Esittely
Ottelutilastot
KaDy - FC Kemi
2020-2021 - KaDy Miehet - Miesten Futsal-Liiga
Klo 17:00 Jyväskylä, monitoimitalo
15
Tou

ENNAKKO: Finaaleissa hallitseva mestari KaDy ja runkosarjan voittaja FC Kemi


Futsal is here!

Yksi varmoista kevään merkeistä on tietysti kotimaisten futsal-liigojen finaalit, eikä niitä pelata tälläkään kertaa ilman punamustia värejä. Kaksi Suomen mestaruutta ja viidet himmeämmät mitalit 10 vuoden aikana kahminut KaDy pelaa jälleen loppuottelussa. Tällä kertaa vastustajana on runkosarjan voittaja FC Kemi, jolla aiempaa kokemusta finaaleista ei ole. Ottelupari alkaa lauantaina 15.5. ÄSSÄ-Areenalla ja ratkeaa seuraavana viikonloppuna Kemissä.

Miesten Futsal-Liiga, finaalit
la 15.5.2021
17.00, ÄSSÄ-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä
KaDy – FC Kemi

Facebook-tapahtuma

Livelähetys

Yleisöltä suljettu Palloliiton ja futsal-liigaseurojen sopimuksen mukaisesti

* * *

Futsal is here!

KaDyn pudotuspelit ovat hieman repaleisen runkosarjan jälkeen tuoneet pelkkiä voittoja. Puolivälierissä kaatui Mad Max ensin Valkeakoskella niukasti 5–6, sitten kotona ÄSSÄ-Areenalla ilman suurempia vaikeuksia maalein 5–3. KaDy oli juuri playoffien alla saanut sairastuvalta takaisin kentille Jukka ja Mikko Kytölän sekä lyhyempää vaivaa poteneen Tero Intalan. Myös Bobin tulo viimein Brasiliasta Jyväskylään sekä Eemeli Hännisen toipuminen olivat hyvin ajoitettuja: KaDy pääsi jauhamaan pudotuspelejä 10–11 kenttäpelaajalla, kun kevättalven otteluissa vaihtopelaajien määrä oli ollut kortilla.

Välierissä vastus koveni, kun ToPV saapui vieraisille ÄSSÄ-Areenalle. Dynamo onnistui kuitenkin nollaamaan vaaralliset Newton Jr:n ja Iiro Vanhan ja nappaamaan arvokkaan 2–1-kotivoiton. Torniossa KaDy teki selvää jälkeä vastustajastaan jo ensimmäisellä puoliajalla, eikä jatkoonmenijästä ollut suurempaa epäselvyyttä. Voittonumerot kirjattiin lopulta maalikarkeloiden jäljiltä 4–8 KaDyn hyväksi. KaDyn kovimpia maaliseppoja välierissä olivat Jukka Kytölä (4 maalia) ja Bob (3 maalia).

Finaalisarjassa vastaan tulee runkosarjan voittaja FC Kemi. Perämeren pohjukassa on tehty hartiavoimin töitä futsalin eteen viime vuodet, mikä on kantanut hedelmää nyt myös menestyksen muodossa. Jo viime kausi oli kemiläisille vahva, mutta koronan vuoksi keskeytetty sarja jätti FC Kemin kakkoseksi: playoffeja ei pelattu eikä Suomen mestaria ratkottu. Final Four -turnauksen pokaalin FC Kemi ehti sentään pokata helmikuussa 2020 juuri ennen koronavirusaallon rantautumista Suomeen.

FC Kemin menestyksen suurimpia tekijöitä väsymättömän taustatyön ohella ovat olleet erinomaisesti onnistuneet värväykset ulkomailta. Etenkin vuonna 2019 joukkueeseen kiinnitetyt pelaaja-valmentaja Boris Čizmar (Serbia), maalivahti Slobodan Tomić (Serbia) ja kenttäpelaaja Enderson Suárez (Venezuela) ovat osoittautuneet koviksi tekijöiksi Suomen liigassa. Päävalmentajana Čizmarin rinnalla on jatkanut liki “markkukanervamaisella” tyyneydellä joukkuettaan luotsaava Markku Kalermo.

Suárezin maanmies Henry Gutiérrez teki kovaa jälkeä runkosarjassa, mutta joutui siirtymään kotimaahansa Venezuelaan loppukaudeksi. FC Kemi ei jäänyt kauaksi aikaa harmittelemaan tätä, vaan kiinnitti Gutierrezin tilalle Uruguayn maajoukkuepelaaja Alexandre ”Xande” de los Santoksen. Lisäksi kemiläisten pelaamisesta suurta vastuuta kantavat nuorehkot maajoukkuemiehet Tuukka Pikkarainen (kapteeni) ja Vesa Lilja.

Kemin menestysresepti on ollut siis sopiva sekoitus kotimaista ja ulkomailta hankittua osaamista. Kaksi vuotta FC Kemi onkin ollut aivan miesten liigan kärkeä. Puolivälierissä FC Kemi pudotti Riemun voitoin 2–1 ja välierissä Akaa Futsalin niin ikään 2–1. Yhteistä sarjoille oli se, että FC Kemi hävisi ensimmäisen ottelunsa vieraissa, mutta kykeni voittamaan kotihallissaan kahdesti paineen alaisena.

Näin ollen KaDynkaan ei kannata mahdollista kotivoittoa lauantaina juurikaan juhlia, koska FC Kemi on kotonaan ollut viime aikoina lähes voittamaton. Vieläkin hankalammaksi KaDyn haasteen tekee, jos FC Kemi onnistuisi lauantaina ÄSSÄ-Areenalta vierasvoiton hakemaan.

KaDy on kuitenkin runkosarjan voimasuhteista huolimatta valmis heittämään kemiläisille kivikovan haasteen. Kollektiivinen puolustuspeli, prässi ja hallittu prässinpurku ovat olleet keväällä hyvissä uomissa muutamia pieniä virheitä lukuun ottamatta. Noita virheitä tulee Dynamon yhä karsia menestyäkseen finaaleissa.

Hyökkäyssuuntaan KaDy on ollut ajoittain tehoton, mutta pudotuspeleissä palaset ovat alkaneet loksahdella kohdilleen. Etenkin jälkimmäinen välierä Torniossa ToPV:ta vastaan oli KaDylta melkoista hyökkäysnäytöstä. Maalipaikkoja onnistuttiin luomaan monipuolisesti sekä erikoistilanteista että pallonhallinta- ja vastahyökkäyksistä. Voittoputken mitta on Dynamolla ToPV:n kaatamisen myötä jo kymmenen ottelua: kuusi runkosarjassa + neljä playoffeissa.

KaDyn ykkösnyrkkinä on pudotuspeleissä useimmiten nähty tuttu ja turvallinen maajoukkueviisikko Mikko Kytölä (C) – Jukka Kytölä – Tero Intala – Lassi LintulaNiila-Ville Laitinen (mv). Kolme ensinmainittua toipuivat vammoistaan kreivin aikaan juuri playoffien alla. Vaihdosta sisään on ollut heittää hyvässä vireessä olevaa Jere Intalaa, kovien pelien kokenutta soturia Juho Väinälää, vasurillaan kaukaakin tuhoja tekevää Henri Loustetta ja nyt myös brassivahvistus Bobia. Nuoremman polven Eemeli Hänninen, Heikki Korhonen, Ossi Kivipuro ja Tuomas Heikkilä (mv) ovat esiintyneet kentällä pätevästi.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović on luottavaisin mielin finaalihaasteen edessä:

Mitkä olivat avaimet välieräsarjan voittoon ToPV:ta vastaan?

– Yleensä kurinalaisesti ja nöyrästi oikeita ja välttämättömiä asioita tekevä on vahvoilla. Teimme yhdessä sovitut asiat kentällä ja se riitti kahteen voittoon. Hyökkäyspelimme oli monipuolista, puolustuspelaamisemme kurinalaista. Saimme kitkettyä tilan ja terän pois torniolaisilta.

– Yritämme kehittää joukkuetta siten, että se pelaa hyvin ja keskittyneesti molemmilla kenttäpuoliskoilla, sekä pallollisena että pallottomana. Kaksi peliämme ToPV:ta vastaan oli meiltä vahva työnäyte, mutta opimme myös lisää asioita niistä. Finaalipaikkamme oli ansaittu, mutta seuraavissa otteluissa FC Kemiä vastaan meidän pitää pystyä parantamaan entisestään.

Millaiset asiat ovat tärkeitä ja ratkaisevia finaaleissa Kemiä vastaan?

– Keskittyminen ja pelikuri ovat suuressa roolissa; samoin joukkueiden fyysisellä valmistautumisella on merkitystä. Pelissä tulee pieniä yksityiskohtia, päätöksiä ja ratkaisun paikkoja; joukkueeni täytyy olla valmiina löytämään avaimet sekä hallitessamme peliä että altavastaajana. Molempia vaiheita ottelusarjassa tulee varmasti.

– Kokemus on myös valttia ratkaisupeleissä. Molemmilla joukkueilla on riveissään kokemusta ja onnistumisia kovissa peleissä, sekä yksilöinä että joukkueena.

– Luultavasti unohdin jotain, mutta jätän sen asiantuntijoille.

Millainen vastustaja FC Kemi on?

– Kemillä on laadukkaita pelaajia. Joukkueen selkärankana toimii Boris Čizmar (puolustus) ja Enderson Suárez (hyökkäys). Muu rakentuu ympärille. Arvostan myös Kemin muita pelaajia, jotka ovat erittäin hyviä, mutta nyt puhun joukkuepelaamisen selkärangasta. Xande korvaa heidän ykkösviisikossaan nyt pelikiellossa olevan Čizmarin.

– Näimme, että FC Kemi oli ilman Suárezia vaikeuksissa Riemua vastaan, mutta he selvittivät haasteen. Riemun ja Akaan olisi pitänyt pelata rohkeammin ja keskittyä paremmin pelien ratkaisuhetkillä; FC Kemi osoitti vahvuutensa nousemalla voittoihin molempia vastustajiaan vastaan.

– Mestaruuden voittaminen ei ole sprintti, vaan pitkän matkan juoksu, joka sisältää kiihdytyksiä. Vahvassa ja kurinalaisessa joukkueessa pelaajat ovat tietoisia rooleistaan ja tekevät välttämättömät asiat huolellisesti ja oikein. Molemmilla joukkueilla on myös “tähtiä”, mutta joukkuepelaaminen ratkaisee lopulta.

KaDy tarvitsee mestaruuteen kaksi voittoa, mikä tarkoittaa vähintään yhtä, mahdollisesti kahta voittoa myös vieraissa Kemissä. Kuinka vahvan kotijoukkueen kotitaika voidaan murtaa?

– Keskittymisemme on nyt ensimmäisessä kotipelissä: kuinka pelaamme laadukkaasti ja pystymme voittamaan kotona. Keskitymme vieraspeleihin Kemissä myöhemmin.

– Olemme kehittäneet uudistuneen joukkueen pelaamista nyt 10 kuukauden ajan, ja pysymme uskollisina periaatteillemme ja arvoillemme. Uskon, että tulemme näyttämään finaaleissa parastamme ja lopputulos on meille hyvä.

– FC Kemi on ansainnut paikkansa finaaleissa ja parrasvaloissa. Mukana ovat Suomen kaksi parasta joukkuetta tällä hetkellä; kannattajat ja lajin ystävät saavat nauttia hienosta kauden huipennuksesta, Vujović päättää epistolansa.

Monnarilla ja Kemin Tervahallissa nähdään varmasti laadukas ja jännittävä finaalisarja, jossa kaikki on mahdollista. Futsal is here!

Toinen finaaliottelu

la 22.5.2021
16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu

su 23.5. klo 16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Mikäli voitot ovat lauantain ottelun jälkeen tasan 1–1, ratkaiseva kolmas finaali pelataan sunnuntaina 23.5. FC Kemin kotiareenalla klo 16.00.

* * *

Kauden aiemmat kohtaamiset

28.3.2021 FC Kemi – KaDy 1–9 (0–5)
17.10.2020 KaDy – FC Kemi 3–4 (1–4)

* * *

KaDy vs. FC Kemi kautta aikojen (Futsal-Liiga, Futsal Cup)
13 ottelua: 9 voittoa, 4 tappiota (maaliero 47–20)


RAPORTTI: KaDy nappasi ensimmäisen kiinnityksen pokaaliin huikean taiston jälkeen


Dynamo voitti ensimmäisessä miesten futsal-liigan finaalissa Jyväskylässä FC Kemin 5–4 (3–2)!

Brasilialaisvahvistus Ítalo “Bob” Henrique laukoi toisella puoliajalla molemmat KaDyn tärkeät maalit. Finaalisarja jatkuu lauantaina 22.5. Kemissä ja tarvittaessa sunnuntaina 23.5. Kemissä. Mestaruuteen tarvitaan tänä vuonna covid-muutosten vuoksi vain kaksi voittoa.

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021
1. finaali

la 15.5.2021

ÄSSÄ-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä
KaDy – FC Kemi 5–4 (3–2)

(paras kolmesta, voitot 1–0)

Maalit:
KaDy:
Tero Intala, Lassi Lintula, Jere Intala, Ítalo "Bob" Henrique 2
FC Kemi: Alexandre "Xande" de los Santos, Tuukka Pikkarainen, Enderson Suárez, Taneli Kohonen


Tero Intala (1+1) aloitti ottelussa maalien teon. (Kuva Ville Koskiniemi)

Miesten Futsal-Liigan finaalien ensimmäisessä osaottelussa Jyväskylässä hallitseva Suomen mestari Kampuksen Dynamo selätti FC Kemin 5–4 (3–2). Runkosarjan ykkönen FC Kemi tuli kahdesti kahden maalin takaa tasoihin (2–2 ja 4–4), mutta Ítalo “Bob” Henriquen 36. minuutilla laukoma 5–4-maali jäi ottelun voittomaaliksi, eivätkä kemiläiset päässeet takaa-ajossaan tolppaa lähemmäs.


Bob (2+0) ja Lassi Lintula (1+0) iloitsevat maalista. (Kuva Ville Koskiniemi)

Sarja jatkuu Kemin Tervahallissa ensi viikonloppuna. Toinen osaottelu pelataan lauantaina 22.5., ja jos FC Kemi onnistuu tasoittamaan otteluvoitot, ratkaistaan mestaruus sunnuntaina 23.5. kolmannessa finaaliottelussa Kemissä.


Jukka Kytölä (0+2) ja Enderson Suárez olivat ottelussa kova taistelupari. (Kuva Ville Koskiniemi)

Ensimmäisellä puoliajalla FC Kemi ei prässännyt kovin aktiivisesti, joten KaDy onnistui painamaan pelin useasti FC Kemin päätyyn. Maalit olivat kuitenkin tiukassa. Ensimmäisenä osui ajassa 6:02 Tero Intala, joka hyvän pallonhallinnan jälkeen haastoi keskelle FC Kemin Taneli Kohosta ja laukoi tarkan kudin oikeaan alakulmaan. Kaksi minuuttia myöhemmin (8:13) Lassi Lintula laukoi kaukaa vasempaan alakulmaan Mikko Kytölän kulmapotkupassista. FC Kemin maalivahti Slobodan Tomić oli yllätetty kahdesti.

Kahden maalin johto oli kaikkea muuta kuin turvallinen. Jo 12. minuutilla KaDyn puolustusnelikko rakoili pahemman kerran, ja FC Kemin uusi uruguaylais-brasilialainen vahvistus Xande pääsi namuttelemaan pallon keskisektorilta verkkoon Vesa Liljan takaviistoon tarjoileman seinäsyötön avulla.

Vain minuuttia myöhemmin Tero Intala rikkoi Kemin pelaajaa keltaisen kortin arvoisesti 10 metrin paikkeilla. FC Kemin kapteeni Tuukka Pikkarainen laukoi playoffien 10. maalinsa voimalla sisään Niila-Ville Laitisen längistä. Peli oli yhtäkkiä 2–2 ja KaDyn kahden maalin johto sulanut.


Intalan veljekset kihauttivat kauniit maalin mieheen. (Kuva Iiro Väänänen)

Ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla KaDy kuitenkin iski vielä kolmannen maalinsa. Laitinen nousi hetkeksi Kemin kenttäpuoliskolle ylivoimapeliin, jota KaDy pyöritti hetken kärsivällisesti, kunnes Mikko Kytölän laitasyöttö vapautti kulmasta Tero Intalan. Intala ohitti Xanden ja tarjoili takaviistoon pikkuveli Jere Intalalle, joka sijoitti pallon lähes tyhjään maaliin juuri Kemin puolustusneliön keskeltä. Tärkeän “pukukoppimaalin” myötä Dynamo pääsi tauolle 3–2-johdossa.

Toisen puoliajan alkukin oli Dynamolle suotuisa. Jukka Kytölä vapautti pystysyötöllä Bobin, joka laittoi Xanden “maistamaan omaa lääkettään”. Harhautettuaan rangaistusalueen rajalla sekä Xanden ja Tomićin ulos tilanteesta Bob chippasi pallon takakulmaan viileästi ja KaDy oli jälleen kahden maalin etumatkalla.

Xande näytti kuitenkin taitojansa toisella puoliajalla. Jo ajassa 22:28 Kemin kavennus näki päivänvalon, kun KaDyn puolustusnelikko sahattiin toistamiseen rikki. Vesa Lilja passasi Xandelle, joka vapautti yhden kosketuksen diagonaalisyötöllä Enderson Suárezin viimeistelemään rangaistusalueelta ohi Nippe Laitisen.


Lassi Lintula tykittää. (Kuva Ville Koskiniemi)

KaDy jatkoi maalin johdossa lähes 10 minuuttia, mutta pallollinen peli oli hermostuneempaa. Tolppaa lähemmäs ei KaDy päässyt tässä vaiheessa Kemin maalia, vaikka etenkin Lintula, Tero Intala ja Bob laukoivat ahneesti Kytölän veljesten orkestroidessa peliä takalinjoilta ja erikoistilanteen antajina.

32. minuutilla FC Kemi kuroi eron tasoihin toistamiseen. Xande tarjoili erikoistilanteen jälkimainingeissa mainion, kovan poikittaissyötön, jonka maajoukkuenuorukainen Taneli Kohonen liukui ahneesti sisään takatolpalta. Laitinen ja pohjapelaaja Jukka Kytölä eivät saaneet aivan syöttöä katki eivätkä Kohosen oikea-aikaista liukua estettyä.

35 minuutin kohdalla Bob väläytti viimeistelytaitojaan uudelleen. Mikko Kytölä katkaisi FC Kemin pelinavauksen puskulla, joka tavoitti Bobin. Brasilialainen haastoi aktiivisesti Kemin puolustusta ja täräytti ruoskamaisen laukauksen vasemman tolpan juureen. KaDy oli jälleen maalin johdossa.


Bob antaa hurjan laukauksensa viuhua, FC Kemin Xande on myöhässä. (Kuva Ville Koskiniemi)

FC Kemi haki tasoitusta odotetusti lentävällä maalivahdilla (Suárez), mutta osui vaarallisimmillaan vain tolppaan. KaDyn alivoimapeli oli kuosissaan pitäen kemiläiset parhailta sektoreilta poissa. Sen sijaan KaDyn pallollinen peli suli toisen puoliajan aikana harmillisesti. Etenkin loppuminuuteilla pallo poltteli jalassa eikä pallonhallintajaksoja onnistuttu luomaan. Toisaalta FC Kemi oli sitkeä ja aktiivinen vastustaja, joka haki tasoitusta kaikin keinoin loppuun saakka.


KaDyn kapteeni Mikko Kytölä (0+2) johti joukkojaan varmalla otteella läpi ottelun. (Kuva Ville Koskiniemi)

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović:

– Peli oli odotetun tiukka. Tämä oli monelle pelaajalle ensimmäinen kerta finaaleissa, mistä tuli lisäpaineita. Ensimmäinen osaottelu on aina vaikea, mutta se on sitä molemmille. Olemme yhden askelen päässä mestaruudesta, ja uskon sen tulevan ensi lauantaina seuraavassa ottelussa.

– Vastustaja on kokenut ja heidän pelaava kuusikkonsa on todella laadukas. En ole joukkueeni suoritukseen täysin tyytyväinen, mutta tässä vaiheessa vain voitto ratkaisee. Analysoimme pelin tarkkaan ja parannamme viikon päästä Kemissä.

FC Kemin päävalmentaja Markku Kalermo:

– Tämä oli playoff-tasoinen, finaalien arvoinen ottelu, kovaa taistelua voitosta.Omaan joukkueeseeni olen siltä osin pettynyt, että päästimme varsinkin ensimmäisellä puoliajalla pari turhan helppoa takaiskumaalia.

– Pyöritettiin pientä rotaatiota, vain viittä kenttäpelaajaa, ja otettiin ensimmäinen puoliaika ehkä turhankin varovaisesti. Tosin KaDykin pyöritti pääosin kuutta kenttäpelaajaa, Kalermo tuumasi.

– Toiseen puoliaikaan olen tyytyväinen. Aloimme prässätä, prässi onnistui, päästiin pallolle ja hallitsemaan pallollista pelaamista, joka on kuitenkin vahvuutemme. Emme olleet puolustuskannalla toisella puoliajalla.

– Kaiken kaikkiaan saimme tänään arvokkaita vinkkejä, miten lähestyä ensi viikonlopun otteluita, joissa Suomen mestaruus ratkaistaan, Kalermo päättää.

FC Kemi kierrätti kenttäpelaajiensa rotaatiossa koko ottelun viittä maajoukkuetason pelaajaa: Enderson Suárez (Venezuela), Xande (Uruguay), Tuukka Pikkarainen, Vesa Lilja ja Taneli Kohonen. Maalivahtina oli itseoikeutetusti Serbian maajoukkueen portteja kolkutellut Slobodan Tomić. Serbialainen pelaaja-valmentaja Boris Čizmar on pelikiellossa kaksi ensimmäistä finaaliottelua saatuaan ulosajon viimeisessä välierässä Akaata vastaan.

KaDy peluutti kokeneen maalivahti Niila-Ville Laitisen lisäksi enimmäkseen maajoukkuenelikkoaan Mikko Kytölä – Jukka Kytölä – Tero Intala – Lassi Lintula sekä Bobia ja kovaan kevätvireeseen päässyttä Jere Intalaa. Myös Henri Louste ja Juho Väinälä urakoivat vaihdon mieheen. ToPV:ta vastaan välierissä pelanneet Eemeli Hänninen, Ossi Kivipuro, Heikki Korhonen ja maalivahti Tuomas Heikkilä olivat ensimmäisessä finaalissa tärkeässä varamiehen roolissa valmiina parkettikomennukseen.

* * *

Naisten Suomen mestaruuden voitti MuSaFutsal (Musan Salama), joka kellisti HIFK:n otteluvoitoin 2–0. Kotihallissaan Porissa MuSa oli lauantaina HIFK:ta parempi maalein 7–2. Mestaruus on MuSaFutsalin ensimmäinen.

* * *

Miesten Futsal-Liigan pronssiottelussa Akaa Futsal oli Torniossa ToPV:ta parempi maalein 3–5. Pronssimitalit ovat Akaalle neljännet mitalit viiden kauden sisällä (2016–2021 kaksi pronssia ja kaksi hopeaa sekä yksi keskeytetyn sarjan voitto).

Toinen finaaliottelu
la 22.5.2021 klo 16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu

su 23.5. klo 16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Lisääottelukuvia KaDyn Facebook-sivuilla.

Ei liveseurantaa


   

   

   

   
Tilastot
5 - 4
(3-2)
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Kesäkuu   »
Kategoriat