22
TOU
16.00
KaDy Miesten edustus, Miesten Futsal-Liiga

FC Kemi - KaDy   3 - 2

Tervahalli

ENNAKKO: Mestaruus katkolla lauantaina Kemissä!

Mestaruus katkolla lauantaina! KaDy matkustaa Paajasen kyydillä kohti Kemiä, jossa finaalisarja jatkuu. Aloituspotku lauantaina 22.5. Kemin Tervahallissa. Jos KaDy lauantaina voiton vääntää, alkavat kolmannet perättäiset mestaruusjuhlat. Jos FC Kemi puolestaan onnistuu voittamaan Dynamon ja tasoittamaan puntit, ratkaistaan mestari sunnuntai-iltana. Myös sunnuntaina pelipaikkana on Kemin Tervahalli ja aloitusaika 16.00.

Miesten Futsal-Liiga
FINAALIT

la 22.5.2021
16.00, Tervahalli, Kemi

FC Kemi – KaDy (paras kolmesta, voitot 0–1)

Yleisöltä suljettu Palloliiton ja futsal-liigaseurojen sopimuksen sekä Lapin avi:n päätöksen mukaisesti.

+ Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu:
su 23.5. klo 16.00, Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Facebook-tapahtuma

Livelähetys: https://solidsport.com/kadymiehet

(Artikkelin kuvat Ville Koskiniemi)

Miesten Suomen mestaruus on katkolla tulevana viikonloppuna Kemissä. KaDy voitti ensimmäisen finaalin viime lauantaina Jyväskylässä 5–4 (3–2), joten FC Kemi pelaa lauantaina selkä seinää vasten, pakkovoiton edessä. Jos FC Kemi onnistuu lauantaina kukistamaan Dynamon, ovat otteluvoitot tasan 1–1, jolloin mestaruus ratkaistaan kolmannessa ottelussa heti sunnuntaina.

KaDyn aiempi, kattavampi finaaliennakko julkaistiin torstaina 13.5.

Ensimmäinen finaali oli todella pienten marginaalien taistelua, jossa KaDy veti pidemmän korren olematta hetkeäkään tappiolla. KaDy karkasi kahden maalin johtoon alkuminuuteilla Tero Intalan ja Lassi Lintulan kaukolaukauksilla. FC Kemi kampesi tasoihin nopeasti Xanden orkestroimalla ja viimeistelemällä seinäsyöttökuviolla sekä Tuukka Pikkaraisen suoralla vapaapotkulla.

KaDy nappasi taukojohdon kellontarkasti pelatulla 5 vs. 4 -ylivoimakuviolla, jonka pohjustivat Kytölän veljekset sekä Tero Intala. Osuman pääsi maalinsuulta puttaamaan veljensä esityöstä Jere Intala. Heti tauon jälkeen Bob vei KaDy jälleen kahden maalin johtoon, jonka FC Kemi kuroi toistamiseen umpeen. Enderson Suárez ja Taneli Kohonen viimeistelivät maalit takatolpan tuntumasta liukumalla.

Voittomaaliksi jääneen 5–4-osuman viimeisteli jälleen Bob hienolla yksilösuorituksella kuten edelisenkin. FC Kemi ei päässyt takaa-ajossaan tolppaa lähemmäs. Myös KaDy nasautteli ottelun aikana kolmesti maalipuita, eikä avopaikkojenkaan tuhlailulta vältytty tyystin. Pääasia punamustassa leirissä oli kuitenkin avausvoitto; tyylipisteet ja maaliero eivät tässä vaiheessa enää merkitse juurikaan.

FC Kemi peluutti vain viittä kenttäpelaajaa Jyväskylässä, mutta kuudenneksi pelaajaksi rotaatioon on ounasteltu pelikiellosta palaavaa Keijo Huuskoa. 40-vuotias konkari on ilmoittanut FC Kemin kanavilla lopettavansa aktiiviuransa tähän kauteen, toisin sanoen tähän ratkaisuviikonloppuun. KaDy-perheessä vahva pivot Huusko muistetaan jo kovana vastustajana Futsal-Ykkösen ajoilta kaudelta 2007–08 asti, jolloin väännettiin Haaparannan Idrottshusetissa ja Jyväskylän vanhalla Huhtaharjulla. Tuolloin Huusko edusti mm. Miika “Maagi” Hosion kanssa silloista merilappilaista liigajoukkuetta FT Kemi-Torniota.

FC Kemin serbialainen pelaaja-valmentaja Boris Čizmar kärsii lauantaina vielä kovennettua kahden ottelun pelikieltoaan. Jos FC Kemi onnistuu KaDyn voittamaan, on Čizmar edustuskelpoinen sunnuntain ratkaisevassa finaalissa, mikä nostaa kemiläisten osakkeita entisestään. Myös uruguaylais-brasilialainen Xande on parantanut ottelu ottelulta; Jyväskylän ensimmäisessä finaalissa hän oli jo kentän ehdotonta eliittiä. Tehojakin Xandelle tuli 1 + 2.

KaDy saa jälleen jalkeille lähes koko joukkueensa eikä pelikieltoja ole. Jyväskylässä KaDy peluutti kahdeksaa kenttäpelaajaa, mutta ratkaisuhetkillä maajoukkuenelikko sai suurimman vastuun. Xanden lailla myös Jyväskylään kreivin aikaan pudotuspelien alla saapunut Bob on vertynyt hyvään vireeseen. Ensimmäisen finaalin ratkaisumaalit lähtivät Bobin lapikkaista: sekä oikeasta että vasemmasta.

KaDyn joukkueessa finaalikokemusta on ennestäänkin.

Kapteeni Mikko Kytölä on mukana finaaleissa seitsemättä kertaa, joskin muutamat ottelut hän on joutunut jättämään väliin loukkaantumisen johdosta. Kaudella 2014–15 “Komik” palasi Jyväskylään Italiasta vasta playoffien alla.

Pikkuveli Jukka Kytölällä finaaleja on viideltä aiemmalta keväältä, joista viimeksi Suomen mestaruus 2018. Vuotta myöhemmin "Kajuk" ei pelannut KaDyn mestarijoukkueessa vaan Mantovassa, joka nousi Italian Serie A:han.

Niila-Ville Laitinen ei esittelyjä kaipaa: "Nippe" on ollut katkeamatta osa Dynamon edustusjoukkuetta vuodenvaihteesta 2008/09 saakka eli yli 12 vuotta. Nälkää on varmasti kaksinkertaisella mestarilla Laitisellakin tavoitella kolmatta mestaruutta, sillä KaDyn toisena mestaruusvuonna suurimman vastuun tolppien välissä kantoi Juha-Matti Savolainen, joka on nyt kaksi vuotta pelannut ammattilaisena ulkomailla. Viime kaudella 2019–20 Laitinen oli taas päävastuussa, mutta kausi keskeytettiin maaliskuussa. Maalivahti Tuomas Heikkilä oli myös mukana mestaruuskaudella 2018–19, joskin varamaalivahdin roolissa. Kemissä Heikkilä on tuttuun tapaan kokoonpanossa valmiina tositoimiin.

Tero Intala oli Dynamon mestarijoukkueessa sekä 2018 että 2019. Hävittyjä finaaleja Terolla ei ole selkärepussaan lainkaan, sillä hän edusti aiemmin PP-70:ä yltämättä playoffeihin. Myös viime kaudella 2019–20 Tero Intala oli liigan ykköseksi päätyneessä joukkueessa, kun Akaa Futsal voitti keskeytetyn runkosarjan. Pikkuveli Jerelle playoffit ovat sen sijaan futsaluran ensimmäiset.

Lassi Lintula on pelannut finaaleissa kerran edustaessaan vielä kasvattiseuraansa Ilves FS:ää kaudella 2015–16. Tuolloin 18-vuotiaan Lintulan kausi päättyi hopeamitaleihin Ilveksen hävitessä finaalisarjan Sievi FS:lle voitoin 1–3. Hopeakauden jälkeen Lintula edusti vielä kolme kautta Ilvestä, kunnes siirtyi Dynamoon vuonna 2019.

Juho Väinälä on voittanut Suomen mestaruuden Sievi FS:n paidassa kaudella 2016–17. KaDy-leirissä tuon kauden ratkaisukevät muistetaan, sillä KaDy oli erittäin lähellä ensimmäistä mestaruuttaan. Sievi Juho Väinälän johdolla kuitenkin tasoitti ottelusarjan ja vei sen nimiinsä voittamalla viidennen finaalin Ylivieskassa. Väinälä jahtaa siis toistas Suomen mestaruuttaan.

Lintulan lailla “Väiski” siirtyi KaDyyn kesällä 2019, joten playoffit KaDy-paidassa ovat herroille ensimmäiset laatuaan viime kilpakauden keskeydyttyä maaliskuussa. Myös Henri Loustelle, Ossi Kivipurolle, Eemeli Hänniselle ja Ítalo Henrique Bobille finaalit ovat pelaajauran ensimmäiset. Vakiokokoonpanoon kuuluva Heikki Korhonen joutuu jännittämään mitalin väriä armeijan harmaissa metsäleiriltä.

Näin nälkäinen KaDy-rosteri, sekoitus kokemusta ja nuoruuden paloa, matkustaa Kemiin tavoitteenaan vain yksi ja ainoa asia: toinen voitto ja Suomen mestaruus! Helpolla se ei tule irtoamaan, sen on FC Kemi näyttänyt jo tällä kaudella useaan kertaan. Solidsportin lähetyksen äärellä kotiväki voi jännätä, miten tasaisessa ja laadukkaassa finaaliparissa lopulta käy.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović kertoi Palloliiton futsalsivuille ja KaDyn nettitoimitukselle mietteitään.

Mister: mitkä asiat ratkaisivat voiton KaDylle ensimmäisessä finaaliottelussa Jyväskylässä?

– Kuten kerroin tuoreeltaan ottelun jälkeen Jyväskylässä, en ollut täysin tyytyväinen suoritukseemme ensimmäisessä finaalissa. Keskittymisemme herpaantui tärkeillä hetkillä ja tasomme vaihteli ottelun sisällä liikaa, erityisesti kahden maalin johtoasemassa. Päästimme FC Kemin kahdesti kahden maalin takaa tasoihin

– Pelaajien täytyy kiinnittää huomiota tähän, koska johtoasema voi futsalissa liueta käsistä, jos keskittyminen raukeaa. Futsal on yksinkertaisesti peli, jossa kaikki voi muuttua minuuteissa tai jopa sekunneissa.

– Meillä oli kuitenkin enemmän maalipaikkoja kuin vastustajalla ja hallitsimme peliä suurelta osin, joten voitto oli lopulta ansaittu parista uinahduksesta ja virheestä huolimatta. Pelaajamme kantoivat vastuuta molemmissa päissä, hyökätessä ja puolustaessa. Myös erikoistilanteissa olimme koko ajan vaarallisia; FC Kemi oli niissä vaikeuksissa. Yksittäiset pelaajien suoritukset voivat myös olla tärkeitä, kuten näimme.

Mitkä asiat ratkaisevat voiton, kun mestaruus on katkolla viikonloppuna Kemissä?

– Tällaiset pelit ratkeavat henkisellä puolella. Pelaajien täytyy pysyä tyynenä ja noudattaa pelisuunnitelmaa. Heidän pitää kurinalaisiin ja fiksuihin ratkaisuihin koko 40 minuutin ajan.

– Meidän ei tarvitse kiirehtiä maalintekoon tai pokaalia kohden. Voitto ja palkinto tulevat lopussa sille joukkueelle, joka toteuttaa omaa pelisuunnitelmaansa paremmin. Joukkue, jonka pelaajat tekevät oikeita ratkaisuja tärkeillä hetkillä hyökkäys- ja puolustuspäässä, on vahvoilla.

– FC Kemi on entistäkin vaarallisempi omalla kotiareenallaan. Kenttä on kapeampi, mikä avaa enemmän mahdollisuuksia suunnanmuutoksiin, joissa FC Kemi on erittäin vaarallinen.

– Tiedän meidän olevan valmiita otteluun ja uskon meidän pystyvän toiseen voittoon Kemissä. Uskon, että juhlimme kolmatta mestaruuttamme viikonloppuna, Vujović päättää.

Kauden aiemmat kohtaamiset

15.5.2021 KaDy – FC Kemi 5–4 (3–2)
28.3.2021 FC Kemi – KaDy 1–9 (0–5)
17.10.2020 KaDy – FC Kemi 3–4 (1–4)

* * *

KaDy vs. FC Kemi kautta aikojen (Futsal-Liiga, Futsal Cup)
14 ottelua: 10 voittoa, 4 tappiota (maaliero 52–24)


Tilastot
FC Kemi

3 - 2

3'MaaliLouste Henri
29'MaaliLilja Vesa
32'MaaliPikkarainen Tuukka
43'MaaliPikkarainen Tuukka

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista
Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.