Futsalin miesten EM-kisat 2022, Alankomaat:

18.30 Italia – Slovenia 2–2 (1–1) (Groningen)

21.30 Suomi – Kazakstan 2–6 (1–1) (Groningen)

Maalit:

1. pa: Miika Hosio 0–1, Biržan Orazov 1–1.

2. pa: Jani Korpela 2–1, Higuita 2–2, Arnold Knaub 2–3, Orazov 2–4, Knaub 2–5, Azat Valiullin 2–6.

Futsalin miesten EM-kisoissa oli torstaina Groningenissa Suomen lohkossa toinen ottelupäivä. Brasiliaissyntyisten huippupelaajien tähdittämä maailman kärkimaa Kazakstan oli toisella jaksolla sinivalkoisille liian taitava vastus ja kaasutteli voittoon maalein 2–6 (1–1). Suomelle tappion suuruudella ei sinänsä ole mitään merkitystä; jatkopaikka on yhä mahdollinen viimeisellä kierroksella.

Lohkon kaikki muut kolme ottelua tähän asti ovat päättyneet tasapeliin, joten viimeisellä kierroksella kaikilla neljällä joukkueella on vielä runsaasti panosta ja pelattavaa. Vahvimmilla on toki neljä pistettä kahdesta ottelusta kerännyt Kazakstan.

Ensimmäisellä puoliajalla Suomi oli hyvin mukana suurimman osan ajasta; Miika Hosio vei Suomen 1–0-johtoon onnistuneen prässin seurauksena. Seuraavat minuutit Kazakstan jahtasi tasoitusta todella intensiivisesti pommittaen Antti Koivumäen maalia. Lopulta Kazakstanin ykkösketjun liukas laituri Biržan Orazov sai maalinsuulta osuman kovaan poikittaissyöttöön tasoittaen ottelun.

Toisella puoliajalla Suomi pysyi jonkin aikaa hyvin MM-kisoissa ja viime EM-kisoissa neljänneksi sijoittuneen lohkon ennakkosuosikin tempossa. Jani Korpela vei Suomen uudelleen johtoon 24. minuutilla ja toiveet pisteistä olivat elossa. Kazakstan tasoitti kuitenkin alle minuutissa kun tähtimaalivahti Higuita nousi jälleen kerran mukaan hyökkäykseen viidentenä pelaajana ja väläytti kuuluisaa potkutekniikkaansa lähes puolesta kentästä: peli tasan 2–2.

Toisen puoliajan edetessä Kazakstan otti yhä selkeämmin pallonhallinnan ja pelin rytmin haltuunsa ja loihti monipuolisia hyökkäyksiä Suomen puoliskolle Higuitan, Orazovin ja joukkueen toisen supertähden Douglas Juniorin kautta. Hallinta palkittiin 29. minuutilla kun Arnold Knaub vei Kazakstanin ensimmäistä kertaa johtoasemaan koko EM-turnauksessa.

Kuva: UEFA Futsal

Suomi nosti tappioasemassa riskitasoa, mutta sai vain harvakseltaan kontrolloituja maalipaikkoja. Orazov ja Knaub tekivät tyylikkäistä kombinaatoista nopeaan tahtiin illan toiset osumansa mieheen ja tilanne oli 2–5.

Kolmen maalin tappioasemassa Suomi jahtasi kavennusmaaleja Jani Korpela lentävänä maalivahtina, mutta tuloksetta. 19 sekuntia ennen loppua Kazakstanin Azat Valiullin runnoi takatolpalta loppunumeroiksi 2–6.

Suomi matkustaa tiistaina Groningenista Amsterdamiin ja tarvitsee perjantain päätösottelusta Sloveniaa vastaan voiton edetäkseen jatkoon kahdeksan parhaan joukkoon. Lisäksi Italia ei saisi samaan aikaan Groningenissa voittaa Kazakstania, joka jäisi tappiolla Suomen kanssa tasapisteisiin (4 p.) ja etenisi jatkoon keskinäisen ottelun turvin.

Kampuksen Dynamosta pelaavassa kokoonpanossa olivat jälleen suuret minuutit urakoinut pohjapelaaja Jukka Kytölä sekä kakkosketjun Lassi Lintula ja Sergei Korsunov. KaDyn maalivahti Juha-Matti Savolainen oli kokoonpanossa, mutta tässäkin EM-ottelussa pelaava maalivahti oli Antti Koivumäki.

Suomen lohkon päätösottelut Kazakstan – Italia (Groningen) ja Slovenia – Suomi (Amsterdam) pelataan samanaikaisesti perjantaina 28.1. klo 18.30 Suomen aikaa.

Jatkopaikat ovat lohkossa vielä kolmen tasapelin myötä täysin auki. Suomi tarvitsee joka tapauksessa voiton Sloveniasta; tasapelillä tai tappiolla Suomi karsiutuu jatkosta. Lisäksi Italia ei saisi voittaa Kazakstania, sillä sillä tuloksella Italia olisi lohkoykkönen ja Kazakstan lohkokakkonen.