01.04.2017 Euroopan laajuinen "Pelipallo-Gate" mullistaa mitalipelien voimasuhteet
25.7.2019 11:08 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Euroopan laajuinen "Pelipallo-Gate" mullistaa mitalipelien voimasuhteet

01.04.2017

Suomen Futsal-liiga maailmankaupan säännösten pyörteissä

Kaikkia Euroopan futsal-pelipalloja ravisteleva skandaali aiheuttaa muutoksia pääsiäisenä alkaviin mitalipeleihin. Muutoksilla voi olla radikaalejakin vaikutuksia välierä- ja finaaliparien voimasuhteisiin, arvioivat Suomen johtavat futsal-asiantuntijat.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on sitoutunut Fair Trade - ja "Sustainability Index” -säännöksiin kaikkien EU-alueeseen kuuluvien jäsenliittojensa toiminnassa. Euroopan Unionin Sustainability -asiamiehet ja -naiset ovat epäilleet vakavia rikkomuksia lähes kaikkien toimittajien futsalpallojen valmistus- ja kaupankäyntiketjussa. Kaikkien futsalpallojen "Supply Chain" EU -alueella on toistaiseksi asetettu pannaan ja tutkimuksen alaiseksi. Futsal-Liigan pallotoimittaja Joma on varmuuden vuoksi mukana kiellossa, vaikkei mitään näyttöä säännösten rikkomisesta ole.

EU:n Urheiluvälinedirektiiviseurannan pääsihteeri unkarilainen Puhélisz Zontás valottaa asiaa:

Meidän tulee varmuuden vuoksi kieltää futsalpallojen käyttö kaikissa EU-maiden kilpasarjojen virallisissa peleissä, kunnes tilanne on tutkittu ja selvä. Rapakon takaa tulee nyt niin kovia ukaaseja. Kansalliset liigat voivat sopia itse ratkaisut siihen, miten edetään.

Suomen Futsal-liigan puolesta erityisasiantuntijat Pertti Tatsila ja Vilppu Jyrkilä:

– Vahinko on tapahtunut ja sonta on jo lahkeessa. Olemme käyneet läpi eri vaihtoehtoja Palloliiton ja seurojen kanssa ja päättäneet, että liigan pudotuspelit pelataan loppuun kolmoskoon futispalloilla. Pakko pelata liiga läpi aikataulussaan ennen kesälomia – jotenkin.

Vastuulliseen tuotantoon ja kaupankäyntiin vakavasti sitoutunut pallontoimittaja Joma on skandaalissa vasta epäiltynä ja vakuuttaa olevansa kaikin puolin puhtailla papereilla liikkeessä. Valmistajan pääedustaja Jorma ”Joma” Teittinen-Torvinen vakuuttaa, että Joman kolmoskoon Fair Play -jalkapallot ovat paras väliaikaisratkaisu vallitsevaan tilanteeseen.

aprilli-pol.jpg

Kuvassa: katalaanivelho Pol Viada käskytti pikkujalkapalloa jo tottuneesti muutaman treenikerran jälkeen. KaDyn suomalaispelaajat toipuvat vielä soccer-pallon käyttöönoton tuomasta ahdistuksesta.

KaDyn minianalyysi ”Pelipallo-gatesta”

Tilanne on sanoisinko absurdi; bisnes haittaa taas urheilua. Kapitalistille ei kevät koita! Mutta jälleen onneksi tilanne on kaikille sama – paitsi liigamme serbeille ja albaaneille, jotka ovat pelanneet näillä palloilla aamusta iltaan koko junioriuransa Balkanin niemimaan turuilla, toreilla ja halleissa, puntaroi päävalmentaja Mikko Kytölä.

– "Bouncen" johdosta jalkapohjaa aktiivisesti käyttävät joukkueet kärsivät säännöstä tuntuvasti, ennustaa "Komik" mainitsematta kuitenkaan seuroja ja nimiä.

KaDyn joukkueenjohto ei ole jäänyt tuleen makaamaan. Yhteistyökumppanimme Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitos ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ovat suurnopeuskameroilla kuvanneet uuden pallon potkuja treeneissä. "Knuckleshotiksi" ja "Ricardinhon laskevaksi lehdeksi" nimetyt uutuuspotkut ovat alkaneet jo lähteä punamustilta sangen lupaavasti.

Pikainen googletusistunto Jugoslavian jalkapalloliiton viimeksi vuonna 1999 päivitetyillä verkkosivuilla johtaa tiedon lähteille. Välieräjoukkueiden serbi- ja albaanitaustaiset pelaajat ovat kellottaneet jo ennen Suomeen muuttoaan seuraavia lukemia kotimaissaan:


Stanković, LeiF: 188,0 km/h
Milojević, LeiF: 241,2 km/h

Erceg, SiFu: 189,4 km/h

Istrefi, SoVo: 197,7 km/h
Voca, SoVo: 183,3 km/h
Gela, SoVo: 181,9 km/h
Seferi, SoVo: 180,7 km/h

LaPo-Mico-Martic-Dusan-Matic.jpg

Kuva: Lapuan Ponnistus

Dynamolla ei ainoana välieräjoukkueena ole balkanilaistaustaisia lainkaan rosterissaan, mikä huolestuttaa punamustan puolesta jännäävää maajoukkueen balkanilaista valmentajakaksikkoa Mićo Martić (oik.) – Dule Matić (vas.).

Martić huomauttaa kuitenkin useimmilla katalaaneilla olevan geeneissään erityinen latentti ominaisuus, joka sallii kolmoskoon futispallon erityisen ”painavan” käsittelyn jalkaterän rintaosalla. Näin ollen KaDyn katalaanikaksikon panos voi nousta semifinaalisarjassa ratkaisevaan osaan Leijonan serbien ”erikoisvoimaa” vastaan.

Yleisölle huomioitavaa

Kolmoskoon futispallo kimpoaa huomattavalla nopeudella katsomoon. Peleissä yleisöltä pyydetään erityistä tarkkaavaisuutta sekä jatkuvaa valmiutta nostamaan kädet kasvojen eteen. Ainakin Monnarilla, jossa katsomot ovat kentän tasalla, tätä harjoitellaan 90 minuuttia ennen kotipelejä. Paikalle kannattaa saapua ajoissa. Kenenkään turvallisuutta ei vaaranneta tämän äkillisen muutoksen takia. Yleisö harjoittelee myös yhdistämään rytmikäs "Dynamo!"-huuto jokaiseen suojausliikkeeseen.

”DYNAMO!” Voitokkaita välieriä kohti!


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Marraskuu   »
Kategoriat