Maajoukkue tappiotta läpi Elite Roundin - jatkokarsinta odottaa
SeuraJulkaistu: 02.02.2020 00.00

KaDy-kolmikko Lassi Lintula, Teemu Lukkari ja Sergei Korsunov oli sekä tulessa että liekeissä, kun todellisen yllätyksen tällä viikolla tarjoillut Suomen miesten futsalmaajoukkue jatkoi Elite Round -turnauksen loppuun saakka hyvillä otteilla. Torstaina ja perjantaina otetut 2–2-tasapelipisteet huippumaita Italiaa ja Portugalia vastaan saivat jatkoa lukemin 2–4 (2–1) päättyneestä voitosta Valko-Venäjää vastaan.

2.2.2020
Futsalin MM-karsintojen Elite Round
Póvoa de Varzim, Portugal

Suomi – Valko-Venäjä 4–2 (2–1)

Maalintekijät:
Suomi: Antti Teittinen, Jarmo Junno 2, Juhana Jyrkiäinen
Valko-Venäjä: Oleg Gorbenko, Vladimir Žigalko.

KaDy-kolmikko Lassi Lintula, Teemu Lukkari ja Sergei Korsunov oli sekä tulessa että liekeissä, kun todellisen yllätyksen tällä viikolla tarjoillut Suomen miesten futsalmaajoukkue jatkoi Elite Round -turnauksen loppuun saakka hyvillä otteilla. Torstaina ja perjantaina otetut 2–2-tasapelipisteet huippumaita Italiaa ja Portugalia vastaan saivat jatkoa lukemin 2–4 (2–1) päättyneestä voitosta Valko-Venäjää vastaan. Voitto tarjosi mahdollisuudet kaikkeen, mutta ei taannut mitään: jos huippumaat olisivat pelanneet pienimaaliset tasapelit, Suomi olisi mennyt lohkoykkösenä suoraan kisoihin, isomaaliset (2–2 tai enemmän) puolestaan olisivat johtaneet Suomen jäämistä rannalle lohkokolmosena. Kumman tahansa maan voitto tarkoittaisi Suomen kakkossijaa ja jatkokarsintaa. Niin kävikin, kun Portugali laittoi Italian ahtaalle ja otti lopulta 1–4-voiton.

Valko-Venäjää vastaan Suomelta puuttui korttitilien täyttymisen vuoksi avainpelaajat Miika Hosio, Jani Korpela ja kapteeni Panu Autio. Niinpä aiempien otteluiden kaltaista kolmen ketjun prässipeliä ei pystytty pyörittämään. Avausketjuna pelasi ns. KaDy-ketju: nykydynamolaisten vitjaa vahvisti pelikiellosta vapautunut Jukka "Kajuk" Kytölä, kun Mikko-veli joutui katsomaan viimeisenkin ottelun katsomon puolelta loukkaantumisen vuoksi. Mikäli Portugali-ottelussa telottu Iiro Vanha ei olisi ollut pelikunnossa, myös "Komik" olisi heitetty parketille.

Toisena ketjuna hääri läpi turnauksen vahvasti pelannut yhdistelmä Jarmo Junno, Juhana Jyrkiäinen, Antti Teittinen ja Iiro Vanha. Myös Miikka Hurme pelasi ottelussa.

Ottelun alkuvaiheilla urheilullinen Valko-Venäjä pystyi ohittamaan Suomen prässin useita kertoja, mutta hyvät maalipaikat olivat molemmilla vähissä. Valko-Venäjä kuitenkin avasi maalihanat ensimmäisenä. Läheltä Suomen päätyä annettu korkea sivurajaluuppi löysi kapteeni Oleg Gorbenkon, joka ampui lujan matalan vedon Juha-Matti Savolaisen taakse. Suomi oli ensimmäistä kertaa turnauksen aikana takaa-ajoasemassa.

Suomen peli puri jo noin minuuttia myöhemmin, kun vanha kettu Teittinen ehti ensimmäisenä valkovenäläispuolustuksen hukkaamaan palloon ja sijoitti sen tyhjiin. Tästä eteen päin ottelu oli hyvin Suomen näpeissä. Pari minuuttia ennen taukoa Teittinen vapautti Kytölän pitkällä diagonaalipallolla juoksuun vasenta laitaa, jolloin vastapuolen vahti Aleksei Lukša tuli vastaan todella kovaotteisesti ja jyräsi "Kajukin" parketin pintaan. Maalivahtiongelmista kärsineen Valko-Venäjän onneksi tuomari näytti vain keltaista korttia, mutta rikkeet olivat täynnä. Hetkeä myöhemmin Jarmo Junno hankki vastustajalle käsivirheen, vei pallon kymmenen metrin pilkulle ja laukoi tarkasti yläkulmaan. Tätä ennen Suomen peleissä oli ammuttu kymppimetrisiä ja kutosiakin vain Suomen maalia kohti.

Toisella jaksolla Suomi pelasi vahvoin ottein, mutta ensimmäisestä jaksosta poiketen pelkästä kunniasta pelannut Valko-Venäjä onnistui varomaan rikkeitä. Nyt Suomi onnistui härkkimään Valko-Venäjän peliä samaan tapaan kuin Italian ja Portugalin rakentelua edellisissä peleissä. Erikoistilanteet olivat nytkin tärkeitä, ja sellaisesta tuli tärkeä maali, kun Teittisen kulma tavoitti Jyrkiäisen maalin edestä.

Kymmenen minuuttia ennen loppusummeria Suomi katkaisi Valko-Venäjän hyökkäyksen ja ottelun hahmoksi noussut Junno laukoi kuljetuksen päätteeksi toisen maalinsa, joka oli Suomen neljäs. Valko-Venäjän takaa-ajo viidellä kenttäpelaajalla oli laadukasta, mutta maaleja syntyi vain yksi. Liivipelaaja Anton Gusakov löysi takatolpalta Valko-Venäjän vaarallisimman Vladimir Žigalkon, joka puttasi pallon verkkoon. Kolmatta kertaa ei turnauksessa fantastisia otteita esitellyttä Juha-Matti Savolaista enää ohitettu.

Ottelu oli voitettu, ja koko futsal-Suomi jäi odottamaan illan Italia–Portugali-kohtaamisen tulosta ja tietoa siitä, merkitseekö tappioton Elite Round ykkös-, kakkos- vai kolmossijaa. Portugali meni 0–2-johtoon, mutta Italia pisti kovaa vastaan. Viimeisellä minuutilla Portugalin Ricardinho upotti kaksi maalia ja Italia kavensi vapaapotkulla: Portugali meni kisoihin ja Suomi lohkokakkosena jatkokarsintaan, jossa vastaan tulee Espanjalle tiistaina hävinnyt Serbia (vieraissa Serbiassa kiirastorstaina 9.4. ja kotona Suomessa pääsiäissunnuntaina 12.4.).

(Päivitetty 5.2.2020 Serbian karsintalohko B:n tiedoilla.)