26.10.2014 Maajoukkueen ottelukausi alkaa
18.6.2019 13:31 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Maajoukkueen ottelukausi alkaa - Mikko Kytölä kertoo "Saliharrien" kuulumisia

26.10.2014

Suomen futsalmaajoukkueen eli "Saliharrien" ottelukausi alkaa huomenna maanantaina Makedonian pääkaupungissa Skopjessa. Suomi kohtaa myöhään maanantai-iltana neljän maan turnauksen välieräottelussa isäntämaan joukkueen ja tiistaina on vuorossa sijoitusottelu joko Espanjaa tai Turkkia vastaan. Turnauksen ottelut käydään komeassa, edesmenneen presidentti Boris Trajkovskin mukaan nimetyssä urheilukeskuksessa.

Päävalmentaja Mićo Martićin nimeämässä joukkueessa on tällä kertaa kaksi Kampuksen Dynamon pelaajaa: Miika Hosio ja Jukka Kytölä. Makedoniassa joukkueeseen liittyy myös Italian toiseksi ylimmällä sarjatasolla Gruppo Fassinassa pelaava KaDy-kasvatti Mikko Kytölä. Kadyfutsal.net tavoitti intohimoisena lajientusiastina tunnetun "Komikin" Pohjois-Italian residenssistään ja pyysi häneltä näkemyksiä niin tulevista turnauksista kuin maajoukkueen kuulumisista yleisemminkin.

Ave Komik! Voisitko hieman analysoida minkälaisia joukkueita Skopjessa on vastaan tulossa?

- Ave. Makedonian maajoukkue on käytännössä sama kuin Main Roundille UEFA Futsal Cupissa edennyt Zelezarecin seurajoukkue, jossa pelaajille on luotu mahdollisuus ammattimaiseen harjoitteluun. Heidän etunaan on se, että tekevät päivittäin töitä yhdessä. Turkki on jo kerran onnistunut livahtamaan EM-kisoihin hyvällä yksilöosaamisellaan ja vahvalla pivot-pelillä. Pidän kuitenkin näitä joukkueita sellaisina, joita vastaan lähdemme vain voittamaan - olkoonkin, että rankingissa olemme väliaikaisesti jäljessä.

- Espanja on tietenkin oma lukunsa, vaikkeivät he tulisikaan ykkösaseillaan Makedoniaan; mutta jos pääsemme heitä vastaan pelaamaan, olen varma, että he yllättyvät siitä, kuinka organisoidun ja "hullun" joukkueen he kohtaavat.

Makedonialla on maanantaina puolellaan kotietu ja joukkue on rankingissa kymmenkunta sijaa Suomen yläpuolella. Onko Suomi lähtökohtaisesti altavastaaja otteluun?

- Mielestäni emme ole altavastaajia Makedonia-ottelussa. He treenaavat päivittäin yhdessä, mutta niin tekevät esimerkiksi Ilves-peluritkin, joita on - varsin oikeutetusti - paljon maajoukkueringissä. Itse puolestani olen pelannut paljon "Kajukin" (Jukka Kytölä), "Maagin" (Hosio) sekä Panun (Autio) kanssa, ja olemme löytäneet viime kuukausien aikana erittäin raflaavan yhteisen sävelen. Toivon, että Makedonia aliarvioi meidät, jolloin pääsemme yllättämään uhrautuvalla puolustuksellamme ja pitkälle hiotulla yhteispelillämme.

Voitto Makedoniasta tietäisi todennäköisesti ottelua maailman absoluuttisiin huippujoukkueisiin lukeutuvaa Espanjaa vastaan. Minkälainen kiihoke tämä seikka itsessään on?

komikpytyt.jpeg- Makedonia-ottelu ei ole vain tavallinen ystävyysottelu, joka valmistaa EM-karsintoihin. Siitä tekee erityisen se, että voittaja päässee kokeilemaan siipiään moninkertaista MM- ja EM-mestaria vastaan. Kumpikaan ei halua päästää tilaisuutta livahtamaan käsistä. Uskon tämän näkyvän kentällä.

Viime kaudella lanseerattu PM-turnaus eli Nordic Cup pelataan joulukuun ensimmäisellä viikolla ja tällä kertaa Suomessa. Mitä ajatuksia tämä kilpailu herättää?

- Nordic Cup on tällä kaudella harvinaisen mielekäs välitavoite maajoukkueelle, jonka päätähtäin on EM-karsinnoissa. Viimeksi jäimme kolmanneksi turnauksessa, joka meidän olisi kuulunut voittaa, koska Suomella oli selkeästi paras taktinen osaaminen, syöttötaito ja laadukkaimmat erikoistilanteet. Vuosi sitten kuitenkin hävisimme ratkaisevasti ehkä eniten fyysisessä pelissä, jota olemme pyrkineet parantamaan. Pelaamme Hyvinkäällä ja Tampereella, ja kotikenttä tuo meille toivottavasti etua. Norja, joka muutama viikko sitten venyi Italiaa vastaan tasuriin ystävyysottelussa, on meille pahin vastustaja Nordic Cupissa.

Tällä hetkellä päätavoitteena on siis tammikuussa Montenegrossa pelattava EM-esikarsintaturnaus, jossa vastaan tulevat isäntämaan ohella Kypros sekä Wales. Minkälainen arpa Suomelle mielestäsi osui?

- Esikarsinnan arpa oli meille kinkkinen. Olemme ykkössijoitettuja, mutta kohtaamme kaksi joukkuetta – Montenegron ja Kyproksen – jotka ennalta ovat lähellä meidän tasoamme. Toisaalta jatkoarpa oli hieman suosiollisempi: jos voitamme lohkon, pelaamme maaliskuussa Puolaa (isäntäjoukkue), Valko-Venäjää ja Italiaa vastaan.

Vaikutat varsin optimistiselta joukkueen mahdollisuuksien suhteen; ilmeisesti ”Saliharrien” itseluottamus, sitoutuminen ja henki ovat hyvällä tolalla?

- Saliharrien joukkuehenki on ollut aivan mahtava aina. Meillä ei ole sitä tähtipelaajaa, joka myrkyttäisi ilmapiiriä, vaan kaikki ovat ns. duunareita, jotka kunnioittavat lajia ja ovat valmiita laittamaan itsensä likoon. Tiedän, ettei näin asiat todellakaan ole monissa muissa maajoukkueissa! Yksittäisistä henkilöistä kakkoskoutsi Ville Sihvonenon ehdottomasti mainitsemisen arvoinen Saliharrien tiimihengen luojana.

Mainitsit fyysisyyden olleen yksi hiljattainen alleviivattu kehityskohde. Haluatko mainita joitain muita pelin osa-alueita tai nyansseja joihin Mićo ja muu valmennus ovat erityisesti kiinnittäneet huomiota tai halunneet panostaa?

- Mićo luo maajoukkuetta etsimällä pelaajia, jotka ovat hyviä yksi vastaan yksi -tilanteissa sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan. Olemme korostaneet maajoukkueessa fyysisen ja "ilkeämmän" pelin lisäksi rohkeutta haastaa pallollisena. Leirillä hioimme myös paljon lentävällä maalivahdilla pelaamista.

Miltä maajoukkueen tilanne ja kehitys yleisesti ottaen mielestäsi näyttää?

- Edellisen leirin aikana oli nähtävissä, että pelaajat ovat entistä valmiimpia maajoukkueleiritykseen. Tämä kielii siitä, että seuroissa tehdään oikeanlaista työtä. Vaikka esimerkiksi KaDy:n, Ilveksen ja GFT:n pelitavat eroavat jonkin verran maajoukkueen tyylistä, niin molemmissa seuroissa operoidaan hyvin pitkälti niillä käsitteillä, jotka Mićo ja Dušan (Matić) ovat istuttaneet suomifutsaliin. Tällainen seurassa tehtävä laadukas työ tasoittaa tietä maajoukkueeseen.

- Mielestäni maajoukkueen tilanne tällä hetkellä on se, että Mićon ja Dušanin kädenjälki alkaa näkyä ja meillä on eväät alkaa tehdä tulosta. Tietenkin pitää ymmärtää, että sekä Nordic Cupissa että esikarsintalohkossa pelaamme otteluita, jotka varmasti voivat kääntyä kumpaan suuntaan tahansa. Mutta positiivinen olen siksi, että enää homma ei jää siitä kiinni, ettemmekö tietäisi, mitä meidän pitää kentällä tehdä.

- Viime kaudella mielestäni tuloksiamme verotti se, että vaihtuvuus pelaajistossa oli todella suurta, kun vanhat konkarit lopettelivat ja Mićo kokeili ennennäkemättömän runsaasti uusia pelaajia. Tavoitteena maajoukkueella on, että laatupelaajia on käytettävissä ainakin se parikymmentä, jotka voidaan milloin tahansa ottaa mukaan tapahtumaan ilman isoja kasvukipuja. Viime kaudella myös uusien asioiden sisäänajo - kuten prässipelaaminen, hyökkäysrotaatiot ja pallollisen pelin periaatteet - oli vielä varsin vaiheessa. Nyt pelaajat ovat omaksuneet ainakin perusasiat varsin hyvin.

Monet kiitokset "Komikille" perusteellisista ja mielenkiintoisista kommenteista!

Makedonia - Suomi pelataan maanantaina 27.10 alkaen kello 22.30 Suomen aikaa. Kadyfutsal.net tiedottaa sosiaalisen median kanavillaan, mikäli ottelusta on luvassa livestream tai muuta reaaliaikaista tilanneseurantaa.


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Marraskuu   »
Kategoriat