10.10.2009 Kansa on puhunut: Mikko Kytölä jatkaa kapteenina
SeuraJulkaistu: 11.06.2019 00.00

10.10.2009 Kansa on puhunut: Mikko Kytölä jatkaa kapteenina

10.10.2009

Kampuksen Dynamon kapteenisto on instituutio, jonka täytyy mittauttaa suosionsa vuoden välein demokraattisissa kansanvaaleissa. Tämän kauden kapteenistosta äänestettiin anonyymisti tiistain ja keskiviikon harjoituksissa. Jokaisella kadylaisella oli oikeus äänestää kahta kapteenisuosikkiaan.

Vaalien tulokset olivat täysin yksiselitteiset: puolet äänistä rohmunnut Mikko Kytölä jatkaa kapteenina. Varakapteenin mandaatilla toimii viime kauden tapaan toiseksi eniten ääniä saanut Jukka Kytölä. Näin ollen valta Kadyn futsal-organisaatiossa keskittyy yhä tiiviisti Kytölän kuninkaalliselle futsal-perheelle (toim. huom. Samu Kytölä toimii valmentajana). Kaikkiaan ääniä sai viisi pelaajaa.

Joukkuekaverit luonnehtivat Mikkoa hiljaiseksi ja vaatimattomaksi persoonaksi, mutta parketilla esimerkilliseksi johtajaksi.
- ”Komik” ei tee itsestään suurta numeroa pukukopissa, mutta ei hän mikään tuppisuukaan ole. Esimerkillinen asenne, omistautuminen lajille ja ylivertainen osaaminen herättävät kunnioituksen. Komikissa meillä on luotettava liideri, anonyymi pitkän linjan kadylainen perustelee.

Miten mies itse kommentoi valintaansa? (toim. huom. Lausunto julkaistaan poikkeuksellisesti ilman suodatinta, ettei kapteeni tuntisi toimintaedellytyksiään heti kättelyssä rajoitetuiksi. Sanasto ja selitykset löytyvät lopusta.)
- Tiedän, että Komik tulee antamaan kaikkensa kapteenina - niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin sakkolistan ylläpitäjänä. Uskon, että äänestäjät halusivat jatkuvuutta kaiken tämän yhteiskunnallisen murroksen ja epävarmuuden keskellä, ja siksi Kadyn kapteenisto pysyi samana. Kajuk täydentää kapteenistoa mainiosti: siinä missä hän edustaa nollahuutoineen pathosta, jää logos Komikin territorioksi. Ethosta meillä ei sitten olekaan.

Sanasto ja selitykset esiintymisjärjestyksessä

Kajuk = Jukka Kytölä

nollahuudot = toisinaan joukkuelajeissa esiintyviä, täysin itsestään selviä latteuksia, joita kovaäänisesti esittämällä a) ilmaistaan tyytymättömyys joukkueen suorittamisen tasoon ja b) yritetään parantaa tätä suoritustasoa. Esim. ”Nyt jätkät taistellaan joka pallosta!”, ”Nyt kunnolla!”, ”Nyt hereillä hei jätkät!”. Kajuk tunnetaan nollahuudoistaan, joiden vaikutuksia ei ole toistaiseksi tutkittu.

pathos (kr.) = tunne

logos (kr.) = järki

territorio (lat. territorium) = alue

ethos (kr.) = luonne

”Ethosta meillä ei sitten olekaan”

Lause täytyy asettaa kontekstiin tullakseen ymmärretyksi. Komik hakee tässä selvästi Aristoteleen retoriikan kolmijakoa pathokseen, logokseen ja ethokseen. Nämä ovat kolme puhetaidon tekijää, joilla puhuja pyrkii vaikuttamaan kohteeseensa. Pathos viittaa puheen tunteisiin vetoavaan osatekijään. Taitava puhuja pyrkii herättämään kuulijoissaan viestinsä perille menemisen kannalta suotuisia tuntemuksia. Logos puolestaan viittaa puheen argumentaatioon, sen järkiperäiseen ja perustelevaan sisältöön. Ethos kolmantena tekijänä viittaa puhujan luonteeseen. Hyvämaineista ja rehtiä puhujaa uskotaan paremmin kuin muita.

Komik saattaa viitata ethoksen puuttumisella myös viime kauteen, jolloin Kady-kapteenistossa oli nykyisen kaksikon rinnalla kolmantena rehti ja hyvämaineinen Kerkko Huhtanen. Komik itse järkiperusteita tutkivana filosofina edustaa logosta, ja vielä nuoruuden tunnekuohuissa vellova psyyke-Kajuk pathosta.

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.