29.09.2014 Dynamolle kovan luokan paluumuuttaja!
18.6.2019 13:10 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Dynamolle kovan luokan paluumuuttaja!

29.09.2014

Dynamo saa riveihinsä mieluisan kovan profiilinkajuk-2014.jpg paluumuuttajan: viime kilpakauden Italian Serie A2-seura ASD Futsal Tridentinassa pelannut Jukka ”Kajuk” Kytölä on allekirjoittanut vuoden sopimuksen KaDy:n kanssa. Siirtopaperit ja pelilupa-asiat Kytölän kohdalta ovat kunnossa, joten mies on edustuskelpoinen jo ensi viikolla Futsal-Liigan avauskierroksella. Kytölä on osallistunut treenien suunnitteluun ja vetämiseen aktiivisesti jo kesällä, joten hänen uusi luonteva roolinsa KaDy-organisaatiossa on pelaaja-valmentaja.

Jukan vanhempi veli Mikko siirtyi kesän lopulla Italian sisällä uuteen seuraan (Gruppo Fassina), mutta Jukan valinta oli jäädä kesänkin jälkeen koto-Suomeen ja itseoikeutetusti Jyväskylään, Kampuksen Dynamon puna-mustaan raitapaitaan. Ennen Italian-ammattilaisvuottaan Jukka Kytölä edusti kahdeksan perättäistä kautta (2005–13) KaDy:a ollen mukana liiganousussa ja voittamassa Jyväskylään kolmea SM-mitalia sekä Futsal-Cupin mestaruutta. Jukasta odotetaan todellista ratkaisupelaajaa alkavan kauden kahinoihin, joissa KaDy pyrkii parantamaan viime kauden viidettä sijaa.

KaDyfutsal.net jututti Jukkaa liigan kärkipään voimasuhteita keikauttavan sopimuksen tiimoilta.

Ave, Kajuk! Mitä jäi haaviin Italian-kaudesta?

Ave vaan. Kehityin pelaajana paljon, koska sain keskittyä täyspäiväisesti futsalin treenaamiseen ja pelaamiseen. Kokemusta kertyi tasokkaista Serie A2-otteluista, joissa pelasimme ”Komikin” (Mikko Kytölän) kanssa isossa roolissa isoja minuutteja. Varsin opettavainen kausi kaikkiaan.

– Harkitsitko pitkään Italiaan jäämisen ja Suomeen palaamisen välillä?

– Italiassa jatkaminen houkutti kyllä, sillä pääsimme Mikon kanssa paikalliseen futsalkulttuuriin sisälle vuodessa jo aika mukavasti. Lopulta vaakakupissa painoivat kuitenkin muut asiat Jyväskylän ja KaDy:n eduksi. ”Siviilipuolella” tavoitteeni on saada psykologian opintoni päätökseen. KaDy:yn palaaminen oli tuttu ja turvallinen vaihtoehto, ja sitä paitsi omalla tavallaan haastava ja mielenkiintoinen. Onhan Futsal-Liigakin mennyt taas vuodessa eteenpäin: mukana on monia kovia joukkueita ja varmasti Suomen liigassakin riittää haastetta. Osittain jäi myös hieman huono maku Italian futsal-scenestä, jossa on vahvan lajikulttuurin lisäksi myös paljon ongelmia, joita en nyt tässä lähde erittelemään. (Ks. futsal-fratellin maanmainio blogi.)

– Mitkä ovat keskeisimmät erot Italian Serie A2:n ja Suomen Futsal-Liigan välillä?

– Serie A2:ssa pelaajat ovat selvästi Suomea taitavampia. Peli on enemmän futsalmaista kuin Suomessa: esimerkiksi pelaajien pallollinen ja palloton liike on lajinomaista, he käyttävät jalkapohjaa pallokontrollissa enemmän, haastavat enemmän 1 vastaan 1. Serie A2:ssa pelataan toisaalta pienemmillä rostereilla; käytännössä joukkue saattaa luovia 5–7 pelaajalla, jotka pelaavat sarjapeleissä. Isompi treenirosteri (n. 12 miestä) on tästä huolimatta suomalaisia joukkueita sitoutuneempi; sopimus velvoittaa kaikkia pelaajia olemaan aina treeneissä. Heikoimmat – usein nuoret – pelaajat siis käytännössä istuvat penkillä tai katsomossa kun parhaat pelaavat. Tämän katsotaan tuottavan parhaan kilpailullisen tuloksen. Kääntöpuolena nuorten motivoinnille ei aina anneta painoarvoa; valmentajan määräämään rooliin on tyydyttävä. Valmentajilla ei välttämättä ole erityisen keskusteleva tyyli, vaan paremminkin autoritäärinen.

– Miten KaDy pärjäisi Serie A2:ssa?

KaDy todennäköisesti putoaisi Serie B:hen – tai korkeintaan selviäisi karsimaan säilymisestä. Toki jos vaikkapa nyky-Dynamon valmennus ja pelaajat tekisivät tätä hommaa täysipäiväisesti ja ammattimaisesti ilman muuta työ- tai opintokuormitusta, tulokset saattaisivat parantua. Nythän treenaamme iltaisin väsyneempinä työ- ja opiskelupäivien päätteeksi.

– Tulet takaisin Dynamoon vuoden tauon jälkeen pelaaja-valmentajan nimikkeellä. KaDy jäi pitkästä aikaa mitalipelien ulkopuolelle keväällä 2014 ilman Mikkoa ja sinua (ja kultaa Tampereella vuollutta Lahtisen Tomia). Minkälaisen panoksen aiot tuoda palettiin pelaajana ja valmentajana, että KaDy nousisi takaisin mitalikantaan?

Kajuk_tykittaaPelaajana tuon joukkueen puolustustyöskentelyyn ”oikeanlaista” aggressiivisuutta ja hyökkäyspäähän toivon mukaan jonkun verran maaleja. Valmentajana eräs vastuualueeni on futsalmaisten taitojen opettaminen pelaajille. Nämä vain esimerkkeinä. Päävalmentaja Kelhälän (ja toistaiseksi myös Huhtasen) kanssa yhteistyössä hiomme hommaa pala palalta laadukkaammaksi.

– Aiotko jatkossa palata Italiaan tai suunnata muualle ulkomaille ammattilaiseksi?

Hyvin todennäköisesti. Se on tulevaisuudentavoitteenani. Italia on tällä hetkellä ykkösvaihtoehto.

– Pelaatte ensimmäistä kertaa liki 10 vuoteen veljesi Mikon kanssa eri seuroissa. Ovatko Kytölän veljekset yhdessä enemmän kuin osiensa summa?

– No kyllä olemme. Meille on Mikon kanssa kehittynyt hyvin samanlainen tapa ajatella peliä. Molemmat seuraamme todella paljon futsalia ympäri maailmaa netistä (ja tilaisuuden tullen aina paikankin päällä); haluamme jatkuvasti oppia uutta. Kentällä samassa ketjussa taitomme ja osaamisemme täydentävät toisiaan. Vaikka olemme molemmat kahden suunnan yleispelaajia, olen Mikkoa hieman puolustusorientoituneempi; Mikko tunnetusti viimeistelee enemmän maaleja. Mutta jospa nyt erikseenkin olisimme edes jotain, kukin tahoillamme…

Jukka Kytölän pelaajakortti.

Jukka Kytölän liigatilastot neljältä Futsal-Liigan kaudelta 2009–2013

liigaotteluita: 18+15+31+24 = 88

maaleja: 8+8+20+19 = 55

maalisyöttöjä: 11+15+22+18 = 66

Lisää tilastoja täällä.


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Joulukuu   »
Kategoriat