Selaat arkistonäkymää Futsal / 2022-2023 / KaDy Edustus miehet
Huippusiirto: Juha-Matti Savolainen Italian liigan Napoliin
Julkaistu: 16.01.2023 15.24

Huippusiirto: Juha-Matti Savolainen Italian liigan Napoliin

Kampuksen Dynamon maalivahtiosaston kokenut huippuveskari, Suomen futsalmaajoukkueen pitkäaikainen ykkösmaalivahti Juha-Matti Savolainen siirtyy loppukaudeksi Italian liigan Serie A:n kärkijoukkue ASD Napoli Futsaliin.

Kampuksen Dynamon maalivahtiosaston kokenut huippuveskari, Suomen futsalmaajoukkueen pitkäaikainen ykkösmaalivahti Juha-Matti Savolainen (31) siirtyy loppukaudeksi Italian liigan Serie A:n kärkijoukkue ASD Napoli Futsaliin.

Napolista tulee kolmas Savolaisen edustama ammattilaisseura ulkomailla kroatialaisen MNK Crnican (2019–20) ja Italian Mantovan (2020–21) jälkeen. Kotimaassa Savolainen on edustanut kasvattiseuransa Oulun Tervarien lisäksi vain Kampuksen Dynamoa viisi ja puoli kautta.

Napoli Futsalin uutinen: https://napolifutsal.net/napoli-futsal-arriva-il-portiere-della-finlandia-savolainen-entusiasta-di-vestire-questa-maglia/

Savolaisesta tulee KaDyn viime kevään 2022 mestarijoukkueesta jo viides ulkomaille lähtenyt pelaaja. Mestareista aiemmin ammattilaiskentille ehättivät Jani Korpela, Sergei Korsunov, Jukka Kytölä ja Lassi Lintula. Myös päävalmentaja Vasko Vujović siirtyi marraskuussa kokonaan Latvian maajoukkueen ruoriin.

Suurista menetyksistä huolimatta Dynamon työnteon ja harjoittelun kulttuuri on kantanut erinomaisesti, sillä saappaat jalassa Mestarien Liigassa kaatunut joukkue johtaa komeasti kotimaan liigaa 14 kierroksen jälkeen.

Napoli pelaa mestaruudesta; peliajasta taistelee maajoukkuevahti Pietrangelo

Juha-Matti Savolainen avaa siirron taustoja:

– Yhteydenotto tuli toissa viikonloppuna päiväuniaikaan italialaiselta agentilta, joka tarjosi tätä mahdollisuutta. Kun näin joukkueen nimen, huomasin, että nyt saattaa ollakin oikeasti mielenkiintoinen tarjous käsissä. Siitä asiat lähtivät rullaamaan.

– Napoli on ylivoimainen sarjakärki tällä hetkellä. Seurasta ei minulla ole tarkkaa historiatietoa, mutta tällä hetkellä joukkueella menee erinomaisesti. Paperilla joukkue on erittäin kova. Uusin hankinta on argentiinalainen maajoukkuepelaaja ja vuoden 2016 maailmanmestari Cristian Borruto. Italian maajoukkuepelaaja Attilio Arillo on maalipörssin kolmosena 16 osumalla. Humberto Honorio on kokeneempi “italobrassi”, joka pelasi vuosikausia Italian maajoukkueessa aikanaan, Savolainen kertoo uudesta joukkueestaan.

– Runkosarjasta on Italiassa puolet jäljellä. Peliajasta kamppailemassa kanssani on maajoukkuemaalivahti Lorenzo Pietrangelo. Hän oli sairastuneen Mammarellan korvaaja EM-kisoissa, tuollainen kakkos-kolmosveskari maajoukkueessa. Lähtökohta on siis se, että taistelen jokaisessa pelissä peliajasta ja voitosta, pelaamme Italian mestaruudesta, Savolainen puntaroi.

– Napoli ei kaupunkina ole tuttu. Ollaan pelattu siellä päin kyllä aikanaan (2020–21) Mantovan kanssa. Vähän erilainen kaupunki on varmasti, ja ainakin erilainen kuin Jyväskylä, Savolainen naurahtaa.

Entä KaDy-vuodet, mitä jäi taskuun mestarimaalivahdille?

– Tällä erää KaDyssa vierähti 1,5 vuotta. KaDyn isoilla valmentaja- ja pelaajavaihdoksilla ei ollut mitään vaikutusta päätökseeni, vaan se oli näistä riippumaton. Sopivan yhteydenoton tullen halusin lähteä vielä kerran. Mestaruus tuli kokonaiselta viime kaudelta 2021-22, ja nyt pääsen siirtymään sarjajohtajasta sarjajohtajaan. Ei se huonosti ole mennyt. Tammikuussa vielä viisi pistettä kahdesta pahasta pelistä hyvän syksyn päälle, kertaa Savolainen, joka oli jo sivussa viime lauantain SoVo-vieraspelistä.

Entäpä KaDyn mahdollisuudet muutosten tuulissa, vieläkö menestykselle tulee jatkoa?

– No, ensimmäisenä pitää voittaa GFT kevätkierroksella tekemällä enemmän maaleja kuin he ja puolustamalla kurinalaisesti. Maalivahtiosasto on edelleen kunnossa, ja Nipen (Laitinen) takana kasvaa kovaa vauhtia uusia nuoria veskareita. KaDy lähtee nyt kevääseen mahdollisesti jonkun mielestä altavastaajana, mutta toivon ja uskon että kultamitaleista taistellaan jälleen loppukeväästä, Savolainen päättää.

Laitinen nyt selkeä ykkösmaalivahti, Honkonen ja Ihalainen kasvavat korkoa

Siirrosta ja tähtipelaajan menetyksestä huolimatta KaDyn maalivahtiosastolla on varsin mainio tilanne. Kokenut Niila-Ville Laitinen jatkaa 15. kauttaan Dynamo-paidassa ja on ollut erinomaisessa vireessä tällä kaudella. KaDyn P19-joukkueen ykkösveskari Otso Honkonen palaa lainalta naapuriseura Riemusta helmikuussa monta miesten liigaottelua kokeneempana. 15-vuotias Leino Ihalainen harjoittelee edustusjoukkueen mukana ja on ehtinyt napata jo ensimmäiset liigaminuuttinsa joulukuussa kotiottelussa ToPV:ta vastaan.

Napoli Futsal johtaa Italian Serie A:ta 16 ottelukierroksen jälkeen 38 pisteellä. Toisena oleva Olimpus Roma on neljän pisteen päässä napolilaisista.

Italian Serie A:n ja muiden sarjojen tulosportaali: https://www.divisionecalcioa5.it/competizioni

Jukka Kytölän Italservice Pesaro on niukkojen tappioiden ja tasapelien myötä vajonnut jaetulle sijalle 11. Mestarien Liigan Main Roundilla KaDyn niukasti 4–2 voittanut Feldi Eboli on jaetulla kolmossijalla.

KaDyn viime kevään 2022 mestarijoukkueesta on nyt lähtenyt ulkomaille viisi pelaajaa ja päävalmentaja:

Jani Korpela – Rekord Bielsko-Biała (Puolan pääsarja)
Sergei Korsunov – Modena Cavezzo Futsal (Italian Serie A2)
Jukka Kytölä – Italservice Pesaro (Italian Serie A)
Lassi Lintula – Piast Gliwice (Puolan pääsarja)
Juha-Matti Savolainen – ASD Napoli Futsal (Serie A)
+
Vasko Vujović (päävalmentaja) – Latvian maajoukkueeseen, lopetti KaDyssa marraskuussa

Puheenjohtaja Nummela: "kovimpia siirtouutisia lajissamme ja maassamme"

– Huipulla pelaaminen pitkään luo pelaajillemme mahdollisuuksia testata omaa osaamistaan ulkomailla ja toteuttaa unelmiaan. KaDy ei seurana halua seistä yhdenkään unelman tiellä, ja siksi olemme venyneet pelaajien lähtöön myös sopimuskauden aikana, toteaa Savolaisen ja muiden pelaajien lähdöstä seuran puheenjohtaja Kirsi Nummela:

– Meillä pelasi Suomen futsalmaajoukkueen tavoitellessa EM-unelmaansa poikkeuksellisen paljon maajoukkuepelaajia. Tiedossa oli, että moni heistä palaisi ulkomaille tai lähtisi kokeilemaan kansainvälisiä kenttiä kauden jälkeen. Mestaruuteen päättynyt viime kausi pelattiin todella kovalla joukkueella: kun pelaaminen hioutui kohti pudotuspelejä ja finaaleja, oli joukkueemme poikkeuksellisen kovassa iskussa. Vahva joukkue vahvassa valmennuksessa voittikin lähes vaivatta neljännen peräkkäisen mestaruuden.

– Vaikka Juppiksella on takana jo useampi ulkomaan vuosi, niin eihän tällaisesta mahdollisuudesta vaan kieltäydytä – tämä kuuluu kovimpien siirtouutisten joukkoon lajissamme ja maassamme, Nummela toteaa.

– Meillä jatkaa todellinen huippumaalivahti maalin suulla. Luotamme vahvasti Niila-Ville Laitiseen, joka on ollut koko joukkueen tukijalka jo vuosia. Kun vielä Nipen esimerkki ja opit saadaan imeytettyä meidän juniorimaalivahteihimme, niin hyvältä näyttää. Otso Honkosen vahvat liigapelit Riemussa ovat tuoneet paljon kokemusta ja pelituntumaa; hän taisteleekin vahvasti U19 futsalmaajoukkueen edustuspaikasta Latvian EM-karsinnoissa maaliskuussa. Haluan vielä lopuksi kiittää Liikunnan Riemua molemminpuolisesta yhteistyöstä Otson peliajan kasvattamiseksi, Nummela päättää maalivahtikatselmuksensa.

Savolaisella 14 vuoden pääsarjakokemus ja 9 vuoden maajoukkueura

Suomen miesten futsalmaajoukkueessa Savolainen debytoi 10.5.2014 juuri 23-vuotissyntymäpäivänsä kynnyksellä. Kauden päätöksen jälkeiseen maajoukkueleiriin kuulunut ottelu Viroa vastaan pelattiin Espoon Otahallissa; Suomi voitti ottelun 3-1. Maajoukkuedebyytti Savolaiselle tuli loistavan liigakauden 2013–14 jälkeen, jolloin Savolaisen torjunnat siivittivät Tervarit SM-hopealle. Vuodesta 2014 lähtien “Juppis” olikin maajoukkuevalmentajien Mićo Martićin ja Dušan Matićin selkeä ykkösvalinta luukulle, ja hän on jatkanut maajoukkueessa myös Sergio Gargellin aikakaudella. Savolainen oli tammikuussa 2022 Alankomaiden EM-kisoissa kokoonpanossa Suomen kaikissa neljässä ottelussa ja pelasi niistä kaksi jälkimmäistä (Slovenia, Portugali).

Juha-Matti Savolaisen liigakaudet ja liigaottelut Kampuksen Dynamossa:

2015–2016:
23 ottelua, 2 maalia + 0 syöttöä = 2 tehopistettä

2016–2017:
34 ottelua, 1 + 0 = 1

2017–2018:
32 ottelua, 2 + 1 = 3

2018–2019:
31 ottelua, 3 + 3 = 6

* * *

2021–2022:

27 ottelua, 0 + 5 = 5

2022–2023:
11 ottelua, ei tehopisteitä

Yhteensä 2015–2022:
158 liigaottelua, 8 + 9 = 17

Lue lisää:

Juha-Matti Savolainen siirtyy Kroatiaan (2.7.2019)

Huippusopimus: Juha-Matti "Juppis" Savolainen palaa Dynamoon! (8.8.2021)

Juha-Matti Savolaisen seurajoukkueura (aikuisena):

2009–2015 Oulun Tervarit (SM-pronssia, SM-hopeaa)

2015–2019 Kampuksen Dynamo (SM-hopeaa, kaksi Suomen mestaruutta)

2019–2020 MNK Crnica, Kroatian liiga

2020–2021 Saviatesta Mantova, Italian Serie A

2021–2022 ja syksy 2022 Kampuksen Dynamo (Suomen mestaruus)

2023– ASD Napoli Futsal

* * *

KaDysta 10 vuoden aikana ulkomaille lähteneitä suomalaispelaajia:

Mikko Kytölä (2 kertaa: 2013 Tridentina, 2015 Menegatti Metalli)
Jukka Kytölä (4 kertaa: 2013 Tridentina, 2016 Milano, 2018 Mantova, 2022 Pesaro)
Jani Korpela (2 kertaa: 2019 Rekord Bielsko-Biała, 2022 Rekord Bielsko-Biała)
Juha-Matti Savolainen (2 kertaa: 2019 MNK Crnica, 2023 Napoli)
Sergei Korsunov (2022 Modena)
Lassi Lintula (2023 Piast Gliwice)

(6 suomalaispelaajaa, 12 lähtöä ulkomaille)

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.