24.08.2015 MATKARAPORTTI: KaDy louhi Kööpenhaminasta PM-kultaa
19.6.2019 13:42 Uutiset / Jaoston pääsivusto

MATKARAPORTTI: KaDy louhi Kööpenhaminasta PM-kultaa

24.08.2015

KaDy kävi elokuussa Kööpenhaminassa kairaamassa seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuden (uutinen). Kahden viikon mestaruuskrapula on podettu: alla viimein KaDyfutsal.netinmatkaraportti ikimuistoisesta reissusta.

Taustaa

Pohjoismaiden seurajoukkueiden mestaruuskisat eli Nordic Champions Cup (NCC) järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Turnaukset eivät ole toistaiseksi olleet maiden jalkapalloliittojen alaisia kilpailuja, vaan järjestäjinä ovat olleet liigaseurat. Marraskuussa 2013 Tukholmassa pidetyn ensimmäisen turnauksen vei nimiinsä silloinen Suomen mestari Ilves FS, elokuussa 2014 oli norjalaisen Vegakameratenen vuoro juhlia Tampereella.

Vuoden 2015 kisoihin paikan saivat isäntäjoukkue København Futsalinlisäksi itseoikeutetusti neljän suurimman pohjoismaan mestarit Göteborg Futsal Club, JB Gentofte (DK), Grodud Futsal (NOR) ja Sievi Futsal. Koska kisojen ihannejoukkuemäärä on tällä hetkellä kuusi, kuudes paikka myönnettiin vahvasti pohjoismaisessa futsal-yhteistyössä mukana olevalle Ilvekselle, perusteena Suomen Cup-mestaruus 2015. Mestaruuden KaDy:n nenän edestä keväällä napannut Sievi ilmoitti jo varhain toukokuussa luopuvansa mandaatistaan ja jättävänsä NCC:n väliin, joten hopeamitalisti KaDy:lle tarjottiin täydennyspaikkaa kisoihin. Pikainen katsaus budjettiin ja kesän pelaajatilanteeseen, vihreää valoa joukkueenjohdolta ja kirstunvartijalta, ja Dynamo sai ryhtyä valmistautumaan kesän kilpailulliseen päätavoitteeseensa.

Myöhemmin kesällä Norjan mestari Grorud Futsal ilmoitti vielä peruuttavansa osallistumisensa, jolloin turnausta täydennettiin Tanskan hopeajoukkueella FC Fjordboldilla. Toisin kuin KaDylla tai Ilveksellä, Grorudin ja Sievin pelaajistosta merkittävä osa pelaa yhä myös jalkapalloa tavoitteellisella tasolla, mikä häiritsee futsalin täysipainoista kesäharjoittelua. Sievi ja Grorud laittavat kesän osalta kaikki panoksensa UEFA Futsal Cupiin, jossa heidät arvottiin samaan, Gibraltarilla pelattavaan lohkoon.

Kahden mestarijoukkueen puuttuminen ei kuitenkaan arvoturnauksen tasoa pudottanut, sillä kasassa oli yhä kuusi Pohjoismaiden terävintä kärkeä edustavaa seurajoukkuetta, omien maidensa futsalin suunnannäyttäjiä.

perjantai 7.8.

kaihlos-lahikuva-2015.jpg

Neljä tiiviisti pakattua KaDy-autokuntaa saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle kuulaana elokuun varhaisaamuna. Yksi mukavuudenhaluinen autokunta oli yöpynyt Vantaan haja-asutusalueella persoonallisessa lattiamajoituksessa; muu ryhmä matkusti yön halki vähillä tai suorastaan olemattomilla yöunilla. Matkaan lähetetyn miehistön vahvuus oli 2 maalivahtia, 11 kenttäpelaajaa ja 4 taustahenkilöä. KaDy-debytantteja matkassa oli kolme: Juha-Matti ”Pisjup” Savolainen (2014–15 Tervarit), Jose ”Xocë” Ikonen (LPK) ja Santeri ”Sandels” Paltamaa (PetPet). Menneen kevään avainpelaajistosta uupuivat erityisesti Miika Hosio ja Jussi Kaihlajärvi (kuvassa), joskin viimeksi mainittu oli mukana joukkueenjohdon puolella. Jukka Kytölä, Niila-Ville Laitinen ja Markus Rautiainen olivat loukkaantumisen jäljiltä kysymysmerkkejä.

Paikallisjunan puksutettua ryytyneet dynamolaiset Kööpenhaminan lentokentältä Hovedbanegårdille oli edelleen aikainen aamu. Päivän ohjelmassa oli vapaamuotoista torkkumista hostelli Urban Housen aulatiloissa, kävelyä Vesterbron paheellisen boheemeissa kortteleissa ja tuhti kreikkalainen päivällinen. Levon lisäksi illan päätavoitteena oli lauantain lohkovastustajien analysointi: liki koko retkue pummasi kyydit pääkallonpaikka Nørrebrohallenille seuraamaan isäntäjoukkue Københavnin ja pohjoisemmasta Sjellannista pääkaupunkiin matkanneen FC Fjordboldin välistä ottelua. Vuoden 2014 Tanskan mestari København oli taktisesti edellä suoraviivaista pivot-peliä viljelleitä vuonoseudun vieraitaan, mutta sai jauhettua ratkaisevan 3–4-voitto-osumansa vasta 7 sekuntia ennen loppusummeria. Iltapuhteena kadylaiset kokoontuivat hostellin aulan sohville purkamaan tanskalaisvastustajien pelin heikkoudet ja vahvuudet pala palalta. Molemmat olisivat lauantaina voitettavissa.

rovecut.jpgSamaiseen Urban Houseen majoittunut Ilves FS kellisti myöhäisillan ottelussa Tanskan mestarin Jægersborg Boldklub (JB) Futsal Gentoften lukemin 1–4 (1–0). Ilveksen joukkueen vahvuuteen kuului myös KaDy:n pitkäaikainen runkopelaaja Mikko ”Roisto” Takala (kuvassa), joka on kevään finaalien jälkeen elellyt Málagassa ja Tampereella. Takala suhtautui KaDyfutsal.netin haastattelupyyntöön vaitonaisesti.

– No… mitä… ei mitään. Jos olen Suomessa, olen lähinnä Tampereella, joten Ilveksessä treenaaminen on ollut noille viikoille sopiva vaihtoehto. Minua pyydettiin Ilveksen mukaan tähän turnaukseen ja suostuin tarjoukseen, siinä kaikki.

Syrjähyppyyn pettyneille KaDy:n faneille Takala lähetti vähäsanaiset, tavaramerkkiään ”kiukkua” puhkuvat terveisensä:

– En ole vielä päättänyt ensi kaudesta mitään. Kyllä KaDy ja Jyväskylä ovat yhä yksi vaihtoehto. Enempää en kommentoi.

lauantai 8.8.

Viikonlopun otteluohjelma oli sangen päiväpainotteinen, joten KaDy sai luvan avata turneensa jo aamukymmeneltä. Hyvin varhaiseen aamuverryttelyyn löytyi pieni pläntti tekoallas Sankt Jørgens Søn etelärannalta Tyko Brahe -planetaarion edustalta, joka osoittautui paitsi lenkkeilijöiden myös kodittomien kantapaikaksi. Turnausjärjestäjät tarjosivat bussin sijasta henkilöautokyydit Nørrebrohallenille. Karhean urbaania ja kansainvälistä tunnelmaa tihkuvassa Ydre Nørrebron kaupunginosassa sijaitseva turnausareena oli vanhasta raitiovaunuvarikosta kunnostetussa urheilutalossa, jonka pukuhuoneet olivat jo parhaat päivänsä nähneet. Avausvastustaja oli ennakolta turnauksen heikoin joukkue FC Fjordbold, joka oli perjantai-iltana siis pitänyt isäntiä yllättävän tiukoilla viime sekuntien voittomaaliin saakka. Dynamon hallinnassa edennyt ottelu päättyi takkuisen alun jälkeen helpohkoon 3–1-voittoon, joskin maalinteko oli turhankin vaikeaa. Ottelun tilastot ja raportti täällä.

Dynamon matsien väliin sattuneessa A-lohkon mittelössä olivat vastakkain Ruotsin mestari Göteborg ja Tanskan mestari JB Gentofte; ruotsalaiset olivat vahvempia lukemin 4–2. Video ottelusta on täällä.

Pienen evästauon jälkeen alkoi valmistautuminen toiseen otteluun, joka oli myös lohkon moraalinen loppuottelu. KaDy:lla oli edellisestä ottelusta palautumisaikaa yksi yö vähemmän kuin isännillä, ja muutenkin København oli joka osa-alueella Fjordboldia kovempi luu purtavaksi. KaDy pelasi kuitenkin järkevästi vahvuuksillaan ja sai kotijoukkueen loppurynnistyksestä huolimatta pidettyä johtonsa ottelun loppuun saakka. Loppulukemat ansaitusti 2–3 Dynamon hyväksi, vaikka tasapelikin olisi riittänyt lohkovoittoon ja finaalipaikkaan paremman maalisuhteen johdosta. Tilastot ja raportti täällä.

Keväällä KaDy-taustoihin liittynyt hieroja-fysioterapeutti Esa ”Eesau” Kaihlajärvi hoiti raskaan tuplapäivän urakoineiden pelaajien raajat kuntoon ja tukeva noutopöytäillallinen nautittiin Fiolstrædetilla sijaitsevassa, suositussa Dalle Valle-ravintolassa. Twitter ja tekstiviestit toivat Nørrebrohallenilta tiedon, että Ilves oli kestänyt Göteborgin myllytyksen ja napannut lohkovoiton 3–3-tasapelillä paremman maalieronsa turvin. Näin ollen sunnuntaina nähtäisiin täysin suomalainen loppuottelu kovimpien haastajien Göteborgin ja Københavnin jäädessä pronssiotteluun.

sunnuntai 9.8.

Tuttuun tapaan aamuverryttely Tyko Brahella ”järvien” (sic) rannassa ja aamiainen Grand Hotelilla, minkä jälkeen takaisin Nørrebron kaupunginosaan ja KaDyn seurahistorian ensimmäiseen PM-finaaliin. Ilves tulisi olemaan kivenkova, pragmaattinen vastustaja, joka varjelee maaliaan kyynisen tarkasti. Vähistä maalipaikoista olisi onnistuttava. Lisäjännitettä finaalipariin toivat KaDyn keväällä kairaama kuuman välieräsarjan voitto sekä jo kolmannen KaDy-runkomiehen siirtyminen Ilveksen riveihin (”Loi” Lahtinen, Kööpenhaminan-reissun väliin jättänyt ”Georg” Huhtanen ja nyt siis myös Takala – ainakin väliaikaisesti).

Finaalin esinäytöksenä Ruotsin mestari Göteborg jätti tanskalaiset kokonaan mitaleitta voittamalla pronssiottelussa København Futsalin näyttävästi 4–1. Ruotsalaisilla olisi ollut aineksia finaalipaikkaankin; ehkä ensi vuonna kotiturnauksessa? Tällä kertaa finaali oli kuitenkin suomalaisten heiniä – kuten joulukuinen maajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskin. Heja Finland!

santeri-kopis-PM2015.jpgIlves oli matkassa kutakuinkin parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan, kun KaDylta puuttui pari terävimmän kärjen ratkaisupelaajaa. Hyvin toisensa tuntevat joukkueet pelasivat tuttuun tapaan kurinalaista ja loppuun asti taistelevaa peliä. Ilves onnistui karkaamaan ilmiliekeissä pelanneen Juhana Jyrkiäisen johdolla ansaitusti 2–0-johtoon. KaDy luotti kuitenkin vahvuuksiinsa ja sai tasoitettua tämänkin ottelun hyvin harjoitellulla reikäpaitapelillä eikä kumpikaan onnistunut voittomaalin tekemisessä viimeisillä minuuteilla. Rangaistuspotkukilpailu sai jännittäviä käänteitä maalivahtien ottaessa suurta roolia ja yllättävän monen kokeneen pelimiehen epäonnistuessa vuorollaan täplältä. Trilleri päättyi kuitenkin villiin voitonjuhlaan, kun ensimmäisiä otteluitaan KaDy-paidassa pelannut Petäjäveden kasvatti Santeri Paltamaa (kuvassa) laukoi kahdeksantena vetäjänä ratkaisevan pilkun pitseihin. Finaalin raportti ja tilastot täällä.

Mestaruusjuhlat etenivät Nørrebrohallenilta keskustaan tuttuun illallispaikkaan ja sieltä edelleen Vesterbron kaduille ja kapakoihin, joissa seitsemäntoista iloisen veikkosen hilpeä nauru ja laulu kaikuivat pikkutunneille saakka. Kanssajuhlijoita löytyi lopulta Ilveksen ja hieman isäntäjoukkueenkin riveistä yhteispohjoismaisessa ”lykkelig familie” -hengessä.

Koko turnauksen tulokset ja lohkojen lopputilanteet täällä.

Lopulliset sijoitukset

1. KaDy (FIN)

2. Ilves FS (FIN)

3. Göteborg Futsal Club (SWE)

4. København Futsal (DK)

5. JB Futsal (DK)

6. FC Fjordbold (DK)

Maalintekijät päivittäin jaoteltuina: pe - la - su

Turnauksen kotisivujen loppuraportti (på dansk)

Matti Anttosen analyysi turnauksesta (in English)

maanantai 10.8.

Voitonjuhlat venyivät monilla KaDy-sotureilla pitkälle aamuyöhön, joten maanantain ohjelmassa oli enää vain vapaamuotoista Kööpenhaminan tutkailua. Suurin osa porukasta pistäytyi pitkien aamupäiväunien jälkeen mittailemassa vuonna 1971 perustettua omalaatuista vapaakaupunki Christianiaa sekä uppoutumassa kävelykeskustan ja Vesterbron tunnelmaan. Menestyksekkään reissun päätteeksi Norwegianin iltalento vei mestarijoukkueen Helsinkiin, josta matka jatkui yötä myöten useimmilla Jyväskylään – ja monilla karuun aamutyövuoroon.

Turnaus ja kansainväliset pelit palvelevat syksyllä alkavaa kautta mainiosti, ja totta kai näiden arvo oli harjoitusotteluita suurempi, koska NCC-statuksesta ja pokaalista pelattiin, päävalmentaja Tero Kelhälä summasi kotiin palattuaan Radio Jyväskylän haastattelussa. Itseluottamusta nämä tiukat voitot kohottavat suuresti.

Ilveksen peli näytti Kööpenhaminassa hyvältä vuodenaikaan huomioiden, etenkin 4 vs. 4 täyskentällisillä he olivat vahvoja. Saimme käännettyä finaalin tasoihin vain 5 vs. 4 -pelillä ja loppu oli onnellinen.

Tanska on rehellisesti arvioituna jonkin verran jäljessä Suomea sekä pelillisissä että lajikulttuurisissa asioissa, reissusta tavoitettu manageri Samu Kytölä pohti radiotoimittajalle. Tästä olimme yksimielisiä København Futsalin päävalmentaja ja puuhamies Tai Regel Pundikinkanssa. Norjan ja Ruotsin nykytaso asettuu havaintojeni mukaan tuolle välille, hieman Suomen taakse. Norja lienee napsun verran edellä Ruotsia, mutta seuraava NCC-isäntä Göteborg Futsal pelasi Kööpenhaminassa lupauksia herättävän turnauksen jääden niukimmalla mahdollisella tavalla finaalista, ”Smaug” kertoo.

Ehkä teemme joitain asioita paremmin kuin muut pohjoismaat, Kelhälä säestää.

Lisää ”Qelhiksen” ja ”Smaugin” mietteitä Radio Jyväskylän nettisivuille arkistoidussa haastattelussa.


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Marraskuu   »
Kategoriat