KaDy Miesten edustus, Miesten Futsal-Liiga

KaDy - FC Kemi  5 - 4

Jyväskylä, monitoimitalo

RAPORTTI: KaDy nappasi ensimmäisen kiinnityksen pokaaliin huikean taiston jälkeen

Dynamo voitti ensimmäisessä miesten futsal-liigan finaalissa Jyväskylässä FC Kemin 5–4 (3–2)!

Brasilialaisvahvistus Ítalo “Bob” Henrique laukoi toisella puoliajalla molemmat KaDyn tärkeät maalit. Finaalisarja jatkuu lauantaina 22.5. Kemissä ja tarvittaessa sunnuntaina 23.5. Kemissä. Mestaruuteen tarvitaan tänä vuonna covid-muutosten vuoksi vain kaksi voittoa.

Tero Intala, Lassi Lintula, Jere Intala, Ítalo "Bob" Henrique 2
FC Kemi: Alexandre "Xande" de los Santos, Tuukka Pikkarainen, Enderson Suárez, Taneli Kohonen

Tero Intala (1+1) aloitti ottelussa maalien teon. (Kuva Ville Koskiniemi)

Miesten Futsal-Liigan finaalien ensimmäisessä osaottelussa Jyväskylässä hallitseva Suomen mestari Kampuksen Dynamo selätti FC Kemin 5–4 (3–2). Runkosarjan ykkönen FC Kemi tuli kahdesti kahden maalin takaa tasoihin (2–2 ja 4–4), mutta Ítalo “Bob” Henriquen 36. minuutilla laukoma 5–4-maali jäi ottelun voittomaaliksi, eivätkä kemiläiset päässeet takaa-ajossaan tolppaa lähemmäs.

Bob (2+0) ja Lassi Lintula (1+0) iloitsevat maalista. (Kuva Ville Koskiniemi)

Sarja jatkuu Kemin Tervahallissa ensi viikonloppuna. Toinen osaottelu pelataan lauantaina 22.5., ja jos FC Kemi onnistuu tasoittamaan otteluvoitot, ratkaistaan mestaruus sunnuntaina 23.5. kolmannessa finaaliottelussa Kemissä.

Jukka Kytölä (0+2) ja Enderson Suárez olivat ottelussa kova taistelupari. (Kuva Ville Koskiniemi)

Ensimmäisellä puoliajalla FC Kemi ei prässännyt kovin aktiivisesti, joten KaDy onnistui painamaan pelin useasti FC Kemin päätyyn. Maalit olivat kuitenkin tiukassa. Ensimmäisenä osui ajassa 6:02 Tero Intala, joka hyvän pallonhallinnan jälkeen haastoi keskelle FC Kemin Taneli Kohosta ja laukoi tarkan kudin oikeaan alakulmaan. Kaksi minuuttia myöhemmin (8:13) Lassi Lintula laukoi kaukaa vasempaan alakulmaan Mikko Kytölän kulmapotkupassista. FC Kemin maalivahti Slobodan Tomić oli yllätetty kahdesti.

Kahden maalin johto oli kaikkea muuta kuin turvallinen. Jo 12. minuutilla KaDyn puolustusnelikko rakoili pahemman kerran, ja FC Kemin uusi uruguaylais-brasilialainen vahvistus Xande pääsi namuttelemaan pallon keskisektorilta verkkoon Vesa Liljan takaviistoon tarjoileman seinäsyötön avulla.

Vain minuuttia myöhemmin Tero Intala rikkoi Kemin pelaajaa keltaisen kortin arvoisesti 10 metrin paikkeilla. FC Kemin kapteeni Tuukka Pikkarainen laukoi playoffien 10. maalinsa voimalla sisään Niila-Ville Laitisen längistä. Peli oli yhtäkkiä 2–2 ja KaDyn kahden maalin johto sulanut.

Intalan veljekset kihauttivat kauniit maalin mieheen. (Kuva Iiro Väänänen)

Ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla KaDy kuitenkin iski vielä kolmannen maalinsa. Laitinen nousi hetkeksi Kemin kenttäpuoliskolle ylivoimapeliin, jota KaDy pyöritti hetken kärsivällisesti, kunnes Mikko Kytölän laitasyöttö vapautti kulmasta Tero Intalan. Intala ohitti Xanden ja tarjoili takaviistoon pikkuveli Jere Intalalle, joka sijoitti pallon lähes tyhjään maaliin juuri Kemin puolustusneliön keskeltä. Tärkeän “pukukoppimaalin” myötä Dynamo pääsi tauolle 3–2-johdossa.

Toisen puoliajan alkukin oli Dynamolle suotuisa. Jukka Kytölä vapautti pystysyötöllä Bobin, joka laittoi Xanden “maistamaan omaa lääkettään”. Harhautettuaan rangaistusalueen rajalla sekä Xanden ja Tomićin ulos tilanteesta Bob chippasi pallon takakulmaan viileästi ja KaDy oli jälleen kahden maalin etumatkalla.

Xande näytti kuitenkin taitojansa toisella puoliajalla. Jo ajassa 22:28 Kemin kavennus näki päivänvalon, kun KaDyn puolustusnelikko sahattiin toistamiseen rikki. Vesa Lilja passasi Xandelle, joka vapautti yhden kosketuksen diagonaalisyötöllä Enderson Suárezin viimeistelemään rangaistusalueelta ohi Nippe Laitisen.

Lassi Lintula tykittää. (Kuva Ville Koskiniemi)

KaDy jatkoi maalin johdossa lähes 10 minuuttia, mutta pallollinen peli oli hermostuneempaa. Tolppaa lähemmäs ei KaDy päässyt tässä vaiheessa Kemin maalia, vaikka etenkin Lintula, Tero Intala ja Bob laukoivat ahneesti Kytölän veljesten orkestroidessa peliä takalinjoilta ja erikoistilanteen antajina.

32. minuutilla FC Kemi kuroi eron tasoihin toistamiseen. Xande tarjoili erikoistilanteen jälkimainingeissa mainion, kovan poikittaissyötön, jonka maajoukkuenuorukainen Taneli Kohonen liukui ahneesti sisään takatolpalta. Laitinen ja pohjapelaaja Jukka Kytölä eivät saaneet aivan syöttöä katki eivätkä Kohosen oikea-aikaista liukua estettyä.

35 minuutin kohdalla Bob väläytti viimeistelytaitojaan uudelleen. Mikko Kytölä katkaisi FC Kemin pelinavauksen puskulla, joka tavoitti Bobin. Brasilialainen haastoi aktiivisesti Kemin puolustusta ja täräytti ruoskamaisen laukauksen vasemman tolpan juureen. KaDy oli jälleen maalin johdossa.

Bob antaa hurjan laukauksensa viuhua, FC Kemin Xande on myöhässä. (Kuva Ville Koskiniemi)

FC Kemi haki tasoitusta odotetusti lentävällä maalivahdilla (Suárez), mutta osui vaarallisimmillaan vain tolppaan. KaDyn alivoimapeli oli kuosissaan pitäen kemiläiset parhailta sektoreilta poissa. Sen sijaan KaDyn pallollinen peli suli toisen puoliajan aikana harmillisesti. Etenkin loppuminuuteilla pallo poltteli jalassa eikä pallonhallintajaksoja onnistuttu luomaan. Toisaalta FC Kemi oli sitkeä ja aktiivinen vastustaja, joka haki tasoitusta kaikin keinoin loppuun saakka.

KaDyn kapteeni Mikko Kytölä (0+2) johti joukkojaan varmalla otteella läpi ottelun. (Kuva Ville Koskiniemi)

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović:

– Peli oli odotetun tiukka. Tämä oli monelle pelaajalle ensimmäinen kerta finaaleissa, mistä tuli lisäpaineita. Ensimmäinen osaottelu on aina vaikea, mutta se on sitä molemmille. Olemme yhden askelen päässä mestaruudesta, ja uskon sen tulevan ensi lauantaina seuraavassa ottelussa.

– Vastustaja on kokenut ja heidän pelaava kuusikkonsa on todella laadukas. En ole joukkueeni suoritukseen täysin tyytyväinen, mutta tässä vaiheessa vain voitto ratkaisee. Analysoimme pelin tarkkaan ja parannamme viikon päästä Kemissä.

FC Kemin päävalmentaja Markku Kalermo:

– Tämä oli playoff-tasoinen, finaalien arvoinen ottelu, kovaa taistelua voitosta.Omaan joukkueeseeni olen siltä osin pettynyt, että päästimme varsinkin ensimmäisellä puoliajalla pari turhan helppoa takaiskumaalia.

– Pyöritettiin pientä rotaatiota, vain viittä kenttäpelaajaa, ja otettiin ensimmäinen puoliaika ehkä turhankin varovaisesti. Tosin KaDykin pyöritti pääosin kuutta kenttäpelaajaa, Kalermo tuumasi.

– Toiseen puoliaikaan olen tyytyväinen. Aloimme prässätä, prässi onnistui, päästiin pallolle ja hallitsemaan pallollista pelaamista, joka on kuitenkin vahvuutemme. Emme olleet puolustuskannalla toisella puoliajalla.

– Kaiken kaikkiaan saimme tänään arvokkaita vinkkejä, miten lähestyä ensi viikonlopun otteluita, joissa Suomen mestaruus ratkaistaan, Kalermo päättää.

FC Kemi kierrätti kenttäpelaajiensa rotaatiossa koko ottelun viittä maajoukkuetason pelaajaa: Enderson Suárez (Venezuela), Xande (Uruguay), Tuukka Pikkarainen, Vesa Lilja ja Taneli Kohonen. Maalivahtina oli itseoikeutetusti Serbian maajoukkueen portteja kolkutellut Slobodan Tomić. Serbialainen pelaaja-valmentaja Boris Čizmar on pelikiellossa kaksi ensimmäistä finaaliottelua saatuaan ulosajon viimeisessä välierässä Akaata vastaan.

KaDy peluutti kokeneen maalivahti Niila-Ville Laitisen lisäksi enimmäkseen maajoukkuenelikkoaan Mikko Kytölä – Jukka Kytölä – Tero Intala – Lassi Lintula sekä Bobia ja kovaan kevätvireeseen päässyttä Jere Intalaa. Myös Henri Louste ja Juho Väinälä urakoivat vaihdon mieheen. ToPV:ta vastaan välierissä pelanneet Eemeli Hänninen, Ossi Kivipuro, Heikki Korhonen ja maalivahti Tuomas Heikkilä olivat ensimmäisessä finaalissa tärkeässä varamiehen roolissa valmiina parkettikomennukseen.

* * *

Naisten Suomen mestaruuden voitti MuSaFutsal (Musan Salama), joka kellisti HIFK:n otteluvoitoin 2–0. Kotihallissaan Porissa MuSa oli lauantaina HIFK:ta parempi maalein 7–2. Mestaruus on MuSaFutsalin ensimmäinen.

* * *

Miesten Futsal-Liigan pronssiottelussa Akaa Futsal oli Torniossa ToPV:ta parempi maalein 3–5. Pronssimitalit ovat Akaalle neljännet mitalit viiden kauden sisällä (2016–2021 kaksi pronssia ja kaksi hopeaa sekä yksi keskeytetyn sarjan voitto).

Toinen finaaliottelu
la 22.5.2021 klo 16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu

su 23.5. klo 16.00

Lisääottelukuvia KaDyn Facebook-sivuilla.

Tilastot

5 - 4

FC Kemi
6'MaaliIntala Tero
8'MaaliLintula Lassi
11'MaaliDe Los Santos Alexandre
12'MaaliPikkarainen Tuukka
19'MaaliIntala Jere
22'MaaliSuarez Enderson
31'MaaliKohonen Taneli