16.09.2010 Tärkeä sääntömuutos kaventaa maalivahdin roolia
SeuraJulkaistu: 12.06.2019 00.00

16.09.2010 Tärkeä sääntömuutos kaventaa maalivahdin roolia

16.09.2010

Tulevalla kaudella maalivahti tai hänen tilallaan pelaava ns. reikäpaita (viides kenttäpelaaja) nähdään käsittelemässä pelivälinettä huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Uusi sääntömuutos sallii maalivahdin/reikäpaidan pitää palloa hallussaan ainoastaan kertaalleen, ellei pallo ole käynyt välissä vastustajalla. Osumakin vastustajan pelaajaan tosin riittää maalivahdin kautta pelaamisen uudelleen aktivoitumiseen.

Kentän keskiviivan yli pääsemisellä ei näin ollen ole enää merkitystä samassa mielessä kuin ennen, ts. se ei ”nollaa” maalivahdin/reikäpaidan kosketuksia. Vastustajan puoliskolla maalivahti/reikäpaita voi edelleen pitää palloa hallussaan kenttäpelaajan tavoin.

KaDy:n viime kauden ykköspuitteidenvartija Niila-Ville ”Nipsu” Laitinenei aio lopettaa futsalia sääntömuutoksen takia mutta antautuu rehellisesti haikeuden rekisteriin:

- Toista se oli ennen, kun sai itse olla todella mukana pelinrakentelussa ja päästä silloin tällöin tehoillekin. Nyt pitäisi jaksaa juosta kentän toiselle puolelle, että saisi kikkailla muiden kanssa. No, jääpähän toisaalta energiaa torjumiseen, ”Nipsu” taipuu väistämättömän edessä.

Sääntömuutoksen tarkoituksena on tehdä futsalista entistä maalikkaampaa ja vauhdikkaampaa. Koska peliä ei voi rauhoittaa maalivahdin kautta enää samassa määrin kuin ennen, ovat vaaralliset pallonriistot ja paineen alla tehdyt harhasyötöt entistä todennäköisempiä.

Vaarana on tietenkin uuden säännön itseään vastaan kääntyminen. Mikäli joukkueet reagoivat sääntömuutokseen taktisella tasolla voimakkaasti, voi seurauksena olla pelitavan muuttuminen varmistelevaksi ja varovaiseksi. Sen sijaan, että pelattaisiin voimakkaasti hyökkäävällä, esimerkiksi aktiivisesti liikkuvalla 2-2 –ryhmityksellä, saatetaan vetäytyä jauhamaan peliä kolmen pelaajan alakerralla yhden hakiessa tilaa piikissä. Lisäksi on huomioitava, että maalivahtien tehosaaliit tulevat mitä ilmeisimmin voimakkaasti pienenemään.

KaDy:n päävalmentaja Tero Kelhälä toivottaa sääntömuutoksen tervetulleeksi ja arvioi sen suosivan joukkuettaan:

- Ihan ok muutos. Pelaajien henkilökohtainen pallonkäsittelytaito korostuu, mikä sopii meille. Myös tempon tappaminen maalivahdin mukaan tuomiselle hyökkäykseen käy käytännössä mahdottomaksi. Esimerkiksi KaDyn ja Skädämin kohtaaminen kevään opiskelijoiden SM-kisoissa ei voi toistua samanlaisena enää. Tuolloinhan Skädäm toi nykyään meidän riveissämme torjuvan Riku Pelkosen mukaan pyöritykseensä ja tappoi onnistuneesti tempon melkein voittaen näin selkeästi vauhdikkaamman joukkueen.

Onko tietoisuus sääntömuutoksesta tuonut mukanaan uusia kuvioita Dynamon pelikirjaan?

- Pikkuisen muutamme pelimuodostelmaa joiltain osin. Varmistavan pelaajan roolia olemme lähteneet treeneissä tarkistamaan, ja prässiä tulemme harjoittelemaan vielä. Luottavaisin mielin olen niin meidän pelimme kuin uuden sääntömuutoksen tulevaisuudenkin suhteen, Kelhälä valaisee.

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.