06.03.2016 ENNAKKO: Kauden toinen derby täyttää Monnarin
19.6.2019 15:15 Uutiset / Jaoston pääsivusto

ENNAKKO: Kauden toinen derby täyttää Monnarin

06.03.2016

Futsal-Liiga
ma 7.3. klo 18:30
Jyväskylän Monitoimitalo

Ennakkoliput: ZUPTicket


Monnarin maanantai-illassa on tarjolla todellista herkkua paitsi futsalin myös urheilukulttuurin ystäville, kun KaDy iskee yhteen paikallisvihollisensa Liikunnan Riemun kanssa. Pudotuspelipaikkansa ajoissa varmistanut Dynamo kamppailee lähinnä kunniasta ja itsetunnosta, sillä Riemu ryösti marraskuun derbyssä sarjapisteet traumatisoivalla viimeisen sekunnin voittomaalilla. Tuossa ottelussa syntyi jälleen kerran Liigan yleisöennätys (824), joka näyttää paukkuvan maanantainakin; pelkkiä ennakkolippuja on mennyt kaupaksi jo 850 kappaletta. Kotijoukkue Riemu onkin markkinoinut ottelua osuvasti teemalla #tonnitäyteen.

kady-logo300px.pngRiemu_logo_169px.png

Ennakkoasetelmat

Jyväskylän ”derbystä” on kehkeytynyt kahdessa ja puolessa vuodessa merkittävä ja omalaatuinen paikallinen urheilutapahtuma, jolle soisi entistä enemmän kansallistakin huomiota. Ilmiö nousi futsalkansan huulille Riemun debyyttikaudella 2013–2014, jolloin katsomot alkoivat täyttyä paitsi KaDyn kasvavasta kannattajakunnasta myös Riemun äänekkäästä huutosakista. Molemmat leirit ovat kasvaneet kiitettävästi reilussa kahdessa vuodessa, joiden aikana virallisia derbyjä on kertynyt jo yhdeksän kappaletta (5 runkosarjassa, 1 Cupissa ja 3 viime kevään pudotuspeleissä). Dynamo on ollut jonkin verran niskan päällä (6 voittoa), mutta Riemu on lyönyt kapuloita rattaisiin kolmella voitolla, joista pari ovat olleet varsin katkeria puna-mustassa historiankirjoituksessa.

Kotijoukkueena maanantain ”Derby vol. 10:ssä” on Riemu (sarjasijoitus 11.), jolla on myös suuremmat paineet ja tarpeet lisäpisteille liigan runkosarjan kääntyessä kohti loppuaan. Muutamasta valopilkusta (derbyvoitto, Cup-hopea, Ville Vähäkoitin maajoukkuekutsu) huolimatta liikuntalaiset ovat ajautuneet kevättalvella putoamiskurimukseen. KaDy (sarjassa 5.) on pudotuspelipaikkansa jo rutiinilla kuitannut, mutta kotietuun yltäminen vaatisi jo melkoisesti apuja muiltakin paikkakunnilta. Siinä suhteessa kuluva kausi on ollut Dynamo-leirissä lievä pettymys, joskin pudotuspelien menestys keväämmällä tulee lopulta olemaan ainoa mittari ja viimeinen tuomio.

Jos ei KaDy ole aivan Riemun lailla akuutissa lisäpisteiden tarpeessa, kunnian palauttaminen lienee jokaisella mielessä maanantain sähköiseen mittelöön lähdettäessä: toista perättäistä derbyä kun nyt ei vaan saa hävitä. Kuten monesti ennenkin, KaDy lähtee paikallisvääntöön lievänä ennakkosuosikkina, mutta Riemu on usein venynyt parhaimpaansa juuri derbyissä. Ottelun pysyessä pitkään tasaisena hermokontrolli, keskittyminen ja yleisön paineiden kestäminen noussevat keskivertoa runkosarjaottelua suurempaan rooliin.

Kelhälä: fyysinen kamppailu luvassa

Joukkueen päävalmentaja Tero ”Q” Kelhälä oli tyytyväinen pelaajiston tilanteeseen viimeistelyharjoitusten jälkeen sunnuntaina.

Sadeg Akhawanin lisäksi Jussi Kaihlajärvi on kuumeisena estynyt pelaamasta. Siitä huolimatta saamme otteluun täyden kokoonpanon, punamustien luotsi sanaili tyytyväisenä.

Riemu tahtoo ottelusta varmasti voittoa jo sarjasijoituksensakin takia mutta sen enempää Kelhälä ei aio vastustajan pelitaktisia asioita ennakoida.

En lähde sen tarkemmin ennustamaan Riemun taktiikkaa otteluun. Molemmat joukkueet varmasti tahtovat voittaa juuri tämän ottelun. Kevään pudotuspelejä ajatellen pääsemme otteluun Riemua vapautuneemmista lähtökohdista, sillä olemme joka tapauksessa joko runkosarjan viides tai kuudes [toim. huom.: nelossijakin on yhä vain neljän pisteen päässä eli saavutettavissa]. Jotta voittaisimme ottelun meidän pitää olla hereillä alusta alkaen ja reagoida nopeasti tilanteisiin.

Kelhälä odottaa myös jälleen kovaa kohtaamista edellisten derbyjen tapaan.

Ottelusta on varmasti tulossa pudotuspelityylinen, fyysinen kamppailu, jossa kummankin joukkueen pelaajat antavat ”110 prosenttia” kentällä. Odotan täyttä tupaa Monnarille ja hyvää tunnelmaa. Tuskin tämäkään derby jättää ketään kylmäksi.

Jukka Kytölä: luottoa täynnä

Joukkueen kapteeni ja pelaaja-valmentaja Jukka Kytölä kärvisteli viime viikolla flunssan kourissa mutta nyt pöpö on jo taltutettu.

Pelikunnossa tällä hetkellä, Kytölä kommentoi varmana derbypäivän aattona.

KaDyn pistekuningas rouhi aiemmin viime viikolla myös Ruotsissa kahdessa maaottelussa, joista jälkimmäinen päättyi hieman yllättäen länsinaapurien voittoon viime vuosina pohjoismaista futsalia hallinneesta Suomesta.

Tasoerot on pienet ja opittiin taas jotain uutta. Kansainväliset pelit voi nykyään kääntyä pieniin juttuihin, ”Kajuk” tiivistää.

Derbystä Kytölä kaavailee jälleen tapahtumarikasta edellisten kohtaamisten tapaan eikä sarjan hännille valunutta vastustajaa kannata aliarvioida.

Riemu on yksi liigan juoksuvoimaisimmista joukkueista, jos sille päälle sattuu. Ja aina meitä vastaan näyttää sattuvan, mies naurahtaa.

Edellisessä derbyssä "Kajukin" ruuti oli kuivaa mutta maalipuiden väliin miehen pyssy ei osunut.

Psykologiksi Jyväskylässä opiskellut KaDy-kippari arvioi vastustajaansa mentaalitasolle virittäytyen.

Riemu pelaa hurmoksella. Jos joukkue pääsee hyvään fiilikseen niin mitä tahansa voi tapahtua. Riemu ei ole ollut tällä kaudella kovin tasainen joukkue mutta yksittäisiin otteluihin saattaa syttyä todella hyvin mukaan kuten cup-menestys ja derby-ottelu osoitti. Riemu on selkeästi tunne- ja vauhtijoukkue.

Ketään yksittäistä pelaajaa Kytölä ei suostu Riemusta nimeämään erikoistarkkailua vaativaksi.

Vähäkoitti sai maajoukkuekutsun ja miehellä onkin pelikäsitys erittäin hyvä. Mutta kenellekään pelaajalle ei päällystakkia ryhdytä sovittelemaan, Kytölä paalutti.

Lääkkeet Riemun kaatoon olivat selvät sunnuntaisten viimeistelyharjoitusten jälkeen.

Oman alueen tiukka varjelu on avainasemassa, Riemu iskee tiukasti vastahyökkäyksillä, Kytölä päättää.

Seuraa tätä

Pienen flunssa-aallon johdosta derby-ottelun kokoonpano elänee aivan pelin kynnykselle saakka. Tästä huolimatta maajoukkuemiesten edesottamukset lienevät kentällä jälleen avainasemassa. Kytölä on paukuttanut messevät tehot 11+12 eikä Arash Muridiyazd ole jäänyt pekkaa pahemmaksi sarakkeellaan 8+14. Nyt kuitenkin tehoja odotetaan muultakin pelaajistolta. KaDyn nettitoimitus tippaakin voimakkaasti rouhijamaisen pivotin roolia yhä kärkkäämmin ottaneen Juho Rinteen iskevän riemulaisten henkiseen selkärankaan maalinedustalla. Rinteen selkeästi kevään edetessä noussut itseluottamus pelaamisessa saattaa aiheuttaa ennennäkemätöntä härdelliä "boksin" sisällä.

Juho "LoPSi" Rinne ja Sami Myllymäki.

Jesse Kalliokoski iski edellisessä derbyssä osuman ja otteluissa suurella sydämellä mukana elävä mies syttynee jälleen kuumaan peliin.

Kenttäpelaajien poissaolojen johdosta KaDylla saattaa olla jälleen peräti kolme maalivahtia rosterissaan. Sitkeistä vaivoista kärsinyt Jesús Cabello Torras lienee kuitenkin enemmän haistelemassa "suuren urheilujuhlan" tunnelmia kuin tositoimissa kentällä, sillä Dynamolla on terveinäkin ujuttaa askiin jälleen liigan eliittiin kuuluva maalivahtikaksikko. Juha-Matti Savolainen laittoi edellisessä kohtaamisessa kaksi palloa riemulaisten reppuun – naulasipa hän Skövdessä ensimmäisen maaotteluosumansakin – mutta viime aikoina jopa enemmän vastuuta KaDyssa on saanut loistovireinen Niila-Ville Laitinen. Näin ollen valmentaja Tero Kelhälällä on edessään "miellyttävä" ongelma valitessaan aloittavaa maalivahtia kahdesta rautaisesta vaihtoehdosta. Myös Riemun kapteeni Sami Myllymäki on vaikea ohitettava ja luukullaan paljon vartijana.

Maanantaina siis puna-mustaa päälle ja kaikki Dynamo-fanit täyttämään Monnarin lehterit! Paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä liigan yleisöennätys on ennakkomyynnin perusteella menossa jälleen rikki ja Monnari natisee liitoksistaan.


Aiemmat kohtaamiset (Liiga, pudotuspelit ja Cup)

KaDy:n saldo: 6 voittoa, 3 tappiota, maaliero 43–31


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Syyskuu   »
Kategoriat