Derbykonkari Teemu Lukkari: "KaDy on funktio, joka kertoo pelaajille, miten toimia pelin vaiheissa"
Julkaistu: 16.03.2022 14.00

Derbykonkari Teemu Lukkari: "KaDy on funktio, joka kertoo pelaajille, miten toimia pelin vaiheissa"

--

DERBY-EKSTRA!


Futsal-liigauransa vuonna 2020 lopettanut derbyjen konkari Teemu Lukkari avaa salaisuuden verhoa lopettamispäätöksensä taustalla ja antaa lyhyen diagnoosin KaDyn ja Riemun eroista sekä illan derbystä.

Lukkari lopetti uransa lähes huipulla, läpimurtokausi 2019–20 jäi kesken

Tänä iltana Monnarin ÄSSÄ-Areenan täyttää jälleen yksi vuoden odotetuimmista matseista, Jyväskylän derby, tällä kertaa KaDyn isännöimänä. Kun enimmät koronarajoituksetkin ovat viimein Keski-Suomesta poistuneet, päästään toivottavasti kuumaa paikallisvääntöä seuraamaan kunnon kannustusmeiningeissä!

Ainoa miespelaaja, joka on urallaan edustanut sekä KaDya että Riemua, on Teemu Lukkari, joka nousi kesken jääneellä KaDy-kaudellaan 2019–20 myös maajoukkueen vahvuuteen. Monen KaDyn ja Suomen maajoukkueen kannattajan harmiksi Lukkari kuitenkin lopetti liigauransa sen jälkeen, kun koronaviruspandemia keskeytti kauden vuonna 2020 ja kilpafutsal jäi kuukausien tauolle.

Lopettamispäätös tuli 27 vuoden iässä juuri kun Lukkari oli noussut KaDyn ja maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon; edessä olisivat ilman koronaa olleet kahdet arvokisakarsinnat sekä liigan playoffit.

Teemu Lukkari oli kesken jääneellä kaudella erikoistunut pivot-pelaajan rooliin. Jotain Lukkarin lahjakkuudesta lajiin kertoo se, että jopa maajoukkueen entinen päävalmentaja Mićo Martić kaipaili usein ottelupäivien haastatteluissa Lukkaria takaisin rinkiin, vaikka Suomi menestyi MM- ja EM-karsinnoissa erinomaisesti ilmankin tunnollisen pivotin palveluksia.


Teemu Lukkarin KaDy-tilastot kesken jääneellä kaudella 2019-2020:
21/21 ottelua, 16 maalia + 8 syöttöä = 24 tehopistettä (KaDyn paras maalintekijä ja toiseksi paras pistemies)

Lukkarin maajoukkuetilastot 2019-2020:
5 maaottelua + 1 epävirallinen maaottelu (Nordic Futsal Cup Turussa joulukuussa 2019 ja MM-karsinnat tammikuussa 2020 Portugalissa), ainoa maali rangaistuspotkusta epävirallisessa maaottelussa 29.11.2019 Grönlantia vastaan

Derbyjä Teemu Lukkarille kertyi Riemun paidassa kuusi (2 voittoa, 4 tappiota) ja KaDyn paidassa kaksi (2 voittoa):

2014–15
neljä derbyä Riemussa (4–6 tappio, 4–1 tappio, 5–4 voitto, 5–3 tappio, puolivälieräsarjan voitot 2–1 KaDylle)

2015–16
kaksi derbyä Riemussa (5–6 voitto ja 2–6 tappio; Riemun voittamassa ottelussa Lukkari teki voittomaalin ottelun viimeisellä sekunnilla)

2019–20
kaksi derbyä KaDyssa (5–0 voitto jäähallissa ja 1–0 voitto Monnarilla (0–0 tasapeli, jonka päälle KaDyn 2–0-voitto voittomaalikilpailussa))

Tässä jutussa tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Lukkari avaa hieman salaisuuden verhoa lopettamispäätöksensä taustalla ja antaa lyhyen diagnoosin KaDyn ja Riemun eroista ja illan derbystä.

Kahdeksan Jyväskylän derbyn konkari Teemu Lukkari:
"KaDy on funktio, joka kertoo pelaajille, miten toimia missäkin pelin vaiheessa"


Ave, Lukk!
Lopetit koronaviruksen tulon myötä futsalin keväällä 2020, vaikka olit noussut liigamestaruutta jahtaavan joukkueen sekä arvokisapaikkaa (MM/EM) jahtaavan maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Lyhyesti päätöksen syyt ja perusteet?

– Urheilun ulkopuolinen maailma alkoi näyttämään niin kiinnostavalta, että muuta vaihtoehtoa ei käytännössä ollut, kun jättää urheilumaailma toistaiseksi taakse. Seurajoukkuestatuksella, maajoukkuestatuksella tai maajoukkueen mahdollisella arvokisapaikalla ei ollut merkittävää painoarvoa ajattelussani. Joillekin päätökseni tuntui ehkä erikoiselta, mutta itselleni se oli täysin luonnollinen.

Mitä sitten lyhyesti elämääsi kuuluu sen jälkeen?

– Aloitin Aalto-yliopistossa tietotekniikan opinnot viime syksynä. Tällä hetkellä asun Espoossa ja opiskelen päätoimisesti.

Seuraatko enää lainkaan futsalia, esim. oletko seurannut maajoukkuetta EM-kisoissa tai miesten liigaa?

– Nautin edelleen huippufutsalin katsomisesta. Viime aikoina olen kuitenkin seurannut futsalia vain satunnaisesti. KaDyn pelejä olen nähnyt tällä kaudella kaksi, joista molemmat ovat päättyneet tappioon. Näiden pelien perusteella uskon, että mestaruus on todennäköinen, kunhan poissaolotilanne on siedettävä. EM-kisoja seurasin hieman tiiviimmin.Sitten keskiviikkoillan derbyyn:
Olet nähnyt hommaa molemmista leireistä käsin: Riemussa kahden kauden ajan, KaDyssa vajaan vuoden. Joskus jonkun maalinkin taisit tehdä. Millaisia tapahtumia derbyt ovat pelaajan näkökulmasta?

– Derbyjen pelaaminen oli aina nautinnollista. Yleisöä oli enemmän ja sitä kautta tunnelma oli säihkyvämpi.


Millä asein Riemu voisi voittaa seuraavan derbyn? Entä mitkä ovat aseet, joilla KaDy voi voittaa matsin?

– Olen tiivistänyt KaDyn ja Riemun eron seuraavasti: KaDyssa tärkeintä on voittaminen ja Riemussa tärkeintä on yhteisö. Tämä on yksi syy siihen, miksi KaDy on ennakkosuosikki derbyyn. En tunne Riemun pelaamista kovinkaan tarkasti, joten en osaa analysoida heidän vahvuuksiaan tai heikkouksia.

– KaDyssa on ymmärretty, että joukkue ei ole joukko toimijoita. Sen sijaan joukkue on funktio, joka kertoo pelaajille, miten toimia missäkin pelin vaiheessa. Tämä vahva funktio on KaDyn vahvuus.

Kumman värejä tunnustat tänä päivänä - vai oletko vaan neutraalina tarkkailijana?

- Fanittaminen ei ole minun juttuni, joten en ole erityisemmin kummankaan puolella. Nautin kauniista futsalista, ja toivottavasti sitä on luvassa tulevassa derbyssä!

Kiitos Teemu ja onnea ja menestystä opintoihin ja elämääsi!