17.30
KaDy Edustus miehet, Champions League Main Round

KaDy - ZVV Hovocubo

Jablanica

RAPORTTI: Mestarien Liiga: KaDy taas tasapeliin, viimeisen minuutin johtomaali jäi senttien päähän

UEFA Futsal Champions League / UEFA:n futsalin Mestarien Liiga

Main Round (32 joukkuetta)

to 28.10. Jablanica, BiH
Kampuksen Dynamo (FIN) – Hovocubo (NED) 2–2 (1–1)

Maalit:
Soufian Charraoui 0–1, David Parente 1–1, Parente 2–1, Iliass Bouzit 2–2.

Dynamo jatkoi taivaltaan UEFA:n futsalin Mestarien Liigassa Jablanicassa. KaDyn toinenkin Main Roundin ottelu päättyi tasapeliin, tällä kertaa 2–2 Hollannin mestaria Hovocuboa vastaan. Vaikka KaDy on yhä tämän vuoden Mestarien Liigassa voittamaton (2 voittoa, 3 tasapeliä), vaaditaan lohkovoittoon ja jatkopaikkaan jo melkoista ristiinpelaamista.

Lohkotilanne kolmen ottelun jälkeen:

1. Mostar SG 2 ottelua, 4 pistettä
2. Hovocubo 2 ottelua, 4 pistettä
3. Kampuksen Dynamo 2 ottelua, 2 pistettä
4. Dinamo Plus 2 ottelua, 0 pistettä

Koska isäntäjoukkue Mostar SG voitti iltaottelussa Dinamo Plusin, on suomalaisten ainoa oljenkorsi se, että Hovocubo ja Mostar SG pelaavat lauantai-illan päätösottelussa tasan 1–1 tai 0–0. Muussa tapauksessa joko yksi joukkue on 7 pistessä KaDyn edellä tai 5 pisteen joukkueiden keskinäisten otteluiden vertailussa KaDylla on vähemmän tehtyjä maaleja kuin Hovocubolla ja Mostarilla. Vain lohkovoittaja jatkaa Elite Roundille ”Path B”:n lohkoista, joihin KaDyn lohko lukeutuu.

KaDy juoksutti avauskokoonpanoon keskiviikon tapaan Sergei Korsunovin, Jukka Kytölän ja Bobin. Jere Intala teki avauksessa tilaa veljelleen Terolle, Niila-Ville Laitinen Juha-Matti Savolaiselle. Kapteeni Mikko Kytölä ja David Parente tulivat vaihdosta peliin.

Hovocubo oli pari pykälää eilistä vastustajaa Mostar SG:tä aktiivisempi ja taitavampi vastustaja, joka saikin painettua Dynamon ahtaalle alkuminuuteilla. Maalille tällä kertaa valittu Savolainen torjui kuitenkin varmasti pahimmat yritykset.

KaDy pääsi vasta ensimmäisen puoliajan puolenvälin paikkeilla paremmin mukaan peliin, joka etenikin tasaisena puoliajan loppuun. Bene Filppu teki ensi esiintymisensä Mestarien Liigan Main Roundilla ja laukoi vaarallisesti heti ensimmäisessä vaihdossaan 5. peliminuutilla. Hovocubon maalivahti David Stet oli kuitenkin ohittamaton.

KaDyn maalilla Savolainen venyi pariin haamutorjuntaan, mutta Hovocubon vahvat ja monipuoliset hyökkäyskuviot toivat tulosta ajassa 16:14, kun joukkueen tähtipelaaja Soufian Charraoui toimitti pallon voimalla oikeaan yläkulmaan kapteeni Mats Velseboerin poikittaissyötöstä. Kaksikon lisäksi erityisesti Abdessamad Attahiri, Karim Mossaoui ja Lahcen Bouyouzan olivat suuressa roolissa. Hovocubo pyöritti pitkälti kahdeksan kenttäpelaajan eli kahden ketjun rotaatiota.

KaDy tasoitti ottelun erikoistilanteesta 19 minuutin kohdalla. Ensin Jere Intala haastoi laidalla vahvasti ja laukoi voimalla pakottaen Stetin torjumaan pallon kulmapotkuksi. Sergei Korsunov tarjoili kulmapotkun n. 11 metriin David Parentelle, joka laukoi pallon alakulmaan.

Maalintekoyritykset ensimmäisellä puoliajalla olivat UEFA:n ottelutilaston mukaan 13–14 Hovocubolle, mutta laukaukset maalia kohti menivät 6–10 hollantilaisille. Kuten keskiviikkonakin, KaDyn laukauksissa ei ollut tarpeeksi tarkkuutta.

Toisen puoliajan edetessä voimasuhteet kääntyivät. Erittäin taitavasti palloa hallinnut ja KaDyn prässiä tarkasti purkanut Hovocubo joutui pelin edetessä puolustusasemiin taktisesti askelen edellä olleita suomalaisia vastaan. Minuuteilla 29–32 KaDy sai useita hyviä maalipaikkoja, muttei onnistunut siirtymään johtoon.

32 minuutin kohdalla KaDyn aktiivinen pelaaminen palkittiin: Tero Intala hankki läpiajolla vapaapotkun, kun Hovocubon alin puolustaja Velseboer joutui vetämään häneltä jalat alta 12 metrin päässä maalista keltaisen kortin arvoisesti. Seuranneen vapaapotkun portugalilainen Parente laukoi matalana voimalla suoraan maaliin ja KaDyn ensimmäistä kertaa johtoon.

Ottelun dramaattisin käännekohta nähtiin kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin. KaDyn Bob kaadettiin kesken hyvän 2 vs. 2 -hyökkäyksen kumoon rangaistusalueen rajan tuntumassa, mutta tuomarit eivät nähneet tilanteessa rikettä. Hovocubo käynnisti Bobin kaaduttua nopean vastahyökkäyksen, ja seitsemisen sekuntia myöhemmin pallo oli KaDyn verkossa. Hienosti orkestroidun hyökkäyksen viimeisteli maalinedustalta pienellä kosketuksella Iliass Bouzit, syötön oikealta laidalta tarjoili Attahiri.

(Muokattu 29.10.: Ítaloa ei kaadettu videotarkistuksen perusteella rangaistusalueen sisällä, vaan sen ulkopuolella. Nettitoimitus ei ota kantaa, olisiko rike pitänyt puhaltaa.)

KaDylle toinen tasapeli oli huomattavasti epämieluisampi tulos kuin avausottelunsa voittaneelle Hovocubolle ensimmäinen, joten suomalaiset lähtivät hakemaan kolmatta maalia erittäin rohkeasti. Mainiosti pelannut Savolainen teki tilaa maalivahtina Niila-Ville Laitiselle, joka alkoi nousta viidenneksi kenttäpelaajaksi hyökkäyksiin.

Viimeisillä minuuteilla KaDy siirtyi puhtaaseen 5 vs 4 -ylivoimakuvioon, jonka päätteeksi David Parente laukoi sisätolppaan vain 28 sekuntia ennen loppua. Paluupallosta Bob laukoi terävästi, mutta pallo osui eteen heittäytyneeseen puolustajaan.

Kun jatkopaikoistakaan ei osuttu, päättyi ottelu 2–2-tasapeliin ja hollantilaisten juhlaan.

Maalintekoyritykset koko ottelussa olivat UEFA:n ottelutilaston mukaan tasan 27–27, joten tasaista oli kaikilla mittareilla tänäänkin. Laukaukset maalia kohti menivät 10–18 hollantilaisille. KaDyn laukauksissa ei kauttaaltaan ollut tarpeeksi tarkkuutta.

KaDyn jatkoonpääsy Elite Roundille mutkistui kahden tasapelin ja otteluohjelman johdosta huomattavasti. Se vaatii oman päätösottelun voiton lisäksi nyt sen, että Mostar SG ja Hovocubo pelaavat lauantai-iltana tasan 0–0 tai 1–1. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa KaDyn omilla voittolukemilla on merkitystä maalierovertailussa; KaDyn pitäisi ottaa 5–0 tai parempi voitto Moldovan kaimaseura CS Dinamo Plusista.

Lisäksi kaikkien pelien tulokset vaikuttavat UEFA Futsal Champions Leaguessa tulevina vuosina käytettävään kerroinrankingiin, joten pelattavaa siis riittää lauantaillekin yllin kyllin.

KaDyn suurelle ikonille Jukka Kytölälle keskiviikon ja torstain ottelut olivat ensimmäiset Mestarien Liigan Main Roundilla KaDyn paidassa. Kytölä siirtyi näet kesällä 2018 Preliminary Roundin ja Main Roundin välissä Italian Mantovaan.

Apuvalmentaja Jesse Kalliokoski Hovocubo-ottelun jälkeen:

– Tänään oli todella tasainen vääntö, lähellä oli voitto. Nämä kaksi ottelua (Mostar SG, Hovocubo) ja tasapeliä kovia eurooppalaisia joukkueita vastaan osoittavat, että kuulumme tälle huipputasolle. Ei siinä ollut kolme pistettä kaukana kummassakaan ottelussa.

– Koko joukkue on tehnyt hienon valmistautumistyön Mestarien Liigan peleihin. David Parente tuli tuttuna vahvistuksena jälleen mukaan ja pääsi nopeasti sisään joukkueen taktisiin kuvioihin. Voimme olla ylpeitä suorituksestamme. Nyt tehdään lauantaina oma osuutemme ja jäädään odottamaan, tuleeko muilta apuja, Kalliokoski päättää.

Senttimetrien päähän hattutempusta ja viime sekuntien voittomaalista jääneen David Parenten mietteitä ottelun jälkeen:

– Olen ylpeä joukkueesta, mutta tulos on pettymys. Teimme töitä ja taistelimme niin kovasti, että tasapeli tuntuu suurelta pettymykseltä. Vielä viimeisillä sekunneilla meillä oli täydet paikat tehdä johtomaali.

– Mestarien Liigan Main Roundille pääseminen on pitkäjänteisen työn tulos, ja siien ovat osallistuneet niin pelaajat kuin valmentajat. Tällainen prosessi kestää useita vuosia. KaDy alkaa pikku hiljaa korjata vuosien upean työn hedelmiä.

Kalliokosken ja Parenten haastattelut videomuodossa (KaDyn Facebook)

Tulevia miesten futsalin EM-kisoja (Alankomaat tammi–helmikuu 2022) ajatellen oli myös mielenkiintoinen asetelma, että seitsemän Hollannin maajoukkuepelaajaa kohtasi seitsemän Suomen maajoukkuepelaajaa. Suomi ja Hollanti ovat tosin neloskorin maina EM-kisoissa eri alkulohkoissa.

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista
Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.