Mestarien Liiga: Dynamo pakotti suurseura Arazin tasapeliin, jatkohaaveet elossa
Julkaistu: 22.08.2021 17.07

Suomalaisen futsalin nousu kovalla työnteolla Euroopan eliitin vanaveteen on todistettu ja huomattu maajoukkuetasolla viime vuosina maajoukkueen edettyä ensin vuoden 2021 MM-kisojen portille ja heti perään vuoden 2022 EM-lopputurnaukseen.

Nyt sama kehityskulku on tapahtumassa seurajoukkuetasolla. Yhtenä todisteena siitä on se, että KaDy laittoi suurseura Araz Naxçivanin, Azerbaidžanin moninkertaisen mestarin, köysiin Latvian Salaspilsissa sunnuntai-iltapäivänä.

Lopputuloksena Mestarien Liigan Preliminary Roundin toisessa ottelussa oli tasapeli 4–4, mikä tarkoittaa sekä KaDyn että azerien jatkohaaveiden elossa pysymistä.

Arazia vastaan KaDy teki yhden muutoksen lauantain avauskokoonpanoonsa: nollapelillä FK Rabaa vastaan loistanut Niila-Ville Laitinen teki maalinsuulla tilaa Suomen maajoukkueen ykkösmaalivahti Juha-Matti Savolaiselle. Muuten aloitusnelikko oli sama: Mikko Kytölä – Jukka Kytölä – Lassi Lintula – Sergei Korsunov.

Araz osoitti kokemuksensa ja kovuutensa ensimmäisellä 10-minuutisella. Kokenut kettu Khatai Baghirov väänsi itsensä karkuun KaDyn puolustukselta 7. minuutilla ja sijoitti vasurillaan oikeaan alakulmaan.

Hetkeä myöhemmin KaDyn prässinpurku paineen alla epäonnistui, ja Arazin brassivahvistus Emanoel João Rodrigues pääsi tuikkaamaan pallon Juha-Matti Savolaisen ja KaDy-puolustuksen kautta niukasti yli maaliviivan: tilanne oli jo huolestuttavasti 2–0 Arazille.

Kahden nopean takaiskumaalin jälkeen KaDy sai erinomaisen otteen pelistä ja loi muutaman hyvän maalipaikan, mutta avausosuma odotutti itseään. Ítalo ”Bob” Henrique laukoi kertaalleen tulisesti ylärimaan.

13. minuutilla KaDyn rohkea hyökkäyspelaaminen ja painostus palkittiin kahdella salamamaalilla: molemmilla kerroilla asialla oli tehokaksikko Bob – Jere Intala. 2–1-kavennuksen viimeisteli Bob Intalan syötöstä, tasoituksen Intala Bobin esityöstä.

16. minuutilla KaDyn pelaajille sattui jälleen karkea kommunikaatiovirhe Arazin prässin alla, ja Ricardo Pereira Gonçalves dos Santos sai viimeistellä aivan vapaasti lähietäisyydeltä Arazin jälleen maalin johtoon.

Takaiskumaalista sisuuntunut KaDy painoi pelin väkisin Arazin päähän, mutta löi päätään azerien puolustusmuuriin. Etenkin Jere Intala oli alati vaarallinen Araz-puolustukselle. Tauolle mentiin Arazin niukassa 3–2-johdossa.

Toiselle puoliajalle Dynamo tuli hyvällä jalalla, eikä tasoitusmaalia tarvinnut jahdata kauaa. Hieman pienempiä minuutteja urakoinut taituri Sergei Korsunov pujotteli oikealta laidalta läpi hassuttaen koko Araz-puolustuksen ja neppasi pallon rysään.

KaDy jatkoi toisella puoliajalla vahvaa, tarkkaa, kollektiivista tekemistään, mutta tulostauluun ropisi rikkeitä Arazin vahvojen 1 vs. 1 -haastojen seurauksena. Lassi Lintula ja Jukka Kytölä katselivat rikkeistään keltaista korttia.

30 minuutin kohdalla Dynamo siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Maalintekijänä oli jälleen kullanarvoiseksi vahvistukseksi osoittautunut, koko ottelun vahvasti hyökkäyksessä taistellut Bob.

33 minuutin kohdalla KaDyn pelikuri herpaantui sekunniksi, ja Araz sai vaarallisen, nopean ylivoimahyökkäyksen, jonka Amir Shojaei päätti vuorenvarmaan tasoitusmaaliin: tilanne oli jälleen tasan, nyt 4–4.

Viimeisellä minuutilla Araz sai aikalisän ja puolustuspään sivurajapotkun jälkeen otettua käyttöön lentävän maalivahdin. Araz haki maksimaalista pallonhallintaa ja viime sekuntien voitto-osumaa, joka olikin todella lähellä minuutin pallorallin päätteeksi reilu sekunti ennen loppua.

KaDylta "Chämppäri"-parketilla kävivät lauantain tapaan myös Bene Filppu ja Henri Louste. Ensimmäistä europelivaihtoaan odottavat vielä Ossi Kivipuro ja Heikki Korhonen; maalivahtiässä Niila-Ville Laitinen oli sunnuntain matsin vaihtopenkillä.

Lopulta tasapeli piti molempien joukkueiden jatkohaaveet tiistaihin asti hengissä. Voittamalla tiistaiset ottelunsa (Araz vs. Latvian mestari FK Raba, KaDy vs. Gibraltarin Europa) molemmat päätyisivät 7 pisteeseen ja vertailtaisiin maalieroja. Vertailu on nyt kaksi maalia Arazin eduksi, mutta Gibraltarin Europa on ennakkokatsannossa selvästi Latvian Rabaa heikompi joukkue, joten KaDylla on runsaasti avaimia omissa käsissään, jos vaan hyökkäyspäässä hallinta saadaan muuttumaan maaleiksi.

Myös kahdeksan lohkon paras lohkokakkonen etenee jatkoon Main Roundille; tähän lokeroon olisi seitsemällä sarjapisteellä ja hyvällä maalierolla mahdollisuudet riippuen muiden seitsemän lohkon tuloksista.

Vahvasti urakoinut Jere Intala onnistui maalinteossa sekä Rabaa että Arazia vastaan.

– Alku oli huonoin mahdollinen ja annettiin kaksi maalia, mutta pakko olla ylpeä pelikavereista, että pystyttiin nollaamaan kahden maalin johto nopeasti ja noustiin tasoihin. Parempaankin oltaisiin pystytty.

– Henkilökohtaisesti kuitenkin ei ole yhtään hullumpi turnaus; nälkää on vielä kovasti pelaamaan viimeistä peliä. Nyt on kokonainen päivä aikaa analysoida omaa peliä ja levätä.

KaDyn apuvalmentajalla Jesse Kalliokoskella oli pölyn laskeuduttua kaksijakoiset tunnelmat.

– Ennen ottelua tieto tasapeliin venymisestä olisi tyydyttänyt, mutta nyt ottelun jälkeen se tuntuu hieman kitkerältä. Meillä oli näet kaikki eväät voittaakin ottelu.

– Alku oli huono; keskittyminen ei ollut koko ajan maksimissaan kun päästimme sekä transitiomaalin että toisen maalin pallonmenetyksestä. Käännettiin peli hienosti 0–2-tappiolta tasoihin, mikä oli henkisesti iso juttu.

– Samoin seuraavasta 2–3-tappioasemasta noustiin tasoihin ja vielä ohikin, 4–3-johtoon. Sen johdon menettäminen harmittaa: annoimme Arazille yhden ylivoimahyökkäyksen ja he saivat sillä pelin tasoihin.

– Yksilötaitoa Arazilla riittää, mutta meidän olisi pitänyt kollektiivina pystyä jopa voittoon. Keskittyminen herpaantui ratkaisevasti pari kertaa. Näistä peleistä kuitenkin kaikki otetaan, mitä mukaan saadaan, ja ollaan yhä mukana jatkokahinoissa, Kalliokoski päättää.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujovićin mietteitä myöhemmin sunnuntaina tässä uutisessa.

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.