15.02.2018 ENNAKKO: Derby täyttää Monnarin lehterit 10.02.2018
30.7.2019 10:11 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Derby täyttää Monnarin lehterit

15.02.2018

KaDy-Riemu_promokuva2_2018_kevat.jpg

Pe 16.2. klo 19.00
Futsal-Liigaa
KaDy – Riemu

Muista myös naisten derby torstaina 15.2. klo 19.00!

Liput

Yhteisliput naisten ja miesten derbyihin:
Aikuiset 10 €
Alennusryhmät 5 €

Liput naisten derbyyn:
Aikuiset 5 €
Alennusryhmät 3 €

Liput miesten derbyyn (ennakko/ovelta):
Aikuiset 8/10 €
Alennusryhmät 4/5 €


Ennakkolipunmyynti päättyy tuntia ennen ottelua.

Lippuja ennakkoon ZUPticketistä

Facebook-tapahtuma

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Huom! Samaan aikaan derbyn kanssa on Hipposhallissa Jyväskylän lukiolaisten vanhojentanssit, joten parkkipaikat Monnarin ympärillä tulevat olemaan todella täynnä. Pyydämme derbyyn saapuvaa yleisöä huomioimaan tämän ja saapumaan paikalle hyvissä ajoin.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Derby XIV täyttää Monnarin lehterit

On vuoden toisen derbyn aika! On myös tuhdin derbyennakon aika.

KaDyn ja Riemun väliset kohtaamiset miesten Futsal-Liigassa ovat yksi kotimaisen futsalvuoden ehdottomia kohokohtia. Parketti pursuaa latausta ja vääntöä, katsomo raikuu äänekästä kannustusta ja fanitusta.

Riemu-KaDy-11.10.2017-yleisoa.jpg

Ennakkoasetelmat

Tällä kaudella runkosarjaderbyjen määrä kaksinkertaistui, kun KaDyn naiset nousivat Liigaan Riemun naisten seuraksi. Naisten historian ensimmäisen derbyn voitti Riemu niukasti 3–2; toinen derby pelataan Dynamon emännöimänä torstaina, tasan päivää ennen miesten derbyä. Miesten derbyt ovat rikkoneet Suomi-futsalin yleisöennätyksiä moneen kertaan; onko nyt naisten vuoro houkutella Monnarin lehterit täyteen?

(Edit. to 15.2.: Naisten derbyssä Riemu oli terävämpi maalein 0–3 (0–3) Ilona Mikkelän hattutempulla.)

Miesten puolella jyväskyläläisjoukkueiden kehityskäyrät ovat kulkeneet eri suuntiin. KaDy on seilannut koko kauden vahvassa myötätuulessa Vasko Vujovićin luotsaamana. Muutaman pitkäaikaisen luottopelaajan sivuun jääntiä on nyt parisen vuotta systemaattisesti paikattu kovan tason hankinnoilla (Korsunov, Korpela…) ja paluumuuttajilla (Kytölän veljekset, Hosio…).

Tulos on ollut erinomaista: viime keväänä homma rullasi, mutta Suomen mestaruus jäi sekuntien ja senttimetrien päähän, tänä vuonna KaDy komeilee runkosarjan suvereenilla piikkipaikalla. Keskitalven kruunuksi Dynamo kairasi Final Four -lopputurnauksen pokaalin palkintokaappiinsa kukistaen turnauksessa vakuuttavalla pelillä SoVon ja Sievin.

Etenkin puolustuspeli on Dynamolla toiminut enimmäkseen erinomaisesti: päästettyjen maalien sarake näyttää historiallisen pientä lukemaa. KaDyn voittoputki on nyt venynyt 11 ottelun mittaiseksi; edellisviikonloppuna kaatui sarjajumbo Ruutupaidat Vaasassa puhtaasti 0–3. Syksyn derbyssä Dynamo kuritti Riemua isän kädestä peräti maalein 1–10.

Riemun kausi on ollut alakuloisempi: joukkue on runkomiesten joukkomuuton jäljiltä selkeästi uudelleenrakennusvaiheessa eikä pistepotti ole karttunut toivottuun tapaan. Kaksi edellistä liigapeliä on päättynyt Riemun 2–8-murskatappioihin kärkipään joukkueita vastaan. Playoff-viiva alkaa karata jo saavuttamattomiin, mutta putoamistaistelussa riittänee korkeita panoksia maaliskuun päätöskierroksille saakka.korsunov-2017-18.jpg

Joulun jälkeinen piristyminen ja kotivoitto FC Kemistä nostivat musta-turkoosit pois suoran putoajan paikalta, mutta lisäpisteille on yhä kysyntää Liikunnan leirissä, mikäli Liigaa aiotaan pelata ensi syksynäkin. Joukkue lepää muutaman kokeneemman pelurin harteilla; nuoremmat tarvinnevat vielä vuoden–pari noustakseen ratkaisupelaajiksi. Kuin vaivihkaa Riemu onkin profiloitunut Liigan pelaajahautomoksi: ainakin kahdeksan ex-riemulaista pelaa tätä nykyä muissa liigajoukkueissa. Erityisesti Espoon GFT nauttii tällä hetkellä Riemussa marinoitujen pelureiden palveluksista.

Toisaalta derby on aina derby ja yllättäviäkin käänteitä saatetaan nähdä – semminkin kun Riemu on jo useamman kerran väläyttänyt venymiskykyään ja yllätysvalmiuttaan. Historiassa ei tarvitse mennä kauemmas kuin vuoden taakse, jolloin KaDy sai derbyyn salama-alun, mutta kadotti maalijyvän totaalisesti 40 minuutiksi. Riemu painoi matsin tasoihin ja kuittasi ällistyttävän 2–1-jatkoaikavoiton. Jokainen derby on uusi tarina ja uusi mahdollisuus.

Seuraa heitä

Tällä kaudella KaDyn parhaat pistenikkarit ovat olleet Sergei Korsunov (oik.) ja Jukka Kytölä. Molemmat latoivatkin hatullisen edellisessä derbyssä; vähintään jompikumpi oli mukana lähes jokaisessa KaDyn maalissa. Korsunov oli jättiläisen saappaissa etenkin alkukaudesta, jolloin hän ratkoi maaleillaan tiukkoja otteluita KaDyn eduksi. Kytölä pelaa tällä hetkellä futsalia hyvin korkealla tasolla ollen punamustalle kenties tärkein yksittäinen kenttäpelaaja niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan.

hosio-2017-18.jpgHurjassa vireessä oleva ”Maagi” Hosio (vas.) antoi ensin puoli runkosarjaa etumatkaa muille ja nyt jo hätyyttelee pistepörssin kärkisijoja muutaman pelaamansa ottelun jälkeen. Maagi on viimeistellyt aiemmin kahdeksassa derbyssä komeat 13 maalia, joten Riemun taktiikkataululla hän on varmasti ”merkitty mies”.

Riemun tehopelaajia ovat odotetusti olleet Janne Törmänen ja Sakari Holopainen. Jälkimmäinen vastaa pelaamisen ohella joukkueen valmentamisesta. Uusista tulokkaista kiinnostavimpia lienee KaDynkin treeneissä kauden alla käynyt Aaro Hedman, jolla on aiempaa liigakokemusta Sievin riveistä. Yhdysvaltalainen paluumuuttaja Garry Lewis on nähty vuosien tauon jälkeen musta-turkooseissa; saako Riemu hänestä kivenkovan ratkaisijan, joka hilaa joukkueen kuiville kevättalven päätteeksi?

KaDy vs. Riemu kautta aikojen (Liiga ja Cup)

9 voittoa, 4 tappiota (joista yksi jatkoajalla), maaliero 66–36

– KaDylla tehtyjä maaleja 5,08/peli

– Riemulla tehtyjä maaleja 2,77/peli

KaDy-Riemu-19.11-vaantoa.jpg

Derby-ekstra: tilastoja kautta aikojen

KaDyfutsal.net loi katsauksen derbyjen historiaan ja tilastoihin. Alta selviävät aiemman 13 derbyn pistekuninkaat ja korttihait.

Miesten derbyjä viiden yhteisen liigakauden aikana on pelattu 13, joista 9 runkosarjassa ja 3 pudotuspeleissä (huhtikuu 2015). Liigaderbyjen lisäksi oltiin napit vastatusten Cupissa marraskuussa 2013. Tuon kautta aikojen ensimmäisen virallisen mittelön voitti nälkäinen haastaja Riemu maalein 1–3.

Vaikka Dynamo on lähtenyt lähes jokaiseen derbyyn ennakkosuosikkina, sillä on derbyvoittoja ”vain” yhdeksän. Riemu on onnistunut poistumaan parketilta voittajana neljästi, joista kertaalleen jatkoajan jälkeen. Liigan puolella KaDy on voittanut tasan 75 % derbyistä. Kaikki historian derbyt on luonnollisesti pelattu Monnarilla; KaDy on nyt 8. kerran kotijoukkue, Riemu on siis isännöinyt kuutta derbyä.

laitinen-2017-18.jpgKaDyn derbykuninkaita ovat lähes 10 vuotta punamustaa edustaneet Niila-Ville Laitinen (oik.) ja Arash Muridiyazd. Laitisella on vyöllään 12 derbyä – yhtä vaille kaikki. Tuon ottelun maalivahti-ikoni missasi koulutuksen johdosta. Tosin maalivahtien vuoropeluutukselle tyypillisesti ”Nippe” on katsellut osan peleistä ”tuppea purren” penkin puolelta.

Muridiyazd missasi kevään 2015 puolivälieräsarjan kaksi viimeistä ottelua pelikiellon johdosta. Lyhyt kahina Riemun Pauli Pylvänäisen (nyk. PP-70) kanssa muistetaan taruissa ja lauluissa: se johti molempien kähisijöiden suoraan ulosajoon.

Riemun derbykonkareita ovat viidettä liigakautta joukkueessa pelaavat seuraikonit Janne Törmänen ja Sami ”Sämpy” Myllymäki. Törmänen on ainoana pelaajana ollut kokoonpanossa kaikissa 13 derbyssä tähän asti; Myllymäellä on vyöllään 12 derbyä, joista toki osa Laitisen lailla varamaalivahtina.

Ensimmäisen derbykauden 2013–14 miehistöstä Riemulta yhä mukana ovat myös Mika Halonen ja aiemmin mainittu paluumuuttaja Lewis. KaDyn 2013–14 kokoonpanosta remmissä kuluvalla kaudella ovat Laitisen ja Arashin lisäksi paluumuuttajat Mikko Takala ja Miika Hosio.

Janne Rissanen ja pelaaja-valmentaja Sakari Holopainen komppaavat kahdeksan derbyn saldolla edustaen uudistuneessa Riemu-rosterissa kokemusta. Dynamo-saagassa kymmenen derbyn miehiä ovat nyt välivuotta viettävät Jere Keskinen ja Kimmo Tolvanen.

KaDylla on ollut derbyjen kokoonpanoissa kautta aikojen 32 eri pelaajaa, joista 30 on käynyt kentällä. Riemu nokittaa kymmenellä: kupongille on päässyt ainakin 41 eri pelaajaa; kentällä käyneistä ei käytettävissä ole tarkkaa tilastoa, mutta lähes kaikki lienevät parketilla vähintäänkin pyörähtäneet.

Pistepörssi

Derbyhistorian tehokkain pistenikkari ei varmaan yllätä ketään: hän on 2,5 kilpakauden poissaolostaan huolimatta Maagi Hosio (13 + 3). Hosion 13 maalin saldoon mahtuu kaksi hattutemppua: molemmat kauden 2013–14 runkosarjasta.

Muita pisteahmatteja ovat olleet Jukka Kytölä (8 + 7), Törmänen (5 + 7), Mikko Kytölä (6 + 5) ja Jussi Kaihlajärvi (1 + 9). Kärkiviisikon takana derbypörssissä ovat Eetu Parpala (5 + 4), Muridiyazd (2 + 6), Keskinen (2 + 6) ja Markus Rautiainen (4 + 3).

”Pahat pojat”

Kortitkin ovat viuhuneet derbyissä – kuinkas muutenkaan. Paikallispeleissä on aina ylimääräistä latausta ja joskus se voi läikkyä yli. KaDy on napsinut varoituksia hieman yli yhden kortin otteluvauhtia, yhteensä 13 ottelussa 15 keltaista ja yhden suoran punaisen. Riemu ”voittaa” nämä vertailut 23 keltaisella kortillaan ja kahdella suoralla ulosajolla. Lisäksi KaDyn derbyhistoriassa on yksi kentältäpoisto kahdella varoituksella – Riemulla näitäkin tapauksia on tuplaten eli kaksi.

Derbyjen ylivertainen korttikuningas on Tom Korolainen (Riemu; nyk. GFT) viidellä varoituksellaan. Kaksi niistä tuli samassa pelissä johtaen ulosajoon. Lasse Saari (Riemu; nyk. GFT) komppaa kahdella keltaisella ja yhdellä suoralla punaisella.

Miika Hosio (KaDy) ja Eetu Parpala (Riemu; nyk. GFT) ovat keränneet kolme keltaista mieheen, joista kaksi kertaalleen saman ottelun sisällä. Hosion ulosajoon johtanut varoitus tosin tuli ”vain” vaihtovirheestä, joten ”Pahat pojat” -otsikon alle ajautuminen vääristää todellisuutta siltä osin. Pauli Pylvänäinen ehti derbyuransa aikana katsella molemman värisiä kortteja kertaalleen.

Kahden ja yhden keltakortin miehiä löytyy molemmista leireistä pitkä rivi.

Kuka nousee ratkaisijaksi tällä kertaa? Nousevatko kortit? Nousevatko tunteet?

Tervetuloa kaikki futsalin ystävät kokemaan derbyn taikaa ja tunnustamaan väriä!

KaDy-Riemu-19.11-Komik.jpg


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Joulukuu   »
Kategoriat