23
TOU
16.00
KaDy Miesten edustus, Miesten Futsal-Liiga

FC Kemi - KaDy   2 - 4

Tervahalli

KaDy on Suomen mestari! FC Kemi kaatui kolmannessa ottelussa

Kampuksen Dynamo on Suomen mestari!

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021
3. finaali
su 23.5.2021
Tervahalli, Kemi

FC Kemi – KaDy 2–4 (1–4)
(paras kolmesta, voitot 1–2)

Maalit:
0–1 Lassi Lintula
0–2 Jere Intala
0–3 Jukka Kytölä
0–4 Ítalo Henrique Macedo Basilio
1–4 Tuukka Pikkarainen(10 m)
2–4 Tuukka Pikkarainen

Se on KaDynastiaa!

Dynamo otti nimiinsä jo kolmannen perättäisen Suomen mestaruuden, kun FC Kemi kaatui kotonaan kolmannessa, ratkaisevassa finaalissa. Kapealla rosterilla pelannut KaDy meni ensimmäisellä jaksolla neljän maalin johtoon ja hallitsi pelitapahtumia; Kemi-kapteeni Tuukka Pikkarainen teki kummallakin jaksolla maalin, mutta loppulukemat olivat 2–4 jyväskyläläisten hyväksi. Koko KaDy-perhe onnittelee mahtavan kauden kruunannutta mestarijoukkuetta!

Maalijuhlaa! Kuva: Ari Vuorela

Lauantaina pelatussa toisesa finaalissa KaDy oli kuskin pukilla koko ensimmäisen jakson ja Kemi pääsi peliin mukaan vasta tauon jälkeen tasoittaen pelin ja iskien jatko-ottelussa voittomaalin. Kolmosfinaalissa Kemi näytti päättäneen, että määrää tempon ja esti KaDyn alkuun tehokkaasti pallollisen pelin. Lassi Lintula teki kuitenkin ottelun avausmaalin neljännellä minuutilla. Aloite siirtyi Dynamolle, ja isännät alkoivat kartuttaa nopeaan tahtiin virhetiliään.

Toinen maali olisi voinut syntyä kummassa tahansa päässä. Kemi sai pallon tolppaan, ja pian sen jälkeen Ítalo Henrique "Bob" Macedo Basilio sai kaksikin erinomaista paikkaa: polkupyöräpotku vihui ohi, ja toisen laukauksen Kemi-vahti Slobodan Tomić torjui jalalla.

Ajassa 11:50 huippuvireinen Jere Intala prässäsi pallon Kemin alakerralta ja pääsi nokikkain Tomićin kanssa. "Jerdelli" kurkotti palloon kengänkärjellään ja liu'utti sen Kemin nuottaan. 0–2. Tästä alkui KaDyn vyörytys, josta Kemi ei tointunut. Ensin Jukka Kytölä päätti Mikko-veljen ja Intalan esityöstä vastahyökkäyksen maaliin, sitten Lintula kaappasi pallon Kemin päässä ja syötti "Bobille" avopaikan. 0–4.

Johtoasema ei kuitenkaan tullut ilman rikkeitä ja varoituksia. Vartin kohdalla Kemin Enderson Suárez rikkoi kortin arvoisesti, ja myös Jukka Kytölä katseli tilanteen jälkeen keltaista. Hetkeä myöhemmin KaDy otti kuudennen rikkeensä. Loistavassa vaparivireessä pudotuspelit pelannut Tuukka Pikkarainen asteli kympin pisteelle ja upotti tärkeän kavennuksen varmasti Niila-Ville Laitisen taakse. Paria minuuttia myöhemmin Mikko Kytölä torppasi Suárezin kahdeksassa metrissä. Seurauksena keltainen kortti ja Pikkaraisen muuriton vapaapotku rikepaikalta, hyvästä maalintekosektorista. Mahtavassa vireessä pelannut "Nippe" Laitinen kuitenkin torjui tällä kertaa Pikkaraisen kanuunan.

Ensimmäisen jakson viimeiset minuutit KaDy kesti Kemin paahdetta eikä kymppejä enää ammuttu. Pelikiellosta vapautunut Kemin pelaajavalmentaja Boris Čizmar ja nuori maajoukkuemies Taneli Kohonen olivat saaneet varoitukset ottelun alkuminuuteilla, joten tauolla yhteensä viidellä pelaajalla oli jo kortti alla.

Finaalisarjan aiemmissa otteluissa ja aiemmissa pudotuspelisarjoissa Kemi osoitti sinnikästä voitontahtoa. Kahdessa ensimmäisessä finaalipelissä Kemi tuli kolmesti tasoihin kahden maalin takaa. Niinpä kolmen maalin johto tauolla ei tarkoittanut taputeltua peliä, semminkin kun Dynamolta puuttuivat Juho Väinälä pelikiellon vuoksi ja Tero Intala loukkaantumisen takia. Toisen jakson ensimmäinen kymmenminuuttinen olikin tiukkaa puolustuspeliä molemmissa päissä. Tuukka Pikkarainen kaatoi Lintulan ja sai varoituksen, ja myös Tomićille nousi keltainen turhasta parranpärinästä.

Hieman tämän jälkeen Tuukka Pikkarainen sai hyvän pallollisen pelin jälkeen vetojalan vapaaksi ja laukoi toisen kavennusmaalin. Veto upposi vääjäämättä yläkulmaan. Kavennuksen jälkeen Kemi nosti maalivahtiaan innokkaasti hyökkäyksiin, mitä KaDy ei onnistunut hyödyntämään vastaiskuissaan. Viitisen minuuttia ennen loppusummeria Kemiä kannatellut Pikkarainen puki maalivahdinpaidan päälleen, mutta Kemin ylivoimapyöritys ei johtanut maaleihin kummassakaan päässä. Todella tiiviisti puolustanut KaDy-nelikko oli lähempänä maalintekoa muutamalla yrityksellä tyhjiin; Lintula roikotti kertaalleen tolppaan.

Onnittelut hopea- ja pronssijoukkueille

Mestaruus on siis KaDylle ja sen montenegrolaisluotsi Vasko Vujovićille kolmas. Kaksi ensimmäistä tuli Akaa Futsalia (aiemmin Leijona Futsal) vastaan vuosina 2018 ja 2019. Keväällä 2020 mitaleja ei jaettu ja runkosarjan voittanut Akaa jatkoi europeleihin. Keväällä 2021 runkosarjan neljän kärki FC Kemi, Tornion Palloveikot, KaDy ja Akaa taistelivat pudotuspelirupeaman päälle mitalipeleissä. Pronssiottelussa Akaa voitti nelikon tuoreimman liigajoukkueen ToPV:n.

FC Kemille hopea on ensimmäinen kerta palkintopallilla. Mestareiden lisäksi nettitoimitus onnittelee upean kauden pelannutta FC Kemiä hopeasta. Kemi-ikoni, jo 90-luvulla pääsarjassa pelannut Keijo Huusko on ilmoittanut lopettavansa uransa tähän kevääseen. Hatunnosto ja syvä kumarrus lajilegendalle!

Seuraikoni Keijo Huusko laukoo, seuraikoni Mikko Kytölä puolustaa. Kuva: Ari Vuorela

Valmennuksen kommentit

Päävalmentaja Vasko Vujović kommentoi finaalivoittoa:

– Eilinen peli, jonka hävisimme 3–2 jatkoajalla, oli suuri oppitunti meille. Olimme jo lähellä mestaruuspokaalia, mutta huomiomme herpaantui viimeisillä 10 minuutilla. Opimme karvaasti, että peli kestää 40 (+10) minuuttia ja lopulta hävisimmekin toisen finaalin jatko-ottelussa.

– Menimme lauantai-iltana takaisin hotellille ja analysoimme ottelua melkein koko yön. Valmistimme pelaajamme viimeiseen koitokseen. Menetimme viimeisestä pelistä kaksi kokenutta pelaajaa (Tero Intala, Juho Väinälä), mutta jäljelle jäänyt joukkue kantoi vastuuta niin kuin pitikin.

– Tänään emme pelanneet aina kauniisti, vaan pelasimme tuloksesta. Käytimme sellaista pelityyliä ja pelitapaa, jolla saisimme maksimisuorituksen jäljellä olevista pelaajista. Saimme pienillä taktisilla muutoksilla vihdoin poikki Kemin voittoputken heidän kotihallissaan ja pidettyä johtoasemamme siten, ettei Kemi päässyt enää tällä kertaa tasoihin.

– Olen aina sanonut, että muut voitot tai tappiot eivät silloin enää merkitse, kun kyseessä on mestaruuden ratkaiseva finaali. Toinen finaali oli meille oppitunti, josta paransimme sunnuntain ratkaisuotteluun. Viimeisen finaalin tulos oli meille tärkein, ja saimme sen, mitä halusimme.

KaDyn valmentaja Jesse Kalliokoski puhuu finaalisarjasta ja koko kaudesta:

– Tähän peliin valmistautumisessa käytimme sitä tietoa, jota olimme saaneet kahdesta ensimmäisestä finaalista. Kemi oli tullut tässä sarjassa kolmesti kahden maalin takaa rinnalle, ja toisessa finaalissa vielä meistä ohikin.

– Kävimme läpi erityisesti toisen finaalin puolustuspeliä ja asioita, jotka menivät vikaan, kun menetimme kahden maalin johdon Kemille. Laadimme vielä entistäkin tarkemman kollektiivisen puolustuspelaamisen suunnitelman.

– Koko tämä kausi on ollut meille sellainen, että olemme halunneet kehittää suomalaista futsalia ja nuorempia pelaajia. Varsinkin runkosarjassa useiden kokeneempien pelaajien poissaollessa vastuuta jaettiin kaikille pelaajillemme. Muutama runkosarjan peli mentiin viidellä kenttäpelaajalla – useimmat niistä vieläpä voitimme.

– Lopullisesti finaalisarjassa ratkaisupelaajiksi nousivat toki kokeneimmat pelaajat, mutta kiitos ja kunnia kuuluu kaikille. Käytimme finaalisarjassa kymmentä kenttäpelaajaa, eli kaikkia muita pelaajiamme paitsi armeijassa olevaa Heikki Korhosta ja hienon kauden pelannutta kakkosmaalivahtiamme Tuomas Heikkilää. [toim. huom: Eemeli Hänninen ja Ossi Kivipuro pelasivat finaalidebyyttinsä ratkaisevassa pelissä]

– Erityisesti Niila-Ville “Nippe” Laitinen oli todella hyvässä iskussa koko kauden ja finaalisarjan. Laitinen otti tärkeän torjunnan Tuukka Pikkaraisen lähivaparista, kun olimme alakynnessä ensimmäisen puoliajan lopussa.

- Toisena esimerkkinä Jere Intala on ollut upea kasvutarina meidän joukkueessamme. Nostimme Jeren kakkosdivarista toissa syksynä liigarinkiin. Kahdesti sama käsivarsi meni Jerellä hajalle, ja hän oli ison osan kahdesta kaudesta pelaamatta, mutta kuntoutti ja treenasi itsensä takaisin pelaavaan kokoonpanoon. Jere otti avainpelaajien poissaollessa valtavan roolin joukkueessa ja piti korkean tasonsa finaalien loppuun saakka.

– Tämä finaalivoitto oli koko joukkueen voitto. Taisteltiin joukkueena ja loppuun asti. Kirjaimellisesti jätimme verta kentälle puolustaessamme FC Kemin rajua takaa-ajoa. Tämän vuoden joukkueemme on Iso Joukkue. Niissä tilanteissa, kun pelaajille annettiin vastuuta, he kantoivat vastuun. Siinä iso syy, miksi saimme käännettyä aiempien välieräsarjojen lisäksi vielä finaalisarjan itsellemme.

– Olen kiitollinen seuramme taustoille myös siitä, että Bob saatiin lopulta keväällä playoffien alla mukaan Brasiliasta. Kauden joukkue oli rakennettu niin, että Bob olisi mukana koko vuoden, mutta selvittyämme lähes koko kaudesta ilman häntä kapeammalla ringillä hän oli erityisesti pudotuspeleissä meille tärkeä palanen.

– Haluan kiittää koko joukkueen taustoja, esimerkiksi fysioterapeutti Esa Kaihlajärveä, joka auttoi parsimaan pelaajamme kuntoon lauantain finaalin jälkeen. Kaikki on toiminut, jokainen on hoitanut tonttinsa ja jokainen palanen on loksahtanut kohdalleen. Kiitos myös Anu Kankaalle, Soile Juntuselle ja koko seuran taustoille.


Suomen mestarit vuosimallia 2021 (Kuva Anu Kangas)

Lisää kuvia KaDyn Facebookissa.

Tilastot
FC Kemi

2 - 4

3'MaaliLintula Lassi
11'MaaliIntala Jere
12'MaaliKytölä Jukka
15'MaaliPikkarainen Tuukka
30'MaaliPikkarainen Tuukka

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista
Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.