KaDy -perheen äitienpäivä
SeuraJulkaistu: 09.05.2021 00.00

KaDy -perheen äitienpäivä

Äitienpäivänä 9.5.2021

Jokaisen upean urheilijan takana on äiti, joille haluamme tänään kumartaa ja kiittää. Ilman äitejä ei olisi näitä taitavia pelaajia, ei tulevaisuuden lupauksia, ei rakkaudella rakennettuja urheilijoita. Äidit kuljettavat, kustantavat ja kannustavat ja tuovat ison määrän rakkautta kenttien reunalle.

Huippu-urheilijan äiti

Yhden taitavan nuoren urheilijan äiti, Jana Toivanen, on tänään äitienpäivänä Kampuksen Dynamon toimituksen valokeilassa. Tänä vuonna 16-vuotta täyttävän Laura Toivasen matka urheilijana on kulkenut naisten edustusjoukkueeseen liigassa, lukuisiin pelin parhaan pelaajan palkintoihin ja nyt myös naisten maajoukkueen leirille. Uutinen maajoukkuepaikasta saatiin viime viikolla. Alaikäisen urheilijan osalta viesti kutsusta oli päätynyt Janan sähköpostiin. Janan ollessa joogassa oli perheen whatsapp-ryhmässä alkanut jo kuhista, mutta Laura halusi kertoa uutisen itse äidilleen: ”Kotiin tullessani olin jo hieman ihmeissäni, että mikä juttu tämä nyt on, kun Laura halusi, että aukaisisin sähköpostin mahdollisimman nopeasti. Siinä hötäkässä päätyi viestikin jo sähköpostin roskakoriin, mutta oli onneksi pelastettavissa sieltä”, kertoo Jana upeasta päivästä. ”Jos Laura oli edes vielä uskaltanut haaveilla jostain maajoukkuetehtävästä, oli ensimmäisenä ollut mielessä nuorten maajoukkue, jonka perustamista on odotettu ja toivottu – Laura on lähinnä pohtinut minkä ikäisenä voisi päästä nuoriin.” Naisten maajoukkueleirin paikka on upea saavutus vielä huippu-urheilijanuran alkumetreillä olevalle nuorelle pelaajalle. ”Maajoukkueleirille on koottu hieno sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa”, mietti Jana vielä. Maajoukkueleiri kokoontuu toukokuun viimeisenä viikonloppuna Eerikkälässä.

Laura oli vain muutaman vuoden, kun perhe aikanaan muutti Leppävedelle ja sieltä urheilukentän reunalta löysi Jana äitinä itsensä. Hannele Vestolan houkuttelemana Jana alkoi ohjaamaan pienten tyttöjen ryhmää ensin prinsessafutiksen parissa ja sieltä sai itse kamppailulajeja harrastanut Jana alun valmentamisen polulle. Valmentajakoulutuksia on kertynyt ja Jana oli ensimmäinen nainen suorittaessaan aikanaan UEFA-Futsal-B-koulutusta. Valmennustehtäviä onkin kertynyt sekä jalkapallon että futsalin parissa. Oma aika on vaan ollut hieman kortilla ja siksi täyttä paneutumista valmennukseen on ollut vaikea järjestää.

Laura onkin pelannut sekä jalkapalloa että futsalia rinnakkain aina viime vuoteen asti, nousu pelaamaan futsalia naisten liigajoukkueeseen ja harmit rasitusperäisten vammojen takia, vahvistivat tarvetta tehdä lajivalinta. ”Parhaimmillaan Laura meni suoraan jalkapallotreeneistä futsaltreeneihin, vaihtoi vain nappulakengät sisäkenkiin ja treeni jatkui.” Äiti miettii vielä Lauran vahvuuksia: ”Laura on jopa ärsyttävän fiksu, ja haluaa osata kaiken”, naureskelee Jana tyttärensä tahtoa pelata lajin huipulla. ”Tahto vie eteenpäin, Lauralla on todella hyvä pelisilmä ja se on näkynyt Lauran pelitavassa jo ihan nuoresta asti. Hän etsii paikkoja ja pystyy syöttämään ennakoiden pelitilanteen kehittymistä. Jalkapallo on tukenut vahvasti myös futsalin peluuta, nyt on kuitenkin kaikki tavoitteet futsalissa.” ”Mikko onkin sanonut joskus Laurasta, että futsalliigoissa on vain yksi yhtä hullu rämäpää ja se on hän itse”, nauraa äiti Lauran rohkeita otteita kentällä.

Mikko Kytölä ja nykyinen valmennettavansa Laura Toivanen - muutama vuosi sitten.

Laura palkittavana pelin parhaana pelaajana.

Kotiotteluiden rakentaminen on täynnä iloa

Jana tunnetaan Kampuksen Dynamon kotiotteluiden hengettärenä. Jana on kotiotteluvastaava miesten ja naisten kotiotteluissa ja tuo enemmän kuin arvokkaan panoksen tapahtumien järjestämiseen. Iloinen tuulahdus tulee aina ennen pelejä hallille, kun Jana saapuu kasaamaan kokonaisuutta kokoon ennen jokaista peliä. ”Minut houkuteltiin aikanaan toimitsijatehtäviin ja vaikka mietin, maltanko keskittyä kellottamiseen pelin seuraamiselta, on tehtävästä tullut jo osa pelien seuraamista. On jopa helpotus keskittyä työtehtävään pelin aikana, niin jännittäminen jää vähemmälle. Tehtävä pitää aina hoitaa täysin puolueettomana ja kello napsahtaa poikki tarkasti aina pelitilanteen mukaan.” Jana pitää aina yllä upean tunnelman myös toimitsijapöydän takana. ”KaDyn kotiotteluissa on jokaisen työpanos todella tärkeä ja vaikka välillä tuntuu, että meitä voisi olla enemmänkin tekemässä töitä onnistuneiden kotiotteluiden eteen, hoituvat tehtävät aina ammattitaidolla,” summaa Jana kotiotteluiden tekemistä. ”On aivan ihana olla osa joukkuetta, osa yhteistä tekemistä ja osallistua omalla panoksella kokonaisuuden onnistumiseen.” Kotiotteluiden tekemiseen otetaan aina mielellään lisää käsipareja, jokainen on tervetullut.

Mikä kotiotteluiden järjestely- ja toimitsijatehtävissä sitten kiehtoo: ”Olet mukana aivan pelin keskellä, kun katsot peliä parketin reunalta toimitsija-aitiosta. Kaikki pelin tunteet ovat lähellä ja käsin kosketeltavissa. Sitä haluaa tehdä kaikkensa pelin ja pelaajien eteen – ihan palloa potkaisemaan ei voi mennä – mutta kaikki mahdollinen tuki huippupelaamiselle löytyy myös toimitsijoilta.” ”Aikanaan tulin hieman auttelemaan ja näihin hommiin on tullut jäätyä”, miettii Jana ja hakeekin apua seuran vuosilukunikkareilta, milloin hän on tullut mukaan toimintaan. Pelitapahtumien järjestämisen lisäksi Jana on ollut järjestäjänä myös KaDyn fanimatkoilla. ”Fanibussissa on enemmän kuin tunnelmaa, koko perhe on koolla ja ollaan yhdessä matkalla vieraspelipaikkakunnalle kannustamaan punamustat voittoon.” Aika lailla kaikki aikaa meneekin peleissä, pelimatkoilla, harjoitusaikataulua toteuttaessa. Kotonakin koko perhe seuraa aktiivisesti futsalia, kotimaan pelien lisäksi myös kansainvälisiä koitoksia.”

Fanibussissa on tunnelmaa

Matkoja joukkueen ja maajoukkueen mukana on kertynyt, yksi mieleenpainuvimmista matkoista oli matka Kroatiaan joukkueen mukana 2018 vuoden UEFA Champions Leaguen peleihin. ”Upea kokemus olla mukana, olla osa joukkuetta ja päästä näkemään myös joukkueen arki pelimatkoilla.”

Muistoja Kroatiasta

KaDy-perhe ei ole vaan käsite

KaDyn parissa puhutaan usein KaDy-perheestä, joka on rakennettu osaksi seuran strategiaa. ”KaDy on todella perhe, ihmiset ovat ihania ja ystävällisiä, välittäviä, jokainen saa olla sellainen kuin on. Kaikki voi tulla mukaan, kaikki tekee ja osallistuu yhdessä toiminnan menestymiseen,” toteaa Jana. ”KaDy-perheenjäsenistä on tullut ystäviä ja tähän perheeseen vaan on helppo tulla ja tekemisen tapa ja tunnelma tarttuvat uusiinkin tekijöihin. Perheen tarinat, taustajoukkojen myötäeläminen joukkueen mukana ja yhteisöllisyys korostuvat seuran toiminnassa. ”Ihana nähdä, että seura on ylpeä kaikista joukkueistaan, sekä naisten että miesten liigajoukkueista, että junioritoiminnasta.” ”Jo se että miesten joukkueen lähes ammattilaispelaajat jäävät seuraamaan tyttöjen treenejä, rakentaa kaikkien pelaajien KaDystä todellisuutta. Keskinäinen kannustus on todella tärkeää ja osa KaDya."

Katsomosta, katsomon mukana elämisestä ja jokaisesta ihmisestä säteilee voimaa kentälle. ”Katsojia on jo kova ikävä, olisi ihana nähdä henkeen ja vereen KaDya kannattavat ihmiset yleisössä, Kytölän perhe ja Hannu Lintukoski nyt vain muutamia mainitakseni. Toivottavasti ensi syksyyn päästään jo pelaamaan niin että katsojat voivat palata runsaslukuisina takaisin pelien yleisöksi.” Kausi 2020-2021 jää kyllä futsalhistoriaan oudoimpana kautena, kun pelit on pelattu joulukuusta 2020 asti ilman yleisöä. ”Onneksi kuitenkin saatiin pelata ja sen mahdollisti kaikkien joukkueiden hieno panostus onnistumisen tueksi”, miettii Jana kohta päättyvää kautta.

Pelipäivä on pelaajan juhlapäivä, mutta saattaa tuoda perhosia lentelemään pelaajan äidin tai isän vatsanpohjalle. ”Jännitän koko joukkueen puolesta, mutta luotan täysin Lauraan – olen rauhallisempi, kun Laura on kentällä, äitinä vaan tietää että voi täysin luottaa omaan lapseen kentällä ja että Laura antaa aina kaikkensa. Lauralla vaan on peliin tarvittava tahto ja voima”, miettii äiti vielä lapsensa pelaamista ja pelien seuraamista. ”Mikko Kytölä on ollut aivan uskomattoman upea valmentaja tytöille, hän on tuki ja turva kentällä ja kentän ulkopuolella ja kuten Laura sanoikin TV-haastattelussa, Mikolla on aina aikaa ja halua kuunnella pelaajiaan ja olla pelaajien tukena.” Nytkin maajoukkuekutsun tultua Mikolta on täysi tuki nuorelle valmennettavalleen, Laura toteuttaakin oman valmentajansa rakentamaa ohjelmaa valmistautuessaan maajoukkueleirille.

Kevät päättymässä

KaDyn kevät 2021 vei naiset upeasti ensimmäisiin pudotuspeleihin, runkosarjan sijoituksen ollessa kuudes. Eilen varmistui miesten paikka jälleen Futsal-Liigan finaalissa. ”Mieluisin vastus finaaleihin olisi Akaa Futsal”, lähettää Jana terveisiä Akaaseen, kun toinen finaalivastustaja on vielä selviämättä toisesta välieräparista. ”Mutta oli kumpi tahansa, FC Kemi tai Akaa Futsal, niin molempiin ollaan täysin valmiita. Ihana seurata miten joukkue vaan kehittyy kevättä kohti, kaikki toimii ja nyt on kaikki pelaajat taas täysillä mukana kentällä – jopa Heikki saatiin eiliseen peliin armeijasta,” miettii Jana kevään tulevaa huipentumaan. ”Edellistä mestaruutta oli upea juhlia keväällä 2019, eiköhän pidetä ”Poika” kotona ja uusita mestaruus.” ”Yhteinen matka on kuitenkin tärkeämpi, kuin vain mitalien kiilto kaulassa. Jokainen peli, jokainen uusi ystävyys, jokainen perheenjäsen on tärkeä ja on ihana olla mukana tässä matkassa.”

Ihanaa äitienpäivää kaikille äideille, Janalle ja jokaiselle Kady-perheen jäsenelle. Tuotiin pelaajatkin kotiin äitienpäiväksi – ”Reijo Kytölä oli antanut pojilleen matkaterveiset pohjoisen reissulle, että tulkaahan sieltä kotiin äitienpäiväksi ja pojat tottelivat”.