Vasenjalkainen taiturimme Bene Filppu jatkaa Kampuksen Dynamossa
KaDy Edustus miehetJulkaistu: 30.08.2023 23.22

Vasenjalkainen taiturimme Bene Filppu jatkaa Kampuksen Dynamossa

Kesän viimeinen pelaajakortti! Maajoukkueen portteja kolkutteleva Bene Filppu (s. 2000) jatkaa nousujohteista pelaajauraansa Kampuksen Dynamon paidassa kaudella 2023–24. Vasenjalkaisen taiturin edelliskauden sopimukseen kuulunut tuleva optiovuosi päätettiin käyttää jo varhain viime talvena, mutta Benen opiskelu- ja muiden kuvioiden johdosta lopullinen varmistus vuoden jatkolle rustailtiin paperille vasta kesällä.

21-vuotiaana Jyväskylään, kevään finaaleissa ratkaisijan rooli

Helsingistä kotoisin oleva Filppu debytoi miesten Futsal-Liigassa 19 vuoden iässä 4.10.2019 GFT:n paidassa pelattuaan sitä ennen vuoden verran U19- ja U21-liigoissa. Liigakaudet 2019–20 ja 2020–21 Filppu pelasi espoolaisten riveissä 32 miesten liigaottelua käväisten myös U21-maajoukkueessa.

Kesällä 2021 Filppu otti urallaan uuden askelen ja siirtyi kolminkertaisen hallitsevan Suomen mestarin KaDyn riveihin. Jyväskylässä Filpun palkintokaappiin on jo nuorella iällä tullut kaksi Suomen mestaruutta. Ensimmäisellä kaudellaan 2021–22 Bene imi oppia kasvaen kahden kokeneen mestariketjullisen suojissa, mutta kaudella 2022–23 Filppu astui avainpelaajan suuriin saappaisiin edelliskautta huomattavasti kapeammassa punamustassa rosterissa. Kevät 2023 huipentuikin finaalisarjaan FC Kemiä vastaan, jossa Filppu takoi tiukassa paikassa tehot 2 + 2 neljään finaaliotteluun.

Bene, millaiset tunnelmat jäi viime kaudesta? Oma roolisi kasvoi kohisten ja kausi päättyi mestaruuteen. Finaaleissa olit jo avausketjussa ja todella isoilla minuuteilla.

– Viime kausi oli ajoittain vähän sekava, mutta loppujen lopuksi siitä tuli kuitenkin ihan hyvä kausi. Itselläni oli tosiaan ehkä sellainen nousujohteinen kausi: kehitystä tuli jos vertaa esim. syksyä ja kevättä keskenään, Filppu pohtii.

Millaisia tavoitteita ja odotuksia sinulla on alkavasta kaudesta, kotimaan liigasta ja UEFA Futsal Champions Leaguesta?

– Kovia pelejä on tulossa ja edelleen melko pienellä rosterilla, joten ainakin saa pelata. Tavoite on myös nauttia pelaamisesta, Bene muistuttaa.

Maajoukkuedebyytti tuli hiljattain ja mahdollisesti lisää on tulossa, vaikket ollutkaan uusimmissa valinnoissa mukana. Kilpailu peliajasta siellä on kovaa.Millaisia tavoitteita sinulla on maajoukkueen suhteen tällä kaudelle?

No ei sinne mitään yksittäisiä tavotteita ole. Pitää treenata paljon ja laadukkaasti ja kehittyä pelaajana, niin eiköhän sinne pääse taas uudelleen näyttämään taitojaan, Filppu päättää.


Bene Filpun rooli on kasvanut Dynamo-kausien aikana. Viime kaudella syntyi tehot 17+10. (Kuva Iiro Väänänen)

“Pistää silmään erittäin futsalinomaisella pallonkäsittelyllään”

Päävalmentaja Mikko Kytölän paletissa vasenjalkaiselle, mestaruuksia ja maajoukkuemeininkiä maistamaan päässeelle pelaajalle on luvassa suurta roolia.

– Bene tuli meille nuorena lupauksena ja on kahdessa vuodessa lunastanut paikkansa tärkeänä pelaavan kokoonpanon runkopelaajana. Nyt kolmanteen kauteen lähtiessä hän on jo joukkueen kokeneimpia ja tärkeimpiä kenttäpelaajia, Kytölä kertoo.

– Bene on hyvällä kehityksen käyrällä, ja suomalaisessa futsal-skenessä hän pistää silmään tyypillisessä roolissaan vasenjalkaisena laitapelaajana nimenomaan erittäin futsalinomaisella pallonkäsittelyllään. Uskon Benen murtautuvan maajoukkueen vakiokalustoon nopeasti, Kytölä pohtii.

Läpimurto maajoukkueessa ajan kysymys

Jo aiemmin maajoukkueleireille kutsuja saanut Filppu nousi maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon elokuussa 2023 Eerikkilässä ystävyysottelussa Uzbekistania vastaan. Kentälle jälkimmäisessä maanantain ottelussa päästyään Filppu kiitti vastuusta ja täräytti Suomen 1–2-kavennusosuman.

Bene ei ollut Gargellin ensimmäisissä valinnoissa kahteen ensimmäiseen syksyn MM-karsintaotteluun, mutta on vain ajan kysymys, milloin läpimurto maajoukkueeseen on tosiasia. Joka tapauksessa tiedossa on kovia kansainvälisiä otteluita UEFA Futsal Champions Leaguessa, mikä on erinomainen näyteikkuna ulkomaille tähtäävälle Filpulle.

Ave Bene, onnea ja menestystä kauteen – toivottavasti maajoukkueen portit avautuvat lopullisesti pian!

Filppu vieraspelissä GFT:tä vastaan huhtikuussa 2023. (Kuva Kalevi Hämäläinen)

Bene Filppu Kampuksen Dynamossa:

Futsal-Liiga 2021–22:
30 ottelua, 10 maalia + 6 maalisyöttöä = 16 tehopistettä

Futsal-Liiga 2022–23:
30 ottelua, 17 maalia + 10 maalisyöttöä = 27 tehopistettä

Futsal-Liiga yhteensä:
60 ottelua, 27 + 16 = 43

UEFA Futsal Champions League 2021–22:
6 ottelua, 0 maalia

UEFA Futsal Champions League 2022–23:
6 ottelua, 2 maalia

UEFA Futsal Champions League yhteensä:
12 ottelua, 2 maalia

Bene Filppu Suomen miesten maajoukkueessa:
1 maaottelu, 1 maaottelumaali (7.8.2023)

Lue lisää Bene Filpusta Kampuksen Dynamon sivuilta:

Bene Filppu vaihtaa GFT:n värit punamustaan (22.7.2021)

Bene Filpun ura jatkuu Dynamossa (22.8.2022)

Bene Filpun fiiliksiä maajoukkueleiriltä (4.8.2022; facebook-video Futsalmaajoukkueen tuotantoa)

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.