KaDyn miesten uusi päävalmentaja on Rodrigo Saldanha
Julkaistu: 04.01.2023 12.40

KaDyn miesten uusi päävalmentaja on Rodrigo Saldanha

Kampuksen Dynamon miesten futsal-edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on valittu Rodrigo Saldanha. Brasilialainen Saldanha saapuu Jyväskylään Ruotsin Uddevallasta, jossa hän valmensi syksyllä Uddevalla Futsal Clubia menestyksekkäästi. KaDy ja Saldanha ovat solmineet sopimuksen, joka kattaa loppukauden 2022–23 sekä mahdollisen molemminpuolisen option ensi liigakaudesta 2023–24.

* * *

Kampuksen Dynamon miesten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on valittu Rodrigo Saldanha. Brasilialainen 36-vuotias Saldanha saapuu Jyväskylään Uddevallasta, jossa hän valmensi syksyllä Uddevalla Futsal Clubia menestyksekkäästi Ruotsin Futsal-Liigan kärkikahinoissa.

Saldanhan saapuminen täydentää KaDyn ennestään vahvaa brasilialaisedustusta, kun joukkueen runkopelaajia ovat Ítalo Henrique (Bob), Newton Jr. ja Jailson. Saldanha aloittaa työnsä edustusjoukkueen peräsimessä tammikuun ensimmäisellä viikolla; hän on mukana jo kevätkierroksen ensimmäisissä otteluissa perjantaina 6.1. Vieska Futsalia ja sunnuntaina 8.1. Akaa Futsalia vastaan.

Optio myös liigakaudesta 2023–24

Rodrigo Saldanhasta tulee KaDyn miesten liigahistorian viides päävalmentaja Tero Kelhälän, Kerkko Huhtasen, Mikko Kytölän ja Vasko Vujovićin jälkeen. KaDy ja Saldanha ovat solmineet sopimuksen, joka kattaa loppukauden 2022–23 sekä mahdollisen molemminpuolisen option ensi liigakaudesta 2023–24.

Rodrigo Saldanhaa yhdistää KaDyn miesten edelliseen päävalmentajaan Vujovićiin yksi seikka: hän on syntynyt Montenegrossa. Saldanhan tapauksessa Montenegro ei kuitenkaan ole aiemmin Jugoslaviaan kuulunut maa Kaakkois-Euroopassa, vaan kaupunki Etelä-Brasiliassa, lähellä Porto Alegrea!

Saldanhan oma pelaajaura tyssäsi yliopistovaiheessa kahteen polvileikkaukseen. Pian sen jälkeen “valmentajien paras kaveri” nähtiinkin jo penkin päässä apuvalmentajana. Saldanha on asunut puolisonsa ja lastensa kanssa Nova Petropoliksessa ja muuttanut futsalvalmentajan työnsä puolesta eteläisessä Brasiliassa (Osório, Porto Alegre, Novo Hamburgo, Portão, Gramado).

Saldanha haki oppia maailman toiselta laidalta

Brasilian-kiertueen jälkeen Saldanha on viimeksi valmentanut Uudessa-Seelannissa ja Ruotsin Uddevallassa. Uudessa-Seelannissa Saldanha harjaantui käyttämään englannin kieltä; Ruotsissa pohjoismainen kulttuuri ja elämänmeno tulivat tutuksi. Näin ollen Saldanha on maailmaa kierrettyään valmiimpi astumaan seuraavalle etapilleen Jyväskylään.

– Halusin suurempaan ja pidemmälle edenneeseen futsalympäristöön. Uskon, että pystyn auttamaan KaDya ja opin täällä paljon. Kasvamme yhdessä. KaDy on hyvä eurooppalaisen tason joukkue. Seuraan futsalia maailmanlaajuisesti, ja Kampuksen Dynamo Suomesta on joukkue, joka tunnetaan ja jota arvostetaan, Saldanha avaa valintaansa.

– Suomalaisen futsalin taso 2020-luvulla on hämmästyttävän hyvä. Suomen miesten maajoukkue näytti MM-karsinnassa ja EM-kisoissa maailmalle, millä tasolla mennään ja mitä tulosta saadaan. Täällä näen todellista futsalia, Saldanha suitsuttaa.

– Uudessa-Seelannissa viettämäni aika Samba Futsalin ja Newlandsin joukkueissa olivat tärkeitä jaksoja elämässäni. Opin paljon erilaisista ihmisistä ja kulttuureista, opin myös englannin kieltä. Ruotsissa, Uddevalla Futsal Clubissa viettämäni aika oli niin ikään hienoa aikaa. Seurassa oli sopivasti menestyspaineita ja viihdyin siellä hyvin. Nyt oli kuitenkin aika seuraavalle askelelle, ja tilaisuuden tullen halusin tarttua siihen, Saldanha kertoo.

– Minulle futsal on kuin shakkipeliä. Minun pitää ajatella kaikkia liikkeitä ja siirtoja ennen kuin ne tapahtuvat. Futsalin todellinen luonne on kuitenkin intensiteetissä. Meidän täytyy olla valmiina antamaan aina 100 % itsestämme. Ajattelen nän, ja haluan joukkueeni pelaavan niin, Saldanha pohtii.

KaDyn seurajohto tyytyväinen löytöön

KaDyn seurajohto ei peittele tyytyväisyyttään valmentajahaasteen ratkettua toistaiseksi parhain päin.

– Olemme erittäin tyytyväisiä saadessamme Saldanhan Jyväskylään ja KaDyn miesten peräsimeen. Rodrigo on intohimoinen futsalihminen ja motivoinut viemään KaDyn pelaamista eteenpäin, kertovat siirtoa ja sopimusta järjestäneet KaDyn puheenjohtaja Kirsi Nummela ja hallituksen jäsen Samu Kytölä.

– Vasko Vujovićin lähtö marraskuussa kesken kauden UEFA:n Mestarien Liigan otteluiden jälkeen jätti suuren aukon miesten edustusjoukkueen toimintaan. Joukkue on kuitenkin siipirikkonakin pysynyt toimintakykyisenä kaksi kuukautta ja napsinut kovan määrän pisteitä syyskierroksella. Tästä suuri kiitos kuuluu pelaaja-valmentajan toimessa urakoineelle Mikko Kytölälle, jonka kokemus ja näkemys kannattelivat joukkuetta haastavina aikoina. Mikolla oli koko tämän ajan vastuualueellaan myös naisten liigajoukkueen valmennus sekä tärkeä pelaajan rooli miesten joukkueessa. Myös valmennustiimin muut jäsenet Tuomo Pieti, Juho Rinne ja fysioterapeuttiharjoittelija Joni Rintatalo ansaitsevat kiitokset panoksestaan, Nummela ja S. Kytölä muistuttavat.

– Valmentajahaku oli meillä käytännössä päällä reilusti yli kuukauden, mutta tämän välivaiheen loppua kohden kallistuimme yhä vahvemmin Saldanhan suuntaan. Hän on vielä nuori ja melko kokematon valmentaja kovalla kilpatasolla, mutta hänen kehityskäyränsä osoittaa vahvasti yläviistoon. Saldanhalla on kova perusosaaminen ja tahtotila kehittyä ja nostaa joukkueensa tasoa. Toivotamme hänet mitä lämpimimmin tervetulleeksi kylmään talviseen Jyväskylään, Nummela ja S. Kytölä toivottavat uuden valmentajan tervetulleeksi KaDyyn.

“Haluan tehdä historiaa”

Saldanha saapui vuodenvaihteessa Jyväskylään ja on valmiina tarttumaan toimeen.

– KaDy on aina liigan kärjessä tai vähintään kärkitaistossa. Tämä on joukkueen henki, ja tätä haluamme varjella. Suomen liigan taktinen taso nousee tasaisesti: täällä on hyviä joukkueita ja hyviä futsalinpelaajia. Pidän näkemästäni.

– Haluan tehdä Jyväskylässä historiaa – ei vähempää. Tiedostan tulleeni Suomen mittapuulla edistyneeseen ja suureen futsalseuraan. Aiemmasta menestyksestä huolimatta näen vain yhden kehityssuunnan: ylöspäin, Saldanha päättää.

Jyväskylä on tehnyt ensi päivinä myönteisen vaikutuksen Saldanhaan talvisen pimeästä ja raa’asta säästä huolimatta.

– Minulle pikkukaupungin asukkaana ja Uddevallasta muuttavana tämä on suuri ja upea kaupunki. Otimme KaDyn tarjouksen tultua selvää perheeni kanssa Jyväskylästä, opiskelimme kaupungin olemusta etukäteen. Haluan antaa tälle ympäristölle parasta osaamistani.

* * *

Lintula ja Marquinhos ulkona, Jere Intalan tilanne optimistinen

Saldanha saa tammikuussa käsiinsä nälkäisen ja menestyshaluisen, mutta kapean ja hieman siipirikon rosterin. Miesten joukkueen pelaajisto on muuttunut syksystä hieman. Joulukuun lopulla uutisoidusti Lassi Lintula jättää punamustat ja siirtyy Puolan hallitsevan mestarin Piast Gliwicen riveihin. Lokakuun puolesta välistä marraskuun loppuun joukkueessa pelannut brasilalais-portugalilainen Marquinhos on sivussa loppukauden polvivamman johdosta. Jere Intalan kuntoutuminen kevään ratkaisupeleihin sen sijaan näyttää positiiviselta ja Intala nähdään kentällä jo tulevana viikonloppuna.

Kaksi kuukautta miehiä väliaikaisesti luotsannut pelaaja-valmentaja Mikko Kytölä nosti muutamia omia P19-junioreita entistä vahvemmin mukaan liigarinkiin. Kevät näyttää, millaisia näytönpaikkoja Rodrigo Saldanha antaa nuorisolle.

* * *

KaDyn miesten ensimmäiset ottelut vuonna 2023:

pe 6.1.2023
ÄSSÄ-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä
klo 13.30
KaDy – Vieska Futsal

su 8.1.2023
Akaa Areena, Viiala, Akaa
klo 16.00
Akaa Futsal – KaDy

* * *

Kampuksen Dynamon miesten päävalmentajat liigahistoriassa 2009–2023

2009–2012 Tero Kelhälä (2 SM-hopeaa)

2012–2014 Kerkko Huhtanen (pelaaja-valmentaja; 1 Cup-mestaruus, 1 SM-pronssi)

2014–2016 Kelhälä (1 SM-hopea)

2016–2017 Mikko Kytölä (pelaaja-valmentaja, 1 SM-hopea)

2017–2022 Vasko Vujović (4 SM-kultaa)

(2022 M. Kytölä, väliaikainen pelaaja-valmentaja)

2023– Rodrigo Saldanha

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.