Dynamon ilmentymä Mikko Kytölä jatkaa
Julkaistu: 09.08.2021 15.00

Dynamon ilmentymä Mikko Kytölä jatkaa

Mikko Kytölä (s. 1984) ei ole vain futsalpelaaja, hän on lajin yksi todellisista uranuurtajista. Ehkä kauden suurin uutinen ei ole se, että Mikko Kytölä jatkaa Kampuksen Dynamossa, vaikea olisi kuvitella ”Komik” Kytölän pukevan minkään muun väristä Suomen futsalliigan paitaa päälle kuin punamustaa.

Mikon haastattelu päättää kuukauden kestäneen pelaajaesittelyiden kierroksen. Miesten joukkueen kapteeni, naisten joukkueen vastuuvalmentaja, seuran valmennuksen kehittäjä, maajoukkueen vastuupelaaja. Jos nyt jotenkin pystyisi kiteyttämään Mikon merkityksen Kampuksen Dynamolle, niin… Mikko ON Kampuksen Dynamo, osa sen toiminnan kivijalkaa.

#11 Mikko Kytölä

Taustatietoja Mikon urasta futsalammattilaisena

Ei ole KaDy -artikkelia ilman taustatietoja. Dynamon kotisivuilta löytyy yli 1500 futsalista kertovaa artikkelia ja melkoinen kattaus koko suomalaista lajihistoriaa. Mikon vaiheet futsalin parissa on merkittävää luettavaa koko lajin historian kannalta:

Mikko Kytölä, joka on palkittu useana vuonna Suomen parhaana futsalpelaajana, tuli ensimmäistä kertaa KaDyyn 20-vuotiaana opiskelijana vuonna 2004. Tuolloin KaDyn miehet pelasivat II divisioonassa ja KaDyn menestystarina oli vasta alkumetreillä. Mikko pelasi KaDyssa 2004-2006 Kakkosta, oli kevään 2007 Prahassa vaihdossa, 2007-2009 Ykköstä ja 2009-2013 neljä kautta liigaa.

Kaudella 2013-2014 oli vuorossa ulkomailla pelaaminen ja ura jatkui Italiassa Tridentinassa, jossa pelasi veljensä Jukan kanssa (Serie A2). Kaudella 2014-15 Mikko pelasi Mareno di Piavessa Gruppo Fassina -nimisessä joukkueessa, josta siirtyi juuri siirtoikkunan sulkeutuessa playoffien alla KaDyyn ja joukkue sai jälleen SM-hopeaa. Mikko lähti seuraavalle 2015-16 kaudelle taas Italiaan, seuroina ensin Menegatti Metalli Thiene, sitten Serie B:n Real Cefalú.

Paluu Suomeen ja Dynamoon tapahtui kaudelle 2016-17 ja Mikko pelasi kauden pelaaja-valmentajana, KaDy sijoittui neljännen kerran SM-hopealle.

Mikko oli mukana 2017-18 Vasko Vujovicin ensimmäisen kauden mestarijoukkueessa, kuten myös joukkueen voittaessa kaudella 2018-19 toisen mestaruutensa. 2019-20 kausi oli Mikolle loukkaantumisten sävyttämä kausi, kausi kuitenkin keskeytettiin pandemian takia ennen pudotuspelejä eikä mestaruuksia jaettu. Kausi 2020-21 päästiin pelaamaan loppuun ja saavutettiin KaDyn ja Mikon kolmas Suomen mestaruus.

Mikko on ollut KaDyn kapteeni yli 10 vuotta eli vuodesta 2008 aina KaDyssa pelatessaan, paitsi 2015 keväällä palattuaan kesken kauden ja ollessaan päävalmentaja 2016-17.

Maajoukkueessa Mikko on pelannut sata ottelua.

Pelaajana ja seuratoiminnan kehittäjänä

Mikko on nähnyt Dynamon toiminnan sen futsaltoiminnan alkumetreiltä lähtien ja hänen kanssaan mietittiin KaDyn toiminnan muutosta ja kehitystä. ”KaDy elää tällä hetkellä mielestäni jonkinlaista orastavaa kukoistuskautta. Edustusjoukkueiden toiminnasta on tullut viime vuosina alati ammattimaisempaa, ihmiset arvostavat ja tuntevat futsalia paremmin, ja taustatyöntekijät ovat sekä todella asiansa osaavia että intohimoisia lajia kohtaan. Koko yhteisöstä huokuu tällä hetkellä tekemisen meininki, mutta samalla ilmapiiri on välittävä ja lämminhenkinen. Miesten mestaruusputki on looginen ja näkyvä seuraus hyvin tehdystä työstä, oikeanlaisen kulttuurin luomisesta.”

”Mielestäni KaDyn tulisi pyrkiä perustamaan useampia juniorijoukkueita sekä tyttöihin että poikiin, ja toisaalta keksiä erilaisia tapoja, miten erityisesti lapset saisi kosketuksiin futsalin kanssa. Oman esteensä tälle kehitykselle asettaa salivuorojen niukkuus, mihin toivoisi ehdottomasti pikaista parannusta. Miesten edustusjoukkueen tulisi rohkeasti pyrkiä kohti Euroopan huippua, mikä tietty vaatii vahvan toimintakulttuurin lisäksi resurssien kasvattamista. Naisten edustuksen toimintaa tulee aktiivisesti pyrkiä nostamaan kaikin puolin samalle tasolle miesten edustusjoukkueen kanssa”, miettii Mikko seuratoiminnan kehitystä Dynamossa.

Jälleen kerran on aika suunnata katseet kohti uutta kautta pelaajana ja joukkueen kapteenina. ”Joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa, ja lisäksi olemme saaneet kaksi erittäin tervetullutta paluumuuttajaa takaisin, joten sikäli lähtökohdat kauteen ovat paremmat kuin edelliskausina. Uutena tulleet Benno ja Bene ovat olleet preseasonin positiivisia yllätyksiä, ja he tulevat auttamaan joukkuetta varmasti. Uskon myös, että toista tai kolmatta kauttaan meillä aloittavat pelaajat ovat nyt entistä parempia ja valmiimpia koviinkin haasteisiin. Kokonaisuudessaan rosteri näyttää siis hyvin kilpailukykyiseltä ja poikkeuksellisen laajalta. Jokaisen joukkueen on kuitenkin aina lunastettava natsansa teoilla, ja se käy vain kovan työn ja yhtenäisyyden vaalimisen kautta.”

Valmentajana

Mikon futsalammattilaisen työ koostuu pelaamisen lisäksi valmentamisesta ja Mikko nosti valmentamansa tyttöjen joukkueen liigan kynnykselle kauden 2019-2020 päätteeksi. Koronapoikkeustilanteen kautta tarjolla oli nousupaikka liigaan, kahdella joukkueella ei voitu kuitenkaan lähteä pelaamaan korkeinta sarjatasoa, joten joukkueet yhdistettiin ja Mikko jatkoi naisten edustusjoukkueen vastuuvalmentajana tuoden mukanaan loistavan joukon nuoria pelaajia liigaan.

”Viime kausi oli naisten osalta selvästi kehitysaskel verrattuna aiempiin kausiin. Toisaalta nuori joukkue oikeastaan vasta opetteli kilpailemaan kunnolla, ja esitykset olivatkin tosi ailahtelevia. Tulevalla kaudella joukkue on varmasti jo kypsempi kohtaamaan vaikeita tilanteita”, pohti Mikko pudotuspeleihin nousseen joukkueen kehitystarinaa menneeltä kaudelta. ”Joukkueen runko on nyt tiiviimpi kuin viime kaudella, ja se voi muodostua jossain vaiheessa haasteeksi. Iskuryhmämme on kuitenkin laadukas ja sitoutunut, joten tavoitteena on pelata aiempaa nopeampaa, rohkeampaa ja taktisesti pätevämpää futsalia. Tuloksellisesti minimitavoitteena on päästä mitalipeleihin.”

”Naisten futsalliigassa on valtavasti potentiaalia: yhä useampi seura on alkanut nostamaan treenimääriä kilpailun kovetessa, liigassa on paljon nopeita ja vahvoja pelaajia, ja kentän laidoilla on useampikin nuori ja lupaava valmentaja. Teknis-taktisesti kasvuvaraa on vielä tosi paljon, ja erityisesti tätä aspektia haluan itse edistää valmentajana. On myös erittäin tärkeää, millainen suhde liiga- ja erityisesti maajoukkuepelaajilla on lajiin - onko se esim. mukava harrastus, futiksen kakkoslaji/talviharjoittelumuoto vai intohimo, johon panostaa ympärivuotisesti? Mikä on hienoa, naistenkin puolella on nyt havaittavissa tendenssi, että pelaajat arvostavat omaa tekemistään ja lajia yhä selkeämmin. Uskon, että yleinen arvostuksen nousu ja sitä myötä resurssitkin seuraavat perässä.”

“Miesten puolella maajoukkueen menestys on johtanut jonkinlaiseen futsalbuumiin, ja miksei sama voisi käydä naisissakin? Se on kuitenkin vaikeaa ilman vahvempaa tukea ja kunnon kilpailuita. On todella surullista, ettei naisille järjestetä MM-kisoja eikä Mestareiden liigaa. Onneksi sentään EM-karsinnat ja niiden myötä hieno mahdollisuus tehdä jotain suurta ovat jo pian.”

Matkalla EM-kisoihin

Futsalin yksi unelma siintää jo käsin kosketeltavissa, kun miesten futsalmaajoukkue on saavuttanut EM-kisapaikan. ”Arvokisoihin pääsy oli mahtava juttu maajoukkueelle ja eittämättä yksi urani kohokohdista. Ajattelen kuitenkin niin, ettei se missään nimessä ollut mikään lopullinen kliimaksi meidän joukkueen uskomattomalle kasvutarinalle. Meidän pitää ehdottomasti nähdä EM-kisat mahdollisuutena menestyä. Olemme näyttäneet, että pystymme haastamaan ja jopa voittamaan maailman parhaita maita kuten Espanja, Portugali ja Italia, joten miksemme voisi unelmoida Euroopan mestaruudesta ja lähteä kisoihin voittamaan jokaista peliä? Tietenkin meidän tulee valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla, jotta kovat tavoitteet ovat realistisia. Tulevaisuudessa maajoukkueen on pyrittävä tekemään arvokisoihin pääsystä normi.”

Edessä onkin todella tiukka harjoituskalenteri syksylle: ”Maajoukkueen ohjelma on kisoihin asti tosi tiivis. Kun kuvioon lisätään kotimainen liiga ja se, että pääosa pelaajista ei ole ammattilaisia, haasteeksi nousee varmasti henkinen ja fyysinen palautuminen. Tie EM-kisoihin ei ole pelaajan kannalta helppo, mutta se on matka, jonka jokainen haluaa kokea.”

Maajoukkueen matka on myös seurajoukkueen matka, kun sinivalkoiset pelikaverit löytyvät vahvasti myös omasta seurasta, KaDyn maajoukkue-edustus tällä hetkellä: Mikko Kytölä, Jukka Kytölä, Tero Intala, Sergei Korsunov, Niila-Ville Laitinen, Juha-Matti Savolainen ja Lassi Lintula.

Mikko Kytölä ja Panu Autio: Kuva LEHTIKUVA: Markku Ullander

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.