyhjän Italian maalin neljä sekuntia ennen loppua, joten Suomen viime sekuntien voittomaalikaan ei ollut kaukana.

Suomen lohkon aiemmassa ottelussa lohkon ennakkosuosikki Kazakstan oli vaikeuksissa fyysisen ja taktisesti hyvän Slovenian kanssa. Slovenia johti jo 2–4, mutta Kazakstanin maailmantähdet brasilialaistaustaisten Taynanin, Douglas Juniorin ja maalivahti Higuitan johdolla väänsivät pelin lopussa tasoihin.

Kaksi tasapeliä käynnistää lohkon herkullisella tavalla, ja kaikki jäänee avoimeksi vielä perjantaina 28.1. pelattavalle viimeiselle ottelukierrokselle.

Maanantaina 24.1. Suomi haastaa Groningenissa Kazakstanin, Italia kohtaa Slovenian.

YLE näyttää Suomen EM-kisaottelut suorina lähetyksinä. Suomen alkulohkossa pelaavat ranking-järjestyksessä Kazakstan (UEFA-ranking 4.), Italia (8.), Slovenia (11.) ja Suomi (14.).

To 20.1. kello 21.30 Italia – Suomi (Groningen)

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.