02.10.2013 KAUSIENNAKKO: mitalijahtia ja paikalliskamppailuja
17.6.2019 14:20 Uutiset / Jaoston pääsivusto

KAUSIENNAKKO: mitalijahtia ja paikalliskamppailuja

02.10.2013

Futsal-Liigakausi 2013–14 alkaa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna: on kauan odotetun Kadyfutsal.netin kausiennakon aika. Kampuksen Dynamo lähtee kolmen avainpelaajan poislähdöstä huolimatta kauteen luottavaisin mielin, vuotta kokeneempana ja viisaampana, terveen itsevarmana omasta lajiosaamisestaan. Kausiennakkomme ruotii läpi kauden ennakkoasetelmat.


Edelliskausi paketissa

kadyhir2.jpgKausi 2012–13 oli monella tapaa Dynamon seurahistorian paras: vaikka kahden edelliskevään SM-hopeat ja finaalikiima vaihtuivat mitaleista himmeimpään, pronssiin, ehti KaDy putsata Suomi-futsalin palkintopöydän perusteellisesti ennen huhtikuun välieräkompastusta. Niin syksyinen Supercup kuin talven Futsal-Cup ja liigan runkosarja osoittivat lahjomattomasti KaDy:n ohittaneen pahimpien kilpailijoidensa tason taktisesti, teknisesti ja tuloksellisesti. Mikko ja Jukka Kytölä nousivat yksilöinä Suomen parhaiksi kenttäpelaajiksi espoolaisen Panu Aution rinnalle; päävalmentajana debytoinut Kerkko Huhtanen kehitti jo ennestään edistyksellistä KaDy-pelitapaa systemaattisesti ja kärsivällisesti. Hedelmiä korjattiin yksilöiden kehittymisen, puolustuksen pitävyyden, hyökkäystehojen, pokaalien ja palkintorahojen muodossa aina pitkälle kevääseen saakka. Ainoastaan huipputasainen, vähämaalinen välieräsarja mestari-Ilvestä vastaan jäi tahraksi muuten erinomaiseen kotimaan kauteen.

Pienen kevättauon jälkeen KaDy lähti liigarinkiä myötäilevällä opiskelijajoukkueellaan valloittamaan Eurooppaa neljännen kerran. Tällä kertaa opiskelijoiden EM-kisojen näyttämönä toimi Málagan Antequera. KaDy esitti parhaimmillaan eurooppalaisen tason laatufutsalia, mutta kärkisijat jäivät jälleen kerran tavoittamattomiin. Tylyn arpaonnen seurauksena varhain kohdatut Espanjan ja Portugalin mestarit, Valladolid ja Minho, olivat vain hiuksenhienosti jyväskyläläisiä edellä.


Jälleenrakennusprojekti

Pre-season eli kaudenalusharjoittelu on sujunut rauhallisesti uudistunutta rosteria rakentaen. Opettavaisen Espanjan-matkan lisäksi KaDy on pelannut kesäsarjaa kahden muun eturivin joukkueen, Ilveksen ja GFT:n kanssa; aivan kauden alla KaDy kohtasi vielä voitokkaasti Palokan koulukeskuksessa liiganousijat FC Rauman ja Riemun.

kimble2.jpgSuoria korvaajia Kytölöille ja Ilveksen riveihin siirtyneelle Tomi Lahtiselle ei ole tullut, mutta kokeneemmalle KaDy-pelaajistolle avautuu nyt mahdollisuus ottaa lisävastuuta ja nousta suurempaan rooliin. Uusi kapteenikolmikko Kimmo Tolvanen (kuvassa) – Niila-Ville Laitinen (mv) – Arash Muridiyazd tullee terveenä ollessaan kantamaan Dynamo-miehistöä läpi uusien parkettihaasteiden. Juonikas maajoukkuemies Miika Hosio ja väsymätön fysiikkavalmentaja Jussi Kaihlajärvi paukuttanevat tehoja punamustan ruletin väsyttämiä vastustajia vastaan. Kokonaan uusia sopimuspelaajia on toistaiseksi yksi (Tuomas Linjamäki Lapuan Ponnistuksesta); lisäksi treeniringissä on ollut paikallisia nuoria futsal-lupauksia. Kolmosmaalivahdin roolia vuoden ajan kantanut Aake Partio jää sivuun.


Päävalmentajan pakeilla

KaDy:llä on pre-seasonin perusteella edessään kosolti kehityshaasteita. Päävalmentaja Kerkko Huhtasen mukaan näitä ovat etupäässä pelaajien yksilöteknisten ja taktisten tasoerojen kaventaminen, joukkueen puolustuspelaamisen tiivistäminen ja hyökkäyspelin rytmittäminen.

- Etenkin uusien ja vähemmän liigakokemusta omaavien vanhempien pelaajien yksilöteknisiä ja -taktisia taitoja on vahvistettava, jotta kykenemme ylläpitämään ja jatkokehittämään vahvuutenamme pidettyä joukkuepelaamista, ”Georg” (kuvassa) linjaa.

georg3.jpg- Joukkuepelaamisen tasolla enemmän kehitettävää vaikuttaa puolestaan olevan puolustus- kuin hyökkäyspelaamisessa. Joukkuepuolustamiseen sisältyvien aluepuolustusperiaatteiden sisäistäminen vie uusien pelaajien kohdalla aikansa, mutta niiden opettelu on myös vaivan arvoista.

- Toisaalta pallonhallinta- ja hyökkäyspelaamistakin tulisi vielä vahvistaa siten, että pelaajat osaisivat rytmittää hyökkäyksiä joukkueen kannalta edullisella tavalla. Heitä täytyy vielä opettaa tunnistamaan paremmin niitä tilanteita, joissa nopea hyökkääminen ja haastaminen on kannattavaa. Vastaavasti pelaajia täytyy auttaa ymmärtämään, milloin pidempien pallonhallintahyökkäysten pelaaminen on joukkueen kannalta järkevää.

Lahtisen ja Kytölän veljesten poismuuton myötä yleisön huomio on kiinnittynyt enemmän menetettyihin hyökkäystehoihin kuin puolustuspelitaitoihin, mikä ei ole ihme, sillä kolmikon mukana lähti noin 40 % KaDy:n maaleista. Huhtasen mukaan tilastoihin tuijottaminen antaa kuitenkin turhan yksipuolisen kuvan nykyrosterista.

- KaDy:n nykypelaajissa on mielestäni edelleen runsaasti hyökkäyspotentiaalia, mutta varsinkin Kytölät olivat hyviä kahden suunnan pelaajia, jollaisia joukkueessa ei ole ikinä liikaa. Tällä osa-alueella monella KaDy-pelaajalla, nykyisillä maajoukkueleiriläisilläkin, on vielä kehittymisvaraa”, Georg virittyy futuuriin.

Näin pelataan 2013–14

Futsal-Liiga 2013–14 pelataan lähes samalla formaatilla kuin kahtena edellisenä vuonna. 12 joukkuetta pelaa keskenään 22 kierroksen kaksinkertaisen runkosarjan, joka alkaa sunnuntaina 6.10.2013 ja päättyy lauantaina 22.3.2014. Kahdeksan parasta jatkavat pudotuspelipareihin siten, että kolme parasta joukkuetta saavat järjestyksessä valita puolivälierävastustajansa sijoilta 5–8. Välieriin selviää aiempien vuosien tapaan kahdella voitolla, mutta välierissä finaalipaikan lunastaa vasta kolmella voitolla. Kolme voittoa vaaditaan myös pääsiäisenä alkavan finaalisarjan katkaisemiseen ja kultajuhliin. Runkosarjan jumbo putoaa Futsal-Ykköseen; toiseksi viimeinen joukkue karsii Futsal-Ykkösen kakkosta ja kymmenenneksi sijoittunut kolmosta vastaan.
futsalliiga.jpeg

Keskeisimmät muutokset

Palloliiton Futsal-Liigaa koskevissa kilpailumääräyksissä on yksi uusi kohta, jota liigaseurojen enemmistö kannatti valmisteluvaiheessa. Aiemmin jatko-ottelut ja rangaistuslaukauskisat on tunnettu pudotuspeleissä ja cup-kilpailuissa, mutta tällä kaudella menettely ulotetaan myös runkosarjassa tasatilanteeseen päättyviin otteluihin. Varsinaisen peliajan jälkeen pelataan 5 minuutin jatko-ottelu, ja jos senkin jälkeen joukkueet ovat tasalukemissa, seuraa voittomaalikilpailu 6 metrin rangaistuspotkupisteestä viidellä laukojalla. Jos tämäkään ei tuota ratkaisua, jatkekaan äkkikuolemalla yksi laukojapari kerrallaan. Jatkotoimenpiteiden kautta saavutettu voitto tuo joukkueelle 2 sarjapistettä, tappio yhden tasapelipisteen. Tavallisesta voitosta saa yhä kolme sarjapistettä ja häviöstä varsinaisella peliajalla nolla.

Myös kentältäpoistoa eli suoraa ulosajoa koskeva sääntötulkinta on FIFA:n ja UEFA:n suosituksesta muuttunut. Itse sääntöpykälä on ennallaan, mutta alkavasta syksystä lähtien suora punainen kortti viuhuu helpommin tilanteissa, joissa rikotulla hyökkääjällä on maalintekomahdollisuus. (Entisessä tulkinnassahan maalintekomahdollisuutta ei tulkittu olevan esimerkiksi silloin, kun maalivahti oli torjunta-asennossa maalillaan.) Palloliiton erotuomariasettelija Anssi Lahtinen on koonnut aihetta havainnollistavan Youtube-videon, joka on herättänyt vilkasta keskustelua. Ennustettavissa on ainakin entistä kitkerämmän tuntuisia kahden ottelun pelikieltoja, mikäli niitä koskevat määräykset eivät lievene.

Ilves suursuosikkina kauteen – paikalliskamppailujen huumaa Monnarilla

Asiantuntijapiireissä oltaneen yhtä mieltä siitä, että viidettä perättäistä Suomen mestaruuttaan metsästävä Ilves FS Tampereelta on alkavan kauden selkeä ennakkosuosikki. Kesällä 2012 Ilveksen jättäneet avainpelaajat ovat valuneet yksi kerrallaan takaisin Tampereelle; lisäksi joukkue on ajanut Pirkanmaan nuoria lahjakkuuksia menestyksekkäästi sisään ja saanut riveihinsä Suomen parhaalla vasurilla varustetun maajoukkuepelaaja Tomi Lahtisen Jyväskylästä.

Paalupaikalla keulivaa Ilvestä lähtevät vakuuttavimmin haastamaan tietenkin KaDy, joka näytti edellisillä kausilla ajoittain jo ohittaneen tamperelaiset monella osa-alueella, sekä Kalajokilaaksossa operoiva vakavarainen Sievi Futsal ulkomaanammattilaisineen. Espoolainen Golden Futsal Team (GFT) menetti tähtensä Panu Aution Venäjän liigaan, mutta on edelleen mitaliehdokas; lisäksi Turun Pallokerho (TPK) ja Somero-Forssa Futsal (SoFo) ovat potentiaalisia terävimmän kärjen kiusaajia. Entinen KaDy-soturi, Stadin kundi Matias Juvonen on siirtynyt ehkä hieman yllättäen SoFo:n riveihin.

kadyriemu3.jpg

Muista kuudesta liigajoukkueesta yksi on jyväskyläläisittäin ilman muuta mielenkiintoisin: Dynamon lailla kampuksella perustettu Liikunnan Riemu pelasi vielä toissa vuonna Kakkosessa, mutta klaarasi Futsal-Ykkösen itsevarmasti ”sukkana” yhdessä vuodessa nousujuhliin. Aiemmissa keskinäisissä kamppailuissa KaDy on ollut Riemua selvästi etevämpi osapuoli, mutta tasoero on kaventunut nopeasti; kauden alla KaDy saikin kairattua paikallisvastustajastaan vain niukan 1–0-harjoitusmatsivoiton. Riemu lähtee neitsytkauteensa liigassa varmasti kiusaajan roolissa, mutta menestykseenkin voi heillä olla jo eväitä. Sähköä on varmasti ilmassa keskiviikkoina 27. marraskuuta ja 26. helmikuuta, kun Futsal-Liigan historian kuumimmat paikallisottelut pelataan Monnarilla!Kaikki on valmista – kausi alkakoon!


   
Lisää uutisia
Kampuksen Dynamo ry
«  Toukokuu   »
Kategoriat