Selaat arkistonäkymää Futsal / 2022-2023 / KaDy Edustus miehet
Juha-Matti Savolaisen siirto Italian liigan Napoliin kariutui, "Juppis" palaa loppukaudeksi KaDyyn!
Julkaistu: 17.02.2023 21.04

Juha-Matti Savolaisen siirto Italian liigan Napoliin kariutui, "Juppis" palaa loppukaudeksi KaDyyn!


Kampuksen Dynamo uutisoi tammikuussa Suomen futsalmaajoukkueen tähtimaalivahti Juha-Matti “Juppis” Savolaisen kovan luokan siirron Kampuksen Dynamosta Italian Serie A:ta johtavan ASD Napoli Futsalin riveihin: https://www.kampuksendynamo.com/uutiset/51889/huippusiirto-juha-matti-savolainen-italian-liigan-napoliin

Valitettavasti Savolaisen huippusiirto kariutui Italian Serie A:n poikkeaviin pelaajastatus- ja siirtoaikamääräyksiin, jotka eivät olleet linjassa FIFA:n ja UEFA:n yleisten, jalkapallon puolella totuttujen käytäntöjen kanssa. Absurdien käänteiden jälkeen ASD Napoli Futsal lähetti Savolaisen Suomeen, ja lyhyen harkinnan päätteeksi Savolainen päätti palata tuttuun Jyväskylään ja Kampuksen Dynamoon loppukaudeksi.

– Siirron ja Savolaisen Italian-rekisteröinnin estänyt tekijä oli lopulta ammattilaisesta amatööriksi vaadittu FIFA:n kansainvälinen 30 päivän karenssiaika, joka vaaditaan molemmissa lajeissa statuksen vaihtuessa “ammattilaisesta” “amatööriksi”, kertoo Kampuksen Dynamon puolesta asiaa hoitanut seuratoimija Samu Kytölä.

– Absurdia tapauksessa on se, että todellisuudessa Savolainen oli siirtymässä puoliammattilaisuudesta täysammattilaisuuteen, Kytölä täsmentää.

Italian “amatöörijalkapalloa” hallinnoiva, Italian jalkapalloliiton alainen puoli-itsenäinen Lega Nazionale Dilettanti hallinnoi myös futsalin korkeimpia sarjatasoja. Perinteen mukaan Italian futsalin kaikkien sarjatasojen, myös Serie A:n, pelaajat ovat statukseltaan “amatöörejä”, vaikka he pelaavat käytännössä täysammattilaisina.

Sitä vastoin Suomen Palloliiton tiukemmat tulorajat merkitsevät sitä, että KaDyn ja muiden (miesten) futsal-liigaseurojen on pakko rekisteröidä puoliammattilaisensa FIFA:n kansainvälisessä järjestelmässä “ammattilaisiksi” – muuta vaihtoehtoa ei ole, eikä FIFA Connect Platform -järjestelmä tunne kuin kaksi eri statusta.

– Edes 30 päivän karenssiajassa ei olisi ollut ongelmaa, jos viralliseksi siirtopäiväksi olisi tullut FIFA:n ja UEFA:n kansainvälisen käytännön mukaan se päivämäärä tammikuun puolessavälissä, jolloin Suomen Palloliitto järjestelmässä vapautti Savolaisen kansainvälisen siirron. Italiassa 30 päivän karenssi kuitenkin jostain käsittämättömästä syystä laskettiin vielä siirron hyväksymispäivän päälle, Samu Kytölä kertaa.

Koska Savolainen oli Suomen Futsal-Liigassa ollut KaDyn kokoonpanossa 8. tammikuuta (pelaamattomana vaihtomiehenä), karenssi olisi Italiassa päättynyt 7. helmikuuta – mutta tämä päivämäärä oli kolme päivää Italian siirtoikkunan sulkeutumisen jälkeen.

– Kaiken tämän harmituksen keskellä olemme tietenkin samalla hyvin iloisia, että saamme "Juppiksen" takaisin KaDyn riveihin. Nyt meillä on jälleen Suomen paras maalivahtikaksikko, ja heidän rinnallaan vielä korkoa kasvamassa kaksi omaa maalivahtikasvattia, Kytölä päättää.

Asiaa selvittivät tahoillaan Suomen ja Italian jalkapalloliitot, Kampuksen Dynamo ja ASD Napoli Futsal sekä tietysti itse Savolainen ja molempien maiden pelaajayhdistykset. Pattitilanteelle ei kuitenkaan löytynyt ratkaisua, joten napolilaisseura antoi suomalaismaalivahdille kenkää.

Lopulta koko rekisteröinti peruttiin sekä Italian että Suomen päässä, joten Savolaisen edustusoikeus palautui Kampuksen Dynamoon. Savolainen harkitsi useampaa vaihtoehtoa ulkomailla ja Suomessa 14. helmikuuta saakka, jolloin hän teki päätöksensä palata tuttuun seuraan.

– Eipä tälle enää voi mitään. Kaikki kivet käännettiin, ja kaikki tahot sekä Suomessa että Italiassa tuntuivat tehneen kaikkensa asian eteen, mutta sääntöjä ja kilpailumääräyksiä ei voi jälkikäteen muuttaa, vähäpuheinen Savolainen tuumaa.

– Vaikka päällimmäisenä on harmitus, olen tyytyväinen siihen, miten asiaa yritettiin ajaa maaliin viimeiseen oljenkorteen saakka. FIFA:n kansainvälisten siirtojen sääntöjä nyt vaan tulkitaan Italiassa miten tulkitaan, Savolainen toteaa.

– Muutama vaihtoehto oli Suomesta ja ulkomailta, mutta lopulta valinta oli helppo. Ei ollut mitään kaikki ehdot täyttävää huipputarjousta enää tässä vaiheessa kevättä mistään. Oli vaivatonta palata KaDyyn, kun tietää mihin palaa, mitä saa ja mitä on mahdollisuus tavoitella kevään aikana, "Juppis" päättää.

Savolaisen Napolin-siirron kariutumisesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat 9. helmikuuta. https://www.is.fi/jalkapallo/art-2000009383296.html

Savolaisen paluu KaDyyn on julkista tietoa tänään, perjantaina 17. helmikuuta.

Savolainen on edustuskelpoinen ja kokoonpanossa liigaotteluissa jo lauantaina 18.2. TPK:ta vastaan ja sunnuntaina 19.2. Mad Maxia vastaan. Molemmat ottelut pelataan KaDyn kotiareenalla Jyväskylän Monitoimitalolla.

Napolista olisi tullut kolmas Savolaisen edustama ammattilaisseura ulkomailla kroatialaisen MNK Crnican (2019–20) ja Italian Mantovan (2020–21) jälkeen. Kotimaassa Savolainen on edustanut kasvattiseuransa Oulun Tervarien lisäksi vain Kampuksen Dynamoa viisi ja puoli kautta.

Napoli Futsalin tammikuun uutinen: https://napolifutsal.net/napoli-futsal-arriva-il-portiere-della-finlandia-savolainen-entusiasta-di-vestire-questa-maglia/

Savolaisesta olisi tullut KaDyn viime kevään 2022 mestarijoukkueesta jo viides ulkomaille lähtenyt pelaaja. Mestareista aiemmin ammattilaiskentille ehättivät Jani Korpela, Sergei Korsunov, Jukka Kytölä ja Lassi Lintula. Myös päävalmentaja Vasko Vujović siirtyi marraskuussa kokonaan Latvian maajoukkueen ruoriin.


Juha-Matti Savolaisen liigakaudet ja liigaottelut Kampuksen Dynamossa:

2015-2016

23 ottelua, 2 maalia + 0 syöttöä = 2 tehopistettä

2016-2017

34 ottelua, 1 + 0 = 1

2017-2018

32 ottelua, 2 + 1 = 3

2018-2019

31 ottelua, 3 + 3 = 6

* * *

2021-2022

27 ottelua, 0 + 5 = 5

2022-2023

11 ottelua, ei tehopisteitä

Yhteensä 2015-2022:

158 liigaottelua, 8 + 9 = 17Juha-Matti Savolaisen seurajoukkueura (aikuisena):

2009–2015 Oulun Tervarit (SM-pronssia, SM-hopeaa)

2015–2019 Kampuksen Dynamo (SM-hopeaa, kaksi Suomen mestaruutta)

2019–2020 MNK Crnica, Kroatian liiga

2020–2021 Saviatesta Mantova, Italian Serie A

2021–2022 ja syksy 2022 Kampuksen Dynamo (Suomen mestaruus)

2023 ASD Napoli Futsal (kariutunut)

2023– Kampuksen Dynamo

Futsalseura, Jyväskylä, Finland. KaDy pelaa miesten ja naisten Futsal-Liigaa. Miesten Suomen mestaruus 5 kertaa 2017-2023.