RAPORTTI: Dynamon miehet kaatuivat saappaat jalassa, Suomi-futsalin huikein mestaruusputki katkeaa
KaDy Edustus miehetJulkaistu: 16.03.2024 16.50

RAPORTTI: Dynamon miehet kaatuivat saappaat jalassa, Suomi-futsalin huikein mestaruusputki katkeaa

Kampuksen Dynamon dynastia miesten futsalissa katkeaa viimein. Edelliset viisi Suomen mestaruutta voittanut, kovia menetyksiä kauden aikana ja viime kesän siirtoikkunassa kärsinyt KaDy kaatui saappaat jalassa runkosarjan viimeisessä kotiottelussa mestarisuosikki, sarjakärki Akaa Futsalille. Loppunumerot olivat syksyn kohtaamisen tavoin 2-4 akaalaisten hyväksi.

KaDyn lopullinen sijoitus runkosarjassa on 9. tai 10.; liigakarsintaan sijalle 11. KaDy ei voi enää joutua. Miesten kausi päättyy lauantaina 23.3. Espoossa GFT:n vieraana runkosarjan päätöskierroksella.

la 16.3. klo 13.30

ÄSSÄ-Areena, Jyväskylän Monitoimitalo

Miesten Futsal-Liigaa, runkosarjan kierros 21/22:

Kampuksen Dynamo - Akaa Futsal 2-4 (1-2)


Maalit: Kasper Kangas 0-1, Ítalo "Bob" Henrique 0-2, Timi Lahti 1-2;
Bene Filppu 2-2, Juhana Jyrkiäinen 2-3, Bob 2-4.

Palloliiton Tulospalvelu: https://tulospalvelu.palloliitto.fi/category/FML!splfs2324/group/1/

Savolainen ja Kytölä palasivat parketille, Akaalla täysi rosteri laatua

KaDy pääsi otteluun pitkästä aikaa liki parhaalla kokoonpanollaan. Poissa kokoonpanosta olivat tällä kaudella maalivahtina loistanut Niila-Ville Laitinen ja pelaaja-valmentaja Mikko Kytölä. Kaksikko hoiti valmennustehtäviä. Jukka Kytölä palasi pelikiellosta kokoonpanoon; Juha-Matti Savolainen palasi pitkän kuntoutuksen jäljiltä avauskokoonpanon maalivahdiksi

Bob ja Jukka Kytölä (Kuva Anu Kangas)


Akaa Futsal pääsi jauhamaan täydellisellä miehistöllään, mukaan lukien KaDyn entiset tähtipelaajat Tero Intala, Jere Intala ja Ítalo "Bob" Henrique. KaDy oli voittanut akaalaiset kahdesti aiemmin finaalisarjassa (2018, 2019) ja kahdesti välierissä (2017, 2022).

KaDy tarvitsi ottelusta vähintään kaksi pistettä, jotta pudotuspelipaikka olisi enää matemaattisesti mahdollinen. Akaa Futsalin suurin panos ottelusta oli runkosarjan voitto, joka voisi likipitäen varmistua kolmen pisteen voitolla.

Avauspuoliaika tasainen, Akaa napsun terävämpi viimeistelyssä

Ensimmäinen puoliaika oli tasainen, eikä kenttätapahtumissa ollut juurikaan merkkejä siitä, että vastakkain oli kaksi joukkuetta sarjataulukon eri päistä. Akaa meni johtoon maalivahti Kasper Kankaan huippusuorituksella: Kangas laukoi pallon liki puolesta kentästä voimalla tolpan kautta yläkulmaan.

Bene Filppu ja Tero Intala (Kuva Anu Kangas)


Tämän jälkeen KaDylla oli muutama loistopaikka, mutta ruuti oli kaikilla märkää ja Kangas venytti useita loistotorjuntoja. KaDyn painostusjakson jälkeen "oma koira puri" jälleen kerran: Ítalo Henrique sai Tero Intalalta syötön, harhautti KaDyn puolustuksen ja latasi pallon tarkasti alakulmaan ohi Savolaisen.

KaDy ei kahden maalin tappioasemasta lannistunut, vaan rakenteli lisää hyviä hyökkäyksiä. Viimein Akaan puolustus aukesi hienolla kuviolla: Jukka Kytölä syötti Eemeli Hänniselle, joka jatkoi pystyyn Timi Lahdelle. Jalkapallokentiltä tuttu soturi Lahti liukui pallon maaliviivalta maaliin. Lahti teki Dynamon avausmaalin myös Riemua vastaan helmikuussa. Puoliaikatauolle mentiin 1-2-vierasjohdossa.

Filppu toi KaDyn tasoihin Syllan esityöstä, Akaa lahjamaalilla jälleen johtoon

Aivan toisen puoliajan alussa KaDy tuli määrätietoisesti tasoihin. Eric Sylla otti loistavan syötönkatkon ja rakenteli maltilla maalipaikan oikeaan laitaan Bene Filpulle, joka täräytti pallon etukulmaan ohi voimattoman Kankaan. 2-2-tilanne loi toivoa KaDy-leirissä sarjapisteistä ja pudotuspelihaaveen säilyttämisestä.

Markus Rautiainen ja Eemeli Hänninen (Kuva Anu Kangas)


28. minuutilla KaDylle sattui karmea pelinavausvirhe, ja kokenut Akaan pivot-pelaaja Juhana Jyrkiäinen katkaisi huonon syötön ja rokotti vapaasti alakulmaan. KaDyn maalivahti Savolainen oli jo ulkona maalistaan pelinavauskuviota varten.

KaDy haki vielä vimmatusti tasoitusta, mutta yritteliään Jukka Kytölän kahta ylärimakutia lähemmäs KaDy ei päässyt. Kasper Kangas otti hyviä torjuntoja pitäen Akaa Futsalin johdossa. Toki sarjakärki Akaakin vyörytti muutamia hallintajaksoja liki paineettomassa johtoasemassaan; erityisesti useat kulmapotkut tuottivat hyviä maalipaikkoja. Juha-Matti Savolainen joutuikin muutamia kertoja venymään näyttäviin reaktiotorjuntoihin kädellä ja jalalla. Savolaisen paluu pelikuntoon tietää hyvää myös maajoukkueen huhtikuisten MM-karsintaotteluiden kannalta.

Bob iski viimeisen naulan Dynamon arkkuun

Kampuksen Dynamo haki tasoitusta lentävällä maalivahdilla useita minuutteja, mutta tuloksetta. Lentävänä maalivahtina toimi Aaro Paappanen, ja KaDy kokeili useita variaatioita. Kampuksen Dynamon edelliskausien suuri tähti Bob sai kunnian iskeä tässäkin ottelussa ratkaisumaalin: KaDy-puolustuksen maaliviivalta purkama irtopallo leijaili Bobin ulottuville, ja brassitaituri täräytti akrobaattisesti volleysta voimalla tolpan kautta osuman. Jälleen Bob näytti entiselle joukkueelleen maalinteon mallia.

Kasper Kangas, Pedro ja Niko Pulkkinen (Kuva Anu Kangas)


Loppunumerot olivat identtiset syksyn keskinäisen kohtaamisen kanssa, ja molemmilla kerroilla Bob oli Akaan voiton suurin arkkitehti. Tällä kertaa myös maalivahti Kasper Kankaalla oli suuri rooli sarjakärjen nappaamassa vierasvoitossa. Parhaina palkittiin Akaalta Kangas ja Dynamolta Kytölä.

Kausi päättyy lauantaina 23.3. Espoossa, KaDylla ei enää panosta

Kampuksen Dynamon ero playoff-viivaan on vähintään viisi pistettä, kun jäljellä on enää yksi ottelu. KaDy kohtaa päätöskierroksella vieraissa GFT:n Espoossa. Kestomenestyjä GFT taistelee vielä sarjapaikastaan, mutta KaDyn lopullinen sijoitus on varmasti 9. tai 10., toisin sanoen suoran säilyjän paikka.

Pudotuspeleihin jatkavat Akaa, FC Kemi, Vieska Futsal, Mad Max, SoVo, Riemu, TPK ja ToPV. Akaa Futsal on käytännössä varma runkosarjan voittaja; FC Kemin maaliero ei mahdollisissa tasapisteissä vedä vertaa Akaan vastaavalle.

Suomen futsalhistorian huikein putki katkeaa

Kampuksen Dynamon mestaruusputki ja mitaliputki katkeavat tähän kauteen. Joukkue lähti lisenssikomitean langettamilla miinuspisteillä sarjaan, ja ne miinuspisteet saattoivat koitua lopulta joukkueen kohtaloksi. Toki pelaamallakin pisteitä tuli tavoitteita vähemmän ajoittaisista valopilkuista huolimatta.

KaDy voitti miesten Suomen mestaruuden jokaisella kaudella 2017-18 alkaen (kausi 2019-20 keskeytettiin keväällä). Mitaliputki oli jatkunut kaudesta 2016-17 alkaen.

KaDyn miehet ovat edellisen kerran jääneet mitalitta kausila 2015-16 ja 2013-14. Noina kahtena kautena lento katkesi puolivälieriin. Aiemmilta kausilta heikoin loppusijoitus oli debyyttiliigakauden 2009-10 kuudes sija (ei välieräpaikkaa). Päättyvä kausi oli Kampuksen Dynamon heikoin liigakausi.

KaDyn naiset jatkavat puolivälieriin

Jukka Kytölän luotsaamat KaDyn naiset selvittivät tiensä puolivälieriin neljättä kertaa perättäin. Runkosarjan sijoitus oli lopulta viides. Puolivälierien vastustaja on sarjan nelonen Ilves FS. Puolivälierät alkavat sunnuntaina 24.3. Jyväskylässä ja ratkaisevat 1-2 ottelua pelataan pääsiäisviikonloppuna Tampereella. Kahdella voitolla etenee välieriin, joihin KaDyn naiset eivät ole aiemmalla kolmella yrityksellä vielä yltäneet.


Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.