ENNAKKO: KaDy Latviaan UEFA:n futsalin Mestarien Liigaan
Julkaistu: 20.08.2021 15.45

ENNAKKO: KaDy Latviaan UEFA:n futsalin Mestarien Liigaan

KaDy matkalla Latviaan pelaamaan Mestarien Liigaa!


UEFA:n futsalin Mestarien Liiga (UEFA Futsal Champions League) pelataan 2021–22 jälleen normaalisti yhden poikkeusvuoden jälkeen. Kolmannen Suomen mestaruutensa keväällä voittanut Dynamo valmistautuu Mestarien Liigaan kolmatta kertaa.

KaDy aloittaa Mestarien Liigan taipaleensa 20.–25. elokuuta karsintakierrokselta (Preliminary Round) Latvian Salaspilsissa. Preliminary Roundin lohkojen kahdeksan voittajaa ja paras lohkokakkonen etenevät lokakuun Main Roundille, jossa ovat jo valmiina 22 sijoitettua joukkuetta sekä hallitseva mestari Sporting Lissabon.

Suoraan Main Roundille pääsevät joukkueet määräytyivät UEFA:n kerroin-rankingin (Coefficient Ranking System) mukaan. Kampuksen Dynamon rankingsijoitus 31. vie heidät Preliminary Roundille, kuten aiempina vuosina 2018 ja 2019.

KaDy haki elokuun Preliminary Roundin järjestämisoikeutta Jyväskylään, mutta hakemus ei tällä kertaa tärpännyt. Isäntämaista päätettäessä koronarajoituksilla oli suuri rooli.

Arvonta pidettiin UEFA:n päämajassa Sveitsin Nyonissa keskiviikkona 7. heinäkuuta.

KaDy arvottiin “kakkoskorista” F-lohkoon, jonka koostumus on seuraavanlainen:

  1. Araz Naxçivan (Azerbaidžan)
  2. Kampuksen Dynamo (Suomi)
  3. FK Raba Ríga (Latvia, isäntä)
  4. College Europa (Gibraltar)

F-lohkon ottelut pelataan FK Raba Rígan kotikentällä Salaspilsissa, joka sijaitsee n. 18 km kaakkoon ja sisämaahan päin Riiasta sekä n. 28 km Riian kansainväliseltä lentoasemalta.

la 21.8.2021 klo 14.00 Araz Naxçivan – College Europa

la 21.8.2021 klo 19.00 Kampuksen Dynamo – FK Raba

su 22.8.2021 klo 14.00 Kampuksen Dynamo – Araz Naxçivan

su 22.8.2021 klo 19.00 FK Raba – College Europa

ti 24.8.2021 klo 14.00 College Europa – Kampuksen Dynamo

ti 24.8.2021 klo 19.00 FK Raba – Araz Naxçivan

Otteluohjelma UEFA:n kotisivuilla

Otteluareena: Salaspils sporta nams, Salaspils, Latvia


FK Raban facebook-sivuilla on tietoa turnauksesta ja sen live-striimauksesta ainakin venäjäksi: https://www.facebook.com/FKRABA

Myös latvialaisella Latvijas Telpu futbols -futsal-sivulla on tietoa turnauksesta: https://www.facebook.com/futzalsLV/

(Voit halutessasi käyttää konekääntäjää tai Facebookin automaattista käännöstä venäjästä ja latviasta esim. suomeen tai englantiin.)


Araz ja FK Raba kovia luita, KaDy suuren haasteen äärellä


Lohko pelataan yksinkertaisena sarjana lauantain 21.8. ja tiistain 24.8. välillä.

Lohkoarvonta suosi Dynamoa matkustuksen suhteen, mutta kilpailullisesti KaDya odottaa todella kiperä pähkinä, sillä ykköskorista samaan lohkoon noussut Araz on ennakkokaavailuissa Preliminary Roundin kahden kovimman joukkueen joukossa yhdessä Serbian mestarin FON:in kanssa.

Viime vuoden typistetyssä Mestarien Liigassa Araz putosi A.E.K. Ateenan vieraana suoraan yhdessä ottelussa rangaistuspotkukilpailulla. Sitä aiemmilla kausilla Araz on ollut vähintään Main Roundilla (32 joukkuetta), jonne KaDykin ylsi 2018–19. Kaudella 2016–17 Araz eteni aina Elite Roundille saakka.

Myös Latvian mestari FK Raba Ríga on kova luu kolmoskorista ja pääsee pelaamaan kotiyleisönsä edessä. Raba on voittanut Latvian mestaruuden edelisen kerran 2005–06, joten tuoretta kokemusta Mestarien Liigasta sillä ei ole.

Gibraltarin edustaja Europa on kysymysmerkki, mutta joukkueessa saattaa luonnollisesti olla laadukkaita espanjalaispelaajia. Viime vuosina Gibraltaria on Champions Leaguessa edustanut FC Lynx, joka ei ole edennyt Main Roundille.

Kaikki kahdeksan lohkoa ja Preliminary Roundin säännöt ja kilpailumääräykset löytyvät UEFA:n kotisivuilta.

Vasko Vujovic ja Jukka Kytölä uskovat joukkueeseen

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović europelien alla:

– Mestarien Liigan Preliminary Roundilla joukkueiden fyysinen valmistautuminen turnaukseen on suuressa roolissa. Usein kolmantena ottelupäivänä panoksena on jatkopaikka, joten palautuminen otteluista on tärkeää.

– Luonnollisesti ykköskorin joukkueet ovat kaikkein kovimpia mahdollisia vastustajia. Azerbaidžanin Araz on monivuotinen menestyjä Mestarien Liigassa ja sen edeltäjässä UEFA Futsal Cupissa.

– Kuitenkin kaikki vastustajamme ovat vakavasti otettavia joukkueita. Meidän ei pidä myöskään väheksyä alempien korien joukkueita: nekin ovat omien maidensa mestareita ja ansainneet paikkansa voittamalla vastustajansa. Kunnioitamme jokaista meidän lohkoomme tulevaa vastustajaa. On suuri etuoikeus osallistua lajimme arvostetuimpaan seurajoukkuekilpailuun.

– Olen tyytyväinen heinä–elokuun valmistautumiseemme. Pelasimme viime viikolla kolme ystävyysottelua laadukkaita vastustajia vastaan (Suomen futsalmaajoukkue, Akaa Futsal, Vieska Futsal) ja analysoimme jokaisen pelimme huolella. Harjoituksemme ovat olleet korkeatasoisia, mutta totuuden tasostamme näemme tosipeleissä Latviassa. Olemme valmiita koviin peleihin, ja uskoni joukkueeseen on maksimaalinen.

– Kaksi ensimmäistä vastustajaamme ovat varmuudella laadukkaita joukkueita, jotka pelaavaat hyvää futsalia. Raba on isäntäjoukkue ja saa paikalle kannattajansa; Arazilla on erittäin paljon kokemusta kovista europeleistä. Kaksi ensimmäistä ottelupäivää ovat meille suuri haaste. Keskitymme nyt vain lauantain otteluun Rabaa vastaan, ja kun se päättyy, aloitamme keskittymisen sunnuntaihin ja Araziin. Kunnioitamme kaikkia vastustajia – omien maidensa mestareita – mutta myös itseämme. Olemme kiperä vastustaja kenelle tahansa.

Eurooppalaisten futsalasiantuntijoiden silmissä Araz on lohkon selvä suosikki, ja KaDy ja Raba kovimmat haastajat. Joko ensimmäinen ottelu on ns. kuolemanottelu?

– Kyllä: suurin osa pitää Arazia lohkon selvänä suosikkina, mutta on varomatonta aliarvioida FK Rabaa ja KaDya. Ensimmäisestä ottelustamme tulee tasainen, ja pienet yksityiskohdat ratkaisevat: paineensietokyky, rauhallisuus, kyky noudattaa pelisuunnitelmaa.

– Olemme valmistautuneet huolella, ja jos noudatamme pelisuunnitelmaamme tyynesti ja keskittyneesti 40 peliminuutin ajan jokaisessa ottelussa, tulemme olemaan erittäin vahvoilla.

KaDyn kokenut pohjapelaaja Jukka Kytölä:

– Treenimäärät ovat olleet kyllä kohdillaan europeleihin valmistautuessa. Lajitreeneissä on keskitytty paljon organisoidun hyökkäyspelin hiomiseen, erikoistilanteisiin sekä keskittymisen tärkeään taitoon. Fysiikkatreeneissä on rakennettu voimapuolta kuntoon ja tehty myös paljon huoltavaa harjoittelua.

– Kaikkia pelin osa-alueita on käyty läpi, ja harjoitusottelut antoivat arvokasta tietoa siitä, että ollaan oikealla tiellä. Toki korjattavia asioita riittää joka kerralle, mutta tähän vuodenaikaan nähden sanoisin meidän olevan hyvässä vauhdissa.

– FK Raballa on todennäköisesti muutama brassipelaaja kokoonpanossa, he hakevat paljon isokokoista pivotia (kohdepelaajaa). Odotettavissa ei välttämättä ole, että he prässäisivät tiukasti koko peliä. Ensimmäisen ottelun merkitys näyttää olevan melko suuri, sitä ei käy kiistäminen.

– Yleensä Arazin tyyppiset joukkueet panostavat europeleihin ostamalla esimerkiksi lainapelaajia vain kyseisten otteluiden ajaksi. Niinpä ei tarvitse yllättyä, jos heidän riveistään löytyy pelaajia, joiden synnyinmaa on esimerkiksi Brasilia tai Iran. Nykyään toki syntyperäisissä azereissakin riittää laadukasta pelaajamassaa.

– Varmasti kaksi kovaa haastetta, joista jälkimmäinen eli Araz on todennäköisesti vielä askelen Rabaa edellä. Mutta meidän kaikki keskittymisemme tähtää vain ja ainoastaan ensimmäiseen otteluun.

Linkki: Kansainväliseen futsaliin erikoistunut sivusto Futsalmaailma analysoi lyhyesti KaDyn vastustajia



Matkustus Latviaan: KaDy omassa kuplassaan, kannattajien seurattava viranomaisten ohjeistuksia


Vierasfanireissua suunnittelevia kannattajia neuvotaan seuraamaan viranomaisten tiedotteita sekä koronavirus- ja rokotetilanteen kehittymistä Suomessa ja Latviassa. Tällä hetkellä Latvia luokitellaan melko matalasta ilmaantuvuusluvustaan huolimatta yhä “korkean riskin maaksi”, jota koskevat Suomen viranomaisten puolelta rajoitukset.

THL:n matkustusohjesivusto

Kaikki Preliminary Roundille osallistuvat joukkueet taustahenkilöineen ovat koronavirustilanteen vuoksi turnauksen aikana täysin UEFA:n “kuplassa”.


Matkassa kova rosteri ja timantinkova taustaryhmä


KaDy tiedotti Mestarien Liigaan ja syyskuussa alkavaan miesten Futsal-Liigaan lähtevän joukkueensa heinä-elokuun aikana.

Latviaan matkaava joukkue:

Maalivahdit:

Niila-Ville Laitinen
Juha-Matti Savolainen

Kenttäpelaajat:

Mikko Kytölä (C)
Jukka Kytölä
Sergei Korsunov
Lassi Lintula
Jere Intala
Ítalo Henrique Macedo Basilio (“Bob”)
Ossi Kivipuro
Bene Filppu
Henri Louste
Heikki Korhonen

KaDyn sopimuspelaajista Tero Intala, Benno Hanslian ja Eemeli Hänninen sekä maalivahdit Tuomas Heikkilä ja Otso Honkonen jäävät pois kisakoneesta.

Valmennus:

Vasko Vujović, päävalmentaja
Jesse Kalliokoski, valmentaja
Henri Joensuu, fysiikkavalmentaja

Esa Kaihlajärvi, fysio ja huolto

Joukkueenjohto:

Anu Kangas-Happonen, Soile Juntunen, Kirsi Nummela

Media Latviassa: Markku Leppäpuisto, Lebbiz Productions

Joukkue: https://www.kampuksendynamo.com/futsal/joukkueet/8976



LIITE: Kampuksen Dynamo UEFA Futsal Champions Leaguessa 2018 ja 2019

Kaudella 2017–18 ensimmäisen Suomen mestaruutensa voittanut KaDy osallistui Mestarien Liigaan ensimmäistä kertaa kaudella 2018–19. KaDy voitti Preliminary Roundin lohkonsa Itävallassa ja eteni Main Roundille (32 joukkuetta). Main Roundilla jyväskyläläisten tie nousi pystyyn Kroatian mestari Novo Vrijeme Makarskan isännöimässä turnauksessa.

ARKISTO: KaDy vuoden 2018 Mestarien Liigassa

Vuonna 2019 nähtiin KaDyn toinen kerta Mestarien Liigassa. Preliminary Roundin arvonta ei suosinut Dynamoa, sillä vastaan tulivat Ranskan mestari Toulon Élite ja kovia venäläisvahvistuksia palkannut Viron mestari FC Viimsi. KaDy onnistui voittamaan Albanian mestari KF Tiranan, mutta kärsi tappiot lohkon voittaneelle Toulonille sekä FC Viimsille. 32 joukkueen Main Round jäi suomalaisittain haaveeksi vuonna 2019.

Linkit:

https://www.kampuksendynamo.com/uutiset/31830/dynamo-aloitti-champions-leaguen-voitolla-rautiainen-ratkaisi

https://www.kampuksendynamo.com/uutiset/31846/kadylle-murskatappio-mestarien-liigassa-ohut-oljenkorsi-lauantaille

https://www.kampuksendynamo.com/uutiset/31891/mestarien-liiga-kadylle-tallinnassa-niukka-tappio-viimsille

Vuonna 2020 ei Suomen mestaria ratkottu, koska liiga keskeytettiin. Mestarien Liigassa Suomea edusti runkosarjan ykköseksi jäänyt Akaa Futsal. Koronavirustilanteen vuoksi kokonaisten turnausten sijasta kilpailu pelattiin kerrasta poikki -menetelmällä. Akaa Futsal hävisi Tšekin mestarille Chrudimille 2–1 ja putosi jatkosta.




Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.