27
ELO
21.30
KaDy Edustus miehet, Champions League Preliminary Round

KMF Titograd - KaDy   

Verde Complex, Podgorica

Lauantai-iltana ratkaisuottelu Mestarien liigan karsinnassa, vastassa KMF Titograd

(Kuva: Srdjan Boljevic)


UEFA Futsal Champions League

Preliminary Round (karsintavaihe), Lohko A

la 27.8.2022

21:30 KMF Titograd (MNE) – Kampuksen Dynamo (FIN)

https://www.uefa.com/uefafutsalchampionsleague/fixtures-results/#/mt/2022-08

Kampuksen Dynamo pelaa lauantai-iltana Podgoricassa ratkaisevan Mestarien Liigan karsintakierroksen ottelun. Kello 21.30 Suomen aikaa alkavassa ottelussa vastassa on A-lohkon isäntäjoukkue, Montenegron mestari KMF Titograd. Sekä KaDy että KMF Titograd voittivat kaksi ensimmäistä lohko-otteluaan selkein numeroin; Islannin mestari FC Ísbjörninn ja Andorran mestari FC Encamp pelaavat lohkon jumbofinaalissa enää kunniasta.

KaDyn maaliero ennen lauantain ratkaisuottelua on peräti +26, Titogradin maaliero “vain” +11, joten tasapelikin riittäisi jyväskyläläisille lohkovoittoon ja ainoaan jatkopaikkaan. Toisin kuin viime vuonna, tänä vuonna yksikään lohkokakkonen ei etene jatkoon Main Roundille. Viime vuonna juuri KaDyn lohkosta lohkokakkonen Araz Naxçıvan (AZE) eteni KaDyn vanavedessä Main Roundille.

Kampuksen Dynamon parhaita maalintekijöitä kahdessa murskavoittoon päättyneessä ottelussa ovat olleet Jere Intala (8), Newton Jr (6), Ítalo Henrique (5) ja Lassi Lintula (4). Muut peliaikaa saaneet kenttäpelaajat ovat olleet kapteeni Mikko Kytölä, Jukka Kytölä ja Bene Filppu. Oman juniorituotannon kärkinimi Valtteri Lampila on ollut kokoonpanossa jokaisessa ottelussa, mutta parkettidebyytti eurokentillä odottaa vielä vuoroaan. Maalivahdit Niila-Ville Laitinen ja Juha-Matti Savolainen ovat pelanneet ottelun mieheen.

KaDyn montenegrolainen päävalmentaja Vasko Vujović tuntee Montenegron futsalin ja illan vastustajan erinomaisesti. Jyväskyläläisiä kesästä 2017 asti menestyksestä toiseen luotsannut valmentajavelho on valmentanut takavuosina myös kotimaansa pääsarjassa.

KaDyn kokenut kapteeni Mikko Kytölä odottaa tiivistunnelmaista ja kovaa ottelua:

– Tyypillinen balkanilainen joukkue on vastassa: paljon yksilötaitoa ja variaatioita pelaamisessa. Balkanin joukkueet pelaavat perinteisesti liigakauden päälle paljon kesäturnauksia ja ovat hyvässä iskussa elokuun lopulla.

– Ilman prässiä Titograd pystyy kontrolloimaan pallonhallintaa melko hyvin, mutta kovan prässin alla Titogradin peli saattaa vaikeutua. Montenegrolaisilla pelaajilla ei ole niin paljoa yksilötaitoa kuin vaikkapa Serbian, Kroatian tai Slovenian huippuyksilöillä, jotka pystyvät pitämään pallon joukkueellaan kovan prässinkin alaisena.

– Toisaalta kotijoukkue tulee varmasti ottelun alussa todella kovaa fanaattisen kotiyleisönsä edessä. Alun kova paine meidän tulee kestää, ja samalla pystyttävä itse laittamaan prässi kireäksi ylhäältä hyvällä liikkeellä, päättää Kytölä.

Otteluhalli Verde Complex sijaitsee Podgorican kaupungin laitamilla, n. 7 kilometriä keskustasta lounaaseen. Hallin yleisökapasiteetti on 2100 istuinta; ja illan ratkaisuottelusta odotetaan liki loppuunmyytyä kun panoksena on lohkovoitto ja yksi paikka 32 joukkueen Main Roundille.

KMF Titogradin riveissä pelaa vajaa 10 Montenegron maajoukkuepelaajaa. Suomi voitti Montenegron kahdesti kevään 2021 EM-karsinnassa ja eteni historiallisesti EM-lopputurnaukseen, joten muutamille KaDyn maajoukkuepelaajille illan otteluhallista on mieluisia muistoja. Suomen voittomaali tuli vasta ajassa 39:39 eli 21 sekuntia ennen loppua. Voitolla oli suuri merkitys siinä, että Suomi ylti lohkokakkoseksi ja eteni EM-kisoihin.

Mikäli KaDy onnistuu jälleen voittamaan Preliminary Roundin lohkonsa (kuten vuosina 2018 ja 2021), se etenee 25.–30. lokakuuta Liettuassa pelattavalle Main Roundille, jolla vastustajat ovat seuraavat:

Lohko 7:

Kauno Žalgiris (LTU, isäntäjoukkue)
Città di Eboli (ITA; Italian hopeamitalisti kaudella 2021-22)
Preliminary roundin lohkon C voittaja

Preliminary Roundin lohko C:
Jerevan (ARM, isäntä), London Helvecia (ENG), Petro-w (LVA), Europa (GIB)

Lohkon 7 voittaja selviää klo 18.30 Suomen aikaa alkavassa ottelussa London Helvecian ja Jerevanin välillä. Myös latvialaisella Petro-w:lla on vielä mahdollisuus pitää lohkon kärkipaikka.


* * *

LIITE: Kampuksen Dynamo UEFA Futsal Champions Leaguessa 2018, 2019 ja 2021:

Kaudella 2017–2018 ensimmäisen Suomen mestaruutensa voittanut KaDy osallistui Mestarien Liigaan ensimmäistä kertaa kaudella 2018–19. KaDy voitti Preliminary Roundin lohkonsa Itävallassa ja eteni Main Roundille (32 joukkuetta). Main Roundilla jyväskyläläisten tie nousi pystyyn Kroatian mestari Novo Vrijeme Makarskan isännöimässä turnauksessa.

https://www.kadyfutsal.net/joukkue1/ottelut.html

Vuonna 2019 nähtiin KaDyn toinen kerta Mestarien Liigassa. Preliminary Roundin arvonta ei suosinut Dynamoa, sillä vastaan tulivat Ranskan mestari Toulon Élite ja kovia venäläisvahvistuksia palkannut Viron mestari FC Viimsi. KaDy onnistui voittamaan Albanian mestari KF Tiranan, mutta kärsi tappiot lohkon voittaneelle Toulonille sekä FC Viimsille. 32 joukkueen Main Round jäi suomalaisittain haaveeksi vuonna 2019.

https://www.kampuksendynamo.com/uutiset/31891/mestarien-liiga-kadylle-tallinnassa-niukka-tappio-viimsille

Vuonna 2020 ei Suomen mestaria ratkottu, koska liiga keskeytettiin. Mestarien Liigassa Suomea edusti runkosarjan ykköseksi jäänyt Akaa Futsal. Koronavirustilanteen vuoksi kokonaisten turnausten sijasta kilpailu pelattiin kerrasta poikki -menetelmällä. Akaa Futsal hävisi Tšekin mestarille Chrudimille 2–1 ja putosi jatkosta.

Vuonna 2021 KaDyn arpaonni oli kiperä, kun jo Preliminary Roundin lohkoon nousi moninkertainen euromenestyjä Araz Naxçivan Azerbaidžanista. KaDy väänsi kuitenkin tasapelin Arazista ja voitti maalieron turvin koko lohkon, joka pelattiin Riian lähellä Latviassa.

Myös Main Roundin 2021 KaDy selvitti tappioitta. Lohko pelattiin Mostarin lähellä Bosnia-Hertsegovinan Jablanicassa. KaDy pelasi tasan Mostaria ja Hollannin mestari Zvv Hovocuboa vastaan ja voitti Moldovan mestari Dinamon. Viisi pistettä ei kuitenkaan riittänyt lohkovoittoon ja jatkopaikkaan, jonka nappasi Hovocubo. Näin ollen jyväskyläläiset karsiutuivat Mestarien Liigan 16 parhaan joukosta häviämättä yhtään ottelua.

https://www.kampuksendynamo.com/futsal/joukkueet/8976/ottelut/2743