16.07.2011 HAASTATTELU: Paluumuuttaja Takala valmiina EM-kisoihin
14.6.2019 13:48 Uutiset / Jaoston pääsivusto

HAASTATTELU: Paluumuuttaja Takala valmiina EM-kisoihin

16.07.2011

Hän on täällä taas. Mies jonka osoitteen moni tietää. Mikko ”kiukku” Takala vietti vuoden opiskelijavaihdossa Kanadassa, mutta tekee nyt paluun KaDy-paitaan opiskelijoiden futsalin EM-kisoissa. Ja ainakin harjoituspelien perusteella kiukku tulee näyttelemään suurta roolia KaDy Studentsin EM-seikkailussa.

roisti_hammentaa_1.jpg

(Kuva: Mikko Takala (keskellä valkoisessa paidassa) hämmentää.)


Johdatus kanadalaiseen futsaliin

Takala pelasi Kanadassa ahkerasti paikallista indoor socceria, joka eroaa futsalista muun muassa pelaajien määrässä. Menestystä tuli lajin vieraudesta huolimatta.

– Indoor soccerissa sain kauden päätteeksi mvp-palkinnon (most valuable player, toim. huom.), vaatimaton Takala mainitsee.

roisto_mvp.jpg

(Kuva: Mikko Takala palkittiin Kanadassa joukkueensa arvokkaimpana pelaajana indoor soccer -kauden päätteeksi.)

Kaksi kautta KaDy:ssa kairannut ”Roisto” ehti vaihtoaikanaan hieman rentoutuakin, mutta aikaa riitti myös sille kaikista omimmalle lajille:
Futsalia treenasin kerran viikossa opiskelukavereiden kanssa. Meillä oli joukkue, jolla osallistuimme Londonin kaupungin futsal-sarjaan. Sarjan voittaja pääsi kansalliseen Kanada Futsal Cupiin.

Takalan joukkue ei voittanut, mutta tarina ei hänen osaltaan päättynyt siihen. Voittajajoukkue näki eksoottisen kairaajan kiistämättömän potentiaalin ja hankki miehen riveihinsä. Näin Takala pääsi ikään kuin takaoven kautta taistelemaan halutusta Futsal Cupin pystistä.

Siellä sitten nousi tie pystyyn puolivälierissä, kun vastassa oli jo Kanadan maajoukkuepelaajia.

Miten kanadalainen futsal sitten eroaa suomalaisesta? ”Roisto” ei epäröi rankatessaan kotimaisen futsalin korkeammalle.

Yksilötaitoa saattaa löytyä paljonkin, mutta taktisessa osaamisessa esimerkiksi KaDy olisi Kanada Futsal Cupin voittajaakin selkeästi edellä. Ratkaisuja haettiin paljon yksi-vastaan-yksi –tilanteissa. Vähän samanlaista peliä kuin Futsal-Liigassa ennen vanhaan, Takala analysoi.


Kaksiulotteinen Takala

Taso ei siis rapakon toisella puolen päätä huimannut, mutta siitä huolimatta ”Roisto” Takalan otteissa on havaittavissa uutta puhtia. Vuodessa hankittu kosmopoliittinen itseluottamus on näkynyt parketilla jopa maalintekotaitona. Harjoitusottelussa FC Johtajia vastaan syntyi peräti kaksi maalia, ja hallitsevaa Suomen mestaria Ilvestä Takala rankaisi viime sekunnin kiukkuisella 1-1 –tasoituksella.

Olen kyllä enemmän syöttelijä kuin maalintekijä. Indoor soccerissa roolini oli tosin tehdä maalia. Siinä tuli rutiinia.

Takalaa on usein parjattu yksipuoliseksi pelaajaksi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa – ainakaan enää. ”Roiston” uusi pallollinen panos tekee hänestä kaksiulotteisen. Mutta miten on laita vanhan kunnon ”roistoilun”?roiston_kaksiulotteisuus.jpg

Voimassa. Koetan tehdä edelleen sellaista työtä, joka ei näy tilastoissa mutta joka antaa muille mahdollisuuden pelata sitä hyvää peliä. Pelaan kovaa ja se saattaa aiheuttaa hämmennystä, Takala tiivistää sanoin, joihin moni hänet tunteva varmasti voisi yhtyä.

(Kuva: Mikko Takala on kaksiulotteinen pelaaja. "Roistoilun" ja "pallollisen" synergiaedut virittyvät "kiukun" kautta.)

Kiukku EM-kisamenestyksen takeena?

KaDy:n opiskelijoille viikon mittaiset EM-kisat ovat epäilemättä eräs kesän kohokohdista. Kiukkua on viritetty toukokuun alusta saakka, ja nyt on aika keräillä satoa. Vastassa on takuulla toinen toistaan häijympiä nippuja, mutta Takala on luottavainen.

Meillä on paljon liigapelaajia, ja viime vuoden Zagrebin kisat toivat kokemusta. Hienoa päästä pelaamaan vuoden tauon jälkeen futsalia ja tosipelejä!

EM-kisojen alkulohkoarvonta suoritetaan tänään. Sunnuntaina pelataan ensimmäiset ottelut. Yksi asia on varma: KaDy Studentsin menestys ei jää kiukusta kiinni.


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Toukokuu   »
Kategoriat