Huippusopimus: Juha-Matti "Juppis" Savolainen palaa Dynamoon!
Julkaistu: 08.08.2021 13.25

Huippusopimus: Juha-Matti "Juppis" Savolainen palaa Dynamoon!

KaDyn kannattajia ja muitakin suomalaisen futsalin ystäviä hemmotellaan nyt oikein urakalla: Suomen kautta aikojen menestynein futsalmaalivahti Juha-Matti “Juppis” Savolainen palaa Dynamoon!

Kampuksen Dynamo ja Savolainen ovat solmineet 1 + 1 -mallisen sopimuksen, jossa on ulkomaanoptio kaudelle 2022–23. Savolainen saa vihreään ja oranssiin KaDy-pelipaitaansa ennestään tutun pelinumeron 30.

Savolainen (s. 1991) on aiemmin edustanut Dynamoa neljä liigakautta vuosina 2015–19. Kaksi viimeisintä kautta Suomessa Savolainen päätti Suomen mestaruutta juhlien; kaudella 2016–17 tuli SM-hopeaa.


Oulusta kotoisin oleva Savolainen aloitti liigauransa 18-vuotiaana Tervareissa 2009–10. Tervareissa kuuden liigakauden aikana tuli yksi SM-pronssi (2012) ja yksi SM-hopea (2014).

Vuonna 2015 Savolainen muutti Jyväskylään ja liittyi ensimmäistä mestaruuttaan tavoittelevaan Dynamo-perheeseen, jossa oli jo ennestään liigatasolla asemansa vakiinnuttanut Nippe Laitinen. Mainiosta maalivahtikaksikosta huolimatta debyyttikaudella 2015–16 irtosi vain viides sija ja puolivälieräpaikka liigassa. GFT oli vahvempi puolivälierissä.

Liigakausi 2016–17 oli KaDylle ja Savolaiselle erittäin nousujohteinen, mutta palkintokaappeihin tuli lisää SM-hopeaa Sievi Futsalin oltua piirun verran terävämpi eeppisessä viiden ottelun finaalisarjassa. Kaudella 2017–18 KaDy eteni viimein mestaruuteen Vasko Vujovićin ja loistavan maalivahtikaksikon johdolla; seuraavalla kaudella 2018–19 Savolainen loisti maalilla ja Dynamo uusi mestaruutensa.

Savolaisen oli kahden Suomen mestaruuden jälkeen aika ottaa seuraava askel urallaan, ja hän siirtyi Kroatian Šibenikiin, liigaseura MNK Crnicaan. Kausi 2019–20 keskeytettiin keväällä koronapandemian johdosta, mutta kausi pelattiin typistettynä loppuun kesällä 2020. MNK Crnica pääsi kahdeksan parhaan joukkoon, mutta karsiutui puolivälierissä.

Kauden 2020–21 Savolainen pelasi Italian liigassa Saviatesta Mantovassa, joka oli jo ennestään Italian liigan tuttu “suomalaisseura” Jukka Kytölän ja Miika "Maagi" Hosion pelattua Mantovassa aiemmin. Kausi päättyi kesäkuussa täpärään putoamiseen Serie A:sta liigakarsinnan kautta.

Kahden kovan ja opettavaisen ulkomaan-kauden jälkeen “Juppis” palaa Suomeen ja itseoikeutetusti Kampuksen Dynamoon. Kun Savolaisen paluuseen yhdistetään huippuvireessä viime vuosina olleen KaDy-ikoni Niila-Ville Laitisen jatkosopimus, voidaan KaDyn maalivahtikaksikon todeta olevan suomalaisen seurajoukkuefutsalin historian kovin.

(Kuva: Suomen Palloliitto)

Suomen maajoukkueessa 30 vuotta keväällä täyttänyt Savolainen on ollut selkeä ykkösmaalivahti jo seitsemän vuoden ajan. Maaotteluita Savolainen on pelannut 77, maajoukkueen maalivahdeista eniten ja nykypelaajista viidenneksi eniten. Maaottelumaaleja Savolainen on laukonut kolme.

Maajoukkuedebyytti Savolaista kutsui 10.5.2014 loistavan liigakauden 2013–14 jälkeen, jolloin Savolaisen torjunnat siivittivät Tervarit SM-hopealle. Myös KaDy sai keväällä 2014 kokea Savolaisen taidot, kun Tervarit pudotti Dynamon puolivälierissä niukasti voitoin 2–1.

Vuodesta 2014 lähtien “Juppis” onkin ollut maajoukkuevalmentajien Mićo Martićin ja Dušan Matićin selkeä ykkösvalinta luukulle. Eilisessä maajoukkuehaastattelussamme Matić kertoi Savolaisen tehneen ensi aikutuksen häneen ja Martićiin jo vuonna 2013 Tervarien farmiseura AS Moonin paidassa Raahessa II divisioonan ottelussa.

Savolainen loisti Suomi-paidassa MM-karsinnoissa vuoden 2020 (Liettua 2021) MM-kisoihin sekä viime keväänä pelatuissa EM-karsinnoissa Hollannin 2022 EM-kisoihin. Liettuan MM-kisoista Suomi jäi äärimmäisen niukasti rannalle, EM-kisoihin Suomi eteni historiallisesti.

Maajoukkueessa Savolainen onkin ollut huippuvireessä, eikä ole liioiteltua sanoa, että hän oli 2020–21 MM- ja 2022 EM-karsinnoissa yksi Euroopan parhaista maalivahdeista.


Juha-Matti Savolainen oli täystyöllistetty 3.10.2018 KaDyn historian ensimmäisessä Mestarien Liigan Main Round -ottelussa isäntäjoukkue Novo Vrijeme Makarskaa vastaan. (Kuva: Bubi Tuomala)

Italiasta Oulun kautta Jyväskylään viikko sitten palannyt Savolainen:

– Suomeen palaaminen oli monen osatekijän summa. Eniten vaikutti tällä hetkellä se, että maajoukkueella on tulossa todella paljon tapahtumia ja treenejä ennen tammi-helmikuun EM-kisoja. Suomen sisällä niihin on näinä epävarmoina aikoina huomattavasti helpompi matkustaa kuin vaikkapa Etelä-Euroopasta.

– KaDy oli itselleni selkeä valinta. Jyväskylässä tiedän tarkalleen ennalta, mitä valmennukselta ja treeneitä saa. Viime kaudella Mantovassa seura ei toiminut odotuksieni mukaan; etenkään maalivahtivalmennukseen en ollut tyytyväinen.

– Ilman muuta on mahdollista lähteä jälleen ulkomaille uudelleen yhden tai kahden KaDy-vuoden jälkeen. Nyt on tullut jo nähtyä erilaisia paikkoja ulkomailla ja perinteisissä futsalmaissa; tästä eteenpäin pitää olla selkeä syy, miksi lähteä, Savolainen pohtii.

KaDyn pelaajisto on uusiutunut Savolaisen kahden ulkomaan-vuoden aikana reippaalla kädellä. Kevään 2019 mestarijoukkueesta mukana ovat vain muut maalivahdit (Niila-Ville Laitinen ja Tuomas Heikkilä) sekä Mikko Kytölä ja paluumuuttajat Tero Intala ja Sergei Korsunov. Toki myös Jukka Kytölä ja Lassi Lintula ovat Savolaiselle hyvin tuttuja joukkuekavereita ennestään.

– Joukkue on tosiaan uusiutunut paljon, joten mielenkiinnolla odotan, mitä saadaan leivottua. Muutaman päivän olen ehtinyt olla treeneissä: ollut hyvää tekemistä ja laadukkaita treenejä, joten toistaiseksi ei ole tarvinnut katua päätöstä.

– Onhan se kiva tulla takaisin. Toivottavasti rajoitukset ja muut antavat myötä että Jyväskylässä saadaan yleisöä, Savolainen päättää.

* * *

Juha-Matti Savolainen Kampuksen Dynamossa:

2015–2019: neljä kautta, 120 liigaottelua, 8 maalia, 4 maalisyöttöä


Juha-Matti Savolainen Suomen maajoukkueessa:

2014–2021: yli seitsemän vuotta, 77 maaottelua, 3 maalia


Juha-Matti Savolaisen seurajoukkueura (aikuisena):

2009–2015 Oulun Tervarit (SM-pronssia, SM-hopeaa)
2015–2019 Kampuksen Dynamo (SM-hopeaa, kaksi Suomen mestaruutta)
2019–2020 MNK Crnica, Kroatian liiga
2020–2021 Saviatesta Mantova, Italian Serie A
2021–2022 (optio 2023) Kampuksen Dynamo


Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.