24.11.2009 KATSAUS: KaDy:lla vahva alkukausi Futsal-Liigassa
12.6.2019 11:51 Uutiset / Jaoston pääsivusto

KATSAUS: KaDy:lla vahva alkukausi Futsal-Liigassa

24.11.2009

Dynamo on aloittanut ensimmäisen liigakautensa mainiosti. Kuudesta ottelusta se on kaapinut kasaan kaikkiaan 13 sarjapistettä. Pisteiden arvoa lisää vielä se, että syksyn otteluohjelma on ollut suhteellisen kiperä: KaDy on pelannut neljä ottelua perättäin vieraissa ja vastustajatkin ovat olleet ainakin ennakkoarvioiden mukaan pahimmasta päästä. Tuta punamustan sarjanousijainnon ovat saaneet mm. viime kauden hopea- ja pronssimitalistit Ilves ja PoPa. Nähtäväksi jää, kuinka käy Golden Futsal Teamin velikultien jouluisella Huhtaharjulla 19.12…

Laittakaamme ihan ensin puhtaat faktat pöytään. Sarjataulukko näyttää tismalleen tältä nyt, kun Futsal-Liiga on vetäytynyt muutaman viikon maajoukkuetauolle:

JOUKKUEETOVTHTMPMP
GFT

7

6

1

0

35

12

19

Tervarit

7

6

0

1

40

16

18

KaDy

6

4

1

1

21

18

13

TPK

7

4

0

3

29

20

12

Mad Max

6

3

1

2

23

20

10

Ilves FS

7

3

0

4

19

19

9

PoPa

7

2

1

4

21

22

7

Ruutupaidat

7

2

0

5

18

23

6

FT Kemi-Tornio

7

2

0

5

21

35

6

Loiske

6

0

0

6

8

50

0


Altavastaajana pisteille

Kolmannes kaudesta on nyt takana päin. Kuinka Dynamo on päätynyt Futsal-Liigan kärkikahinoihin? KaDy:n liigaura alkoi lokakuussa Huhtaharjulla lupaavasti: avausottelun tuloksena oli ansaittu 3–3-tasapeli maajoukkuevalmentaja Jouni Pihlajan luotsaamaa, valkeakoskelaista Mad Maxia vastaan. Seuraavilla kierroksilla KaDy saalisti monien asiantuntijoiden yllätykseksi kaksi kovaa vieraspäänahkaa, kun viimekeväiset mitalistit Ilves FS ja Porin Palloilijat nöyrtyivät kotiluolissaan lukemin 2–3. KaDy:n henkistä ja taktista vahvuutta kuvasti, että kolmessa ensimmäisessä ottelussa KaDy nousi pisteille tappioasemasta.

Liigan pohjoisimmat vieraspelit Dynamo hoiti tuttuun tapaan ns. tuplaviikonloppuna: lauantaina 14.11. Huippuvireinen Tervarit aiheutti KaDy:lle Oulussa avaustappion lukemin 6­–2 (3–1), mutta kampuksen pojat kokosivat pakkansa sunnuntaiksi, jolloin Haaparannan Idrottshusetissa toinen nousijajoukkue FT Kemi-Tornio kaatui maalein 1–5 (1–2).

Viime lauantaina KaDy nipisti pisteet turkulaiselta TPK:lta – ja jälleen kerran voitto irtosi minimaalisella yhden maalin marginaalilla. Kotikammiossaan Huhtaharjulla taidokkaasti polkannut Dynamo oli loppujen lopuksi liian iso suupala kestomenestyjä TPK:lle, vaikka vieraat johtivatkin huippujännittävää kamppailua jo kahdella maalilla.


Myös pettymyksiä matkassa

Futsal Cupissa KaDy:n tavoite oli päästä pitkälle, mutta irvokas arpa toi vastaan syksyn vaarallisimman liigaryhmän Tervarit, joka murskasi KaDy:n unelman isänpäivän trillerissä Jyväskylässä. KaDy oli viimeisille minuuteille asti kiinni 5. kierroksen paikassa (so. 8 parhaan joukossa), mutta Tervarien huikea loppukiri nosti vieraat 5­–2-tappioasemasta viime sekunneilla tasoihin. Jatkoajalla sama hurmos jatkui, ja tyrmistynyt isäntä-KaDy putosi leikistä rumin 5–8-lukemin. Edelliselläkin Cup-kierroksella oli ollut vaikeaa: juuri ennen liiga-avausta KaDy vieraili Pirkkalassa Ykkösestä tutun PJK:n vieraana ja pystyi lähes parhaalla kokoonpanollaankin vaivaiseen 3­­–6-voittoon vasta jatkoajalla.

Erityisen harmillista on Dynamon kannalta ollut tasaisen varmasti tuutista tursuavat sairastupauutiset. Edelliskauden tärkein kenttäpelaaja ja loistovireeseen kauden alla yltänyt kapteeni Mikko Kytölä on ollut sivussa jo reilun kuukauden. Lisäksi luottomies Markus Vanninen on jo toista vuotta lasaretin puolella. Mutta molempien toipumisennuste sijoittuu sentään jo lähitulevaisuuteen. Kestoloukkaantuja Teemu Pulkkinen saatiin jo kursittua kasaan TPK-otteluun – jossa mies oli yksi voiton takuumiehistä keräten tililleen kolme syöttöpistettä – mutta pienikin hipaisu saattaa pistää ”Temen” takaisin potilasrekisteriin.

Kahtena kautena tärkeän panoksensa KaDy-palapeliin tuonut Tamás Gruborovics joutuu jättämään koko kauden väliin jalkapalloammattilaisuuden vuoksi. Pikkukolhut ja influenssa-aallot ovat olleet valitettavaa arkipäivää. Ykkösen-kausien luottopelaajista muodostuu kuitenkin yhä tasavahva ja laaja reservi, josta liigamittelöihin voi nostaa taktisesti valveutuneita ja luotettavia pelaajia. Reservijoukkue KaDy II pelaa säännöllisesti esim. Keski-Suomen tynkämäisessä II divisioonassa ja on toistaiseksi voittanut kaikki ottelunsa.


Vastuunkantajia leveällä rintamalla

Karvaasta Cup-pettymyksestä huolimatta alkukausi on mennyt kokonaisuudessaan jopa yli odotusten. Tasaiselle joukkueelle ei tee oikeutta poimia erityisiä yksilöitä, mutta alkukauden ehdottomiin onnistujiin lukeutuvat ainakin maaleja ahkerasti paukuttanut varakapteeni Jukka Kytölä sekä taiturimainen Matias Juvonen. Nämä Dynamon alkukauden komeetat matkaavatkin oikeutetusti tulevana viikonloppuna Lohjalle maajoukkueleiritykseen. Miesten kommentit ”kutsunnasta” ovat luettavissa jo julkaistusta uutisesta.

Viime kauden vahva Futsal-Ykkösen kärkijoukkue on uusiutunut jopa enemmän kuin ennakoitiin, sillä uudet tulokkaat ovat raivanneet vahvasti tiensä ykköskokoonpanoon. Erityisesti kokeneet vasurit Tomi Lahtinen ja Miikka Järvenpää ovat esittäneet varmoja otteita. Onpa jälkimmäinen saanut jopa lisänimen ”Jämpti” joukkuetovereiltaan. ”Loiske” Lahtisen laadusta kertoo puolestaan se, että mies valittiin varalle maajoukkueleiritykseen. Vasta 20-vuotias vaajakoskelaisnuorukainen Niila-Ville Laitinen on noussut ykkösmaalivahdin rooliin ja kantanut vastuun mallikkaasti: vain kolme päästettyä maalia per ottelu ja kymmenet paraatitorjunnat kertovat paljon liigan keltanokkavahdin tasosta. Muutkin nuoret pelaajat antavat treeneissä vahvaa näyttöä, mikä tietää hyvää jatkuvuuden kannalta.


Paljon jännitettävää vuodenvaihteen molemmin puolin

Joulukuussa KaDy matkaa Vaasaan kokemusta uhkuvan Ruutupaitojen vieraaksi ja muutama päivä ennen joulua jyväskyläläistä futsal-yleisöä hemmotellaan, kun vieraaksi saapuu viime vuoden Suomen mestari, maajoukkuepelaajia vilisevä espoolainen GFT (Golden Futsal Team). Loppukesästä UEFA-Cupissa loisto-otteita esittänyt nyky-GFT on varmuudella kovin suomalainen futsal-seurajoukkue kautta aikojen ja ylivoimainen mestarisuosikki tälläkin kaudella. Joulunalusottelussa KaDy:lla ei siten ole muuta kuin voitettavaa.

Tammikuu 2010 tuo mukanaan todellisen otteluruuhkan, kun KaDy isännöi liigaotteluja Huhtaharjulla peräti viisi kertaa ja pistäytyy siinä sivussa vielä Pirkanmaalla kahden vierasottelun merkeissä. Jo nyt kannattaa merkata kalenteriin, milloin Huhtaharjulla polkka kajahtaa: Dynamon otteluohjelma löytyy täältä.

Futsal-Liigan runkosarja päättyy helmikuun puolessa välissä, ja pudotuspelit pelataan erittäin tiiviiseen tahtiin helmi-maaliskuussa. Pudotuspeleihin etenee neljä runkosarjan parasta, joiden keskeen ratkaistaan futsalin Suomen mestaruus. Runkosarjan viimeiseksi jäänyt putoaa suoraan Futsal-Ykköseen; toiseksi viimeinen karsii paikastaan. Vaikka Dynamon alkukausi onkin mennyt yli odotusten, on sen tavoite edelleen sama kuin kauden allakin:
- Pidämme jalat maassa ja keskitymme säilymään sarjassa, päävalmentaja Tero Kelhälä vakuuttaa. - Jos pisteitä tulee ”vahingossa” enemmän kuin tavoitesijoihin 5-8 vaaditaan, niin tulkoon.


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Toukokuu   »
Kategoriat