23
HUH
17.30
KaDy Edustus miehet, Miesten Futsal-Liiga

KaDy - Akaa Futsal  4 - 3

Lintharju LH

ENNAKKO: Välierät käyntiin - vastassa tuttuakin tutumpi Akaa Futsal

la 23.4.2022
1. välierä
KaDy – Akaa Futsal
klo 17:30, Lintharjun liikuntahalli, Suonenjoki

su 24.4.2022
2. välierä
KaDy – Akaa Futsal
klo 19.30, Ässä-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä

KaDyn Facebook-tapahtumat:
Lauantai ja sunnuntai
Livelähetys: Ruutu+ (maksullinen)

Futsal-Liigan puolustava mestari Kampuksen Dynamo joutuu aloittamaan välieräurakkansa kotiedulla evakossa Monnarilla järjestettävän urheilun suurtapahtuman johdosta. Näin ollen matka vie Suonenjoelle, jossa päin muutamalla kadylaisella on juuria.

Suonenjoen uusi Lintharjun liikuntahalli tarjosi KaDylle hienot puitteet syksyllä 2021 kauden avauksessa AU:ta vastaan, joten kattaus uusitaan nyt kovemmin panoksin välierien avausottelussa Akaata vastaan.



Viimeksi Suonenjoella pelatessaan Bob pussitti urakalla maaleja. (Kuva Kirsi Nummela)

Akaa Futsal on Dynamolle erittäin tuttu vastus, sillä männä vuosina joukkueet kohtasivat tasaisessa tahdissa finaaliotteluissa, joista KaDy kuori kermat päältä saavuttaen kaksi kultamitalia kyseisillä kausilla Akaata (silloista Leijona Futsalia) vastaan (2017–18 ja 2018–19). Viimeksi kaudella 2018–19 mestaruuteen vaadittiin vain kolme ottelua. Kaksi ensimmäistä ottelua KaDy voitti vasta jatko-ottelussa (2–1 ja 4–5), mutta kolmannen, kotihallissaan pelaamansa ottelun dynamolaiset veivät nimiinsä selvemmin lukemin 5–1.

Akaa Futsalin kotiottelut molemmissa finaalisarjoissa pelattiin Hämeenlinnan Iittalassa televisioinnin ja suuremman katsomon vuoksi. Vappuna 2018 KaDy saikin juhlia ensimmäistä mestaruuttaan juuri Iittalassa otteluvoitoin 3–1. Nyt palataan kuitenkin playoffien merkeissä tutumpaan ja hieman pienempään Toijalan Monitoimitaloon, jossa KaDy ja Leijona Futsal kohtasivat myös kaudella 2016–17 välierissä. Tuolloin sarja oli historiallisen tasainen ja tiukka, mutta tuolloinkin KaDy selvisi voittajana finaaleihin otteluvoitoin 3–2.

KaDyn mestaruuksia seuraava liigakausi 2019–20 jäi koronan takia kesken maaliskuussa Akaan johtaessa runkosarjaa. Syksyllä 2020 Akaa Futsal edusti ensimmäistä kertaa Suomea Uefan futsalin Mestarien Liigassa pudoten niukasti jatkosta Chrudimin (CZE) käsittelyssä.

Viime kaudella 2020–21 Dynamo kellisti finaaleissa FC Kemin; Akaa Futsal täydensi mitaliputkeaan toisella SM-pronssilla voittamalla pronssiottelussa Tornion Palloveikot vieraissa. Akaalla on näin ollen neljältä loppuun pelatulta kaudelta kaksi SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia.

KaDyn mitaliputki on jatkunut kaudesta 2016–17, ja yhteensä viimeisen 10 kauden aikana on kertynyt 3 kultaa, 4 hopeaa ja 1 pronssi. Välierissä KaDy esiintyy siis yhdeksättä kertaa, Akaalle välieräpaikka on viides laatuaan.

Akaa oli tämän kauden runkosarjassa kolmas saalistaen 50 pistettä, Dynamo taasen toinen 52 pistettä lakkarissaan. Runkosarjan perusteella tiedossa on siis tasainen ottelupari, vaikka Akaa joutuikin venyttämään välieräsarjan Vieska Futsalia vastaan kolmeen otteluun. Viimeinen ottelu oli akaalaisittain tuskainen, sillä se voitti kovan trillerin jälkeen vieskalaiset vain maalin erolla 3–2 Aleksi Pirttijoen noustessa kotijoukkueen sankariksi.

Dynamo puolestaan kellisti kahdessa ottelussa Liikunnan Riemun vain hieman selkeämmillä numeroilla, vaikka ikiaikainen derbyvastustaja laittoikin useasti kapuloita Dynamon rattaisiin nousten aina peliin mukaan otteluissa.


Riemu-sarja oli KaDylle kiperä, vaikka kaksi suoraa voittoa tulikin.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović joutuikin muuttamaan taktiikkaa toiseen peliin Riemua vastaan.

- Toisessa pelissä muutimme systeemisen hyökkäyksemme tyyppejä ja käytimme maalivahtia enemmän, jotta saimme helpommin siirrettyä pelin tasapainon lähemmäs Riemun maalia. Nämä muutokset saivat meidät kääntämään pelin maalin tappioasemasta kahden maalin johtoon vain kahdessa minuutissa. Sen jälkeen säilytimme rutiininomaisesti tasomme ja pääsimme välieriin. Kiitän kuitenkin Riemun joukkuetta, sillä heillä on poikkeuksellista energiaa, he ovat aggressiivisia eivätkä ole helppo vastustaja kenellekään. Heillä on erittäin mielenkiintoisia pelaajia, Dynamo-luotsi luonnehti.

Myös tämän kauden kohtaamiset ovat menneet välieräparilla tasan kun kumpainenkin voitti oman kotiottelunsa maalin erolla. Marraskuussa Jere Intala oli vedossa Toijalassa tehden hattutempun, vaikka tappio tulikin. Kotona virhe korjattiin ja helmikuun pelissä Dynamo voitti 3-2 Bobin iskiessä kaksi maalia.

Lassi Lintula ja Aleksi Pirttijoki edellisessä kohtaamisessa helmikuussa. (Kuva Anu Kangas)

Akaa Futsal lähti tähän kauteen uuden valmentajansa Sergio Gargellin johdolla ja tuloksena oli 15 suoraa voittoa ja kaksi voittoa jatko-otteluissa, yksi tasapeli ja neljä tappiota, mikä on lähes identtinen KaDyn tulossarakkeen kanssa sillä erolla, että Dynamo sai kaksi suoraa voittoa enemmän. Joukkueiden maalisuhdekin oli lähes sama, sillä KaDylla se oli 127-50 ja Akaalla 124-54.

Akaan kovimpina tehonikkareina kunnostautuivat runkosarjassa Jussi Nyström saalistaen tehoikseen 41 pistettä lukemin 18+23 sekä Jovan Stankovic joka napsi 40 pistettä tehoin 16 + 24. Myös Aleksi Pirttijoki on nostanut tasoaan kevään edetessä. Joukkueesta löytyy vielä kova maajoukkuevahti Kasper Kangas ja EM-kisoissakin mukana olleet maajoukkuemiehet Iiro Vanha ja Juhana Jyrkiäinen. Kotiyleisöä ehkä eniten herisyttelee kuitenkin Markus Rautiainen, joka luuti aiemmin useita vuosia Dynamossa.

Vasko Vujović tietääkin Akaan vaarallisuuden.

- Akaalla on mahtavia pelaajia. He ovat tuoneet seuraansa uuden valmentajan, mikä kertoo siitä, kuinka paljon he haluavat voittaa mestaruuden. Mutta voittaakseen meidät he tarvitsevat paljon työtä, koska olemme vahva joukkue, joka tietää mitä tekee koko ajan ja joka osaa vastata oikein haasteisiin, jotka peli asettaa sille eteen. Odotan kovia otteluita, joissa pienet vivahteet ratkaisevat.

Bob oli tämän kauden pistekunkku Dynamolle ja kova maalitehtailu jatkuu (Kuva Ville Koskiniemi)

Dynamon kovin pistenikkari oli runkosarjassa Italo Henrique eli Bob tehoin 32 + 13. Ruuti ei ole kevään mittaan kastunut, sillä Riemua vastaan brassitähti iski tehoikseen 3 + 3 kahdessa ottelussa. Sergei Korsunov oli myös liekeissä Riemu-sarjassa ja runkosarjassakin syntyi teholukemat 18 + 23. Puolustusvelvoitteita Dynamossa täyttävä Jukka Kytölä saalisti myös messevät tehot 14 + 22. Dynamon rosteri pullistelee myös maajoukkuemiehiä. Kokeneet pelaajat (kapteeni Mikko Kytölä, Lassi Lintula ja Jere Intala) noussevat merkittäviin rooleihin ratkaisupeleissä. Kapteeni M. Kytölän paluu kentille pahan vamman ja lähes kolmen kuukauden poissaolon jälkeen ilahduttaa KaDy-perhettä.

KaDy-leirissä ilahduttaa myös kovan luokan paluumuuttaja Jani Korpelan saaminen loppukaudeksi punamustaan. Viimeksi Dynamossa pelatessaan Korpela puolestaan pääsi nostelemaan mestaruuskannua kaudella 2018–19, jonka jälkeen miehen tie vei Puolan ja Venäjän liigoihin. Nyt Ilves-kasvatti on jälleen takaisin ja iskenyt maalin jokaisessa pelaamassaan kolmessa ottelussa.

Jani Korpela 2018 Akaata vastaan finaalipeleissä (Arkistokuva)

Mielenkiintoisimpana seikkana on kuitenkin dynamolaisittain maalivahtien peluutus, sillä kummatkin maajoukkuevahdit Juha-Matti Savolainen ja Niila-Ville Laitinen ovat näyttäneet varmoja otteita maalinsuulla runkosarjan peleissä.

Dynamo lähtee ottelusarjaan lähes koko miehistönsä voimin sairastuvan vihdoinkin tyhjennyttyä. Pitkäaikaispotilas Tero Intala lienee kuitenkin edelleen ainoa kysymysmerkki. Eemeli Hänninen on mukana varusmiespalveluksensa ehdoilla.

One to watch

Bene Filppu. Täksi kaudeksi Dynamoon Espoon “kultaisista” siirtynyt toisen polven futsalosaaja on nostanut tekemisen tasoaan tasaisesti kauden edetessä. Myös Riemua vastaan mies näytti taitoaan pussittamalla kylmän viileästi pallon vastustajan maalin alakulmaan Jukka Kytölän syötöstä. Saako nuori pelaaja silti kuinka paljon peliaikaa otteluiden kovetessa, se jää nähtäväksi. Suomifutsalin tulevaisuuden suurlupauksia.

Bene Filppu ja Amel Rastoder kamppailivat pallosta helmikuussa runkosarjan pelissä (Kuva Anu Kangas)

Toisessa välieräparissa loppuottelupaikasta kamppailevat FC Kemi sekä Golden Futsal Team Espoosta. FC Kemi oli runkosarjan voittaja, GFT neljäs.

Näin pelataan

Ottelusarja ratkeaa paras viidestä tavalla, joten kolme voittoa tarvitaan finaalipaikkaan.

La 23.4.2022 klo 17.30 Lintharjun liikuntahalli, Suonenjoki
Su 24.4.2022 klo 19.30 Ässä-Areena, Jyväskylä
La 30.4.2022 klo 15:00 Toijala
Su 1.5.2022 klo 15:00 Toijala (Tarvittaessa)
Ke 4.5.2022 klo 19:00 Ässä-Areena, Jyväskylä (Tarvittaessa)

KaDy vs. Akaa Futsal / Leijona Futsal / Kylve kautta aikojen (Cup, Liiga, Ykkönen, Supercup):
38 ottelua, 26 voittoa, 12 tappiota (maaliero 174–123)


Tilastot

4 - 3

Akaa Futsal
18'MaaliBob Italo Henrique
19'MaaliKorsunov Sergei
24'MaaliRautiainen Markus
31'MaaliMilojevic Dusan
35'MaaliMilojevic Dusan
41'MaaliKytölä Jukka

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista
Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.