(otteluraporttia täydennetty 4.11.2021 yksityiskohdilla)

Riemu – KaDy 5–3 (3–3)

Maalit:
Riemu: Leevi Kemppainen, Olli Pöyliö, Jonne Forsström, Joonas Madetoja, Ville Vanttaja
KaDy: Eemeli Hänninen, Riemu o.m. 2

Miesten Futsal-Liigassa oli keskiviikkona odotetun ja maineikkaan Jyväskylän “derbyn” aika. KaDy lähti paikallisotteluun ennakkosuosikkina sarjataulukon kakkospaikalta Mestarien liigan matkaväsymyksestä huolimatta. Kotijoukkueena Monitoimitalolla olleen Riemun alkukausi oli kulkenut yskähdellen tappiosta toiseen.

Sarjataulukko tai menneet eivät kuitenkaan näkyneet parketilla, kun paikallisottelun erityislataus siivitti Riemun hyvään vireeseen. Dynamon kokoonpanoa verotti pitkä lista raskaan sarjan poissaoloja (Jukka Kytölä, Ítalo Henrique, Lassi Lintula, Henri Louste).

KaDyn europeliväsymys näkyi selvästi ja Riemun aggressiivinen prässi puri erinomaisesti. Jo ensimmäisellä minuutilla Leevi Kemppainen laukoi pallon voimalla alakulmaan. KaDy sai pian pelin tasoihin Riemun puolustuksen omalla maalilla. Tilannetta edelsi hyvä erikoistilannekuvio, josta Sergei Korsunov laukoi volleysta matalan ja kovan kudin Riemun puolustusnelikon läpi. Pallo pomppi hetken maalinsuulla ja lopulta riemulaisten kautta maaliin.

Pitkästä aikaa varusmiespalveluksesta mukaan päässyt Eemeli Hänninen vei KaDyn johtoon jo ajassa 03:45 komealla yksilösuorituksella. Hänninen otti haltuun Juha-Matti Savolaisen pitkän ja tarkan avausheiton, kiepahti vahvalla pivot-käännöksellä ohi Riemun pohjapelaajasta ja latasi pallon terävästi vasempaan alakulmaan. Tässä vaiheessa KaDy näytti selvinneen kunnialla katastrofialusta ja tilanne näytti erinomaiselta.

Riemu kuitenkin tasoitti 7. minuutilla kapteeni Olli Pöyliön vapariosumalla vain hetki sen jälkeen kun Bene Filppu oli tolppalaukauksellaan lähellä viedä KaDyn jo kahden maalin karkumatkalle.

Jonne Forsström vei Riemun uudelleen johtoon erikoistilanteesta komealla laukauksella vasempaan alakulmaan KaDyn vähäväkisen miehistön rakoillessa puolustuspäässä. Alle yhdeksässä minuutissa KaDy oli onnistunut poikkeuksellisesti päästämään jo kolme kaukolaukausmaalia. Hermostuneesti yli 11 minuuttia tappioasemassa pelannut KaDy sai Riemulta toisen lahjamaalin vain kaksi sekuntia ennen puoliaikasummeria: Riemun puolustus sohi Eemeli Hännisen haaston jälkeisen laukauksen paluupallon Eino Muhosen hyvästä jalkatorjunnasta jälleen omiin. Puoliajalle mentiin numeroissa 3–3 niin, etteivät KaDyn Mestarien Liigaa pelanneet pelaajat olleet tehneet yhtäkään osumaa.

Toinen puoliaika oli molemmilta tarkempaa ja huolellisempaa peliä kuin ensimmäisen puoliajan kaoottisempi hurlumhei. Maalipaikkoja ei juurikaan syntyyt kumpaankaan päähän. KaDy aloitti vahvalla pallonhallinnalla, mutta Riemu tuli pelin edetessä vahvemmin mukaan. Yksi ottelun käännekohdista nähtiin 26. minuutilla, kun Riemun erikoistilanteen jälkeen Jere Intala karkasi vauhdilla läpiajoon oikealta laidalta. Intala ehti palloon ennen vastaan rynnännyttä maalivahti Muhosta ja siirsi pallon vapaaseen tilaan, mutta seuraavaksi Intala lensi päin Riemun vaihtopenkkiä. Tässä vaiheessa moni katsoja odotti jo vapaapotkua KaDylle ja mahdollisesti jopa suoraa kentältäpoistoa Muhoselle, mutta erotuomari nostikin varoituksen Intalalle filmaamisen johdosta.

Maalit ja jopa maalipaikat olivat tiukassa, mutta 33. minuutilla Joonas Madetoja laukoi Riemun uudelleen johtoon vahvan prässin jälkeen. KaDy menetti pallon, Olli Pöyliö syötti nopeasti vasemmalle, mistä Madetoja niittasi pallon ohi Savolaisen. Seuraavan minuutin sisällä Jere Intala oli kahdesti lähellä tasoitusta pallon käydessä jälleen Riemun tolpassakin.

Loppuminuuteille KaDy otti Niila-Ville Laitisen viidenneksi kenttäpelaajaksi Savolaisen tilalle. Takkuisesti rullannut ylivoimapeli kostautui välittömästi, kun Riemun pohjapelaaja Ville Vanttaja toimitti pallon kierteisenä omalta puoliskolta tolpan kautta tyhjään KaDy-maaliin.

KaDyn ylivoimapyöritys ei tuottanut edes kavennusosumaa, joten ottelun loppunumerot kirjattiin 5–3. Riemu sai juhlia pitkästä, pitkästä aikaa Jyväskylän derbyn voittoa. KaDylle ja kannattajille derbytappio oli varsin kitkerä, mutta otteluruuhkassa ja poissaolojen piinaamana ei loppujen lopuksi niin suuri yllätys kuin voisi luulla. Riemu pelasi omilla vahvuuksillaan erinomaisen ottelun ja viimeisteli tehokkaasti; KaDy oli selvästi väsynyt matkustamisesta ja otteluruuhkasta. Derby-instituutiolle tekee sitä paitsi vain hyvää, että kohtaamiset eivät aina pääty Dynamon eduksi. Seuraavan parin vuoden derbyt tulevat taas olemaan erittäin kuumaa tavaraa.

– Pelissä oli nähtävissä se, että pelaajien ajatukset olivat vielä Mestarien Liigassa. Palautuminen sekä fyysisesti että henkisesti oli vielä kesken; joukkue tarvitsee hieman enemmän aikaa palautuakseen takaisin omalle tasolleen, KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović sanoi.

– Joskus tekee kuitenkin hyvää myös hävitä. Joukkue saa tästä mietittävää ja haastetta jatkoon.

– Yleisö antoi vahvan tuen Liikunnan Riemulle. Derbyt ovat aina upea tapahtuma Jyväskylässä, ja on mahtava saada yleisö takaisin tapahtumiin, Vujović päättää.

Ottelun yleisömäärä oli “koronan jälkeiselle” ajalle mukavasti 563 katsojaa, mikä on tämän liigakauden ennätys.

Riemu nousi voitollaan pudotuspeliviivan ylle kuuteen pisteeseen, KaDy jatkaa sarjakakkosena. KaDyn seuraava ottelu on sunnuntaina 7.11. Ylivieskassa Vieska Futsalia vastaan, minkä jälkeen seuraa maajoukkuetauko.

Kuvat: Kirsi Nummela

Tilastot
Riemu

5 - 3

0'MaaliKemppainen Leevi
3'MaaliHänninen Eemeli
6'MaaliPöyliö Olli
8'MaaliForsström Jonne
32'MaaliMadetoja Joonas
35'MaaliVanttaja Ville