Martikainen Elias 1+1=2

Čulák Ivan 1+0=1

Manzo Joonas 1+0=1

Madetoja Joonas 1+0=1

Miesten Futsal-Liigan ensimmäinen Jyväskylän derby oli tänä syksynä hyvin merkillinen. Maalien mättäminen tiuhaan tahtiin alkoi jo ensimmäisellä minuutilla, eikä sille ollut tulla loppua. Loppunumerot kirjattiin pääsarjatason futsalottelulle erittäin harvinaisin lukemin 10–13 KaDyn hyväksi.

Alkutahdit iski kotijoukkue Riemu jo 1. minuutilla; hiljattain JoSePasta mustaturkoosiin siirtynyt kovapotkuinen Joonas Manzo tulitti alakulmaan 1–0 (ajassa 0:49). Vain 12 sekuntia myöhemmin (1:01) KaDyn Mikko Kytölä tasoitti takatolpalta näppärän kuvion päätteeksi.

Tästä kului puolestaan vain seitsemän sekuntia (1:08), kun Manzo tulitti jo illan toisensa, jälleen alakulmaan.

Ja edelleen 34 sekunnin päästä Dynamo tasoitti (1:42), asialla ensimmäisen maalin syöttänyt Bene Filppu.

Riemu kävi vielä 5. minuutilla johdossa kertaalleen, mutta avauspuoliajan loppu oli Dynamon näytöstä. Hallitseva mestari sulki alussa vuotaneen puolustuksen nyörit tiukemmalle ja mätti kahdeksan lisämaalia 11 minuutin sisällä. Näistä brasilialainen Ítalo Henrique (”Bob”) viimeisteli peräti kuusi, suurimman osan lähietäisyydeltä reikäjuustoksi pelatun Riemu-puoliuksen keskeltä.

Puoliaikatauolle mentiin perin harvinaisissa 4–10-lukemissa KaDyn eduksi, ja ottelu näytti ratkenneen.

Riemu ei kuitenkaan luovuttanut, ei edes sen jälkeen, kun Filppu iski KaDyn 11. maalin jo 12 sekunnin kohdalla toisella puoliajalla. Seitsemän maalin takaa-ajoasemassa Riemu jatkoi aggressiivista prässiään ja vauhdikasta liikettään, mikä puri täydellisesti vain yhdellä vaihtomiehellä sinnitelleeseen siipirikkoon KaDyyn. 26. minuutin kohdalla tilanne oli yhtäkkiä jo 7–11 Riemun osuttua kolmesti nopeaan tahtiin.

35. minuutilla Riemu oli kuronut eron jo kahteen maaliin tilanteen ollessa 9–11. Jo tässä vaiheessa tilastonikkarit alkoivat laskeskella, onko jonkin sortin lajin pääsarjatason maaliennätys syntymässä.

Lentävällä maalivahdilla Riemu rauhoitti pelin KaDyn päätyyn, mutta kokenut KaDy-nelikko Mikko Kytölä – Lassi Lintula – Newton Jr. – Ítalo Henrique kesti vyörytyksen.

Ítalo osui vielä viime minuuteilla kahteen kertaan Riemun tyhjään maaliin; Riemu onnistui ylivoimalla leipomaan illan 10. osumansa. Viimeinen minuutti mentiin KaDyn 10–13-johdossa, ja aika kellosta loppui kesken.

Tiistai ei totisesti ollut maalivahtien päivä. KaDyn Niila-Ville Laitinen ja Riemun avauskokoonpanon maalivahti Eino-Elmeri Muhonen poimivat pallon 10 kertaa verkostaan. Riemun luukulle toiselle puoliajalle vaihdettu debytantti Jussi-Pekka Lana selvisi puhtaammin paperein alkusekuntien takaiskun jälkeen.

Suurin osa avauskokoonpanojen veskareiden päästämästä maalimäärästä voidaan kuitenkin laittaa löysän puolustamisen ja ahneen hyökkäämisen piikkiin molemmissa päissä. Puolustus tarjoili vuoroin molemmissa päissä avoimia ovia ja löysää miesvartiointia; hyökkäyspäässä molemmat laukoivat ahnaasti ja rakensivat nopeilla syötöillä ja haastoilla namupaikkoja liukuhihnalta.

Ehkä yleisö viihtyi, mutta kovin laadukasta futsalia ottelu ei kokonaisuudessaan ollut.

Kymmenen takaiskun lisäksi Niila-Ville Laitinen otti tukun tärkeitä torjuntoja etenkin toisen puoliajan paineessa Riemun jahdatessa maalieroa kiinni. Etenkin 9–11-tilanteessa napatut venymiset olivat pistesaaliin kannalta tuiki tärkeitä. Samoin toisessa päässä Eino Muhonen piti Riemua pystyssä alkuminuuteilla KaDyn vyörytyksessä; vasta minuuteilla 10.–12. Riemun selkäranka paukkui ja Muhosen urotyöt tyrehtyivät.

Illan pistekuninkaita olivat KaDyn Bob (8 + 0), Bene Filppu (2 + 2), Mikko Kytölä (1 + 3) ja Lassi Lintula (0 + 4) sekä Riemun Juuso Eteläpää (3 + 1) ja Olli Pöyliö (0 + 4). KaDyn kokoonpanon viides kenttäpelaaja Newton Jr. kirjautti tehot 1 + 2. KaDyn omat kasvatit Valtteri Lampila ja Masi Lohi eivät tällä kertaa saaneet tulikastettaan derbyihin, mutta heidän aikansa koittanee vielä. Myös toinen maalivahti Juha-Matti Savolainen pysyi reservissä koko ottelun.

Keltaista korttia näytettiin Riemun Pöyliölle myöhästyneestä lonkkataklauksesta ja lopussa kuumana käyneelle pelaaja-valmentaja Elias Martikaiselle.

Paikalla olleista pitkän linjan futsalin seuraajista ei kukaan muistanut, onko näin monta maalia tehty nykymuotoisessa miesten Futsal-Liigassa koskaan. Jälkitarkastuksessa löytyi kuitenkin yksi ottelu kauden 2010–11 runkosarjan päätöskierrokselta, jolloin Radik Akhmetkhanovin tahdein Sievi Futsal rökitti loppukauden täysin läskiksi lyönyttä FT Kemi-Torniota maalein 24–1.

Muuten 23 maalia yhdessä ottelussa saattaa olla sarjan ennätyslistalla kakkosena, jos pois suljetaan 1990-luvun lopun turnausmuotoiset SM-sarjat Suomi-futsalin alkuhämäristä. Jälkitarkastuksessa ei löydetty yhtään liigaottelua, jossa hävinnyt osapuoli olisi tehnyt kymmentä maalia.

Kyseessä on KaDyn oman historian suurin maalimäärä (23) yhdessä ottelussa; entinen ennätys (22 maalia) oli kaudelta 2007–08 Futsal-Ykkösestä, jolloin KaDy löylytti vanhalla Huhtaharjulla paikallisvastustaja FS CamU:a 13–9 ja 15–7 saman kauden aikana.

KaDyn omaa tehtyjen maalien (17) ennätystä ei nyt sivuttu, mutta päästettyjen maalien ennätys nousi uusille kymmenlukemille aiemman pohjanoteerauksen oltua 9 maalia omiin maaliskuun 2019 päätöskierroksella kotona SoVoa vastaan.

KaDy nousi voitollaan liigakärkeen 6 pisteeseen yhdessä Tornion Palloveikkojen kanssa. Liiga jatkuu lauantaina, mutta äärimmäisen kapealla miehistöllä kaksi ensimmäistä otteluaan operoineen Dynamon seuraavat koitokset ovat vasta maajoukkuetauon jälkeen la 15.10. Loimaalla ja su 16.10. Turussa.

Seuraava KaDyn miesten kotiottelu ÄSSÄ-Areenalla on naisten EM-karsintaotteluiden jälkeen sunnuntaina 23.10. vanhaa kunnon Mad Maxia vastaan.

Punaista korttia näytettiin ennen peliä rasismille, eriarvoisuudelle ja kiusaamiselle.

Tilastot
Riemu

10 - 13

0'MaaliManzo Joonas
1'MaaliKytölä Mikko
1'MaaliFilppu Bene
1'MaaliKemppainen Leevi
4'MaaliKemppainen Leevi
8'MaaliBob Italo Henrique
11'MaaliBob Italo Henrique
16'MaaliBob Italo Henrique
16'MaaliEteläpää Juuso
19'MaaliBob Italo Henrique
20'MaaliFilppu Bene
21'MaaliEteläpää Juuso
25'MaaliČulák Ivan
25'MaaliMadetoja Joonas
30'MaaliMartikainen Elias
34'Maalimaali Oma
36'MaaliBob Italo Henrique
37'MaaliEteläpää Juuso
38'MaaliBob Italo Henrique

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista
Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.