RAPORTTI: Mestarien Liigan Main Round: KaDy tasapeliin Mostar SG:tä vastaan

UEFA:n futsalin Mestarien Liiga / UEFA Futsal Champions League

ke 27.10.2021

17.30 Hovocubo (NED) – Dinamo Plus (MDA) 5–0 (0–0)

21.00 Mostar (BiH) – Kampuksen Dynamo (FIN) 1–1 (0–0)

Maalit: 21:23 Jukka Kytölä 0–1; 29:35 Marin Suton 1–1

Kampuksen Dynamo aloitti Mestarien Liigan Main Roundin Bosnia-Hertsegovinassa 1–1-tasapelillä isäntäjoukkue Mostar SG:tä vastaan.

Ottelu oli odotetun tasainen joka osa-alueella, vaikka isäntäjoukkue olikin rankattu Mestarien Liigan kerroinrankingissa huomattavasti KaDya ylemmäs. Mostar SG:n pelaava kokoonpano koostui enimmäkseen kokeneista Bosnia-Hertsegovinan maajoukkuemiehistä. Toisaalta KaDylla oli heittää kokoonpanoon seitsemän Suomen maajoukkuepelaajaa ja kaksi kovaa ulkomaalaisvahvistusta (Ítalo “Bob” Henrique, David Parente). Lassi Lintula joutui valitettavasti seuraamaan kauan odotetun ottelun katsomon puolelta sitkeän vamman vuoksi.

Ensimmäisellä puoliajalla KaDy hallitsi hienokseltaan, mutta parhaat maalipaikat menivät tasan. KaDyn maalille kahdesta huippumaalivahdista valittu Niila-Ville Laitinen pelasi upean illan torjuen useita kiperiä laukauksia. Valkoisessa vierasasussa pelanneen Dynamon laukauksissa ei ajoittain ollut laatua niin paljon, joten Mostarin veteraanimaalivahti Stanislav Galić pääsi hieman helpommalla.

Jo ensi minuuteilla Sergei Korsunov pääsi kokeilemaan hyvän hyökkäyksen irtopallosta muutamasta metristä, mutta Korsunovin jatkolaukaus meni hieman yli. Ensimmäisen puoliajan parhaat maalintekotilanteet tulivat Dynamolle minuuteilla 11–15 monipuolisen pallonhallintapelin ja erikoistilanteiden kautta. Jere Intala, Bob, Korsunov ja Mikko Kytölä laukoivat kuitenkin paikoistaan ohi tai Galićin ulottuville.

Ahnaasti haastaneen ja nopeita vastaiskuja yrittäneen Mostar SG:n paras maalintekotilanne tuli 19. minuutilla aivan keskeltä lähietäisyydeltä, jolloin nähtiin Laitisen ensimmäisen puoliajan torjunnoista tärkein. Avauspuolikkaan laukaukset olivat Uefan ottelutilastoinnin mukaan Mostarin hyväksi 19–17, laukaukset kohti maalia peräti 9–5. Lisää tarkkuutta siis kaivattiin etenkin vetoihin pelin kulun ollessa kiitettävästi Dynamon kontrollissa.

Toisen puoliajan alussa liki 1000-päinen kotiyleisö hiljeni, kun Jukka Kytölä vei Dynamon johtoon nopeasta vastahyökkäyksestä ja Sergei Korsunovin syötöstä. KaDyn johto kesti kahdeksan minuuttia, mihin tarvittiin 28. minuutilla kaksi Laitisen haamutorjuntaa Mostarin hakiessa aktiivisesti tasoitusta.

30. minuutilla Jablanican halli räjähti, kun pienempiä minuutteja pelannut vaihtopelaaja Marin Suton ohjasi päällään maalivahti Galićin kovan ja tarkan heittoavauksen ohi Laitisen. “Vanhan koulukunnan” suoraviivainen puskumaali oli yllättänyt Dynamon, joka oli pitänyt Mostarin suurempien tähtien vaaralliset laukaukset ja hyökkäykset kurissa liki 30 minuuttia.

Vasta tasoitusmaalista Mostarin ja Jablanican kotiyleisö heräsi toden teolla kannustamaan omiaan. KaDyn pallonhallinta ja erikoistilanteet saivat osakseen valtavan buuaus- ja vihellysmyrskyn, jota ei ollut ensimmäisen 30 minuutin aikana juurikaan kuultu.

Viimeiset 10 minuuttia mentiin tasaista tahtia molempien luodessa muutamia huippupaikkoja. Maalivahdit Galić ja Laitinen vetivät kuitenkin toistuvasti pisimmän korren. KaDy sai muutaman laukauspaikan korkean prässin seurauksena; etenkin Bob ja Jere Intala olivat jälleen prässin kärjessä ahnaina. Mostarin parhaat paikat tulivat pallonhallintahyökkäyksistä ja nopeista 1 vs 1 -haastoista.

39 minuutin kohdalla Mostar laittoi kaiken peliin ja Laitinen joutui venymään “gamesaveriin” vasemmasta alakulmasta. Molemmat joukkueet hakivat todella aktiivisesti johtomaalia aivan loppuun saakka, tosin käyttämättä maalivahtia viidentenä pelaajana. Vain KaDyn Laitinen nousi hallitusti pari kertaa puoleen kenttään pallollisena prässinpurussa, mutta varsinaiseen 5 vs. 4 -ylivoimapeliin Dynamo ei ryhtynyt.

Aivan viimeisellä 15 sekunnilla Mostarin loppurynnistyksen perään KaDy sai vielä myllytettyä syöttökuvioilla Mostarin päädyssä muutaman loistavan maalintekopaikan, mutta kotijoukkueen tiivis puolustusnelikko ja Galić kestivät loppusummeriin saakka ja blokkasivat uhrautuvasti viimeiset yritykset.

Loppusummerin soidessa helpottuneemmalta osapuolelta vaikutti kotijoukkue Mostar SG; KaDy-leirissä hukatut maalintekopaikat jäävät varmasti harmittamaan. Tasapeli jättää kaiken auki tuleville kierroksille eikä mitään kummallekaan omiin käsiin. Molemmat kohtaavat vielä ennakolta tasavahvan Hovocubon (Alankomaat) ja ennakolta hieman heikomman Dinamo Plusin (Moldova). Myös maalierovertailu on jälleen mahdollinen lohkoykköstä ratkottaessa.

Tasapeli on historiallinen, sillä saatu sarjapiste on KaDyn historian ensimmäinen Main Round -vaiheessa. Vuonna 2018 Kroatian Makarskassa KaDy taisteli urhoollisesti, mutta maksoi vielä oppirahoja. Kolmesta ottelusta saldona tuolloin oli kolme tappiota (Novo Vrijeme Makarska (CRO), Aktobe (KAZ) ja TMC Tbilisi (GEO). Yksikään suomalaisjoukkue ei ole edennyt Main Roundilta Elite Roundille Mestarien Liigassa tai sen edeltäjässä UEFA Futsal Cupissa, jossa joukkueita oli mukana vain yksi jokaisesta kansallisesta palloliitosta.

Uefan viralliset ottelutilastot tukevat sitä havaintoa, että avausottelu oli erittäin tasainen ja tasapeli oli kenties oikeutettu lopputulos. Maalintekoyritykset olivat kaikkiaan 36–33 isännille, laukaukset maalia kohden 20–11, laukaukset ohi maalin 10–19, blokatut laukaukset 6–3. Tilastojen valossa KaDyn pitää parantaa erityisesti laukausten tarkkuutta; maalipaikkoja jyväskyläläiset saavat tällä tasolla luotua vielä varsin mukavasti.

KaDy peluutti Laitisen lisäksi enimmäkseen seitsemän kenttäpelaajan rotaatiota, jossa aloituskentällinen oli Jukka Kytölä – Sergei Korsunov – Jere Intala – Bob. Vaihdosta rotaatioon tulivat tasaiseen tahtiin kokeneet Mikko Kytölä, David Parente ja Tero Intala.

Mostar SG:n peluutusrotaatiossa oli pari pelaajaa enemmän. Suuret minuutit pelasi aloitusnelikko, johon kuuluivat 33-vuotias Anel Radmilović (joukkueen vaarallisin 1 vs. 1 -pelaaja), 33-vuotias Nermin Kahvedžić, 27-vuotias joukkueen kapteeni, vahva ja taitava pohjapelaaja Marijo Aladžić sekä 27-vuotias Bilal Jelić. Joukkueen ainoa ulkomaalaisvahvistus, Serbian maajoukkuerinkiin kuuluva 30-vuotias Vladan Vesić urakoi myös mukavasti minuutteja.

Kuriositeettina mainittakoon, että niin ikään Serbian maajoukkuemiehistöön kuuluva Kristijan “Kiki” Radin on pelannut urallaan sekä KaDyssa (2018–19) että Mostar SG:ssa (2017–18) voittaen molemmissa seuroissa kansallisen mestaruuden.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović ottelun jälkeen:

– Emme päässeet tänään aivan parhaalle tasollemme hyökkäyspelissä, mutta se on toki ymmärrettävää paineen alla ja vieraskentällä pahassa paikassa.

– Maalivahti Niila-Ville Laitinen pelasi mainion pelin ja pelasti monta vaarallista laukausta. Tällaisessa tasaisessa ja taktisesti tarkassa ottelussa se joukkue voittaa, joka käyttää tilaisuudet hyväkseen. Mielestäni tasapeli oli tästä ottelusta oikeudenmukainen lopputulos.

– Tasapeli jättää tasaisessa lohkossa vielä kaiken auki. Tämä on niin tasainen lohko, että melkeinpä mitä vaan voi vielä tapahtua. Katsomme Hovocubon äskeisen pelin tarkasti ja valmistaudumme huolellisesti torstain peliin, jossa on paljon pelissä, Vujović päättää.

Tolppien välissä rumputulessa liki täydellisen illan pelannut Niila-Ville Laitinen:

– Kaksijakoiset fiilikset näin tasapelin jälkeen Tasainen ottelu, molemmilla oli siellä paikkansa. Aikaisempi avausmaali olisi varmasti ollut mahdollinen. Halpa maali päästettiin, tällaisessa pelissä se maksoi meille voiton.

– Ilta on myöhäinen, joten ensin levätään ja palaudutaan. Huomenna käydään Hovocubon kimppuun; sitä ennen katsotaan päivällä tarkkaan heidän uusin pelinsä.

– Varmasti ollaan vielä valmiimpia torstaina, kun alkujännitys on haihtunut. Hyvä asia tässä on se, että kaikki on edelleen omissa käsissä, mitään ei ole menetetty, Laitinen summaa.

Lohkon avausottelussa edettiin pitkään 0–0-lukemissa, mutta Hollannin mestari Zvv Hovocubo taiteili viimeisellä kahdeksalla minuutilla Moldovan Dinamo Plusin kumoon maalein 5–0.