15
TOU
17.00
KaDy Miesten edustus, Miesten Futsal-Liiga

KaDy - FC Kemi  5 - 4

Jyväskylä, monitoimitalo

ENNAKKO: Finaaleissa hallitseva mestari KaDy ja runkosarjan voittaja FC Kemi

Futsal is here!

Yksi varmoista kevään merkeistä on tietysti kotimaisten futsal-liigojen finaalit, eikä niitä pelata tälläkään kertaa ilman punamustia värejä. Kaksi Suomen mestaruutta ja viidet himmeämmät mitalit 10 vuoden aikana kahminut KaDy pelaa jälleen loppuottelussa. Tällä kertaa vastustajana on runkosarjan voittaja FC Kemi, jolla aiempaa kokemusta finaaleista ei ole. Ottelupari alkaa lauantaina 15.5. ÄSSÄ-Areenalla ja ratkeaa seuraavana viikonloppuna Kemissä.

Miesten Futsal-Liiga, finaalit
la 15.5.2021
17.00, ÄSSÄ-Areena, Monitoimitalo, Jyväskylä
KaDy – FC Kemi

Facebook-tapahtuma

Livelähetys

Yleisöltä suljettu Palloliiton ja futsal-liigaseurojen sopimuksen mukaisesti

* * *

Futsal is here!

KaDyn pudotuspelit ovat hieman repaleisen runkosarjan jälkeen tuoneet pelkkiä voittoja. Puolivälierissä kaatui Mad Max ensin Valkeakoskella niukasti 5–6, sitten kotona ÄSSÄ-Areenalla ilman suurempia vaikeuksia maalein 5–3. KaDy oli juuri playoffien alla saanut sairastuvalta takaisin kentille Jukka ja Mikko Kytölän sekä lyhyempää vaivaa poteneen Tero Intalan. Myös Bobin tulo viimein Brasiliasta Jyväskylään sekä Eemeli Hännisen toipuminen olivat hyvin ajoitettuja: KaDy pääsi jauhamaan pudotuspelejä 10–11 kenttäpelaajalla, kun kevättalven otteluissa vaihtopelaajien määrä oli ollut kortilla.

Välierissä vastus koveni, kun ToPV saapui vieraisille ÄSSÄ-Areenalle. Dynamo onnistui kuitenkin nollaamaan vaaralliset Newton Jr:n ja Iiro Vanhan ja nappaamaan arvokkaan 2–1-kotivoiton. Torniossa KaDy teki selvää jälkeä vastustajastaan jo ensimmäisellä puoliajalla, eikä jatkoonmenijästä ollut suurempaa epäselvyyttä. Voittonumerot kirjattiin lopulta maalikarkeloiden jäljiltä 4–8 KaDyn hyväksi. KaDyn kovimpia maaliseppoja välierissä olivat Jukka Kytölä (4 maalia) ja Bob (3 maalia).

Finaalisarjassa vastaan tulee runkosarjan voittaja FC Kemi. Perämeren pohjukassa on tehty hartiavoimin töitä futsalin eteen viime vuodet, mikä on kantanut hedelmää nyt myös menestyksen muodossa. Jo viime kausi oli kemiläisille vahva, mutta koronan vuoksi keskeytetty sarja jätti FC Kemin kakkoseksi: playoffeja ei pelattu eikä Suomen mestaria ratkottu. Final Four -turnauksen pokaalin FC Kemi ehti sentään pokata helmikuussa 2020 juuri ennen koronavirusaallon rantautumista Suomeen.

FC Kemin menestyksen suurimpia tekijöitä väsymättömän taustatyön ohella ovat olleet erinomaisesti onnistuneet värväykset ulkomailta. Etenkin vuonna 2019 joukkueeseen kiinnitetyt pelaaja-valmentaja Boris Čizmar (Serbia), maalivahti Slobodan Tomić (Serbia) ja kenttäpelaaja Enderson Suárez (Venezuela) ovat osoittautuneet koviksi tekijöiksi Suomen liigassa. Päävalmentajana Čizmarin rinnalla on jatkanut liki “markkukanervamaisella” tyyneydellä joukkuettaan luotsaava Markku Kalermo.

Suárezin maanmies Henry Gutiérrez teki kovaa jälkeä runkosarjassa, mutta joutui siirtymään kotimaahansa Venezuelaan loppukaudeksi. FC Kemi ei jäänyt kauaksi aikaa harmittelemaan tätä, vaan kiinnitti Gutierrezin tilalle Uruguayn maajoukkuepelaaja Alexandre ”Xande” de los Santoksen. Lisäksi kemiläisten pelaamisesta suurta vastuuta kantavat nuorehkot maajoukkuemiehet Tuukka Pikkarainen (kapteeni) ja Vesa Lilja.

Kemin menestysresepti on ollut siis sopiva sekoitus kotimaista ja ulkomailta hankittua osaamista. Kaksi vuotta FC Kemi onkin ollut aivan miesten liigan kärkeä. Puolivälierissä FC Kemi pudotti Riemun voitoin 2–1 ja välierissä Akaa Futsalin niin ikään 2–1. Yhteistä sarjoille oli se, että FC Kemi hävisi ensimmäisen ottelunsa vieraissa, mutta kykeni voittamaan kotihallissaan kahdesti paineen alaisena.

Näin ollen KaDynkaan ei kannata mahdollista kotivoittoa lauantaina juurikaan juhlia, koska FC Kemi on kotonaan ollut viime aikoina lähes voittamaton. Vieläkin hankalammaksi KaDyn haasteen tekee, jos FC Kemi onnistuisi lauantaina ÄSSÄ-Areenalta vierasvoiton hakemaan.

KaDy on kuitenkin runkosarjan voimasuhteista huolimatta valmis heittämään kemiläisille kivikovan haasteen. Kollektiivinen puolustuspeli, prässi ja hallittu prässinpurku ovat olleet keväällä hyvissä uomissa muutamia pieniä virheitä lukuun ottamatta. Noita virheitä tulee Dynamon yhä karsia menestyäkseen finaaleissa.

Hyökkäyssuuntaan KaDy on ollut ajoittain tehoton, mutta pudotuspeleissä palaset ovat alkaneet loksahdella kohdilleen. Etenkin jälkimmäinen välierä Torniossa ToPV:ta vastaan oli KaDylta melkoista hyökkäysnäytöstä. Maalipaikkoja onnistuttiin luomaan monipuolisesti sekä erikoistilanteista että pallonhallinta- ja vastahyökkäyksistä. Voittoputken mitta on Dynamolla ToPV:n kaatamisen myötä jo kymmenen ottelua: kuusi runkosarjassa + neljä playoffeissa.

KaDyn ykkösnyrkkinä on pudotuspeleissä useimmiten nähty tuttu ja turvallinen maajoukkueviisikko Mikko Kytölä (C) – Jukka Kytölä – Tero Intala – Lassi LintulaNiila-Ville Laitinen (mv). Kolme ensinmainittua toipuivat vammoistaan kreivin aikaan juuri playoffien alla. Vaihdosta sisään on ollut heittää hyvässä vireessä olevaa Jere Intalaa, kovien pelien kokenutta soturia Juho Väinälää, vasurillaan kaukaakin tuhoja tekevää Henri Loustetta ja nyt myös brassivahvistus Bobia. Nuoremman polven Eemeli Hänninen, Heikki Korhonen, Ossi Kivipuro ja Tuomas Heikkilä (mv) ovat esiintyneet kentällä pätevästi.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović on luottavaisin mielin finaalihaasteen edessä:

Mitkä olivat avaimet välieräsarjan voittoon ToPV:ta vastaan?

– Yleensä kurinalaisesti ja nöyrästi oikeita ja välttämättömiä asioita tekevä on vahvoilla. Teimme yhdessä sovitut asiat kentällä ja se riitti kahteen voittoon. Hyökkäyspelimme oli monipuolista, puolustuspelaamisemme kurinalaista. Saimme kitkettyä tilan ja terän pois torniolaisilta.

– Yritämme kehittää joukkuetta siten, että se pelaa hyvin ja keskittyneesti molemmilla kenttäpuoliskoilla, sekä pallollisena että pallottomana. Kaksi peliämme ToPV:ta vastaan oli meiltä vahva työnäyte, mutta opimme myös lisää asioita niistä. Finaalipaikkamme oli ansaittu, mutta seuraavissa otteluissa FC Kemiä vastaan meidän pitää pystyä parantamaan entisestään.

Millaiset asiat ovat tärkeitä ja ratkaisevia finaaleissa Kemiä vastaan?

– Keskittyminen ja pelikuri ovat suuressa roolissa; samoin joukkueiden fyysisellä valmistautumisella on merkitystä. Pelissä tulee pieniä yksityiskohtia, päätöksiä ja ratkaisun paikkoja; joukkueeni täytyy olla valmiina löytämään avaimet sekä hallitessamme peliä että altavastaajana. Molempia vaiheita ottelusarjassa tulee varmasti.

– Kokemus on myös valttia ratkaisupeleissä. Molemmilla joukkueilla on riveissään kokemusta ja onnistumisia kovissa peleissä, sekä yksilöinä että joukkueena.

– Luultavasti unohdin jotain, mutta jätän sen asiantuntijoille.

Millainen vastustaja FC Kemi on?

– Kemillä on laadukkaita pelaajia. Joukkueen selkärankana toimii Boris Čizmar (puolustus) ja Enderson Suárez (hyökkäys). Muu rakentuu ympärille. Arvostan myös Kemin muita pelaajia, jotka ovat erittäin hyviä, mutta nyt puhun joukkuepelaamisen selkärangasta. Xande korvaa heidän ykkösviisikossaan nyt pelikiellossa olevan Čizmarin.

– Näimme, että FC Kemi oli ilman Suárezia vaikeuksissa Riemua vastaan, mutta he selvittivät haasteen. Riemun ja Akaan olisi pitänyt pelata rohkeammin ja keskittyä paremmin pelien ratkaisuhetkillä; FC Kemi osoitti vahvuutensa nousemalla voittoihin molempia vastustajiaan vastaan.

– Mestaruuden voittaminen ei ole sprintti, vaan pitkän matkan juoksu, joka sisältää kiihdytyksiä. Vahvassa ja kurinalaisessa joukkueessa pelaajat ovat tietoisia rooleistaan ja tekevät välttämättömät asiat huolellisesti ja oikein. Molemmilla joukkueilla on myös “tähtiä”, mutta joukkuepelaaminen ratkaisee lopulta.

KaDy tarvitsee mestaruuteen kaksi voittoa, mikä tarkoittaa vähintään yhtä, mahdollisesti kahta voittoa myös vieraissa Kemissä. Kuinka vahvan kotijoukkueen kotitaika voidaan murtaa?

– Keskittymisemme on nyt ensimmäisessä kotipelissä: kuinka pelaamme laadukkaasti ja pystymme voittamaan kotona. Keskitymme vieraspeleihin Kemissä myöhemmin.

– Olemme kehittäneet uudistuneen joukkueen pelaamista nyt 10 kuukauden ajan, ja pysymme uskollisina periaatteillemme ja arvoillemme. Uskon, että tulemme näyttämään finaaleissa parastamme ja lopputulos on meille hyvä.

– FC Kemi on ansainnut paikkansa finaaleissa ja parrasvaloissa. Mukana ovat Suomen kaksi parasta joukkuetta tällä hetkellä; kannattajat ja lajin ystävät saavat nauttia hienosta kauden huipennuksesta, Vujović päättää epistolansa.

Monnarilla ja Kemin Tervahallissa nähdään varmasti laadukas ja jännittävä finaalisarja, jossa kaikki on mahdollista. Futsal is here!

Toinen finaaliottelu

la 22.5.2021
16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu

su 23.5. klo 16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – KaDy

Mikäli voitot ovat lauantain ottelun jälkeen tasan 1–1, ratkaiseva kolmas finaali pelataan sunnuntaina 23.5. FC Kemin kotiareenalla klo 16.00.

* * *

Kauden aiemmat kohtaamiset

28.3.2021 FC Kemi – KaDy 1–9 (0–5)
17.10.2020 KaDy – FC Kemi 3–4 (1–4)

* * *

KaDy vs. FC Kemi kautta aikojen (Futsal-Liiga, Futsal Cup)
13 ottelua: 9 voittoa, 4 tappiota (maaliero 47–20)


Tilastot

5 - 4

FC Kemi
6'MaaliIntala Tero
8'MaaliLintula Lassi
11'MaaliDe Los Santos Alexandre
12'MaaliPikkarainen Tuukka
19'MaaliIntala Jere
22'MaaliSuarez Enderson
31'MaaliKohonen Taneli

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista
Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.