8
TOU
19.30
KaDy Edustus miehet, Miesten Futsal-Liiga

KaDy - GFT  6 - 1

Jyväskylän monitoimitalo

ENNAKKO: Finaalit käyntiin - vastassa kiperä GFT

su 8.5.2022

1. finaali
Kampuksen Dynamo – Golden Futsal Team
klo 19.30, Ässä-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä

KaDyn Facebook-tapahtuma
Livelähetys: Ruutu+ (maksullinen)

Finaaleihin!

Kevään varmana merkkinä pelataan taas Futsal-Liigojen finaaleja, ja jyväskyläläisittäin tiedossa on taas nannaa miesten puolella. Kolminkertainen puolustava mestari Dynamo on jälleen Futsal-Liigan finaaleissa – kahdeksatta kertaa 11 kauden sisään. Finaalivastustajaksi tuli toisen välieräparin voittaja, jo vuosien ajalta tuttu kilpakumppani Golden Futsal Team Espoosta.

KaDy ja GFT eivät ole aiemmin kohdanneet finaaleissa; itse asiassa GFT:n mitalivuosistakin on ehtinyt vierähtää jo melkein kokonainen vuosikymmen, vaikka joukkue on aina ollut kärkikahinoissa mukana.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujovićin aikakaudella (2017– ) GFT ei ole tullut vastaan pudotuspelivaiheessa kertaakaan aiemmin, mutta joukkueilla on takavuosilta yhteistä pudotuspelihistoriaa kolmelta keväältä.

GFT:n Timo Mikkonen ja KaDy-kapteeni Mikko Kytölä runkosarjan ottelussa menneellä kaudella (Kuva Kirsi Nummela)


Keväällä 2011 KaDy pelasi liigassa toista kauttaan ja eteni välieriin GFT:n pariksi. Espoolaiset olivat vielä tuolloin selviä ennakkosuosikkeja, mutta KaDy onnistui voittamaan Leppävaarassa kahdesti maalin marginaalilla ja eteni finaaleihin Ilvestä vastaan. Tuolloin KaDyn ensimmäinen SM-mitali oli siis hopea, ja nykyisestä pelaajistosta matkassa olivat Kytölän veljekset Mikko ja Jukka sekä maalivahti Niila-Ville Laitinen. GFT:n ikoni Panu Autio oli juuri siksi kaudeksi lähtenyt Espanjaan ensimmäistä kertaa.

Keväällä 2016 GFT ja KaDy kohtasivat jo puolivälierissä. Tuolloin GFT voitti molemmat mittelöt ja eteni välieriin, mutta mitali jäi heiltäkin saavuttamatta. Nykyisestä KaDyn joukkueesta Juha-Matti Savolainen pelasi tuolloin ensimmäistä kauttaan KaDyssa, Jukka Kytölä ja Laitinen olivat niin ikään mukana. Mikko Kytölä oli Italiassa, Miika Hosio oli GFT:n puolella. Panu Autio ja Antti Koivumäki olivat GFT:n avainpelaajia silloinkin.

Keväällä 2017 oli KaDyn vuoro selättää GFT:n puolivälierissä voitoin 3–1 matkallaan finaaleihin, joissa Dynamon kohtalona oli hävitä niukasti Sievi FS:lle. Silloiset kokoonpanot muistuttivat vielä enemmän nykyisiä: Jani Korpela ja Sergei Korsunov debytoivat Dynamon paidassa; Mikko Kytölä oli palannut pelaaja-valmentajan roolissa. GFT oli hankkinut Niko Stenholmin ja Antti Arvolan rosteriinsa; tosin Koivumäki oli vuorostaan ulkomailla, Romanian kentillä.

Grande Futsal Maestrot Panu Autio ja Mikko Kytölä tuntevat toistensa metkut kuin omat taskut.


KaDy ja GFT ovat miesten futsalin perinteikkäimpiä seuroja, joiden edellä mitali- ja pokaalitaulukossa on vain kahdeksan mestaruuden Ilves FS. KaDylla ja GFT:llä mestaruuksia on molemmilla kolme. Tämän kevään SM-mitali on espoolaisille kymmenes, KaDylle yhdeksäs (tai 11., jos mukaan lasketaan kaksi SM-hopeaa seurahistorian esihämärästä eri joukkueella).

Tasavahvat joukkueet vastakkain

Tällä kaudella sekä KaDy että GFT ovat olleet vahvoja. KaDyn tasainen suorittaminen ja etenkin vahva kevätvire riitti runkosarjan kakkossijaan, jolla sai tärkeän kotiedun välieriin saakka, nyt FC Kemin pudottua jatkosta myös finaaleihin. GFT käväisi talvella jopa runkosarjan johdossa, mutta putosi välissä muutaman sijan ja nousi vielä vahvan kevään siivittämänä nelospaikalle.

Puolivälierissä KaDy voitti Riemun vuorenvarmasti, tosin yllättävän pienin lukemin (4–5 ja 6–4). GFT oli suvereenimpi ja murjoi Someron Voiman maan rakoon kahdella voitolla (1–4 ja 6–0). Välierissä molemmat joutuivat tekemään täyden työn. KaDy onnistui nujertamaan playoffeissa tasaisen kilpakumppanin Akaa Futsalin jälleen kerran, tällä kertaa voitoin 3–1, joista yksi voitto tuli Suonenjoella, toinen Jyväskylässä ja kolmas Akaassa.


GFT-ottelut ovat olleet KaDylle aina kiperiä. (Kuva Kirsi Nummela)


GFT:lle ei neljä ottelua riittänyt, vaan välieräsarjassa runkosarjan voittajaa FC Kemiä vastaan molemmat voittivat ensin kertaalleen toisensa vieraissa ja kotona. Sarja venyi eeppisiin mittoihin ja viidenteen osaotteluun Kemiin, jossa GFT oli keskiviikkona parempi niukasti maalein 0–1. Maalivahti Koivumäki oli sarjan ehdoton sankari, mutta Panu Aution ja Miika Hosion poissa ollessa esim. Lasse Saari, Timo Mikkonen, Riku Oras ja Niko Stenholm ovat olleet ratkaisevissa rooleissa.

Joukkueen suurin tähti on kuitenkin ollut EM-kisoissakin häikäissyt Henri Alamikkotervo, joka siirtyi täksi kaudeksi Espooseen Tornion Palloveikoista. Unohtaa ei sovi myöskään juonikasta Antti Arvolaa, joka on usein rokottanut Dynamoakin maaleillaan.

Bob eli Italo Henrique on ollut tällä kaudella Dynamon kovin pistenikkari. (Kuva Iiro Väänänen)


KaDy on pelannut käytännössä koko puolivälierät kahden laadukkaan ketjun voimin. Italo Henrique (7 + 6) on ollut tehomiehenä, ja erityisesti puolustussuunnan erikoismies Jukka Kytölä (3 + 6) on jälleen pistepörssin kärkipaikoilla pudotuspelien koittaessa. Sergei Korsunov, Jani Korpela, Lassi Lintula ja Jere Intala ovat tehtailleet maaleja tärkeissä paikoissa etenkin välierissä Akaata vastaan. Mikko Kytölä ja Bene Filppu ovat täydentäneet pelaavaa rosteria vahvalla panoksellaan.

Jälleen vahvaa kautta (13. liigakausi KaDyssa) maalinsuulla pelaava Niila-Ville Laitinen pelasi toisen Riemu-peleistä, muuten Juha-Matti Savolainen on ollut torjuntavastuussa. Leikkauksessa käyneen Tero Intalan kausi on ohi; toivottavasti mies nähdään täydessä kunnossa ensi kaudella punamustissa!

- GFT on energinen ja innokas vastustaja, joka painottaa hyökätessä riskittömyyttä ja puolustuksessa kurinalaisuutta. He ovat hyvin Riemun kaltainen joukkue, joka hienolla venymisellä ansaitsi paikan finaaleissa, pohtii KaDyn kapteeni Mikko Kytölä finaalisarjan alla.

- Viime kausina GFT on ollut meille hankala vastus, joten jo siksikin suhtaudumme finaalisarjaan äärimmäisellä vakavuudella. Maalivahtipeli ja erikoistilanteet ovat ennakkoon arvioituna isossa roolissa, M. Kytölä päättää.


Paluumuuttaja Jani Korpela on ollut hyvässä vireessä pudotuspeleissä. (Kuva Kirsi Nummela)


Runkosarjassa lokakuun ottelu Jyväskylässä pelattiin tasatahtia päätyen 2–2-lukemiin; voittomaalikisan ja ylimääräisen sarjapisteen vei matkaansa GFT. Espoossa joulukuussa KaDy tuhnuili urakalla ja törmäsi GFT:n seinään. GFT teki yhden maalin tasakentällisin ja kaksi tyhjiin ottaen puhtaan 3–0-kotivoiton.

Muutenkin GFT on ollut KaDylle viime vuosina se kaikkein vaikein vastus, vaikkeivat “Kultaiset” ole mitaleille asti yltäneetkään KaDyn mestaruusputkessa. Viimeisestä kymmenestä kohtaamisesta GFT on voittanut tavalla tai toisella peräti kahdeksan; vain viime kaudella KaDy nappasi 5 pistettä kuudesta keskinäisissä. GFT onkin ainoa suomalainen vastustaja, jota vastaan KaDylla on historiassaan enemmän tappioita kuin voittoja. Tätä tilastoa ei ihan yhdessä finaalikeväässä saada tasattua, mutta mestaruuden voittaminen GFT:tä vastaan varmasti lievittäisi sekin aivan mukavasti.

KaDy lähtee finaalisarjaan niukkana ennakkosuosikkina, mutta ennakoida saattaa tasaisia, tarkkoja ja vähämaalisia mittelöitä, joissa kaikki on avoinna.

Monnarin ÄSSÄ-Areenaa odotetaan jälleen täyteen finaaleissa männävuosien tapaan.


Näin pelataan

Ottelusarja ratkeaa paras viidestä tavalla, joten kolme voittoa tarvitaan finaalipaikkaan.

su 8.5.2022 klo 19.30 Ässä-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä
la 14.5.2022 klo 19.00 Leppävaaran urheiluhalli, Espoo
su 15.5.2022 klo 15:00 Opinmäki, Espoo

+ tarvittaessa:

la 21.5.2022 klo 18:00 Ässä-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä (tarvittaessa)
su 22.5.2022 klo 16:00 Ässä-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä (Tarvittaessa)


KaDy vs. GFT kautta aikojen (Liiga, pudotuspelit, Futsal Cup):

36 ottelua, 10 voittoa, 10 tasapeliä, 16 tappiota (maaliero 93–98)
Tasapelien jatkoaika- tai vm-kilpailuvoitot: KaDy 5, GFT 4.
Runkosarjapelit: KaDy 9 voittoa, GFT 16 voittoa, 1 tasapeli
Sarjapisteet 26 runkosarjan ottelusta: GFT 49 p., KaDy 28 p.
Pudotuspelit: KaDy 5 voittoa, GFT 4 voittoa
Cup: KaDy 1 voitto, GFT 0 voittoa

* * *

KaDy miesten Futsal-Liigassa ja Cupissa:
3 kultaa, 4 hopeaa, 1 pronssi; 1 Cup-mestaruus

GFT miesten Futsal-Liigassa ja Cupissa:
3 kultaa, 3 hopeaa, 3 pronssia; 5 Cup-mestaruutta


Tilastot

6 - 1

GFT
9'MaaliFilppu Bene
13'MaaliKytölä Jukka
14'MaaliIntala Jere
25'MaaliKaikkola Eetu
34'MaaliIntala Jere
34'MaaliKytölä Mikko

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista