Maajoukkue kohtaa Serbian: panoksena MM-kisapaikka
6.11.2020 9:54 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Suomen ja KaDyn maajoukkuemiehet ovat tulessa perjantaina ja tiistaina, kun kamppaillaan MM-kisapaikasta.

Huh huh! Illalla mennään, Serbia–Suomi-maaottelun merkeissä nimittäin. Suomi-futsal on tähänastisten huippuotteluidensa kynnyksellä: karsintaottelut syksyn -21 MM-kisapaikasta pelataan tänään perjantaina Serbiassa ja heti perään tiistaina Suomen Vantaalla. Mukana on luonnollisesti myös vahva KaDy-edustus.

Serbia–Suomi 6.11. klo 19 (Suomen aikaa), Kragujevac, Serbia; Yle TV2 ja Yle Areena
Suomi–Serbia 10.11. klo 19, Energia-Areena, Vantaa; Yle TV2 ja Yle Areena

Suomi on todellisen sensaation partaalla: MM-karsintojen Elite Roundilla tammi-helmikuussa miesten maajoukkue nosti itsensä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon ja pudotti jatkosta Italian (keskinäinen ottelu 2–2) ja Valko-Venäjän (4–2 voitto). Isäntäjoukkue Portugali, hallitseva Euroopan mestari, oli miltei Suomi-ottelun loppuun saakka kaksi maalia tappiolla, mutta onnistui hurjalla rynnistyksellä tasoittamaan (2–2) ja voittamaan lohkon. Toiseksi sijoittuneen Suomen kalenteriin merkittiin ratkaiseva kaksiosainen karsintaottelu Serbiaa vastaan, joka lykkääntyi koronaepidemian vuoksi keväältä syksyyn.

Nyt Suomen on tarkoitus ottaa viimeinen suuri askel. Karsintaotteluiden alla futsalkansan sydäntä lämmittää tammikuusta 2013 Suomea luotsanneen Mićo Martićin jatkosopimus. Kroatialaisvalmentaja jatkaa maajoukkueen peräsimessä tulevan EM-projektin ajan kevääseen 2022.

Huikean polun kulkeneessa joukkueessa on tuttuun tapaan mukana vahva edustus myös Kampuksen Dynamosta. Isoa roolia pelaavat Mikko Kytölä (93 maaottelua, 39 maalia) ja Jukka Kytölä (90 ottelua, 23 maalia) ovat olleet mukana koko Martićin kauden ja pidempäänkin. Pelipaikkansa vakiinnuttaneen Lassi Lintulan (24 ottelua) lisäksi MM-karsinnoissa kokoonpanoon on noussut hienoa syksyä pelaava Tero Intala (3 ottelua).

Itseoikeutetusti mukana ovat myös KaDy-perheelle kovin rakkaat Juha-Matti ”Juppis” Savolainen (nykyinen seura Italian pääsarjan Mantova), Jani Korpela (Puolan mestariseura Rekord Bielsko-Bia?a) ja Sergei Korsunov (Tornion Palloveikot), joka on kuitenkin seurakaveri Iiro Vanhan tavoin perjantaina sivussa koronakaranteenin vuoksi.

KaDy-ikoni Niila-Ville Laitinen on osallistunut maajoukkueleireille, mutta virallisia otteluita hänellä on tilillään vain yksi. Näissäkin karsinnoissa ”Juppis” Savolainen ja Antti Koivumäki (GFT) ovat hoitaneet Suomen maalia Kasper Kankaan (Akaa) täydentäessä trion. ”Nippe” on kuitenkin ollut mukana otteluihin valmistavalla leirillä, ja aivan ottelun alla tuli tieto, että myös ”Monnarin elävä seinä” lähtee Kragujevaciin.

Maajoukkue juhlii "Komikin" maalia arkistokuvassa EM-karsinnoista 2015. (kuva: © Vijesti)

Nettitoimitus tavoitti Jukka ”Kajuk” Kytölän ja Tero ”Terdelli” Intalan, jotka ovat olleet viikon verran maajoukkueen kanssa valmistautumassa suuriin peleihin.

– Tulossa on ennen kaikkea tiukkoja ja vauhdikkaita pelejä, toteaa Intala. – Varmasti molemmat joukkueet haluavat näyttää kuuluvansa ensi vuoden kisoihin. Jatkoon pääsy ratkeaa ennen kaikkea puolustuspelaamiseen ja siihen kumpi pystyy toteuttamaan omaa pelitaktiikkaansa paremmin.

Samalla linjalla on J. Kytölä:

– Pelit tulevat varmasti olemaan fyysisiä ja henkisiä taisteluita, joissa ei välttämättä kovin paljon kauneuspisteitä jaeta. Uskon, että pystymme horjuttamaan Serbiaa menemällä kaksinkamppailuihin kovaa, laittamalla heidät juoksemaan paljon sekä toteuttamalla erikoistilanteet huolella hyökkäyspäässä. Toisaalta jos annamme heille liikaa tilaa 1v1-haastoihin tai pallon toimittamiseen pivotille, he saattavat aiheuttaa meille ongelmia. Maalivahtipelin uskon lopulta kääntyvän meidän eduksemme, mikä voi hyvinkin olla tuloksen kannalta ratkaisevaa.

– Varsinkin vahva vasenjalkainen pivot Dragan Tomić (FC Kemi -vahti Slobodan Tomićin veli, toim. huom.) on vaarallinen, arvioi Intala. – Joukkueesta löytyy paljon muitakin vaarallisia pelaajia. Serbian suurimmat heikkoudet löytyvät kollektiivisesta puolustuspelistä, jota meidän pitää käyttää hyväksi.

Kytölä täydentää listaa:

– Tarkkailun alle voidaan nimetä myös ”primus motor” Marko Pršić ja erittäin nopea ja sähäkkä laituri Strahinja Petrov, joka on myös Juppiksen seurakaveri Mantovassa.

Jukka Kytölä kertaa maajoukkueen kulunutta viikkoa:

– Olemme kokoontuneet hyvissä ajoin pääkaupunkiseudulle viikkoa ennen ensimmäistä osaottelua, jotta voimme juuri tällä porukalla käydä tarkasti treeneissä läpi kaikkia pelin osa-alueita sekä hioa ketjupelaamisen yksityiskohtia.

– Päivittäisissä palaverissa olemme keskittyneet paljon Serbian pelitapaan sekä eri pelaajien käyttäytymiseen unohtamatta kuitenkaan klippejä meidän oman pelitavan toimivuudesta viime karsintaturnauksessa Portugalissa.

Dynamolaiset nostavat esiin Suomen prässin ja erikoistilannepelin:

– Kannattaa kiinnittää huomiota – jo mainitun erinomaisen maalivahtipelaamisen lisäksi – Suomen yhtenäiseen joukkuepelamiseen laajalla ringillä, ”Kajuk” Kytölä muotoilee. – Siinä pyritään työskentelemään kurinlaisesti ja aggressiivisesti koko se aika, mikä ollaan kentällä. Hyökätessä pyrimme usein voittamaan pallottomana tilaa laidalla ja toimittamaan pallo ilmassa tyhjään tilaan. Muun muassa tällä tavoin saamme erikoistilanteita, jotka ovat ehkä meidän hyökkäyspelin vaarallisin ase.

– Odotettavissa on kovaa prässipeliä ja tarkkaa erikoistilannepeliä, täydentää Intala. – Pelaajista kannattaa erityisesti seurata ”Bambi” Korpelan dominointia.

– Jarmo Junno on esiintynyt edukseen treeneissä ja hänhän teki Elite Roundin turnauksessa Portugalissa neljä maalia, lisää Kytölä. – Toivotaan että hän pystyy jatkamaan siitä mihin jäi, vaikka ketjukaverit vierellä ovatkin vaihtuneet.

Tero Intala on noussut Jani Korpelan (vas.) ja Panu Aution (oik.) rinnalle maajoukkueeseen. Arkistokuva: Sami Virtanen

Eräitä tärkeitä pelaajia on poissa, joskin ”Sege” Korsunovin ja Iiro Vanhan karanteeni päättyy ennen toista osaottelua. Jukka Kytölä luottaa joka tapauksessa joukkueen laajuuteen:

– On totta, että pelaajistoon on tullut hieman vaihtuvuutta kenttäpelaajien osalta ja yhteispeliin pitää kiinnittää huomiota. Mutta sen takia olemme pitäneetkin nyt syksyllä yhteensä 11 leiripäivää ennen ottelua. Ja samaan hengenvetoon voi todeta, että pelasimme ratkaisevan viimeisen karsintaottelun Valko-Venäjää vastaan yhdeksällä kenttäpelaajalla kolmen ollessa pelikiellossa.

– Meidän ei tarvitse tinkiä identiteetistämme: riittää, että pidämme pallollisen pelaamisemme riittävän yksinkertaisena ja puolustustyöskentelymme järkevän aggressiivisena. Keskittyminen, juokseminen sekä halu pelata ja kamppailla ovat teknis-taktisista tekijöistä, vastustajan opiskelusta yms. huolimatta sellaisia tekijöitä, jotka pitää joka tapauksessa saada viritettyä korkealle tasolle.

Kiitos Jukka ja Tero koko KaDy-perheen puolesta! Onnea koitokseen!

Ottelut pelataan olosuhteiden pakottamana suljetuille oville, mutta Yle näyttää molemmat pelit suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa. Tehdään yhdessä futsalhistoriaa!


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Joulukuu   »
Kategoriat