Suomi upeaan tasuriin Italiaa vastaan, MM-haaveet yhä elossa
SeuraJulkaistu: 31.01.2020 00.00

Suomen futsalmaajoukkue venyi historiansa kovimpaan suoritukseen torstai-iltana Portugalin Póvom de Varzimissa pelattavassa MM-karsintalohkossa nappaamalla ansaitun tasuripisteen avausvastus Italialta. Italiassa ammatikseen pelaava KaDy-kasvatti Jukka Kytölä oli tyytyväinen, vaikka korttitili tulikin täyteen ja hän joutuu huilaamaan Portugali-ottelun.

19:27 Marcelo 2–2 (10 m)

Suomen futsalmaajoukkue venyi historiansa kovimpaan suoritukseen torstai-iltana Portugalin Póvom de Varzimissa pelattavassa MM-karsintalohkossa nappaamalla ansaitun tasuripisteen avausvastus Italialta. Kaksinkertainen Euroopan mestari Italia lähti otteluun selvänä ennakkosuosikkina, mutta Suomen yhtenäinen, joukkueprässiin ja -puolustukseen perustuva pelitapa kantoi alusta loppuun. Myös maalivahdit Juha-Matti Savolainen ja rankkareiden ajaksi luukulle vaihdettu Antti Koivumäki pelasivat loistoillan.

Tällä hetkellä ilman seuraa Qatarissa oleva taituri Miika Hosio puttasi Suomen 0–1-johtoon maalin suulta Italian Serie A:ssa pelaavan Jukka Kytölän namupassista. Kaos Mantovan pohjapelaaja Kytölä pelasi useita Italian pääsarjasta tuttuja pelaajia vastaan maajoukkuepaidassa. Kuusi minuuttia myöhemmin Italia onnistui tasoituksessa. Vasemmalta laidalta lähteneen vahvan haaston jälkeen Alex Merlim toimitti pallon kovana maalinedustalle, josta se kimposi Kytölän jalasta maaliviivan yli.

Suomi sai virhetilin täyteen erittäin tiukan tuomarilinjan seurauksena jo varhain, ja Italia pääsi kokeilemaan kolmesti rangaistuspotkupisteiltä. Ensimmäinen yritys 10 metristä meni niukasti ohi maalin, toisella kerralla kyseessä oli rangaistusalueella tapahtuneen rikkeen johdosta 6 metrin rankkari, jonka Koivumäki torjui ilmiömäisesti.

Suomi iski jälleen 18 minuutilla: kolmosketju prässäsi vahvasti hyökkäyspäässä pallonmenetyksen jälkeen, Juhana Jyrkiäinen kaapi kaksinkamppailupallon itselleen ja pudotti pohjalle Jarmo Junnolle, joka tälläsi pallon kaukaa puolustajan kautta tähtimaalivahti Stefano Mammarellan taakse. Suomen kahdeksas rike oli kyseenalainen vihellys, mutta italo-brassi-tähti Marcelo upotti vihdoin kymppimetrisen Koivumäen taa. Puoliaikatilanne siis 2–2, vaikka pelitapahtumiin nähden Suomen johtokaan ei olisi ollut vääryys.

Toisella puoliajalla Suomi laittoi tasaväkisesti kampoihin Italian huippuammattilaisille, joista näkyi jo turhautumisen merkkejä. Suomen riketili täyttyi jälleen ennen Italiaa, mutta 10 metrin täplälle ei tällä kertaa menty. Huippukautta pelaava Savolainen torjui muutaman tulisen laukauksen, ja Italia sai pallon muutaman kerran Savolaisen ohi tolppaankin, joten Suomen lienee lopulta oltava tyytyväinen tasapeliin ja yhteen sarjapisteeseen.

Tasapeli huippumaata vastaan arvokisakarsinnassa on hyvä merkki Suomen futsalin tasaisesta noususta Euroopan kärjen tuntumaan. Suomi on voittanut ystävyysotteluissa hiljattain Ranskan ja Espanjan, joka on Brasilian ohella maailman paras futsalmaa.

Kadylaisista ottelussa pelasivat Sergei Korsunov, Lassi Lintula ja Teemu Lukkari, jotka muodostivat "kakkosketjun" useimmiten isot minuutit pelanneen Jani Korpelan kanssa.

Jukka Kytölän varoitustili MM-karsinnassa täyttyi, joten maajoukkueelle tärkeä ykköspohjapelaaja huilaa perjantain myöhäisillan Portugali-matsin. Myös kokeneista veljeksistä vanhempi, KaDyn kapteeni Mikko Kytölä, lienee koko viikon sivussa jalkavaivansa johdosta.

Dynamossa kahdeksan liigakautta Italian-uransa lisäksi pelannut Jukka Kytölä oli mietteliäs ottelun jälkeen:

“Peli oli odotetusti hankala, ja Italialla oli varmastikin meitä enemmän pallonhallintaa sekä maalipaikkoja, mutta omilla aseillamme olimme varmasti inhottava vastustaja Italialle. He joutuivat meidän hyvän prässimme ansiosta käyttämään enimmäkseen brassipelaajiansa. Otimme kuitenkin liian kärkkäästi rikkeitä, mikä kostautuikin lopulta Italian tasoitusmaalina ekan jakson lopussa.”

“Jaksoimme kuitenkin prässätä kohtuullisen hyvin ja kestimme uhrautuvasti Italian loppuvyörytyksen Juppis [Savolainen] viimeisenä lukkonamme. Tämä oli varmastikin vähimmäistulos, jota lähdimme hakemaan, ja sen saimme. Edelleen kaikki on omissa käsissämme”, Kytölä päättää.

Torstai-illan toisessa ottelussa isäntämaa Portugali kohtaa Valko-Venäjän.

Lohkon voittaja etenee suoraan Liettuassa syys-lokakuussa pelattavaan MM-lopputurnaukseen. Lisäksi lohkon kakkonen jatkaa playoff-vaiheeseen pelaamaan kahdesta viimeisestä MM-lopputurnauspaikasta. Avausottelun tasapeli tarkoittaa sitä, että Suomella on sunnuntai-iltapäivänä varmasti vielä jatkomahdollisuudet päätösottelussaan Valko-Venäjää vastaan, vaikka Suomi häviäisi Portugalille perjantaina.