SIIRTO: Jukka Kytölä Italian mestarin Pesaron riveihin
Julkaistu: 29.08.2022 18.36

SIIRTO: Jukka Kytölä Italian mestarin Pesaron riveihin

Jukka Kytölä Italian liigan mestareiden Pesaron riveihin!

Jo vuodesta 2005 KaDyssa Suomen parketeilla valssannut Jukka Kytölä (s. 1988) lähtee kaudeksi 2022–2023 Italiaan hallitsevan kolminkertaisen mestarin Italservice Pesaron riveihin.

Pesaroa voidaan luonnehtia ikään kuin “Italian KaDyksi”, sillä se on voittanut Italian mestaruuden kolme kertaa perättäin kausilla 2018–2019, 2020–2021 ja 2021–2022. Kausi 2019–2020 keskeytettiin Italiassa maan pohjoisosista muualle Eurooppaan levinneen koronapandemian johdosta kuten Suomessakin.

Huikea uutinen Jukka Kytölän siirtymisestä Italian mestarijoukkueen leipiin ei lopulta ole kovin yllättävä kenellekään, joka on nähnyt Kytölän tositoimissa kentällä tai vilkaissut pistetilastoja. Kytölä on maajoukkueen ja aina Suomessa pelatessaan KaDyn kantavia voimia; hän loistaa kentällä pelinrakentajana, puolustajana ja aina tarvittaessa myös hyökkäyspäässä. Puolustusherhiläisen viime vuoden tehot liigassa olivat 16 + 29 = 45. Kytölä oli viime kaudella kokoonpanossa 26 kertaa KaDyn 31 ottelusta.

Kytölälle on satanut useita palkintoja hänen futsaluransa aikana. Viimeisimpänä Palloliitto valitsi hänet jälleen Futsal-Liigan parhaaksi pelaajaksi 2021. Myös urheilutoimittajien valinta vuoden parhaaksi pelaajaksi jälleen 2021 osui Kytölän kohdalle.

Suomi vs. Italia

Kytölä on uransa aikana pelannut Italiassa useampaankin otteeseen. Ensimmäistä kertaa Kytölä lähti Italiaan Tridentinaan 24-vuotiaana kaudeksi 2013­–2014 veljensä Mikko Kytölän kanssa; tuolloin sarjatasona Roveretossa kotiottelunsa pelanneella seuralla oli Serie A2. Jukka Kytölä palasi välissä kahdeksi vuodeksi Jyväskylään, saavutti kolmannen SM-hopeansa KaDyn paidassa ja sai esikoislapsensa.

Kuuluisimmat futsalveljekset Suomessa: Jukka Kytölä ja Mikko Kytölä

Kaudella 2016–2017 J. Kytölän tie vei Serie A2 -seura Milanoon, mutta hänen kautensa keskeytyi ja sopimus purettiin joulukuussa valitettavan loukkaantumisen takia. Keväämmällä Kytölä oli pelaamassa KaDya neljättä kertaa SM-hopealle. Seuraavalla kaudella 2017–18 Kytölä oli avainroolissa, kun KaDy viimein voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa.

Historiallisen mestaruushumun jälkeen perheen laukut pakattiin jälleen Italian-reissuun. Kytölä oli suuressa roolissa nostamassa seuraansa Mantovaa Serie A2:sta Serie A1:en kaudella 2018–2019 ja pelasi Mantovassa myös 2019–2020 koronan keskeyttämällä kaudella, ensimmäisenä suomalaisena Serie A:ssa. Lombardiassa riehunut covid19-pandemia keskeytti kauden maaliskuussa 2020.

Jukka Kytölä on siis ollut aitiopaikalla sekä Italian kahdella korkeimmalla sarjatasolla että Suomen miesten liigassa – maajoukkuetehtäviä unohtamatta. Hän vertailee Suomen ja Italian liigoja. Suomen liigan kehitys saa Kytölältä kiitosta, mutta toisaalta kehityskohteitakin löytyy:

– Ainakin Suomessa yleinen ammattimaisuuden taso on mennyt vuosien myötä eteenpäin, mihin isona vaikuttavana tekijänä on ollut kansainvälisten vaikutteiden rantautuminen Suomeen. Pelin organisointi on muuttunut systemaattisempaan suuntaan, mutta pelin kompleksisuuden ymmärtämisessä sekä sen muuttuviin tilanteisiin vastaamisessa riittää vielä Suomessa työsarkaa.

Kytölän näkemyksen mukaan Italian liigassa ei pelin taso puolestaan ole juuri muuttunut. Myös valmennuksen rooli on erilainen verrattuna Suomeen:

– Italian liigasta en uskaltaisi sanoa, että pelin taso olisi ainakaan suuresti muuttunut vajaan 10 vuoden aikana, mutta ylipäätään siellä pelaajien tekninen taso ja kyky toimia kentällä tilanteen vaatimusten mukaan on keskivertosuomalaispelaajaa edellä. Sikäläiset valmentajat eivät välttämättä anna niin paljon teknis-taktisia raameja brasilialaisille pelaajilleen ja “italobrasseilleen”, mutta heillä on ehkäpä Suomeen verrattuna tärkeämpi rooli joukkueen koheesion ylläpitämisessä usein kaoottisessakin seurajohtamisen ympäristössä.

Lopuksi monitaituri Kytölä pohtii tulevaa rooliaan huippuseura Italservice Pesarossa:

– Seura oli ymmärtääkseni kiinnostunut hankkimaan jo Serie A:ssa kokemusta hankkineen pelaajan, joka pystyisi operoimaan niin puolustavana laitapelaajana kuin pohjapelaajana ja näin ollen vartioimaan vastustajien vaarallisimpia aseita heidän hyökätessä. Pallollisen pelaamisen osalta odotetaan luultavimmin eräänlaista pelin moottorina toimimista: pallon liikuttamista hyvällä rytmillä ja paljon liikettä myös ilman palloa.

"Urani kovin haaste tähän mennessä"

Siirto Italiaan vasta loppukesästä tuli Kytölälle pienenä yllätyksenä, mutta luonnollisesti hän tarttuu tähänastisen uransa kovimpaan haasteeseen. Myös maajoukkeen MM-karsinnat työllistävät Kytölää tällä kaudella.

– Tarjous tuli agentiltani hieman puun takaa, sillä en enää itse ollut aktiivisesti etsimässä tai pyytämässä häntä etsimään seuraa ulkomailta tässä vaiheessa kesää. Olen tietenkin erittäin otettu Italian hallitsevan kolminkertaisen mestarin kiinnostuksesta omia peliesityksiäni kohtaan, ja tämä on luultavasti urani kovin haaste tähän mennessä – yhdessä tällä kaudella aloitettavan MM-kisapaikan metsästämisen ohella.

Pesaron tavoitteet ovat korkealla ja joukkueen toiminta kunnianhimoista. Pelaajistossa on sitten viime kauden tapahtunut joitakin muutoksia.

– Pesaron joukkueen pelaajistossa vaihtuvuus viime kauteen verrattuna on ollut noin puolet. Budjettia on ymmärtääkseni jonkin verran alennettu edellisistä "hulluista vuosista", mutta joukkue on edelleen erittäin kilpailukykyinen. Myös valmennus ja seurajohto toimivat hyvin kunnianhimoisesti, joten uskoisin tavoitteiden olevan korkealla. Toivon tietenkin itselleni ensisijaisesti hyvää terveyttä ja että pääsen sulautumaan kiinteäksi osaksi joukkuetta maajoukkuekiireistä huolimatta.

Katse viime kauteen

Myös kaudella 2021–2022 Kytölällä piti kiirettä. KaDyn matka kävi alkusyksystä futsalin mestarien liigan peleihin Latviaan ja Bosnia-Hertsegovinaan; maajoukkue puolestaan pelasi alkuvuodesta ensimmäistä kertaa Alankomaissa järjestetyissä EM-kisoissa. Kytölä kertaa kauden kansainvälisiä kohokohtia:

– Viime kauden kohokohta oli ehdottomasti maajoukkueen mukana Hollannissa pelatut EM-kisat, joissa vielä menestyimmekin kohtalaisesti kahdeksan parhaan joukkoon selviämällä. Toisaalta myös tappioton Champions League -taival KaDyn kanssa on näin jälkeenpäin muisteltavan arvoinen asia, vaikka Elite Roundille pääsy kaatuikin harmittavasti tasapeleihin Bosnia-Hertsegovinan Jablanicassa [lokakuussa 2021].

Kuva: Ville Koskiniemi

Mestarien Liigaa ja maajoukkueleirejä

Treenit Suomessa ehtivät alkaa hyvin.

– KaDyn mukana on juostu paljon, vahvistettu keskivartaloa ja palauteltu mieliin pallollisen pelaamisen peruspilareita.

Kytölä ehti kommentoida myös maajoukkueen treenejä elokuun alkupuolella järjestetyltä leiriltä:

– Maajoukkueen kanssa oltiin leirillä Tampereella: 10 treenit viiteen päivään ja paljon asioita läpikäytävänä. Oheistreenin ja ylipäätään huolellisen palautumisen merkitys on totta kai tällä tahdilla hyvin tärkeää.

Ennen Pesaron riveihin siirtymistään Kytölä ehti kuitenkin vielä KaDyn mukana Montenegroon Champions Leaguen peleihin, joista olemme uutisoineet kattavasti viime viikolla.

– Yhteinen valmistautumisjaksomme oli tällä kertaa aiempaa lyhyempi, mutta toisaalta joukkueessa jatkavat pelaajat ovat käytännössä samoja kuin viime kaudella. Treenaamiseen on totuttu, pelilliset sekä pelin ulkopuoliset asiat ovat pitkälti tuttuja, ja tälle pohjalle oli hyvä rakentaa viikkoa Montenegrossa. Menimme ansaitusti jatkoon. Menestysreseptin taustalla on joukkueen pitkä yhteinen historia, Kytölä pohtii.

Kuva: Srdjan Boljevic, Montenegro

Pesaro boikotoi Mestarien Liigaa

Futsalin Mestarien Liigan seuraavasta vaiheesta puhuttaessa on mukana ripaus historian ja arpaonnettaren järjestämää ironiaa: yksi KaDyn vastustajista Liettuassa pelattavalla Main Roundilla on Italian hopeamitalisti, kivenkova Città di Eboli.

Mutta miksi Eboli eikä Pesaro? Italia ei kuitenkaan aivan lukeudu niihin UEFAn top 4 -jäsenmaihin, jotka saavat kansallisen mestarin kaveriksi toisen edustajan Mestarien liigaan (Portugali, Espanja, Kazakstan, Venäjän tilalla Kroatia). Italian hopeamitalisti onkin mukana Champions Leaguessa, koska Italservice Pesaron puheenjohtaja veti pikaistuksissaan joukkuensa kilpailusta pois! Syynä tähän boikottiin on mediatietojen mukaan se, että Italian jalkapalloliitto kiristi ulkomaalaiskiintiöitä koskevia sääntöjä futsalin pääsarjassa. Onni, ettei Jukka Kytölä ole pelaamassa KaDya vastaan tämän vuoden Mestarien Liigassa – ja toivottavasti ei koskaan!

KaDy kuin toinen perhe

– KaDy on ollut itselleni jo yli 15 vuoden ajan kuin toinen perhe – ja tulee sitä olemaan jatkossakin riippumatta omista ulkomaan seikkailuistani. Pukukoppiviihtyvyys muiden pelaajien kanssa on ollut erinomaista, Mister Vasko ja kaikki muut taustalla olleet valmentajat ovat antaneet itselleni paljon viime vuosina, Kytölä kertoo.

KaDy saa myös kiitosta ammattimaisista olosuhteista. Kytölä jääkin kaipaamaan KaDysta lukuisia asioita, mutta erityisesti pukukoppitarjoilut saavat kiitosta.

– Ylipäätään seura on viime vuosina pystynyt mahdollistamaan käytännössä kaikille edustuksen pelaajalle ammattimaiset harjoittelu-, peli- ja vammoista toipumisen olosuhteet, joten on vaikea sanoa vain yhtä asiaa, jota jää kaipaamaan. Jos nyt kuitenkin johonkin yritän ikäväni tiivistää, niin sanotaan sitten pukukoppitarjoilut otteluissa. Kiitos niistä, Soile ja Anu!

Lopuksi pitkän linjan futsalista kiittää ykkösperhettään urheilu-uransa mahdollistamisesta.

– Iso sydän myös varsinaiselle perheelleni! Ilman heidän tukeaan minun olisi paljon hankalampaa tavoitella isoja asioita urheilu-urallani.

KaDy onnittelee Kytölää ja toivottaa antoisaa kautta Italian Serie A:ssa!

Tarkemmin voit lukea Kytölän mittavasta pelaajaurasta täältä: https://www.kampuksendynamo.com/uutiset/44290/dynamo-saa-pitaa-jukka-kytolan-jyvaskylassa

Lue myös juttu "Jukka Kytölä vuoden futsalpelaaja" osoitteesta: https://kampuksendynamo.jopox.fi/uutiset/47084/jukka-kytola-vuoden-futsalpelaaja

Uuden seuran uutisointi aiheesta https://www.pesarocalcioa5.it/litalservice-parla-a...


Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.