Futsalin miesten EM-kisat 2022, Alankomaat:

klo 18.30 (Amsterdam) Slovenia – Suomi 1–2 (0–0) Yle TV2 ja Yle Areena

klo 18.30 (Groningen) Kazakstan – Italia 4–1 (2–1)

34:44 Juha-Matti Savolainen 0–2
37:54 Nejc Hozjan 1–2

Juha-Matti Savolainen valittiin Suomen Futsalmaajoukkueen sosiaalisessa mediassa pelin parhaaksi pelaajaksi.

Kuva Juha Tamminen

Suomen miesten futsalmaajoukkue teki sensaatiomaisen venymisen ja eteni EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon eli puolivälieriin! Viimeisessä lohko-ottelussaan Amsterdamissa Suomi raapi upean 1–2 (0–0) -voiton kolmoskorin kovasta maasta Sloveniasta. Kun Italia ei samaan aikaan Groningenissa voittanut Kazakstania, nousi Suomi lohkokakkoseksi ja jatkopaikkaan.

Ottelun tärkeys ja panos näkyivät ensimmäisellä puoliajalla hieman hermoiluna ja varman päälle pelaamisena. Molemmat joukkueet painivat erittäin fyysisesti sääntöjen rajamailla, harmaalla alueella. Maalipaikat olivat molempiin päihin erittäin kortilla; sen sijaan rikkeitä ropisi molemmille kovaan tahtiin. Kuudetta kumulatiivista rikettä ei kuitenkaan tullut kummallekaan, eikä 10 metrin rangaistuspotkutäplälle menty tässäkään ottelussa (kuten ei hämmästyttävästi koko EM-lopputurnauksessa tähän asti).

Toisella puoliajalla tiivis ja fyysinen puolustaminen jatkui, mutta joukkueet esittivät myös parempaa hyökkäyspelaamista. Suomen maalivahdiksi pelaavaan kokoonpanoon noussut Juha-Matti Savolainen torjui Slovenian kokeneen kapteenin, vuoden 2018 Ljubljanan EM-kisojen suuren sankarin Igor Osredkarin laukauksen lähietäisyydeltä. Suomen Miika Hosio pääsi kokeilemaan hyvän hyökkäyksen päätteeksi lähes tyhjään maaliin, mutta Slovenian puolustus liukui oikea-aikaisesti eteen.

Suomi iski avausmaalin kuten kahdessa aiemmassakin ottelussaan Italiaa ja Kazakstania vastaan. 33. minuutilla Iiro Vanha sai vasemman vetojalan vapaaksi ja laukoi hieman ohi oikean tolpan. Suomen ulottuva pivotpelaaja Juhana Jyrkiäinen ohjasi Vanhan ohi suuntautuneen kovan laukauksen lantiollaan Slovenian maaliin.

Slovenia otti lähes välittömästi käyttöön lentävän maalivahdin, sillä se tarvitsi vähintään tasapeliä edetäkseen jatkoon. Kun Slovenian ylivoimapeliä oli kulunut reilut kaksi minuuttia, Savolainen otti laukauksesta kopin ja laukoi pallon käsistään Slovenian tyhjän maalin oikeaan alakulmaan. Suomi oli siirtynyt 0–2-johtoon reilut viisi minuuttia ennen loppua.

Kahden maalin johtoasemassa Suomi onnistui pitämään pallonhallintaa vain ajoittain; suurin osa ottelun loppuminuuteista meni alivoimapuolustuksessa Slovenian hakiessa vimmatusti maalia. 38. minuutilla Suomen alivoimanelikko rakoili sen verran, että Italian Serie A -pelaaja Nejc Hozjan pääsi laukomaan 1–2-kavennuksen.

Viimeiset kaksi minuuttia Suomen hyvin harjoiteltu ja ohjattu alivoimapuolustus kuitenkin kesti, ja kun samaan aikaan tuli tieto Italian 4–1-tappiosta Kazakstanille, Suomen voitonjuhlat olivat valmiit. Suorituksena huippukovasta lohkosta altavastaajana tasapeli, tappio ja voitto, neljä pistettä ja jatkopaikka!

Kampuksen Dynamosta pelaavassa kokoonpanossa ovat olleet pohjapelaaja Jukka Kytölä sekä kakkosketjun Lassi Lintula ja Sergei Korsunov. KaDyn maalivahti Juha-Matti Savolainen pelasi Sloveniaa vastaan koko ottelun, mutta kahdessa ensimmäisessä EM-ottelussa pelaava maalivahti oli Antti Koivumäki.

Jere Intala on varamiehenä matkassa; loukkaantumisen johdosta EM-kisoista harmillisesti viime hetkellä pois jäänyt futsal-ikoni Mikko Kytölä on matkustanut paikan päälle tukijoukkoihin.

Myöhemmin perjantai-iltana Suomen (B2) puolivälierävastustajaksi selvisi A-lohkon voittaja eli Portugali. Hallitseva Euroopan- (2018) ja maailmanmestari (2021) Portugali selvitti oman alkulohkonsa kolmella voitolla (Serbia, Hollanti, Ukraina).

A-lohkosta toinen jatkoonpääsijä keskinäisten otteluiden maalieron turvin on Ukraina, joka saa vastaansa puolivälierässä Kazakstanin.

C-lohkossa vakuuttavaa menoa esittänyt Venäjä on varma jatkoonpääsijä; toisen jatkopaikan nappaa lauantaina Kroatia (nyt 3 p.), Slovakia (1 p.) tai Puola (1 p.)

D-lohkossa kisadebytantti Georgia (6 p.) on varmasti jatkossa. Toinen jatkaja on todennäköisimmin Espanja (4 p.), myös Azerbaidžanilla (1 p.) on vielä hiuksenhieno oljenkorsi. Kisadebytantti Bosnia-Hertsegovina (0 p.) on ulkona.

Varmistuneet puolivälieräparit:

ma 31.1. Amsterdam

18.30 tai 21.30
A1 Portugali – B2 Suomi

B1 Kazakstan – A2 Ukraina

Todennäköisimmät puolivälieräparit nykytilanteen valossa ennen viimeisiä otteluita: