23.04.2015 FINAALIEN ennakkopaketti mediaa ja suurta yleisöä varten
19.6.2019 13:26 Uutiset / Jaoston pääsivusto

FINAALIEN ennakkopaketti mediaa ja suurta yleisöä varten

23.04.2015

kady-logo300px.png sifu.png

Kotimainen futsal-kausi huipentuu miesten Futsal-Liigan pudotuspeleihin. Jännittävät puolivälieräsarjat pelattiin pääsiäisen seutuvilla; välierät saatiin päätökseen lauantaina 19. huhtikuuta.

Finaaliin tiensä selvittivät suoraan kolmessa välierässä espoolaisen GFT:n pudottanut Sievi Futsal sekä jyväskyläläinen Kampuksen Dynamo (KaDy), joka kukisti viisi perättäistä Suomen mestaruutta voittaneen Ilves FS:n Tampereelta otteluvoitoin 3–1.

Futsal saa tänä keväänä kokonaan uuden Suomen mestarin, sillä molemmat finalistit ovat aiemmin yltäneet vain himmeämmille mitaleille.


Milloin pelataan ja missä?

Mestariksi pääsee kolmella voitolla ja finaalisarja pelataan seuraavasti:


la 25.4. Sievi – KaDy 16:00

su 26.4. KaDy – Sievi 17:00 (mahd. YLE TV2)

ke 29.4. Sievi – KaDy 19:00

+ tarvittaessa:

la 2.5. KaDy – Sievi 15:00 (YLE TV2)

su 3.5. Sievi – KaDy 16:00 (televisiointi ja kellonajan muutos yhä mahdollinen?)

Sievi Futsal pelaa kotiottelunsa Sievin monitoimihallissa (joka ei riittäne TV-lähetyksen vaatimuksiin).

KaDy pelaa kotiottelunsa Jyväskylän monitoimitalolla.

Katsaus kuluneeseen kauteen 2014–15

Futsal-Liigan runkosarjan ykkönen ja kakkonen raivasivat tiensä finaaliin. Ensimmäisen kerran Sievi ja KaDy kohtasivat lokakuussa kauden avausottelussa, jonka paremmin kauteen valmistautunut KaDy vei kotonaan luvuin 6–3. Dynamo olikin syyskierroksella voittamaton, mutta osat vaihtuivat vuodenvaihteessa. Tammikuussa SiFu kuittasi KaDylta pisteet kotonaan täpärällä mutta ansaitulla 7–6-voitolla, eikä sen jälkeen hävinnyt runkosarjassa otteluakaan. Sen sijaan Cupin puolella sekä Sievi että KaDy kompastuivat Cup-mestaruuteen kaasutelleen Ilveksen vastustajana.

Salibandyliigasta tuttuun tapaan puolivälierävastustajat eivät määräytyneet suoraan sarjataulukosta, vaan kärkijoukkueet saivat suorittaa valinnan. Sievi pelasi jälkikäteen katsottuna "upporikasta ja rutiköyhää" valitessaan paikallisvastustajansa Oulun Tervarit. Sievi selvitti kyllä ensimmäisen osaottelun kotonaan puhtaasti, mutta sen jälkeen aiempinakin vuosina Sieviä kurittanut Tervarit laittoi sarjavoittajan todella tiukoille. Oulussa Sievi hävisi 4–3 jatkoajalla, mutta onnistui kuittaamaan notkahduksen 4–3-kotivoitolla ratkaisevassa ottelussa.Välierässä maajoukkuekapteeni Panu Aution (GFT) orkestroimasta, espoolaisesta Golden Futsal Teamista ei ollut sieviläisille vastusta: SiFu jatkoon puhtaasti voitoin 3–0.

KaDy taipui keväällä runkosarjassa neljä kertaa ja menetti lopulta runkosarjan piikkipaikan täydellisen kevään pelanneille sieviläisille. Puolivälieräsarjassa myös KaDy:n taktikointi nosti kylmää hikeä monen kannattajan otsalle, sillä paikallisvastustaja Liikunnan Riemu (Jyväskylä) onnistui nappaamaan toisessa osaottelussa voiton. Lopulta taktisesti etevämpi KaDy selvitti kiihkeän otteluparin ennätysyleisön edessä voitoin 2–1 ja eteni välieriin. Välierissä nähtiin klassikkokohtaaminen Dynamon ja Ilveksen välillä, mutta viisi perättäistä Suomen mestaruutta voittanut Ilves joutui nöyrtymään voitoin 3–1. Ainoan tappionsa tässä sarjassa KaDy kärsi Tampereella 2. ottelussa, jossa ratkaisu haettiin jatkoajan jälkeen rangaistuspotkukilpailusta.

Dynamon pudotuspelipelaamista on leimannut kannattajabuumin lisäksi ennätyksellinen määrä varoituksia ja pelikieltoja. SiFu on selvinnyt vähemmällä ja myös hallinnut otteluitaan keskimäärin selvemmin, joskin myös KaDyn finaalipaikkaa voidaan pitää ottelusarjojen valossa täysin ansaittuna. Finaalijoukkueet erottuivat runkosarjassa myös tekemiensä maalien määrässä: SiFun runkosarjan maaliero 132–60, KaDyn 129–68. Hyökkäysvoimaa ja pallollista taitoa löytyy molemmilta rintamilta.

Yhteenveto joukkueista ja seuroista

logo

sifu.png

kady-logo300px.png

seura

Jalkapalloseura FC YPA

Kampuksen Dynamo (KaDy)

edustusjoukkue

Sievi Futsal (SiFu)

Kampuksen Dynamo (KaDy)

kotikunta

Ylivieska (seura)

Sievi (edustusjoukkue)

Jyväskylä

perustettu (rekisteröity)

1998 (1999)

1995 (1996)

muut lajit

jalkapallo

jalkapallo

nousi Futsal-Ykköseen

2004

2007

kausia Ykkösessä

5

2

nousi Futsal-Liigaan

2008 (uudelleen 2010)

2009

kausia Liigassa

6 (putosi 2009)

6

saavutukset Liigassa

pronssi (2014),
kaksi nelossijaa (2012, 2013)

kaksi hopeaa (2011, 2012), yksi pronssi (2013)

saavutukset Cupissa

Cup-hopea (2015)

Cup-mestaruus (2013)

Suomen maajoukkuepelaajia

Joni Pakola (s. 1985)

Timur Inapshba (s. 1978)

Jukka Kytölä (s. 1988)

Mikko Kytölä (s. 1984)

Miika Hosio (s. 1989)

Arash Muridiyazd (s. 1987)

futsal-edustuksen kausibudjetti (valistunut arvio)

110 000 € (valistunut arvio)

50 000 € (valistunut arvio)

runkosarjasijoitus 2014–15 (pisteet 22 ottelusta)

1. (58 p.)

2. (55 p.)

puolivälierät 2015

Sievi – Tervarit 2–1

KaDy – Riemu 2–1

välierät 2015

Sievi – GFT 3–0

KaDy – Ilves FS 3–1

kotisali (kapasiteetti)

Sievin monitoimihalli (max. 500)

Jyväskylän monitoimitalo (1500; futsalissa n. 1000)

yleisöennätys

355 (Sievi – GFT 15.4.2015)

725 (KaDy – Riemu 8.4.2015)

peliasut

kelta-musta (koti)

puna-musta (vieras)*

*) ei KaDy:a vastaan

puna-musta raita (koti)

kokovalkoinen (vieras)

Kolme syytä, miksi Sievi voittaisi mestaruuden?

  1. Emoseuran suuret satsaukset futsaliin jalkapallon rinnalla; Liigan ylivertainen pelaajabudjetti, jolla hankittu kovat ja kokeneet vahvistukset jokaiselle osa-alueelle oman seudun pätevimpien pelimiesten jatkeeksi.
  2. Runkosarjan voittaja kevätkierroksen suvereeneilla esityksillään. Joukkueista selvästi parhaat näytöt lokakuun kompuroivien alkukierrosten jälkeen. Tulivoimaa piisaa: ratkaisuvoimaista, kovapotkuista pelaajaa riittää ainakin kahteen ketjulliseen.
  3. On kotisalissaan liki lyömätön; aloittaa kotiedulla, ahdas sali, jossa nahkea muovimatto. SiFu on kotisalinsa parametreihin tottuneempi kuin "parkettijoukkue" KaDy. Ei tarvitse vierasvoittoa mestaruuteen, kolme kotivoittoa riittää. Kotiyleisö hyvin mukana.

Kolme syytä, miksi KaDy voittaisi mestaruuden?

  1. Dynamon maajoukkuenelikko on kiistatta Suomen kovin futsal-ketju; he ovat treenanneet ja pelanneet yhdessä KaDyssa sekä Suomen maajoukkueessa enemmän ja systemaattisemmin kuin mikään Sievin tähtipelaajista koottava kombinaatio.
  2. KaDykin on kotisalissaan liukkaalla parketilla kova; vuosikausien treenien ja nyanssien askelmerkit ovat Monnarilla kohdillaan. KaDy on siis ennakkosuosikki kotimatseihinsa. Jos saa kaivettua yhdenkin ryöstön vieraissa Sievistä 2–3 yrittämällä, on vahvoilla mestariksi. Kotiyleisö on kasvattanut mainion kauden aikana volyymiaan jokaisella mittarilla.
  3. Tämän taisteluparin henkinen yliote: vaikka joukkueet ovat nousseet Suomi-futsalin eliittiin jokseenkin tasatahtia, keskinäiset pudotuspelikohtaamiset kolmelta vuodelta ovat peräti 5–0 jyväskyläläisten hyväksi. KaDy nöyryytti Sieviä urakalla vuoden 2011 puolivälierissä, otti niukat tarvittavat voitot kevään 2012 välierissä ja koppasi kotonaan kevään 2013 pronssit. Uskooko oululaisilla ja tamperelaisilla avainmiehillä vahvistunut Sievi selättävänsä nämä traumat?

Finaalijoukkueiden avainpelaajia

Sievi Futsal (SiFu)

sifu.png

Joni Pakola – todellinen seuraikoni Sievi Futsalissa ja jalkapalloseura FC YPA:ssa, joissa on pelannut jo toistakymmentä vuotta. Isoksi mieheksi nopea ja yllätyksellinen, takoo lujalla laukauksellaan maaleja molemmin jaloin. Herrasmiespelaaja ja unelmavävy; monipuolisena ja kokeneena mahtuu maajoukkuerinkiin vaikka pelaa kesällä yhä jalkapalloakin. Kaksi Suomen mestaruutta Ilveksen paidassa.

Juho Alasuutari – joukkueen kapteeni ja sen sydän. Suuri taistelija ja pitkän linjan sifulainen, jonka nousua terävimmälle kansalliselle huipputasolle ovat hidastaneet loukkaantumiset. Veljessarjan keskimmäinen peluri: vaihtopenkiltä löytyy "Jutin" saappaisiin myös kokenut, rutinoitunut isoveli sekä nälkäinen, lupaava pikkuveli.

Radik Akhmetkhanov – Pohjanmaalle asettunut siperialaissyntyinen tähtipelaaja, joka on ollut Liigan ehdotonta eliittiä jo vuosikaudet. Atleettinen ja jaksava, painitaustaa löytyy. Pelaa nykyisellään entistä puolustavammassa roolissa, mutta kanuunat jylisevät yhä tarvittaessa ylänurkkiin. Olisi kansalaisuuden saadessaan Suomen maajoukkueenkin avainmies.

Nikola Erceg – ykköspyssy. Serbin viimeistely on eleettömän tehokasta, syöttelee parhaimmillaan kuin silmät selässä. Näennäisen kulmikas virtuoosi on myrkyllinen 1 vs. 1 -pelaaja: haastaa usein ja onnistuneesti. Näkeekö itsensä jo urheilusivujen otsikkojen ja sosiaalisen median ykköstähtenä vai säilyykö fokus nöyrästi tiukassa paikassa?

Rami Tirkkonen – Suomen kenttien kuumimpia maalintekijöitä; seudun omia kasvatteja. Aina oikeassa paikassa ja iskee maalinsa useimmiten lähietäisyyksiltä puolustajien estelyistä välittämättä. Ensi kaudella saanee todellisia näyttöpaikkoja maajoukkueessakin.

Timur Inapshba – reissumies Tampereelta, juuret Israelissa ja jopa Valko-Venäjällä. Härkämäinen ja rutinoitunut Suomen maajoukkuemies, jolla on sangen monipuolinen laukausvalikoima. Epämieluisa painikaveri puolustajille; heiluu taajaan sääntöjen rajamailla vaikka on siviilissä leppoisa vekkuli. Liigan vanhimpia pelaajia (37 v.). Useampi Suomen mestaruus Ilveksen riveissä.

Dritan Stafsula – pitkää uraansa myös jalkapallokentillä jatkava temperamenttinen ja taidokas "Tani" siirtyi Keskisen tavoin Oulusta Sieviin hakemaan puuttuvaa mestaruutta. Vasurillaan yksi SiFun monista aseista 10 metrin vapaapotkupisteellä. Ennen "kuumakalle", nykyään kokeneempana rauhallisempi – ja parempi.

Jarmo Junno – seuran oma kasvatti on nostanut kausi toisensa jälkeen statustaan liigapelaajana. Menisi lähes jokaisen suomalaisen joukkueen ykkösnelikkoon, Sievin tähtisikermässä uhkaa jäädä jopa vaihtopenkille. Pienikokoinen voimanpesä, jolla puhdas oikean jalan pommi. Käväisi viime kaudella Oulun Tervareissa voittamassa SM-hopeaa mutta palasi "kotiin".

Juho Keskinen (mv) – täsmähankinta Oulusta tolppien väliin. Tervareissa legenda, nyt Stafsulan lailla naapuriseuran puolella profiilihahmo. Kokenut mutta voitonnälkäinen "Tiikeri" on saavuttanut Tervareiden riveissä jo hopeaa ja pronssia - hakee nyt kruunua uralleen.

+ Petteri Pulkkinen (päävalmentaja) – Ilveksen entinen mestarivalmentaja Tampereelta tarttui FC YPA:n ja Sievin tarjoamaan haasteeseen saaden parhaat mahdolliset työkalut pokaalin hankkimiseksi. Pulkkisen käsissä on kaikkien aikojen nimekkäin suomalainen futsaljoukkue ja suurin futsal-budjetti. Homma rullaa, kun oma joukkue voittaa, mutta kestääkö hermoilematta tappiolla olon tuskan?

Kampuksen Dynamo (KaDy)kady-logo300px.png

Mikko Kytölä – Italian ammattilaisparketeilta palannut maajoukkueen avainpelaaja on todellinen KaDy-ikoni ja monen mielestä maan paras futsal-pelaaja. M. Kytölän poikkeuksellinen pelinluku ja rautainen rutiini kuuluvatkin KaDyn tärkeimpiin aseisiin. Viimeistelijänä hän on todennäköisesti joukkueen kliinisin. Analyyttinen ja intohimoinen lähestymistapa lajiin. Myös apuvalmentajana.

Jukka Kytölä – KaDyn kapteeni on isoveljensä tavoin pelannut ammattilaisena Italiassa, mutta palasi jo kauden alussa Jyväskylään. J. Kytölä pelaa melko puolustavaa roolia, mutta johtaa silti Liigan pistepörssiä (runkosarja + pudotuspelit). Väsymätön taistelija, joka tekee harvoin virheitä. Myös apuvalmentajana.

Miika Hosio – ennätysmies "Maagi" Hosio teki vähintään yhden maalin jokaisessa pelaamassaan runkosarjan pelissä ja merkkautti nimiinsä yhden kauden tehopiste-ennätyksen. Taiteilija ja taituri on niin KaDyn kuin maajoukkueen yleisön suursuosikki, mutta myös kortit ovat viuhuneet tällä kaudella. Hosio on aiemmin pelannut yhden vajaan kauden myös Sievin paidassa; pelasi jalkapalloakin Ykkösessä mutta vaihtoi futsalin päälajikseen.

Arash Muridiyazd – useamman kauden KaDyn tärkeimpiin pelaajiin kuulunut Muridiyazd kuuluu itsestäänselvästi joukkueen avaavaan nelikkoon. Suomen maajoukkuemies on syntynyt Iranissa mutta kasvanut lapsuutensa Jyväskylässä. Tunnetaan vahvana pelaajana 1 vs. 1 -tilanteissa ja erinomaisena pallonriistäjänä.

Jussi Kaihlajärvi – sähäkkä ja todella nopea Kaihlajärvi on tärkeä osa KaDyn palettia maajoukkuenelikon takana ja sen täydentäjänä. Peräänantamaton playoff-pelaaja on nähty usein isojen pelien ratkaisijana. Loukkaantumisherkkyys vaivaa. Tulinen vasuri puhuu parhaimmillaan Sievin ykköspyssyjen tasoisesti. Pallonriistoissa Suomen eliittiä.

Mikko Takala – ollut sivussa ja pois Jyväskylästä osan kaudesta, mutta palannee finaaleissa kokoonpanoon. Myös "Roistona" tunnettu kokenut taistelija ei ehkä ole Liigan taitavin pelaaja, mutta taitaa unissaankin monipuoliset taktiikat ja erikoistilanteet. Ei luovuta kaksinkamppailuja eikä saa roisilla pelityylillään vastustajan riveistä kavereita. Tärkeä täydennys rosteriin; iskee tehopisteensä boksissa taistellen.

Kimmo Tolvanen – varma ja kivikova Tolvanen kuuluu kapteenistoon, tuo kentälle kokemusta ja malttia sekä vasenjalkaisen vaihtoehdon. Ylivoimapelissä KaDyn lentävänä maalivahtina usein toimiva Tolvanen on kärsinyt kauden mittaan loukkaantumisista, mutta hänet parsitaan usein kipukynnyksen ylärajoilla pelikuntoon tiukan paikan tullen. Liigan kylmäpäisimpiä pelimiehiä.

Jere Keskinen – hyökkäävä pelaaja, joka haastaa ja vie palloa taidolla, tahdonvoimalla ja loistavalla tasapainollaan vaarallisiin paikkoihin. KaDyn nuorimpiin pelaajiin kuuluva Keskinen (21 v.) on harjoitellut kärsivällisesti loukkaantumisten ja penkkikomennusten keskelläkin; nousi entistä tärkeämpään rooliin viime kaudella.

Niila-Ville Laitinen (mv) – KaDyn pitkäaikainen ykköstorjuja on hyvä jalalla ja tunnetaan rohkeista harhautuksistaan, jolla ohittaa usein vastustajan prässin. Laitinen käynnistää myös mielellään koppien jälkeen vastahyökkäyksen nousemalla itse pallon kanssa. Suomen maajoukkuevalmentajat ovat sivuuttaneet "Nipen" valinnoissaan, mutta ei parhaana päivänään kalpene maajoukkueveskareille piiruakaan. Ei vapise panosten kovetessa.

+ Tero Kelhälä (päävalm.) – Oli nostamassa KaDya jo Ykkösestä Liigaan, luotsasi KaDyn peliä jyrkässä kehityskaaressa ensimmäisillä hopeakausilla. Piti pari välivuotta opiskellen, mutta palasi entistä analyyttisempana päävalmentajan pallille. Pitää sisällä vellovan laji-intohimon piilossa, pään kylmänä ja ohjeistuksen selvänä tiukoissakin paikoissa. Saa Kytölän veljeksiltä runsaasti kullanarvoista tukea taktisiin asioihin; toimiiko valmennustiimin työnjako ja ovatko kaikki piiskurit samoilla linjoilla tiukan paikan tullen?

Jälkisana

Tämä finaaliennakko ei edusta Kampuksen Dynamon tai liigajoukkueen virallista kantaa, vaan on KaDy:n nettitoimituksen toimittajien ja avustajien rustaama. Se on laadittu hieman normaalia laveammasta ja neutraalimmasta näkökulmasta ajatellen tiedotusvälineitä sekä suurta yleisöä.

KaDy Futsalin kanavilla (kotisivut, Facebook, Twitter, Instagram) tarjoillaan vielä erikseen ottelukohtaisia ennakkoja ja raportteja – tuttuun tapaan vahvasti KaDy:n näkökulmasta, puna-mustien lasien läpi.   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Syyskuu   »
Kategoriat